Helsingin kaupunki

Esityslista

9/2014

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/1

 

1.4.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnus (a-asia)

Pöydälle 25.03.2014

HEL 2013-010765 T 08 03 01 01

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää:

-        ottaa käyttöön yhteiskäyttöautoyrityksiä koskevan pysäköintitunnusjärjestelmän
 

-        vahvistaa pysäköintitunnuksen myöntämistä ja käyttöä koskevat ehdot liitteen 1 mukaisesti
 

-        pyytää rakennusvirastoa irtisanomaan aikaisemmin yhteiskäyttöautoja varten varatut pysäköintipaikat ja oikeuttaa liikennesuunnittelupäällikkö antamaan tarkemmat ohjeet irtisanomisesta
 

-        oikeuttaa liikennesuunnittelupäällikön antamaan tarkemmat täydentävät ohjeet järjestelmän käyttöönotosta sekä ryhtymään tarvittaviin toimiin yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnusjärjestelmän käyttöönottamiseksi.

Tiivistelmä

Helsingin tavoitteena on edistää yhteiskäyttöautoilun toimintaedellytyksiä. Yhteiskäyttöautoilu luo edellytyksiä kestävien liikkumismuotojen kasvulle mahdollistaen kaupunkilaisille auton käytön tarvittaessa vaivattomasti ilman, että auto tarvitsee itse omistaa. Yhteiskäyttöautoilu edistää ympäristötavoitteiden toteutumista ja parantaa mahdollisuuksia tiiviin kaupunkirakenteen toteuttamiselle.

Tällä hetkellä Helsingissä on noin 80 kohteessa yhteiskäyttöautoille osoitettuja pysäköintipaikkoja, jotka ovat yksinomaan City Car Clubin (myöhemmin nykyinen toimija) käytössä. Markkinoille on jo tullut ja tulossa uusia yrittäjiä. Yrityskohtaisia yhteiskäyttöautojen pysäköintipaikkoja ei ole mahdollista lisätä, joten esitetään otettavaksi käyttöön yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnusjärjestelmä, jolla voi pysäköidä kantakaupungin kaikkien vyöhykkeiden asukas- ja yrityspysäköintipaikoilla.

Pysäköintitunnus voidaan myöntää kaikille yrityksille, joiden palvelu täyttää yhteiskäyttöautojen pysäköintitunnuksen myöntämisehdot. Yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnuksen hinta on kulloinkin voimassa olevan asukaspysäköintitunnuksen hinnan suuruinen. Yhdellä yhteiskäyttöautoyrityksellä tai palvelukokonaisuudella voi samanaikaisesti olla käytössään enintään 120 tunnusta. Lunastettujen tunnusten kokonaismäärä kaikki yritykset huomioiden voi samanaikaisesti olla enintään 600 tunnusta. Pysäköintitunnus on ajoneuvokohtainen.

Nykyiselle toimijalle nimetyt yrityskohtaiset paikat irtisanotaan rakennusviraston toimesta siten, että ne ovat yksinomaan nykyisen toimijan käytössä enintään 31.12.2014 saakka.

Esittelijän perustelut

Yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnus

Nykyiset yhteiskäyttöautojen pysäköintiluvat

Kaupunkisuunnittelulautakunta on 25.4.2000 tehnyt päätöksen pysäköintipaikkojen vuokraamisesta nykyisen toimijan yhteiskäyttöautojen käyttöön. Sen jälkeen johtosäännön muututtua päätökset on tehnyt liikennesuunnittelupäällikkö. Päätöksen perusteella tehty vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi 3 kuukauden irtisanomisajoin. Sopimuksen perusteella nykyisellä toimijalla on ollut käytössään nimettyjä pysäköintipaikkoja. Pysäköintipaikkoja on lisätty vaiheittain ja tällä hetkellä niitä on Helsingissä noin 80 kohteessa. Paikat on osoitettu pelkästään nykyisen toimijan käyttöön.

Yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintijärjestelmän uudistaminen

Yhteiskäyttöautomarkkinoille on tullut ja tulossa uusia yrittäjiä, joista osa on ollut kaupunkisuunnitteluvirastoon yhteydessä parantaakseen toimintaedellytyksiään varsinkin Helsingin kantakaupungissa. Kiinteitä tietyn yrityksen autoille nimettyjä pysäköintipaikkoja ei voida lisätä, koska pysäköintipaikoille Helsingin kantakaupungissa on muutakin kysyntää. Uusi yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnusjärjestelmä otetaan käyttöön jo olemassa olevien yhteiskäyttöautoille merkittyjen pysäköintipaikkojen lisäksi, koska kaupunki haluaa edistää yhteiskäyttöautoyritysten toimintaedellytyksiä.

Siirtymäaikana nykyinen toimija voi siirtyä päätettävän uuden järjestelmän mukaiseen pysäköintiin luopumalla nykyisistä nimetyistä paikoistaan.

Uudessa yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnusjärjestelmässä pysäköintitunnus oikeuttaa pysäköimään kantakaupungin kaikkien vyöhykkeiden asukas- ja yrityspysäköintipaikoilla. Yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnus otetaan käyttöön toistaiseksi voimassa olevana kolmen kuukauden irtisanomisajoin. Kaupunki tarkkailee uuden järjestelmän toimivuutta ja lunastettavien yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnusten määrää, kantakaupungin pysäköintipaikkojen saatavuutta sekä kaupungin pysäköintitulojen kehitystä. Yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnusjärjestelmää tarkistetaan tarvittaessa saatujen kokemusten perusteella.

Menettely yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnusten myöntämiseksi

Uuden pysäköintitunnusjärjestelmän mukaiset tunnukset tulevat yleiseen hakuun. Hausta ilmoitetaan julkisten hankintojen ilmoituskanavassa ja muutoin tarkoituksenmukaisella tavalla.

Lupia myönnetään enintään 600 ajoneuvolle kuitenkin enintään 120 tunnusta palvelukokonaisuutta tai yritystä kohden.

Jos käytössä olevien lupien enimmäismäärä 600 tunnusta täyttyy, kaupunki voi lisätä tunnusten määrää tai irtisanoa käytössä olevat tunnukset. Irtisanomistapauksessa kaikista luvista järjestetään uusi haku. Jos ehdot täyttäviä hakijoita on yli 600 tunnukselle, tunnukset jaetaan ehdot täyttävien kesken yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteita noudattaen.

Saadakseen käyttöönsä yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnuksia siirtymäaikana tai sen jälkeen nykyisen toimijan tulee osallistua pysäköintitunnusten yleiseen hakuun.

Selvyyden vuoksi todetaan, että asukaspysäköintitunnuksen yhteydessä mainittu yhteiskäyttöajoneuvo ja siihen liittyvä ns. kimppatunnus ovat eri asioita kuin tässä käsitelty yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnus. Näihin sovelletaan eri periaatteita.

Yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnuksen myöntämisperusteet

Pysäköintitunnus voidaan myöntää kaikille niille yhteiskäyttöautotoimintaa harjoittaville toimijoille, joiden tarjoama palvelu täyttää yhteiskäyttöautoyrityksen pysäköintitunnuksen ehdot.  Ehtojen täyttymisen tarkistaa kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnitteluosasto ja oikeuden pysäköintitunnuksen käyttöön myöntää liikennesuunnittelupäällikkö. Ajoneuvokohtaiset pysäköintitunnukset lunastetaan rakennusvirastosta. Yhdellä yhteiskäyttöautoyrityksellä tai palvelukokonaisuudella voi samanaikaisesti olla käytössään enintään 120 tunnusta. Lunastettujen tunnusten kokonaismäärä kaikki yritykset huomioiden voi samanaikaisesti olla enintään 600 kappaletta. Ennen siirtymäajan päättymistä 31.12.2014 pysäköintitunnusta ei kuitenkaan voida myöntää nykyisen toimijan ajoneuvoille niin kauan, kun sillä on kiinteät yrityksen käyttöön merkityt pysäköintipaikat. Jos nykyinen toimija on ennen siirtymäajan päättymistä valmis luopumaan sille merkityistä pysäköintipaikoista, myös nykyiselle toimijalle voidaan myöntää yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnuksia.

Yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnuksen hinta ja käyttö

Yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnuksen hinta on kulloinkin voimassa olevan asukaspysäköintitunnuksen hinnan suuruinen. Sen voi lunastaa rakennusviraston asiakaspalvelusta toistaiseksi voimassa olevana samaksi vähimmäisajaksi kuin asukaspysäköintitunnuksen. Pysäköintitunnus on ajoneuvokohtainen. Pysäköintitunnuksen käyttöehdot ovat muuten samat kuin asukaspysäköintitunnuksessa. Myös ajoneuvovaatimukset ovat samat kuin asukaspysäköintitunnuksessa.

Yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnus oikeuttaa pysäköimään kantakaupungin kaikkien vyöhykkeiden asukas- ja yrityspysäköintipaikoilla. Pysäköitäessä tunnus  tulee olla näkyvissä. Tunnus ei ole voimassa kantakaupungin maksullisilla pysäköintipaikoilla, joita ei ole osoitettu asukas- tai yrityspysäköintiin.

Yhteiskäyttöautoyrityksen pysäköintitunnuksen käyttöönoton vaikutukset kaupungille

Yhteiskäyttöautoilun edistämisen tavoitteena on pienentää tarvetta omistusauton hankintaan, vähentää autoilua ja autojen kokonaismäärää, kannustaa kestäviin liikkumismuotoihin sekä parantaa autojen käyttöastetta.

Koska yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnuksella voi pysäköidä pysäköintimaksua suorittamatta kantakaupungin asukas- ja yrityspysäköintipaikoilla, tunnuksen käyttöönotto voi vähentää kaupungin saamia pysäköintituloja. Vaikutuksen suuruutta on vaikea arvioida, koska myytävien tunnusten ja pysäköintikertojen määrää ei tiedetä etukäteen. Helsingillä on asukas- ja yrityspysäköintiin osoitettuja paikkoja noin 20 000 kappaletta.

Myytävien tunnusten enimmäismäärällä varmistetaan, että pysäköintipaikkojen saatavuus kadun varresta ei heikkene kohtuuttomasti.

Yhteiskäyttöautojen pysäköintiä voidaan edistää myös asukas- ja yrityspysäköintivyöhykkeiden ulkopuolella. Tällöin voidaan esimerkiksi raideliikenneasemien lähistöillä valituilla keskeisillä paikoilla osoittaa yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnuksella pysäköintioikeus ilman maksua tai aikarajoitusta.

Edistämällä yhteiskäyttöautoilun toimintaedellytyksiä pysäköintimahdollisuuksia parantamalla  lisätään sen kilpailukykyä yksityisautoiluun verrattuna.  Yhteiskäyttöautoa käytetään suunnitelmallisemmin ja harvemmin kuin omistusautoa. Tämä vähentää auton omistusta ja autoilusta aiheutuvia haittoja esimerkiksi päästöjä, melua, ruuhkia sekä tilantarvetta. Tiiviin kaupunkirakenteen sekä kohtuuhintaisen asuntotuotannon toteuttamisedellytykset paranevat, koska asukkaille riittää vähäisempi pysäköintipaikkamäärä. Kansantaloudellisesti yhteiskäyttöautoilun lisääntymisellä on suotuisa vaikutus, sillä omistusautoihin sidottu pääoma on keskimäärin erittäin tehottomassa käytössä ja yhteiskäyttöautoilu mahdollistaa tämän pääoman vapautumisen tehokkaampaan käyttöön.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Juha Hietanen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37120

juha.hietanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintitunnuksen myöntämisehdot

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 1 A

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37170

 

FI02012566