Helsingin kaupunki

Esityslista

38/2016

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Ykp/1

 

29.11.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Helsingin uuden yleiskaavan toteuttamisohjelman luonnos (a-asia)

HEL 2016-012011 T 00 01 01

Ksv:n hankenumero 5304_1

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää hyväksyä yleiskaavan toteuttamisohjelman luonnoksen jatkovalmistelun pohjaksi.

Esittelijän perustelut

Helsingin uuden yleiskaavan (Kaupunkikaavan) toteuttamisohjelmassa ohjelmoidaan yleiskaavan aluekokonaisuuksien suunnittelujärjestys ja ajoitetaan maankäytön jatkosuunnittelua. Tavoitteena on ohjelmassa esitettävien tavoitteiden ja toiminnan ohjauksen kautta kytkeä maankäytön yleispiirteinen suunnittelu kaupungin strategiavalmisteluun ja investointiohjelmaan sekä luoda kytkentä seututasoiseen maankäytön ja liikenteen suunnitteluun. Yleiskaavan toteuttamisohjelma tuottaa tietoa myös infran ja palvelujen suunnittelun tueksi ja asuntorakentamisen ohjelmointiin, erityisesti lähimmän 15 vuoden aikajaksolla.

Ohjelma voi toimia yhteistyöalustana, jotta mainitut prosessit toimisivat saumattomana kokonaisuutena kaupunkitasoisesti.

Yleiskaavan suurempia aluekokonaisuuksia aikataulutetaan siten, että vuosittain on mahdollista asemakaavoittaa riittävä määrä asuntokerrosalaa ja toimitilaa kaupungin strategisten tavoitteiden mukaisesti. Asuntokerrosalasta 40 % on oltava täydennysrakentamista. Määrällisten tavoitteiden lisäksi kaupungin tasapainoinen kehittäminen ja kaupunkiympäristön laatu: viihtyisyys ja toimivuus otetaan huomioon. Taloudella ja maankäyttöratkaisujen taloudellisten vaikutusten arvioinnilla on suuri rooli yleiskaavan toteuttamisohjelmaa laadittaessa.

Yleiskaavan toteuttamisohjelman pohjana ovat uusi yleiskaava liitemateriaaleineen sekä seuraavan työvaiheen aikana tehtävät yleiskaavaa tarkentavat selvitykset ja yleissuunnitelmat. Toteuttamisohjelmatyön aikana käynnistetyt suunnitelmat ja selvitykset valmistuvat pääosin vuonna 2017. Näin ollen nyt esiteltävä ohjelmaluonnos on suurpiirteinen luoden puitteet varsinaisen ohjelman laatimiselle vuoden 2017 aikana. Tarkkaa aikataulusta ja aluekokonaisuuksien suunnittelujärjestystä ei vielä tässä vaiheessa esitetä.

Raportissa ja siinä olevassa kartassa on kuvattu yleiskaavan laajemmat aluekokonaisuudet ja jaettu ne aikataulutuksen osalta kolmeen luokkaan: tarkempiasteisen suunnittelun käynnistäminen lyhyellä aikavälillä, keskipitkällä aikavälillä ja kauempana tulevaisuudessa. Suunnittelujärjestyksen pohjana on käytetty yleiskaavan tavoitteista johdettuja kriteereitä, joiden suhteen aluekokonaisuuksia on arvotettu, ja jotka on kuvattu raportissa.

Työn ohjausryhmässä on ollut edustus kaupunginkansliasta, kiinteistövirastosta ja rakennusvirastosta. Jatkotyössä tullaan ottamaan huomioon yleiskaavasta käyty valtuustokeskustelu ja kehitetään uusia toimintamalleja vuoropuheluun sidosryhmien kanssa.

Esittelijä

yleiskaavapäällikkö

Rikhard Manninen

Lisätiedot

Marja Piimies, yleiskaava-arkkitehti, puhelin: 310 37329

marja.piimies(a)hel.fi

Anne Karlsson, johtava yleiskaavasuunnittelija, puhelin: 310 37444

anne.karlsson(a)hel.fi

Pihla Kuokkanen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37124

pihla.kuokkanen(a)hel.fi

Raisa Kiljunen-Siirola, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37209

raisa.kiljunen-siirola(a)hel.fi

Mikko Juvonen, diplomi-insinööri, puhelin: 310 37252

mikko.juvonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin uuden yleiskaavan toteuttamisohjelman luonnos

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 3

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

 

 

FI02012566