Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

39/2016

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/4

 

13.12.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 448

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta, joka koskee Liisankadun ja Maurinkadun risteyksen liikenneturvallisuuden parantamista

HEL 2016-010637 T 00 00 03

Hankenumero 5264_67

Lausunto

Kaupunkisuunnittelulautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Liisankatu on Kruununhaassa sijaitseva paikallinen kokoojakatu, jonka tehtävä on myös välittää liikennettä muuhun katuverkkoon. Liisankadun liikennemäärä on noin 5 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Kadun nopeusrajoitus on 30 km/h.

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi vuonna 2009 periaatteet ajonopeuksien hillitsemiseksi Helsingissä. Niiden mukaan kantakaupungin alueella vältetään rakenteellisia hidastetöyssyjä. Tiiviissä katurakenteessa nopeudet eivät nouse sille tasolle kuin esikaupunkialueilla, missä hidasteita pääasiassa käytetään. Keskusta-alueilla on esikaupunkialueisiin verrattuna erityispiirteitä, jotka rajoittavat rakenteellisten hidasteiden käyttöä. Hidasteiden melu- ja päästöhaitat voivat kärjistyä katukuiluissa, sillä ajoneuvojen hidastukset ja kiihdytykset tuottavat melua ympäristöönsä. Lisäksi hidasteiden sovittaminen rakennushistoriallisesti arvokkaaseen kaupunkikuvaan on haasteellista. Liisankadun länsipäässä on lisäksi nopeusnäyttötaulu tukemassa poliisin automaattista ja perinteistä nopeusvalvontaa.

Liisankatu kuuluu pyöräilyn pääreittien tavoiteverkkoon. Pyöräliikennejärjestelyjen suunnittelun yhteydessä tullaan tarkastelemaan Liisankatua kokonaisuutena, jossa otetaan huomioon niin Liisankadun historialliset ja kaupunkikuvalliset arvot kuin liikenneturvallisuusnäkökohdatkin, mukaan lukien keinot ajonopeuksien hillitsemiseksi.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Juuso Helander, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37134

juuso.helander(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuustoaloite

Valtuutettu Ville Jalovaara on tehnyt 28.9.2016 seuraavan valtuustoaloitteen:

Kruunuhaan Liisankadun ja Maurinkadun asukkaiden taholta on ilmaistu allekirjoittaneelle kaupunginvaltuutetulle huoli alueensa liikenneturvallisuudesta. Heidän mukaansa Liisankadun ja Maurinkadun kohdalla ylittävä risteys on hyvin vaarallinen. Asukkaiden mukaan risteyksessä on tapahtunut lähes päivittäin ”läheltä piti” vaaratilanteita. Risteyksen ylittää koulupäivinä suuri joukko alueen oppilaitoksiin matkalla olevia lapsia. Monet vanhemmat kantavat perusteltua huolta lastensa koulutien turvallisuudesta. Useat seikat yhdessä tekevät juuri tästä risteyksestä erityisen vaarallisen ja korostavat nopeiden toimenpiteiden tärkeyttä tilanteen korjaamiseksi. Nopeuksia lisää muun muassa se, että Liisankatu viettää kohti Pohjoisrantaa, mikä tuo helposti pitkällä suoralla ylinopeutta. Yhtälailla Pohjoisrannan valoristeykseen yritetään ehtiä kiihdyttämällä pitkin Liisankatua. Lisäksi Maurinkadun yksisuuntaisuus etelänpuolelta tarkoittaa, etteivät autoilijat hidasta varomaan sieltä tulevaa liikennettä. Nopeusrajoitus kadulla on 30km/h, mutta asukkaiden havaintojen mukaan huimat ylinopeudet on tavallisia risteysalueella. Ehdotan valtuustoaloitteella, että kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin Liisankadun ja Maurinkadun risteyksen liikenneturvallisuuden selvittämiseksi ja parantamiseksi niin, että kyseiseen risteykseen jalkakäytävälle rakennetaan nopeutta hillitsevät hidasteet tai ryhdytään muihin vastaaviin toimenpiteisiin, joilla alueen liikenneturvallisuutta voidaan riittävästi parantaa.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkisuunnittelulautakuntaa antamaan asiasta kaupunginhallitukselle lausunnon 15.1.2017 mennessä.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Juuso Helander, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37134

juuso.helander(a)hel.fi

Oheismateriaali

1

Jalovaara Ville Aloite Kvsto 28092016 1

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566