Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

17/2014

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/3

 

03.06.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 178

Asukas- ja yrityspysäköinnin laajentaminen uusille alueille

HEL 2014-007195 T 08 03 01 01

Hankenro 0902_10

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Käsittely

Esittelijä muutti esityksen toisen kohdan seuraavasti:
- kaupunkisuunnittelulautakunta päättää todeta kaupunginhallitukselle, että asukaspysäköinnin laajentamisen mahdollistaminen edellyttää yleisten töiden lautakunnan vuoden 2015 budjettiraamin korottamista käyttötalouden osalta pysyvästi 96 000 eurolla ja irtaimen omaisuuden hankinnan osalta kertaluontoisesti 100 000 eurolla sekä vuoden 2017 budjettiraamin korottamista käyttötalouden osalta pysyvästi 96 000 eurolla. Vuonna 2015 tulisi varata 100 000 euroa pysäköinninvalvonnan kameravalvonnan kehittämiseen ja 96 000 euroa uusien pysäköinnintarkastajien palkkaamiseen. Vuonna 2017 tulisi varata 96 000 euroa uusien pysäköinnintarkastajien palkkaamiseen.
Summat ovat arvonlisäverottomia.

Pöydällepanoehdotus:
Jäsen Matti Niiranen ehdotti asian panemista viikoksi pöydälle.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Juha Hietanen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37120

juha.hietanen(a)hel.fi

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää

-        ottaa käyttöön asukas- ja yrityspysäköintitunnusjärjestelmän Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä vuoden 2015 aikana, tavoitteena 1.6.2015 sekä vahvistaa asukaspysäköintitunnuksen hinnaksi Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä 9 euroa kuukaudessa vuonna 2015, 10 euroa kuukaudessa vuonna 2016 ja 11 euroa kuukaudessa vuonna 2017 sekä yrityspysäköintitunnuksen hinnaksi 370 euroa vuositasolla sekä
 

-        esittää kaupunginhallitukselle, että asukaspysäköinnin laajentamisen mahdollistamiseksi yleisten töiden lautakunnan vuoden 2015 budjettiraamia korotetaan käyttötalouden osalta pysyvästi 96 000 eurolla ja irtaimen omaisuuden hankinnan osalta kertaluontoisesti 100 000 eurolla sekä vuoden 2017 budjettiraamia käyttötalouden osalta pysyvästi 96 000 eurolla. Vuonna 2015 varataan 100 000 euroa pysäköinninvalvonnan kameravalvonnan kehittämiseen ja 96 000 euroa uusien pysäköinnintarkastajien palkkaamiseen. Vuonna 2017 varataan 96 000 euroa uusien pysäköinnintarkastajien palkkaamiseen. Summat ovat arvonlisäverottomia.

Tiivistelmä

Hyväksyessään Helsingin pysäköintipolitiikan 17.2.2014 kaupunginhallitus päätti, että asukaspysäköintijärjestelmää laajennetaan uusille alueille siten, että ensimmäisiä laajennuskohteita ovat Munkkiniemi, Käpylä, Lauttasaari ja Munkkivuori.

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmää laajennetaan ensivaiheessa 1.6.2015 alkaen Lauttasaareen ja Munkkiniemeen sekä 1.6.2017 alkaen Munkkivuoreen, Niemenmäkeen, Kumpulaan, Toukolaan ja Käpylään, mikäli alkuvuodesta 2017 tehtävä välitarkastelu tukee tätä päätöstä. Uusien alueiden asukaspysäköintitunnuksen hinta on puolet nykyisten alueiden hinnasta. Yrityspysäköintitunnuksen hinta sama kuin nykyisillä alueilla eli 370 euroa vuositasolla.

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän käyttöönoton edellyttämistä liikenteenohjausjärjestelyistä (lähinnä pysäköintiä koskevat liikennemerkit) Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä valmistuu yksityiskohtainen suunnitelma vuoden 2014 lopulla. Liikenteenohjausjärjestelyjen suunnitteluun sisältyy vuorovaikutus alueen asukkaiden kanssa. Vuorovaikutusta tehdään kohdennetun viestinnän avulla, esimerkiksi postin suorajakelulla, mediatiedotteilla, mahdollisesti sosiaalisella medialla sekä vastaamalla asukkailta tuleviin kysymyksiin.

Uusien alueiden asukas- ja yritystunnusten määriä on vaikea arvioida. Tällöin myös kaupungille tulevia lisätuloja on vaikea ennakoida. Tunnusten määrän arvioinnin lähtökohdaksi on otettu nykytilanne olemassa olevilla vyöhykkeillä, joissa yhtä tunnusta kohden on 5,1 asukasta. Tilanne uusilla alueilla ei kuitenkaan ole sama, koska tonttipysäköintiä on enemmän, mutta toisaalta uusien alueiden asukaspysäköintitunnuksen hinta on vain puolet nykyisten alueiden tunnusten hinnasta. Liitteen 1 Asukas- ja yrityspysäköintitunnusten määrät ja tuotot uusilla alueilla taulukossa 3 on esitetty herkkyystarkastelut uusien alueiden asukas- ja yrityspysäköintitunnusten maksutulolle erilaisilla tunnusmääräoletuksilla. Kaupungin saama lisätulo on vuonna 2015 noin 0,2 - 0,9 miljoonaa euroa vuositasolla ja vuonna 2021 noin 0,8 - 3,2 miljoonaa euroa vuositasolla. Nämä summat sisältävät arvonlisäveron.

Vuosina 2015 ja 2017 uusien alueiden liikennemerkkien asennukseen ja liikennejärjestelyjen toteutukseen kuluu rahaa kertaluonteisesti noin 500 000 euroa molempina vuosina. Lisäksi pysäköinninvalvonnan kameravalvonnan kehittämiseen varataan 100 000 euroa vuonna 2015. Pysäköinninvalvonnan resurssien lisäämiseen varataan vuodesta 2015 alkaen vuositasolla noin 96 000 euroa ja vuodesta 2017 alkaen edellisen lisäksi noin 96 000 euroa.

Esittelijän perustelut

Asukaspysäköinnin laajentaminen uusille alueille

Asukaspysäköinnin laajentamisen perustelut

Asukaspysäköintijärjestelmän laajentaminen sisältyy kaupunginhallituksessa 17.2.2014 hyväksytyn Pysäköintipolitiikan kärkitoimenpiteeseen 3 Asukaspysäköintijärjestelmän laajentaminen ja hinnoittelu. Hyväksyessään Helsingin pysäköintipolitiikan kaupunginhallitus päätti, että asukaspysäköintijärjestelmää laajennetaan uusille alueille siten, että ensimmäisiä laajennuskohteita ovat Munkkiniemi, Käpylä, Lauttasaari ja Munkkivuori.

Laajentaminen tehdään hallitusti koskien kadunvarsipysäköintiä ja yleisiä pysäköintialueita. Kaikkia alueen pysäköintipaikkoja ei kuitenkaan välttämättä merkitä asukaspysäköintipaikoiksi, sillä esimerkiksi liiketilojen edustat voi olla järkevää säilyttää pelkkinä asiointipaikkoina ainakin liikkeiden aukioloaikoina.

Pysäköintipolitiikassa asukaspysäköintijärjestelmän laajentamista on perusteltu seuraavien kriteerien avulla:

-        paikkoja ei ole riittävästi, ja pysäköintipaikan löytyminen on vaikeaa,

-        alueelta itseltään on tullut aloite,

-        tarve siirtää etenkin pitkäaikaista auton säilytystä kadunvarsilta tarkoituksenmukaisempiin paikkoihin,

-        täydennysrakentamisen yhteydessä tarve osoittaa kadunvarsipaikkoja asukkaiden käyttöön,

-        nykyinen pysäköinti vaikeuttaa merkittävästi talvikunnossapitoa sekä

-        alueella on runsaasti ulkopuolista pysäköintiä.

Ensimmäisessä vaiheessa 1.6.2015 alkaen asukaspysäköintijärjestelmää esitetään laajennettavaksi Munkkiniemeen ja Lauttasaareen. Toisessa vaiheessa vuoden 2017 kesällä on tavoitteena laajentaa aluetta Kumpulaan, Toukolaan, Käpylään, Niemenmäkeen ja Munkkivuoreen.

Hyvin pitkällä aikavälillä arvioidaan asukaspysäköintijärjestelmän laajentamista kaikkialle, missä kadunvarsipysäköinti on asukkaille sallittua perustuen varsinkin kustannusvastaavaan hinnoitteluun, asukkaiden tasapuoliseen kohteluun kaupungin eri osissa sekä talvikunnossapidon tehostamiseen. Tällä voidaan myös estää asukaspysäköintijärjestelmän piirissä olevilta alueilta pitkäaikaissäilytyksessä olevien autojen siirtyminen esikaupunkialueille. 

Liitteessä 1 on esitetty asukaspysäköinnin nykyisten ja uusien alueiden asukaspysäköintitunnusten hinnat. Asukaspysäköinnin hinnat uusilla alueilla päätetään nyt vuosiksi 2015, 2016 ja 2017. Alkuvuonna 2017 tehdään välitarkastelu asukaspysäköinnin hinnan korotusten vaikutuksista. Tarkasteltavia asioita ovat ainakin käyttöaste tunnusten ja paikkojen määrän suhteen, järjestelmän toimivuus lähinnä osoitteen seuraavien ajoneuvojen 1,5 -kertaisen hinnan suhteen sekä muutoksesta saatu palaute. Välitarkastelun tulosten perusteella tehdään päätökset asukaspysäköintitunnusten hinnan korotuksista vuosille 2018 - 2021 sekä uusien alueiden käyttöönotosta. Välitarkastelun yhteydessä tarkastellaan myös asukaspysäköintijärjestelmän toimivuutta uusilla alueilla esimerkiksi kadunvarsipaikkojen kysynnän suhteen sekä uudella alueella että maksuttomilla lähialueilla.

Asukaspysäköinnin laajentamisen käyttöönotto ja vuorovaikutus

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmän käyttöönoton edellyttämistä liikenteenohjausjärjestelyistä (lähinnä pysäköintiä koskevat liikennemerkit) Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä valmistuu yksityiskohtainen suunnitelma vuoden 2014 lopulla. Suunnitelmassa esitetään tarkasti alueet, jotka tulevat järjestelmän piiriin sekä tarkat suunnitelmat eri katujen ja kaupungin hallinnoimien alueiden pysäköintiratkaisuista. Samalla tarkistetaan nykyisten vyöhykkeiden muutostarpeet pysäköintiratkaisuissa ja vyöhykerajoissa.

Laajentamiseen liittyvien liikenteenohjausjärjestelyjen vuorovaikutus suunnitellaan yksityiskohtaisesti liikennesuunnitteluosaston ja kaupunkisuunnitteluviraston viestinnän yhteistyönä. Vuorovaikutuksessa voidaan panostaa kohdennettuun viestintään. Vuorovaikutusta tehdään esimerkiksi postin suorajakelulla, mediatiedotteilla, mahdollisesti sosiaalisella medialla sekä vastaamalla asukkailta tuleviin kysymyksiin. Tavoitteena on, että asukkaille saadaan mahdollisimman paljon tietoa laajennuksen vaikutuksista.

Asukaspysäköinnin laajentamisen taloudelliset vaikutukset

Asukaspysäköintijärjestelmän laajentaminen uusille alueille lisää kaupungin tuloja tunnusten myynnin osalta. Toisaalta laajentamisesta on kaupungille myös menoja. Uusien liikennemerkkien asentamiseksi ja muiden liikennejärjestelyjen toteuttamiseksi rakennusviraston vuoden 2015 investointibudjettiin on varattu noin 500 000 euroa.  Vuoden 2017 investointibudjettiin tulee varata vähintään sama summa. Pysäköinnin valvonnan tehostamisesta aiheutuu myös kustannuksia. Uusien alueiden valvonnan toteuttamiseksi tulee vuonna 2015 kehittää kameravalvontaa ja perustaa kaksi uutta pysäköinnintarkastajan virkaa ja vuonna 2017 samoin kaksi uutta virkaa. Kameravalvonnan kehittämisestä ja käyttöönotosta aiheutuu kaupungille investointikustannuksia 100 000 euroa vuonna 2015 ja valvonnan resurssien lisäämisestä henkilöstökustannuksia vuodesta 2015 alkaen vuositasolla 96 000 euroa ja vuodesta 2017 alkaen edellisen lisäksi 96 000 euroa vuositasolla.  Tarkastajien tuomat valvontatulot ovat nykyisin kuitenkin moninkertaiset menoihin verrattuna. Siten valvojien lisäämistä voidaan pitää myös taloudellisesti järkevänä toimenpiteenä.

Asukaspysäköinnin laajentamisesta kaupungille tulevaan lisätuloon vaikuttaa, kuinka paljon uusilla alueilla lunastetaan pysäköintitunnuksia. Liitteenä 2 on aihetta käsittelevä muistio "Asukas- ja yrityspysäköintilupien määrät ja tuotot uusilla alueilla". Nykyisillä asukaspysäköintivyöhykkeillä on keskimäärin 5,1 asukasta lunastettua tunnusta kohden. Asukaspysäköintitunnuksen hinnan oletetaan kehittyvän liitteen 1 mukaisesti. Yrityspysäköintitunnuksen hinta on vuositasolla 370 euroa.

Uusilla alueilla lunastettavien pysäköintitunnusten määrää ei tiedetä etukäteen. Jos uusille alueille tulisi tunnuksia suhteessa yhtä paljon kuin nykyisille alueille, uusilla alueilla olisi tunnuksia ensimmäisessä vaiheessa vuonna 2015 noin 5 800 kappaletta ja vuonna 2017 noin 9 300 kappaletta. Nykyisillä alueilla tunnuksia on käytössä vuoden 2014 alussa noin 24 000 kappaletta. Liitteessä 1 on tehty tuottolaskelmia lunastettavien tunnusten erilaisilla lukumäärillä. Yritystunnusten osuudeksi on oletettu kaikissa vaihtoehdoissa sama kuin tällä hetkellä nykyisillä alueilla eli 11,7 % kaikista asukas- ja yrityspysäköintitunnuksista. Vuonna 2015 lisätulo on 0,2 - 0,9 miljoonaa euroa vuositasolla. Vuonna 2021 lisätulo on 0,8 - 3,2 miljoonaa euroa vuositasolla. Summat sisältävät arvonlisäveron. Laskelmien oletuksena on, että vuoden 2017 kesäkuun alusta alkaen asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmä laajenee edelleen Käpylään, Kumpulaan, Toukolaan ja Munkkivuoreen.

Todennäköistä on, että uusilla alueilla ei lunasteta suhteessa yhtä paljon asukas- ja yrityspysäköintitunnuksia kuin nykyisillä vyöhykkeillä, koska uusilla alueilla on enemmän tonttipysäköintiä. On todennäköistä, että lisätulo asettuu edellä esitetyn haarukan puolivälin lähistölle.

Asukaspysäköintijärjestelmän laajennus aiheuttaa muutostöitä rakennusviraston tietotekniikkajärjestelmiin. Kaupunkisuunnittelulautakunnan listalla 3.6.2014 olevassa asiassa "Pysäköintipolitiikan asukaspysäköinnin hintaa koskevat päätökset sekä kaikkien vyöhykkeiden yrityspysäköintitunnuksen käyttöönotto" yleisten töiden lautakunnalle esitetty 200 000 euron budjettiraamin korotus vuosille 2015 ja 2016 rakennusviraston tietotekniikkajärjestelmien muutostöihin on perusteltu myös asukaspysäköinnin maantieteellisen laajentamisen kannalta. Esitetty summa kattaa myös asukaspysäköinnin maantieteellisen laajentamisen edellyttämät ohjelmistomuutokset.

Asukaspysäköintijärjestelmän laajentamisen positiivisia vaikutuksia ovat pysäköintipaikan helpompi saatavuus, pitkäaikaisen auton säilyttämisen ja alueen ulkopuolisen pysäköinnin väheneminen, talvikunnossapidon helpottuminen sekä parempi mahdollisuus täydennysrakentamisessa osoittaa kadunvarsipaikkoja asukkaiden käyttöön. Positiivisten laadullisten vaikutusten lisäksi uusien asukaspysäköintivyöhykkeiden käyttöönotosta aiheutuu kaupungille enemmän tuloja kuin menoja.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Juha Hietanen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37120

juha.hietanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Asukaspysäköinnin suunnitellut hinnat 2015-2021

2

Asukas- ja yrityspysäköintitunnusten määrät ja tuotot uusilla alueilla

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 1 A

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37170

 

FI02012566