Helsingin kaupunki

Esityslista

12/2014

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Akp/4

 

29.4.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kiinteistövirasto 31.3.2014

HEL 2013-012532 T 10 03 03

 

Kaupunginvaltuuston vahvistaman Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelman (AM-ohjelma) mukaan asuntotuotannon määrällisenä tavoitteena on 5 000 asunnon vuotuinen asuntotuotanto, josta 3 600 asuntoa toteutetaan kaupungin luovuttamille tonteille. Kaupunginhallitus on maaliskuussa 2013 nostanut asuntotuotantotavoitetta 5500 asuntoon vuodessa. Myös nykyinen maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää, että kaavoituksella turvataan riittävän asuntotuotannon edellytykset. Tämä tarkoittaa muun ohella, että yleis- ja asemakaavoituksella tulee turvata riittävä lyhyen ja pitkän aikavälin tonttivaranto, jotta asuntotuotannolle asetetut määrälliset ja laadulliset tavoitteet ovat saavutettavissa.

Perheasuntojen saatavuutta ja asuntokannan huoneistotyyppijakauman sekä väestöpohjan monipuolisuutta voidaan tukea pitämällä perheasuntojen osuus asuntotuotannosta tulevina vuosina lähellä 2000 – luvun alkupuolen tasoa. Samalla voidaan edistää seudullisten asuntomarkkinoiden tasapainoa ja ehkäistä pienten asuntokuntien voimakasta keskittymistä Helsinkiin. Tämän vuoksi myös pientalovaltaisilla alueilla tulee tutkia tiiviin rakentamisen mahdollisuuksia ja mahdollistaa asumisuran laajentaminen edelleen siten, että esimerkiksi ikääntyvälle väestölle löytyy tarkoituksenmukaisempia ja sopivampia esteettömiä asuntoja. Tällaisia asuntoja mahdollisine palveluineen tulisi tuottaa alueille, joilla on vanhenevaa väestöä, koska siirtyminen uudelle alueelle voi olla vaikeaa. Näin myös vapautuisi perheille sopivia pientaloja sekä lisäksi soveltuvia kerrostaloasuntoja. Kaava vastaa osaltaan asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelman tavoitteisiin.

 

 

 

 

 

 

 

Lisätiedot

Pekka Saarinen, tonttiasiamies, puhelin: 310 64182

pekka.t.saarinen(a)hel.fi

 

Rakennusvirasto 20.11.2013

HEL 2013-012532 T 10 03 03

Kaupunkisuunnitteluvirasto on pyytänyt 22.11.2013 mennessä rakennusviraston mielipidettä Paloheinän Pikkusuonkujan ympäristön asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (Oas 1124-00/13). Suunnittelualueeseen kuuluvat Pikkusuonkujan ja Pakilantien välinen alue, osa Pakilantietä, Pikkusuonpuiston liikunta-alue, kaksi päiväkotia sekä ympäröivät puistoalueet.

Alueelle suunnitellaan uutta asuinrakentamista ja tutkitaan uuden päivittäistavarakaupan sijoittamista. Pikkusuonpuiston liikunta-alueen huolto- ja pysäköintialueet järjestellään uudelleen. Lisäksi alueelle suunnitellaan uusia kävely- ja pyöräreittejä, lähiliikuntapaikkaa sekä alueellista kierrätyspistettä. Pakilantien ja Paloheinäntien risteys muutetaan kiertoliittymäksi.

Liikennesuunnittelussa tulee tarkastella mahdollisuutta järjestää erotetut huoltoliikenteen ja jalankulun ja pyöräilyn reitit urheilukentälle. Päiväkodeille tulee järjestää turvallinen jalankulun ja pyöräilyn yhteys sekä ottaa huomioon saattoliikenteen toimivuus. Alueellisen kierrätyspisteen sijoituksen suunnittelussa tulee ottaa huomioon riittävä tilavaraus ja liikenteellinen toimivuus.

Pikkusuonkujan viereinen käyttämätön urheilukenttä on toiminut paikallisena lumenkasauspaikkana. Alueen suunnittelussa tulee ottaa huomioon tilavaraukset asemakaava-alueen lumimassojen välivarastointiin.

Rakennusvirastolla ei ole tällä hetkellä muuta huomautettavaa osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan. Lisätietojen antajat ovat rakennusviraston yhteyshenkilöt kaavan valmistelussa.

Lisätiedot

Eeva Rapola, aluesuunnittelija, puhelin: 310 39542

eeva.rapola(a)hel.fi

Anni Tirri, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38335

anni.tirri(a)hel.fi