Helsingin kaupunki

Esityslista

9/2014

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Vp/3

 

1.4.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Kaupunkisuunnittelulautakunnan tarkistettu esitys Erottajan ja ympäröivien katualueiden asemakaavan muutokseksi (nro 12165) (a-asia)

HEL 2012-006973 T 10 03 03

Ksv 0888_6, Erottaja, karttaruutu G3 4918 T1

Esitysehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta esittää kaupunginhallitukselle

-        21.5.2013 päivätyn ja 1.4.2014 muutetun 3. kaupunginosan (Kaartinkaupunki) katu- ja katuaukioalueita, a-b-c-d alueella -8 tason yläpuolista tilaa koskevan asemakaavan muutosehdotuksen nro 12165 hyväksymistä ja ettei tehty muistutus ja annetut lausunnot anna aihetta muihin toimenpiteisiin.
 

-        ettei kaavan muutosehdotusta aseteta uudelleen nähtäville. Muutoksista on neuvoteltu asianomaisten hallintokuntien kanssa, joiden etua muutokset koskevat.

Lisäksi lautakunta päättää antaa kaupunkisuunnittelulautakunnan vuorovaikutusraportista ilmenevän vastauksen kaupungin perusteltuna kannanottona tehtyyn muistutukseen.

Tiivistelmä

Tarkistettu asemakaavan muutosehdotus mahdollistaa Erottajan katutilan muuttamisen katuaukioksi. Kaava-alue on merkitty kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja kaupunkikuvan kannalta arvokkaaksi ympäristökokonaisuudeksi (sk). Kaava-alue liitetään osaksi kävelykeskustaa ja Esplanadin kaupunkitilaa. Mannerheimintien keskiosan ja reunavyöhykkeen sekä Pohjoisesplanadin puurivit säilytetään. Jalankulku- ja pyöräily-yhteyksiä parannetaan. Linja-autoliikenteen päätepysäkit poistuvat aukiolta. Käytöstä poistunut Stockmannin ajoramppi puretaan. Mannerheimintielle tulee uusi suojatie Erottajalta Bulevardille.

Aukio muuttuu autottomaksi oleskelu- ja jalankulkualueeksi sekä kaupunkitapahtumien alueeksi, johon saa sijoittaa enintään 70 m²:n kioskin ja ulkotarjoilualueen.

Esittelijän perustelut

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti 21.5.2013 lähettää 21.5.2013 päivätyn 3. kaupunginosan (Kaartinkaupunki) katu- ja katuaukioalueita, a-b-c-d alueella -8 tason yläpuolinen tila, koskevan asemakaavan muutosehdotuksen nro 12165 kaupunginhallitukselle puoltaen sen hyväksymistä.

Asemakaavan muutos mahdollistaa Erottajan katutilan muuttamisen katuaukioksi. Kaava-alue liitetään osaksi kävelykeskustaa ja Esplanadin kaupunkitilaa. Kaupunkikuvan kannalta merkittävät puurivit ja -ryhmät säilytetään. Linja-autoliikenteen päätepysäkkijärjestelyt poistuvat aukiolta. Ajoramppi puretaan. Autottomalle aukiolle saa sijoittaa 15 m² kioskin ja siihen liittyvän ulkotarjoilualueen. Mannerheimintielle tulee uusi suojatie Erottajalta Bulevardille.

Asemakaavan muutosehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 2.8.–2.9.2013.

Ehdotuksesta on tehty yksi muistutus. Ehdotuksesta ovat antaneet lausuntonsa Helsingin Energia ja Helen Sähköverkko Oy, HKL-liikelaitos, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, Ilmatieteen laitos, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, ympäristökeskus, kaupunginmuseon johtokunta, kiinteistövirasto, rakennusvalvontavirasto (liitteenä kaupunkikuvaneuvottelukunnan lausunto), yleisten töiden lautakunta ja pelastuslautakunta.

Muistutus

Garantiföreningen för Svenska Teatern rf, Stiftelsen för Svenska Teatern i Helsingfors rs, Nya Teaterhus-Aktiebolaget i Helsingfors esittävät muistutuksessaan, että Svenska Teatern tarvitsee lisää linja-auto-, taksi- ja invapaikkoja sekä nykyistä laajemmat ajoneuvoliikenteen tilat aukiolle palvelemaan teatterin huoltoliikennettä.

Asemakaavan muutosta ei ole muistutuksen johdosta muutettu. Erottajan aukion asemakaavanmuutoksen ensisijaisena tavoitteena on aukion kehittäminen autottomana oleskelu- ja jalankulkualueena. Teatterikiinteistöön liittyvät saatto- ja huoltoliikenteen tarpeet on otettu huomioon Ruotsalaisen teatterin ja sen ympäristön asemakaavassa nro 11887 (hyväksytty 8.9.2010) sekä Erottajan liikennesuunnitelmassa (kaupunkisuunnittelulautakunta 11.12.2012). Saattoliikennepaikkojen lisääminen on ristiriidassa kaavan päätavoitteen ja aukiolle suunniteltujen muiden toimintojen kanssa. Teatterin saattoliikenteen järjestelyjä on tarkoituksenmukaista tarkastella lähemmin Erottajan aukion ja sen lähiympäristön jatkosuunnittelussa, jolloin eri toiminnoille varattavat alueet yksityiskohtaisemmin määritellään.

Lausunnot

Viranomaisten kannanotot kohdistuivat aukion puurivien ja puuryhmän säilyttämisen perusteisiin, ohjeellisen tarjoilukioskin kokoon, kioskiin sisällytettävien toimintojen määrään ja teknisiin yhteyksiin, pyöräpysäköintipaikkojen merkitsemiseen aukiolle sekä aukion jäsentelyyn ja toiminnallisiin rajauksiin. Lisäksi esitettiin aukion historiallisen arvon korostamista kaavamääräyksissä.

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus katsoo, että asemakaavan muutos huomioi hyvin arvokkaan kulttuuriympäristön sekä mahdollistaa hyvän ja viihtyisän kaupunkiympäristön muotoutumisen.

Kaupunginmuseon johtokunta, rakennusvalvontavirasto ja yleisten töiden lautakunta esittävät, että asemakaavamääräyksissä ja jatkosuunnittelussa tulee korostaa ensisijaisesti alueen historiallista merkitystä kaupunkikuvallisen arvon edellä. Aukion uudehkon puurivin erillinen historialliseen arvoon perustuva säilytysmääräys tulee poistaa. Kaupunginmuseon johtokunta esittää lisäksi, että kaavaan tulee lisätä ympäristöhistoriallisen selvityksen laatimista edellyttävä kaavamääräys.

Kiinteistövirasto, rakennusvalvontavirasto, kaupunkikuvaneuvottelukunta ja yleisten töiden lautakunta esittävät tutkittavaksi tarjoilukioskin enimmäiskoon kasvattamista 30–40 m²:een, mikä on usein toimijoiden tarvitsema pinta-ala vastaavissa hankkeissa. Tilan pitäisi olla suurempi, jos sähkönsyöttöaseman yhteydet ja ilmanvaihto sijoitetaan kioskin yhteyteen.

Rakennusvalvontavirasto, kaupunkikuvaneuvottelukunta ja yleisten töiden lautakunta esittävät lisättäväksi määräyksen siitä, että tarjoilukioskiin saa sijoittaa matkailuneuvonnan palvelupisteen ja siihen tulee sijoittaa yleisö-wc -tilat sekä määräyksen aukion selkeyttämisestä toiminnallisesti ja tilallisesti.

Pelastuslautakunta toteaa, että Stockmannin väestönsuojan sortumankestävä hätäpoistumisreitti ja poikkeusolojen ilmanvaihto tulee olla mahdollista toteuttaa muutosalueella jatkossakin.

Huoltoreitin mitoituksessa Ruotsalaisen teatterin eteläsivulle tulee huomioida pelastusajoneuvon ajomahdollisuus.

Muissa lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.

Asemakaavan muutosehdotusta on lausuntojen johdosta muutettu siten, että aukion puurivien ja puuryhmän merkinnät on tarkistettu, ohjeellisen tarjoilukioskin kokoa on kasvatettu 70 m²:iin ja kioskiin sisällytettävien toimintojen määrää ja teknisiä yhteyksiä on tarkennettu. Pyöräpysäköinnille on osoitettu kaksi ohjeellista aukion osaa ja aukion jäsentelyä ja toiminnallisia rajauksia on tarkistettu. Lisäksi kaavamääräyksiä on tarkistettu painottamalla aukion kulttuurihistoriallista arvoa kaupunkikuvallisen merkityksen edelle.

Muutokset ilmenevät tarkemmin kaavaselostuksesta ja liitteestä "Tehdyt muutokset".

Muutoksista on neuvoteltu asianomaisten hallintokuntien kanssa.

Muilta lausunnoissa esitetyiltä osin ehdotusta ei ole katsottu olevan tarpeen muuttaa. Asemakaavassa on osoitettu vain alueen pääkäyttötarkoitusten asemakaavatasoiset tilavaraukset ja rajaukset siten, että rakennusviraston katusuunnittelussa on mahdollisimman suuri liikkumavara. Asemakaavamääräykset vesiaiheesta ja taideteoksesta perustuvat käytyyn vuorovaikutukseen ja alueen käyttöhistoriaan. Erillisten kioskien kieltäminen on myös perusteltua, jotta alue säilyy kaupunkikuvallisesti korkeatasoisena.

Pelastusajoneuvon ajomahdollisuus on ratkaistu Ruotsalaisen teatterin ja sen ympäristön asemakaavassa nro 11887 sekä Erottajan liikennesuunnitelmassa. Väestönsuojan poikkeusolojen ilmanvaihtojärjestelyjen osalta tilanne on alkuperäisten suunnitelmien mukainen. Maanalaisen väestönsuojan ja sähkönsyöttöaseman kulkuyhteydet sekä sähkönsyöttöaseman ilmanvaihtojärjestelyt esitetään sijoitettavaksi kioskirakennuksen yhteyteen.

Vuorovaikutusraportissa esitetään tiivistelmät muistutuksesta ja lausunnoista sekä niiden vastineet laajemmin.

Muut tehdyt muutokset

Kaavakarttaan ja kaavaselostukseen on tehty joitakin teknisluonteisia tarkistuksia, jotka eivät muuta kaavaehdotuksen sisältöä. Asemakaavamääräysten jäsentelyä on muutettu. Vastaavat jäsentelyyn liittyvät muutokset on siirretty selostukseen.

Esittelijä

virastopäällikkö

Mikko Aho

Lisätiedot

Kajsa Lybeck, arkkitehti, puhelin: 310 37052

kajsa.lybeck(a)hel.fi

Anne Karppinen, arkkitehti, puhelin: 310 37200

anne.karppinen(a)hel.fi

Pekka Nikulainen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37122

pekka.nikulainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Sijaintikartta

2

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12165 kartta, päivätty 21.5.2013, muutettu 1.4.2014

3

Asemakaavan muutosehdotuksen nro 12165 selostus, päivätty 21.5.2013, muutettu 1.4.2014

4

Havainnekuva 1.4.2014

5

Tehdyt muutokset

6

Vuorovaikutusraportti 21.5.2013, täydennetty 1.4.2014

7

Muistutus

8

Osa päätöshistoriaa

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Ne muistutuksen esittäneet, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu
Liite 6

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Kaupunginkanslia/Suvi Rämö, Kirsi Hakola

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

 

 

 

 

 

 

 

Faksi

 

Alv.nro