Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

17/2014

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/2

 

03.06.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 177

Asukaspysäköintilaitostunnuksen käyttöönotto

HEL 2014-007194 T 08 03 01 01

Hankenro 0902_11

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Jäsen Mikko Särelä ehdotti asian panemista viikoksi pöydälle.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Juha Hietanen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37120

juha.hietanen(a)hel.fi

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää

-        ottaa käyttöön asukaspysäköintilaitostunnuksen vuoden 2015 alusta alkaen

-        esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunki varaa asukaspysäköintilaitostunnuksen kustannusten tukeen 600 000 euroa vuodesta 2015 alkaen. Kaupungin tuki on 20 euroa kuukaudessa hankittavaa tunnusta kohden sekä

-        esittää kaupunginhallitukselle, että se oikeuttaa rakennusviraston tai kaupunkisuunnitteluviraston tekemään liitteenä 1 olevan sopimuksen ”Helsingin kaupungin ja yksityisten pysäköintioperaattoreiden välinen sopimus kantakaupungin asukkaiden pysäköinnistä pysäköintioperaattoreiden pysäköintilaitoksissa (asukaspysäköintilaitostunnus)” pysäköintioperaattoreiden kanssa ja tekemään sopimukseen vähäisiä tai teknisluonteisia muutoksia.

Tiivistelmä

Asukas- ja yrityspysäköinnin yhteistyö pysäköintioperaattoreiden kanssa on kaupunginhallituksen 17.2.2014 hyväksymän pysäköintipolitiikan viidentenä kärkitoimenpiteenä. Asukaspysäköintilaitostunnuksen käyttöönotto on keskeinen osa toimenpidettä.

Asukaspysäköintilaitostunnuksen tavoitteena on ohjata asukkaiden pysäköintiä katujen varsilta pysäköintilaitoksiin, jotka yöaikaan ovat muuten erittäin vähäisessä käytössä. Ohjaamalla osa asukkaista pysäköimään laitoksiin vapautetaan tilaa kadunvarressa olevilta asukaspysäköintipaikoilta ja siten helpotetaan vallitsevaa pulaa asukaspysäköintipaikoista kantakaupungissa. Asukaspysäköintilaitostunnuksella tarjotaan asukaspysäköintivyöhykkeellä asuvalle korkealaatuisempi (turvallisuus, paikan saatavuuden varmuus, säänsuoja) pysäköintituote kadunvarsipysäköinnin sijasta. Asukaspysäköintilaitostunnuksen hinta asukkaalle on selvästi kadun varren asukaspysäköintiä suurempi, mutta sen odotetaan kuitenkin houkuttavan asukkaita, joiden palvelutasovaatimus pysäköintiä koskien on korkein.

Yksityisten pysäköintioperaattoreiden kanssa on neuvoteltu sopimus, joka mahdollistaa asukkaan pysäköinnin pysäköintioperaattoreiden pysäköintilaitoksissa matalan kysynnän aikana (arkisin klo 16-09 sekä viikonloppuisin) kohtuulliseen  kuukausihintaan. Lisäksi pysäköinti on mahdollista myös arkisin päivällä klo 09-16 asukkaan maksamaa lisäkorvausta vastaan. Sekä yksityiset pysäköintioperaattorit että asukkaat hyötyvät, koska laitosten matalan kysynnän ajankohtien kysyntä kasvaa ja asukkaat saavat käyttöönsä uuden korkealaatuisen pysäköintituotteen.

Vuonna 2015 myönnetään enintään 2 500 samanaikaisesti voimassa olevaa asukaspysäköintilaitostunnusta. Määrä on neuvoteltu yhteistyössä pysäköintioperaattoreiden kanssa. Tunnusten määrää voidaan tarvittaessa muuttaa neuvottelemalla. Kaupungin tuki asukaspysäköintilaitostunnusta kohden on 20 euroa kuukaudessa ilman arvonlisäveroa, mikä vuositasolla johtaisi 600 000 euron kustannukseen, mikäli kaikki paikat olisivat koko vuoden käytössä. Lisäksi kaupungin laskennallinen tulonmenetys kadunvarren asukaspysäköintitunnuksista olisi 540 000 euroa, mikäli 2500 asukaspysäköintilaitostunnuksen lunastajaa eivät koko vuonna lunastaisi asukaspysäköintitunnusta. Hyvin todennäköistä kuitenkin on, että asukkaat eivät lunasta kaikkia laitostunnuksia ja että lisäksi osa laitostunnuksen lunastajista hankkii myös asukaspysäköintitunnuksen. Taloudellisiin vaikutuksiin liittyen on myös todettava, että kaupunki saa lisätuloja asukaspysäköinnin hinnan korotuksesta vuositasolla minimissään 2,0 - 2,5 miljoonaa euroa sisältäen arvonlisäveron. Varovaisesti arvioiden edellä kuvattujen pysäköintijärjestelyjen vaikutus kaupungin talouteen on vuositasolla kokonaisuutena 0,85 - 1,35 miljoonaa euroa positiivinen.

Asukaspysäköintilaitostunnus myönnetään samoilla perusteilla kuin nykyinen asukaspysäköintitunnus. Asukaspysäköintilaitostunnus on voimassa erikseen sovittavissa pysäköintilaitoksissa arkisin klo 16-09 sekä lauantaisin ja pyhäpäivinä. Arkisin päiväsaikaan asukkaalta veloitetaan arkipäivähinta. Asukaspysäköintilaitostunnuksen arvonlisäverollinen hinta asukkaalle on kaupungin tuki huomioon ottaen 40 euroa kuukaudessa vuonna 2015 ja 80 euroa kuukaudessa vuonna 2021.

Esittelijän perustelut

Asukaspysäköintilaitostunnuksen käyttöönotto

Asukaspysäköintilaitostunnus

Yksityisten pysäköintioperaattoreiden pysäköintilaitoksissa on merkittävästi vapaata tilaa erityisesti iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Osalla asukkaista on tarvetta korkealaatuiseen pysäköintilaitosten huippukysynnän ulkopuolella tapahtuvaan pysäköintiin. Helsingin asukaspysäköintialueilla on osittain merkittävääkin pulaa asukaspysäköintipaikoista ja pysäköintipaikkojen puute on elämänlaatua heikentävä tekijä näille kaupunkilaisille. Pysäköintipaikkojen etsintä kadunvarresta aiheuttaa myös ajoittain merkittävästikin ylimääräistä liikennettä, jolla on vaikutuksia liikenteen sujuvuuteen, päästöihin ja onnettomuuksiin.

Edellä kuvattua tarvetta varten esitetään otettavaksi käyttöön asukaspysäköintilaitostunnus, joka on uusi tuote nykyisin käytössä olevan asukaspysäköintitunnuksen lisäksi. Palvelu on välimuoto yksityisten pysäköintioperaattoreiden nykyisin tarjoamalle jatkuvasti voimassa olevalle sopimuspysäköinnille ja yöpysäköinnille. Asiakas saa halutessaan käyttöönsä sekä asukas- että asukaspysäköintilaitostunnuksen, mutta molemmista tunnuksista tulee maksaa täysi hinta.

Yksityisten pysäköintioperaattoreiden kanssa on neuvoteltu periaatteet, mallit ja kuukausihinnat pysäköintilaitosten käytöstä asukaspysäköintiin hiljaisen kysynnän aikana (arkisin klo 16-09 sekä viikonloppuisin). Pysäköintioperaattorit ovat kiinnostuneita tehostamaan laitostensa käyttöä erityisesti tänä aikana. Koska asukkailla on kuitenkin tarvetta vähintään satunnaisesti pysäköintiin myös huippukysynnän aikaan arkisin klo 09-16, on tätä tarvetta varten neuvoteltu erillinen arkipäivähinta asukkaille. Sopimus on neuvoteltu pitkäkestoiseksi, koska kaupungin on tarkoituksenmukaista harjoittaa pitkäjänteistä pysäköintipolitiikkaa ja asukkaiden on voitava luottaa palveluiden jatkuvuuteen.

Kaupungille on hyötyä, jos osa asukaspysäköinnistä siirtyy yksityisten pysäköintioperaattoreiden laitoksiin. Jäljelle jäävä asukaspysäköinti ja kantakaupungin kivijalkayrityksille tärkeä asiointipysäköinti kadun varressa helpottuu.

Asukaspysäköintilaitostunnuksen kaltainen palvelu on käytössä esimerkiksi Belgiassa Antwerpenissä, jossa kaupunki maksaa 20 % asukkaan maanalaisesta pysäköinnistä, jos asukas luopuu oikeudestaan pysäköidä kadun varressa asukaspysäköintitunnuksella.

Asukaspysäköintilaitostunnusten lukumäärä

Vuonna 2015 myönnetään enintään 2 500 samanaikaisesti voimassa olevaa asukaspysäköintilaitostunnusta. Tällöin noin 10 % nykyisistä asukaspysäköintitunnusten käyttäjistä käyttäisi asukaspysäköintilaitostunnusta. Määrä on neuvoteltu yhteistyössä pysäköintioperaattoreiden kanssa. Määrällä olisi huomattavaa merkitystä kadunvarsien pysäköintikapasiteetille. Toisaalta kyseinen asukaspysäköintilaitostunnusten määrä sopisi hyvin yksityisten pysäköintilaitosten kapasiteettiin. Tarvittaessa tunnusten määrän lisäämisestä neuvotellaan pysäköintioperaattoreiden kanssa.

Asukaspysäköintilaitostunnusta koskevan sopimuksen sisältö

Asukaspysäköintilaitostunnus otetaan käyttöön 1.1.2015. Sopimus on voimassa seitsemän vuotta 31.12.2021 saakka. Sopimuksen ensimmäinen irtisanomisajankohta on 1.1.2018. Asukaspysäköintilaitostunnus myönnetään samoilla perusteilla kuin nykyinen asukaspysäköintitunnus. Asukaspysäköintilaitostunnuksella voi pysäköidä tietyssä pysäköintilaitoksessa arkisin klo 16-09 sekä lauantaisin ja pyhäpäivinä. Arkisin päiväsaikaan veloitetaan arkipäivähinta. Tunnuksen voi saada minimissään 3 kuukaudeksi ja pisimmillään 12 kuukaudeksi.

Rakennusvirasto tarkistaa, onko asukaspysäköintilaitostunnusta hakevalla asukkaalla oikeus pysäköidä pysäköintioperaattorin laitoksessa asukaspysäköintilaitostunnuksen mukaisin ehdoin. Saman tiedon rakennusvirasto välittää pysäköintioperaattorille. Tämän jälkeen asukas ja pysäköintioperaattori tekevät vuokrasopimuksen.  Asukaspysäköintilaitostunnuksella voi ostaa pysäköintiaikaa yksityisestä pysäköintilaitoksesta. Asiakas suorittaa kaikki maksut pysäköintioperaattorille.  Tunnuksen arvonlisäverollinen perushinta asukkaalle kaupungin tuen kanssa on 40 euroa kuukaudessa vuonna 2015 ja 80 euroa kuukaudessa vuonna 2021. Mahdollinen arkipäiväpysäköinnin hinta tulee tämän lisäksi. Asukkaan maksama hinta nousee vuosittain, kuten Helsingin pysäköintipolitiikan (kaupunginhallitus 17.2.2014) mukaisesti myös asukaspysäköintitunnuksen hinta. Kaupunki tukee jokaista ostettua asukaspysäköintilaitostunnusta 20 eurolla (alv 0 %) kuukaudessa. Kaupungin maksama tuki ei kasva vuosittain. Kaupunki (rakennusvirasto) tilittää tuen yksityiselle pysäköintioperaattorille jälkikäteen pysäköintioperaattoreiden toimittamaa laskua vastaan, josta selviää, millä tunnuksilla pysäköintiaikaa on ostettu.

Helsingin kaupungin ja yksityisten pysäköintioperaattoreiden välinen sopimus kantakaupungin asukkaiden pysäköinnistä pysäköintioperaattoreiden laitoksissa on liitteenä 1.

Huoltoyöpysäköinti

Huoltoyöpysäköinti on yksityisten pysäköintioperaattoreiden tarjoama palvelu, jossa tietyllä asukaspysäköintitunnuksella saa viedä auton tähän tarkoitukseen osoitettuun pysäköintilaitokseen klo 19 - 09 väliseksi ajaksi erikseen määriteltyinä huoltoöinä. Tavoitteena on, että katujen varsilla on mahdollisimman vähän pysäköityjä ajoneuvoja huoltotöiden aikana, jolloin huoltotyöt, kuten perusteellinen kattava lumenpoisto koko alueelta, voidaan hoitaa tehokkaasti. Kaupunki hyötyy huoltoyöpysäköinnistä kunnossapitotöiden tehostumisena. Yksityisille pysäköintioperaattoreille huoltoyöpysäköinti on tilaisuus markkinoida palveluitaan asukkaille.

Huoltoyöpysäköinnistä on tavoitteena tehdä pilotti 1.1.2015 alkaen. Jokainen asukaspysäköintitunnuksen haltija saa yhden pysäköintilipun sekä talveksi 2014 - 2015 että talveksi 2015 - 2016. Pilotin aikana liput tarjotaan asukkaille maksutta. Myöskään kaupungille ei aiheudu huoltoyöpysäköinnistä kustannuksia. Talven 2015 - 2016 jälkeen huoltoyöpysäköinnin jatkamisesta ja ehdoista neuvotellaan kaupungin ja pysäköintioperaattoreiden kesken.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Juha Hietanen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37120

juha.hietanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin kaupungin ja yksityisten pysäköintioperaattoreiden välinen sopimus kantakapungin asukkaiden pysäköinnistä pysäköintioperaattoreiden pysäköintilaitoksissa (asukaspysäköintilaitostunnus)

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 1 A

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37170

 

FI02012566