Helsingin kaupunki

Esityslista

12/2014

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/2

 

29.04.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle talousarvioaloitteesta käyttää liikennesuunnitteluun budjetoiduista varoista 150 000 euroa Helsingin liikenneturvallisuuden parantamiseen (b-asia)

HEL 2014-002639 T 00 00 03

Lausuntoehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta antaa lausunnon kaupunginhallitukselle.

Kaupunkisuunnitteluvirastossa on syksyllä 2013 käynnistetty Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman valmistelu. Ohjelman laadinnassa ovat mukana kaupungin eri hallintokunnat mukaan lukien Opetusvirasto ja Varhaiskasvatusvirasto. Ohjelman laadinnassa on noussut esiin tarve pitkäjänteisen liikennekasvatuksen saamiseen lasten ja nuorten kasvatukseen varhaiskasvatuksesta yläkouluikäisiin ja toisen asteen oppilaitoksiin asti. Varsinaisten ohjelman toimenpide-esitysten muotoilu on kesken. Ohjelma valmistuu syksyllä 2014.

Liikennekasvatuksen lisääminen oppiasteiden tuntikehykseen ja henkilöresurssien varaaminen liikennekasvatukseen ovat kannatettavia toimenpiteitä. Budjettivaraus tulee kuitenkin osoittaa liikennekasvatuksesta vastaavien hallintokuntien varoista.

Esittelijän perustelut

Talousarvioaloite

Valtuutettu Seppo Kanerva ja 6 muuta valtuutettua ovat tehneet 26.2.2014 seuraavan talousarvioaloitteen:

"Helsingin liikenteessä liikkuu ihmisryhmiä, joilla ei ole alkeellisintakaan käsitystä liikennesäännöistä. Osa heistä on jalankulkijoita, osa pyöräilijöitä. Ongelmaryhmänä ovat pääosin ne, joilla ei ole moottoriajoneuvon ajokorttia, sillä senhän saa vasta osoitettuaan liikennesääntöjen tuntemuksen. Ongelma esiintyy jalankulkijalla välinpitämättömyytenä tai osaamattomuutena käyttää suojatietä tai pysyä pois polkupyörien tai muun liikenteen ajoväyliltä. Hassua tietämättömyyttä osoittavat ne vihreällä suojatien ylittäjät, jotka osoittelevat keskisormella autoilijaa, joka täysin oikeutetusti odottaa vuoroaan risteyksessä ylittää suojatie kunhan jalankulkija antaa sille sijaa. Jotkut polkupyöräilijät puolestaan pitävät kaupungin pyöräteitä velodromina. Sen jo huomaa kilpavarusteista ja ajonopeuksista. Risteyksissä nämä ajokortittomat pyöräilijät katsovat olevansa etuajo-oikeutettuja tulivatpa vasemmalta tai oikealta. Moniko pyöräilijä tietää, että risteyksessä auto onkin etuajo-oikeutettu tulipa se vasemmalta tai oikealta. Ainoa poikkeus asiassa on risteyksessä kääntyvä auto, se on velvollinen väistämään polkupyörää risteyksen suojatiellä, kuten jalankulkijoitakin. Sitten pyöräilijät puikkelehtivat autojonossa tiellä, josta koukataan jalkakäytävälle ja siitä suoraa suojatielle pyörällä ajaen. Samalla vilautetaan keskisormea autoilijalle, joka juuri hädissään ehtii tehdä tällaisessa liikennevalottomassa risteyksessä hätäjarrutuksen. Pyörä pitäisi taluttaa suojatien yli. Ajaen saa suojatien ylittää vain, jos suojatie on pyörätien jatke. Ajelu polkupyörällä yli 12-vuotiailta on ehdottomasti kielletty (pl invapyörät). Kun autoilija vilauttaa valoja yksisuuntaisella kadulla vastaantulevalle polkupyöräilijälle on keskisormi taas herkässä. Valitettavasti Helsingin kaupunkikin opettaa pyöräilijöitä liikennesäännöistä piittaamattomuuteen. Näin on pääteltävä, kun näkee viiskulman lähellä Fredrikinkadun ja Merimiehenkadun kulmauksessa kielletty ajosuunta-merkin ja sen alla toisen "Ei koske pyöräilijöitä".

Näin pyöräilijöille syntyy käsitys siitä, että liikennemerkit eivät koske heitä. Kaupungin tulisikin poistaa tällaiset harhauttavat lisämerkit. Edellä todetun johdosta esitetään, että Helsingin liikennejärjestelyihin tälle ja tuleville vuosille varattaisiin vuosittain 150 000 euron menoerä kahden poliisin palkkaamiseksi, joiden ainoana tehtävänä olisi kiertää läpi Helsingin kaikki koulut antamalla oppilaille liikennevalistusta, jonka tuloksena Helsingin kouluista ei vastaisuudessa valmistuisi yhtään peruskoulun käynyttä, joka ei olisi suorittanut jonkinasteista tutkintoa liikennesäännöistä. Samalla esitetään, että jo ensisyksyn  koulujen opetussuunnitelmissa varataan riittävä tuntimäärä liikennekoulutukseen. Uskomme, että tällä ratkaisulla kyetään merkittävästi vähentämään liikenteessä sattuvia onnettomuuksia."

Edellä todetun johdosta esitetään, että Helsingin liikennejärjestelyihin tälle ja tuleville vuosille varattaisiin vuosittain 150 000 euron menoerä kahden poliisin palkkaamiseksi, joiden ainoana tehtävänä olisi kiertää läpi Helsingin koulut antamalla oppilaille liikennevalistusta, jonka tuloksena Helsingin kouluista ei vastaisuudessa valmistuisi yhtään peruskoulun käynyttä, joka ei olisi suorittanut jonkinasteista tutkintoa liikennesäännöistä. Samalla esitetään, että jo ensisyksyn koulujen opetussuunnitelmissa varataan riittävä tuntimäärä liikennekoulutukseen. Uskomme, että tällä ratkaisulla kyetään merkittävästi vähentämään liikenteessä sattuvia onnettomuuksia.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkisuunnittelulautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 23.5.2014 mennessä.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Hanna Strömmer, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37106

hanna.strommer(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 1 A

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37170

 

FI02012566