Helsingin kaupunki

Esityslista

20/2022

1 (2)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Asia/17

 

23.11.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 07.11.2022 § 763

HEL 2022-005408 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

 

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 29.09.2022 § 165

HEL 2022-005408 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut alkaa valmistella uutta luonnonsuojeluohjelmaa vuonna 2023. Kivikon metsän suojelu niin laajana kokonaisuutena kuin mahdollista otetaan tarkasteluun uutta ohjelmaa valmisteltaessa.

Nykyisessä luonnonsuojeluohjelmassa 2015–2024 Kivikon metsäalueen pohjoisosa on osoitettu suojeltavaksi luonnonsuojelualueena. Suojelualueen perustamisesitys sekä hoito- ja käyttösuunnitelma olivat kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston käsittelyssä 29.6.2022. Jaosto päätti esittää suojeltavaksi 10,66 hehtaarin laajuista aluetta, joka on laajempi kuin luonnonsuojeluohjelmassa mainittu pinta-ala (5,57 ha). Laajennusta esitettiin kasvi-, luontotyyppi-, maisema-, virkistys- ja geologisten arvojen perusteella.

Kuten aloitteessa mainitaan, nyt suojeluun esitetty alue on kuitenkin vain pieni osa Kivikon metsäalueesta, ja suojelun ulkopuolelle jää useita luontoarvoja. Suojelematta jää esim. laajoja alueita METSO I- ja II-luokan kalliometsiä sekä yksi Etelä-Suomessa äärimmäisen uhanalainen kangaskorpi, jonka edustavuus on hyvä. Suojelun ulkopuolelle jää myös useita alueen geologisesta historiasta kertovia merkkejä: hiidenkirnuja, siirtolohkareita ja yksi muinaisrantakivikko. Kivikon eteläinen metsä on II-arvoluokan kääpäalue, ja siellä esiintyy kaksi valtakunnallisesti silmälläpidettävää kääpälajia.

Laajemmassa seudullisessa tarkastelussa Kivikon metsäalue on tärkeä vihersormen osa yhdistäessään eteläpuolellaan sijaitsevat Vanhankaupunginlahden ja Hallainvuoren metsät Vantaan Vaaralaan ja sitä kautta edelleen pohjoisempana sijaitseviin laajempiin metsäalueisiin. Vihersormen toimivuutta Helsingissä tosin rajoittavat suurten liikenneväylien, Kehä I:n ja Porvoonväylän, linjaukset. 

Luonnonsuojeluohjelmaa valmisteltaessa nostetaan esiin myös luontoympäristön virkistysarvot ja merkitys ihmisten terveydelle. Ulkona liikkumisen ja luontoharrastusten mahdollistaminen on tärkeä osa luonnonsuojelualueiden käytön suunnittelua. Helsingin kaltaisessa suuressa kaupungissa, missä ihmisiä on paljon, haasteena on käytön ohjaaminen siten, että voidaan samanaikaisesti turvata luontoarvot ja mahdollistaa virkistyskäyttö eri tavoin.

Luonnonsuojeluohjelman valmistelussa kuullaan asukkaiden lisäksi relevantteja yhdistyksiä. Yksittäisen luonnonsuojelualueen perustamisen yhteydessä osallistetaan kyseisen alueen asukkaita sekä alueella toimivia harrastus- ja ympäristöjärjestöjä, kouluja, päiväkoteja ja muita laitoksia.

Esittelijä

yksikön päällikkö

Laura Walin

Lisätiedot

Hanna Seitapuro, ympäristösuunnittelija, puhelin: 09 310 32062

hanna.seitapuro(a)hel.fi