Helsingfors stad

Protokoll

1/2023

1 (5)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/17

 

18.01.2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 3

Ledamoten Johanna Sydänmaas motion om att kompensera stadens anställda för försenade löner

HEL 2022-008451 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige betraktar motionen som slutbehandlad.

Behandling

På förslag av ordföranden behandlade stadsfullmäktige ledamoten Johanna Sydänmaas motion om att kompensera stadens anställda för försenade löner som sammanträdets tredje ärende, till skillnad från vad som stod på föredragningslistan som publicerades 12.1.2023.

Behandlingen inleddes med kanslichefens lägesöversikt om situationen med lönebetalningen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kirsti Laine-Hendolin, ledande sakkunnig, telefon: 09 310 87751

kirsti.laine-hendolin(a)hel.fi

Marjo Kuosa, ledande sakkunnig, telefon: 09 310 82626

marjo.kuosa(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuustoaloite 22.06.2022 Sydänmaa Johanna Kaupungin työntekijöiden viivästyneen palkanmaksun hyvittäminen

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten Sydänmaa och 29 andra ledamöter föreslår i sin motion att staden vidtar behövliga åtgärder för att kompensera sina anställda för deras försenade löner.

I motionen föreslås att staden betalar ränta på försenade löner för varje dag som den anställda varit tvungen att vänta på sin lön efter lönebetalningsdagen. Systemet Sarastia bör göras lättåtkomligt och lönespecifikationerna bör igen kunna läsas i nätbanken. De anställda bör kunna granska sina lönespecifikationer utan en komplicerad inloggningsprocess. Staden bör utarbeta tydliga anvisningar för de anställda om hur de ska göra för att få all den lön de tjänat in. Det kan inte vara så att de anställda vid en stad av Helsingfors storleksklass inte kan lita på att de får den lön som de har rätt till för sitt arbete.

Som svar på motionen konstaterar stadsstyrelsen att staden som arbetsgivare sköter alla skyldigheter som fördröjningarna i lönebetalningen ger upphov till: Till dem vars lön blivit försenad betalar staden dröjsmålsränta i enlighet med räntelagen. Till dem vars anställning tagit slut och vars slutlön är försenad betalas lön för väntetiden.

Dessutom betalar staden en frivillig dröjsmålsavgift av engångskaraktär till dem vars lön blivit försenad. Dröjsmålsavgiften är minst 50 euro och minst fem gånger så stor som dröjsmålsräntan. Ekonomiförvaltningstjänsten Talpa har hand om betalningarna och meddelar personalen hur de sker i praktiken.

Anställda som lidit skada på grund av den försenade lönen får skadestånd för faktiska ekonomiska skador. I samband med sitt skadeståndskrav ska den anställda med en särskild redogörelse visa att han eller hon har lidit ekonomisk skada och hur stor skadan är. Personalen har fått anvisningar om hur man begär skadestånd. Hittills har staden fått in krav på sammanlagt 7 414 euro i skadestånd och fattat beslut om att betala 1 489,80 euro. Behandlingen av många skadeståndskrav pågår än. Stadsjuristen är behörig att fatta beslut om skadeståndskraven.

Alla anställda vid staden beviljas en kultur- och motionsförmån på 200 euro från och med början av december. Syftet med kultur- och motionsförmånen är både att främja personalens välbefinnande och att förbättra bilden av staden som arbetsgivare i en situation där brist på arbetskraft råder inom flera servicebranscher och stadens rykte som en pålitlig arbetsgivare har lidit.

I somras inleddes ett utvecklingsarbete för att göra lönespecifikationerna mer lättlästa. Läsbarheten har stegvis förbättrats sedan mitten av oktober. Staden söker sätt att utveckla också de timanställdas lönespecifikationer i samarbete med leverantören av löneräkningssystemet. Från och med september har man kunnat läsa sin lönespecifikation också i nätbanken.

Staden har inlett ett stabiliseringsprojekt för löneräkningen för att lösa problemen med lönebetalningen. I projektet ingår tre delområden och mer än tjugo projekt som staden arbetar med för att normalisera situationen och minimera antalet fel. Stadsstyrelsen konstaterar att stabiliseringsprojektet måste framskrida så fort som möjligt. Om problemen med lönebetalningen fortsätter bör staden inom år 2023 utreda nya sätt att kompensera de anställda.

Stadsstyrelsen konstaterar att staden överväger att, som ett framtida kompensationsalternativ, stödja personalorganisationerna i fråga om tilläggsförmånskassor.

Anställda som går med i en tilläggsförmånskassa kan ur de frivilliga medlemsavgifterna få ersättning för köp som har med hälsa och välbefinnande att göra. Som arbetsgivare skulle staden kunna uppbära kassans medlemsavgift i samband med lönebetalningen, precis som arbetsgivarna uppbär fackföreningarnas medlemsavgifter.

För att inte lägga sten på bördan för Talpas redan belastade personal kan frågan om tilläggsförmånskassor utredas först när lönekrisen är helt och hållet avklarad och utredningen inte på något sätt försvårar lönebetalningen och Talpas övriga basuppgifter. Dessutom bör staden beakta att alla organisationer för närvarande inte har tilläggsförmånskassor i sitt utbud. När frågan senare utreds bör även jämlikhetsmål bland personalen beaktas.

Personalen informeras regelbundet om läget. På intranätet finns anvisningar för personalen för olika situationer där lönen inte har betalats rätt. Dessutom ordnar staden regelbundna informationstillfällen för personalen om problemen med lönebetalningen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kirsti Laine-Hendolin, ledande sakkunnig, telefon: 09 310 87751

kirsti.laine-hendolin(a)hel.fi

Marjo Kuosa, johtava asiantuntija, telefon: 09 310 82626

marjo.kuosa(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuustoaloite 22.06.2022 Sydänmaa Johanna Kaupungin työntekijöiden viivästyneen palkanmaksun hyvittäminen

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 05.12.2022 § 844

HEL 2022-008451 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Käsittely

05.12.2022 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Reetta Vanhanen: Lisäys kappaleeseen 10:
"Kaupunginhallitus toteaa, että vakauttamishanketta on vietävä mahdollisimman nopealla aikataululla eteenpäin. Jos palkanlaskennan ongelmat pitkittyvät edelleen, on vuoden 2023 aikana selvitettävä uusia tapoja hyvittää tilannetta työntekijöille."

Kannattaja: Elisa Gebhard

Vastaehdotus:
Elisa Gebhard: Lisäys kappaleen 10 jälkeen:

”Kaupunginhallitus toteaa, että yhtenä hyvittämiskeinona kaupunki harkitsee tulevaisuudessa mahdollisuutta tukea henkilöstöjärjestöjä lisäetuuskassojen toiminnassa. 

Lisäetuuskassat mahdollistavat jäseneksi liittyvien työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien hankintojen korvaamisen vapaaehtoisesti kerättävien jäsenmaksujen avulla. Kaupunki voisi työnantajana järjestää kassan jäsenmaksun perinnän suoraan palkanmaksun yhteydessä, kuten ammattiliittojen jäsenmaksujen työnantajaperinnän osalta toimitaan.

Jotta ei hankaloitettaisi Talpan valmiiksi kuormittuneen henkilöstön työtä, selvitystä voidaan tehdä vasta, kun palkkakriisi on kokonaisuudessaan saatu hoidettua ja selvittäminen ei millään tavalla vaikeuta palkkojen maksua ja talpan muuta perustyötä. Lisäksi on tärkeää huomioida, että lisäetuuskassat eivät tällä hetkellä ole kaikkien järjestöjen valikoimassa, ja myöhemmin tapahtuvassa selvittämisessä tulee huomioida myös henkilöstön tasavertaisuuteen liittyvät tavoitteet.”

Kannattaja: Reetta Vanhanen

Äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Elisa Gebhardin vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna

Jaa-äänet: 7
Anniina Iskanius, Marcus Rantala, Mari Rantanen, Sari Sarkomaa, Daniel Sazonov, Juhana Vartiainen, Maarit Vierunen

Ei-äänet: 8
Paavo Arhinmäki, Elisa Gebhard, Titta Hiltunen, Johanna Nuorteva, Tuomas Rantanen, Nasima Razmyar, Anni Sinnemäki, Reetta Vanhanen

Kaupunginhallitus hyväksyi Elisa Gebhardin vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen äänin 7-8.

Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti Reetta Vanhasen vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.

28.11.2022 Pöydälle

21.11.2022 Pöydälle

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Kirsti Laine-Hendolin, johtaja, palkanlaskennan vakauttamishanke, puhelin: 09 310 87751

kirsti.laine-hendolin(a)hel.fi

Marjo Kuosa, johtava asiantuntija, puhelin: 09 310 82626

marjo.kuosa(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566