Helsingin kaupunki

Esityslista

32/2013

1 (1)

Kaupunkisuunnittelulautakunta

 

 

 

 

Lsp/3

 

26.11.2013

 

 

 

 

 

 

3

Runkobussilinjojen infratoimenpiteiden suunnitteluperiaatteet Munkkiniemen ja Pasilan välillä (a-asia)

HEL 2013-014658 T 08 02 00

Hankenro 0856_3

Päätösehdotus

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee että, runkobussilinjojen infratoimenpiteiden suunnittelua Munkkiniemen ja Pasilan välillä jatketaan tutkimalla mm. seuraavia ratkaisuja:

-        reittikaduille Paciuksenkatu - Tukholmankatu - Reijolankatu - Nordenskiöldinkatu bussiliikenteelle tehdään bussikaistat
 

-        runkobussilinjalla ja raitiovaunulla on yhteinen joukkoliikennekaista.

Esittelijä

Helsingin strategiaohjelmassa 2013-2016 edellytetään, että kestävää liikkumista edistetään lisäämällä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuutta liikenteestä. Tavoitteena lisäys prosenttiyksiköllä vuosittain, 4 prosenttiyksikköä valtuustokauden aikana. Tavoite on erittäin haasteellinen ja sen saavuttaminen edellyttää huomattavasti nykyistä voimakkaampia toimenpiteitä joukkoliikenteen kilpailukyvyn edistämiseksi.

Strategiaohjelmassa todetaan tavoitteen saavuttamiseen tähtäävänä toimenpiteenä, että joukkoliikennettä kehitetään mm. HSL:n runkolinjastosuunnitelman ja poikittaisen joukkoliikenteen kehittämissuunnitelman mukaisesti. Strategiaohjelmassa todetaan myös, että Helsingin kaupungin alueella tarvittavat joukkoliikenteen etuusjärjestelyt (mm. joukkoliikennekaistat ja liikennevaloetuudet) toteutetaan.

Kaupungin strategiaohjelman pohjalta valmistellussa Helsingin liikkumisen kehittämisohjelman luonnoksen toimintalinjauksissa tavoitteina on, että

-        joukkoliikenteen runkolinjastosta tehdään selkeä ja sujuva kokonaisuus, jolle taataan ruuhkista riippumaton kulku ja vaihdot suunnitellaan kokonaisuutena ja
 

-        joukkoliikenteen keskeiset vaihtopaikat suunnitellaan käyttäjälähtöisesti ja niiden lähisaavutettavuutta kaikilla kulkutavoilla parannetaan.

HSL-alueen runkobussilinjasto 2012-2022 -suunnitelma (http://www.hsl.fi/sites/default/files/uploads/runkolinjaston_kehittamissuunnitelma_2011_27.pdf) muodostuu kehämäisistä poikittaislinjoista ja säteittäisistä pääkeskukseen suuntautuvista runkobussilinjoista. Runkobussilinjaston kannattavuus on hyvä, sillä hyöty/kustannussuhteeksi on arvioitu 2,0. Runkobussilinjasto esitetään toteutettavan vaiheittain. Ensimmäisinä linjoina ovat Jokeri (550), Jokeri 0, Jokeri 2 (560) ja Tiedelinja (506).

Runkobussilinjojen perustaminen edellyttää riittävän nopeuden ja luotettavuuden takaamista mm. infrastruktuurin avulla. Kiireellisimpiä kohteita ovat toimenpiteet, joita edellä mainitut ensimmäisenä käynnistettävät linjat edellyttävät.

Jokeri 0 -linjan on tarkoitus aloittaa liikennöinti vuonna 2015 tai 2016. Linja pohjautuu nykyisiin linjoihin 58 (Itäkeskus - Munkkivuori) ja 58B (Itäkeskus – Meilahti). Linjan nopeuden ja luotettavuuden kannalta haasteellisimmat kehittämiskohteet ovat välillä Munkkiniemi-Pasila. Myös Tiedelinja liikennöi tältä osin täysin samaa reittiä. Myöhemmän vaiheen runkolinjoista säteittäinen linja "Kivis" liikennöi myös samaa reittiä Pasilan ja Mannerheimintien välisellä osuudella.

Nyt tehtävän suunnittelun tavoitteena on laatia runkolinjojen Jokeri 0, Tiedelinja ja Kivis reitille liikennejärjestelyt, jotka mahdollistavat liikennöinnin toimintaedellytykset niin, että linjojen nopeus ja palvelutaso saadaan runkolinjalle hyväksyttävälle tasolle.

Suunnittelutyö tehdään yhteistyössä HSL:n kanssa. Työn aikana määritellään runkolinjan tarkka reitti ja linjan käyttämät pysäkit. Pysäkkien toiminnan laatutaso parannetaan runkolinjan vaatimustasolle.

Tarkemmat liikennesuunnitelmat tuodaan kaupunkisuunnittelulautakuntaan kevään 2014 aikana.

Esityslistan liitteessä on runkolinjan liikennekäytävän liikenteen nykytilaa ja tulevaisuutta koskevaa aineistoa. Lisäksi liite sisältää alustavat arviot bussikaistojen vaikutuksista.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Markku Granholm, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37121

markku.granholm(a)hel.fi

Liitteet

1

Jokeri-0 nopeuttamistoimenpiteet - taustatietoa

2

Runkobussilinjaston vaatimuksia (HSL)

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 2100

Kansakoulukatu 1 A

+358 9 310 1673

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 10

Faksi

 

Alv.nro

kaupunkisuunnittelu@hel.fi

www.hel.fi/kaupunkisuunnittelu

+358 9 310 37170

 

FI02012566