Helsingin kaupunki

Esityslista

6/2017

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/6

 

28.2.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Kuninkaantammi, Lammenrannan liikennesuunnitelma (a-asia)

HEL 2016-008844 T 08 00 00

Hankenumero 0585_10

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen 6700-1 mukaisen Kuninkaantammen Lammenrannan liikennesuunnitelman.

Tiivistelmä

Kaupunkisuunnitteluvirastossa on laadittu Kuninkaantammen Lammenrannan asemakaavaehdotuksen nro 12401 yhteydessä Kuninkaantammi, Lammenrannan liikennesuunnitelma (piirustus 6700-1). Suunnitelmassa on esitetty asemakaavan mukaiset liikennejärjestelyt Paletinkierrolle ja Vedenkierrolle.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat

Kuninkaantammen Lammenrannan asemakaavaehdotus asetettiin nähtäville ja alustava liikennesuunnitelma (piirustus nro 6610-1) hyväksyttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa 6.9.2016. Alustavaa liikennesuunnitelmaa on tarkennettu ja laadittu Kuninkaantammen Lammenrannan liikennesuunnitelma (piirustus nro 6700-1). Liikennesuunnitelma korvaa alustavan liikennesuunnitelman.

Lammenrannan asemakaava-aluetta rajaavat etelässä alueellinen kokoojakatu Kuninkaantammenkierto sekä Perhekunnantie ja idässä Keskuspuisto. Pohjoisessa kaava rajautuu Kuninkaantammentien ympäristön asemakaava-alueeseen sekä vesilaitokseen ja lännessä Kuninkaantammen keskustan asemakaava-alueeseen.

Uutta maankäyttöä palvelevia uusia katuja ovat Paletinkierto ja Vedenkierto.

Suunnitelma

Katuverkko

Kuninkaantammen Lammenrannan asemakaava-alueen alueen läpi kulkee paikalliset kokoojakadut Paletinkierto ja Vedenkierto. Paletinkierto liittyy Kuninkaantammenkiertoon, jolta on edelleen yhteys lännen suuntaan Kuninkaantammen keskustaan sekä Vantaalle ja idän suuntaan Paloheinän joukkoliikennetunneliin ja Perhekunnantielle. Paletinkierto on 1 + 1 -kaistainen paikallinen kokoojakatu, jota reunustaa toisella puolella jalkakäytävä ja toisella puolella jalkakäytävä, pysäköintiä sekä istutusta. Paletinkierron eteläpäässä on molemmin puolin pyörätiet. Vedenkierto on 1 + 1 -kaistainen päättyvä paikallinen kokoojakatu, jota reunustaa toisella puolella pysäköintiä sekä istutusta ja toisella puolella jalkakäytävä sekä pysäköintiä.

Jalankulku ja pyöräliikenne

Vedenkierrolla jalkakäytävä on ajoradan eteläpuolella ja pyöräliikenne ajoradalla. Vedenkierron päästä pyöräily johdetaan Keskuspuistoon yhdistetylle jalankulun ja pyöräilyn ulkoilutielle. Paletinkierrolla jalkakäytävä on molemmin puolin ajorataa. Paletinkierrolla Kuninkaantammenkierron pohjoispuolella pyöräily on ajoradalla ja eteläpuolella ajoradan molemmin puolin on pyörätiet.

Joukkoliikenne

Paletinkierron eteläpäässä kulkee kaksi bussilinjaa. Poikittainen runkolinja 560 kulkee Paletinkierron eteläpäässä, mistä se jatkaa lännen suuntaan Kuninkaantammen keskustan läpi Vantaalle ja idän suuntaan Paloheinän joukkoliikennetunnelia pitkin kohti Vuosaarta. Linja 43 aloittaa liikennöinnin elokuussa 2018 Perhekunnantietä pitkin Kuninkaantammen ja Helsingin keskustan välillä. Kyseisen linjan päätepysäkki sijaitsee Kuninkaantammen rakennuttua Kuninkaantammentien päässä.

Pysäköinti

Asemakaavan asuntojen osalta autopaikkamääräykset perustuvat kaupunkisuunnittelulautakunnan vuonna 2015 hyväksymiin laskentaohjeisiin. Asukaspysäköinti keskitetään pysäköintirakennukseen, joka sijaitsee Paletinkierron ja Kuninkaantammenkierron kulmauksessa. Autopaikkoja tulee rakentaa vähintään 1 ap/120 k-m2.

Vieras- ja asiointipysäköinti on hoidettu Paletinkierrolla ja Vedenkierrolla kadunvarsipysäköintinä.

Kustannukset

Asemakaavan toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia ilman arvonlisäveroa katurakentamisesta 2,1 milj. euroa.

Jatkotoimenpiteet

Rakennusvirasto laatii alueesta katusuunnitelmat liikennesuunnitelman perusteella. Kadut rakennetaan alueen maankäytön rakentamisen tahdissa.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Reetta Putkonen

Lisätiedot

Topi Vuorio, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37193

topi.vuorio(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Piirustus 6700-1

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Helsingin seudun liikenne

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 2

Uudenmaan ELY-keskus

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 2

Vantaan kaupunki

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano
Liite 2

Tiedoksi

Yleisten töiden lautakunta/Raimo K. Saarinen

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566