Helsingfors stad

Protokoll

16/2022

1 (6)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/12

 

05.10.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 239

Ledamoten Petrus Pennanens motion om att offentliggöra stadens ledningsgrupps promemorior

HEL 2022-004672 T 00 00 03

Framställning

Stadsfullmäktige återremitterade ärendet till stadsstyrelsen för ny beredning.

Behandling

Förslag om återremiss

Ledamoten Silja Borgarsdóttir Sandelin understödd av ledamoten Sami Muttilainen föreslog att stadsfullmäktige återremitterar ärendet till stadsstyrelsen för ny beredning eftersom stadsfullmäktige anser att det är skäl att publicera ledningsgruppens promemorior på stadens webbplats.

Ledningsgruppens sammanträden är ett viktigt beslutsfattande organ inom staden och dess promemorior är offentliga handlingar som redan nu går att läsa på stadens intranät. Det är viktigt att hålla fast vid öppenhet så att medborgarna förstår de processer och motiveringar som ligger till grund för beslutsfattandet.

2 omröstningen

Ledamoten Silja Borgarsdóttir Sandelins förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Behandlingen fortsätter
NEJ-förslag: Ledamoten Silja Borgarsdóttir Sandelins förslag om återremiss

Ja-röster: 23
Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Maaret Castrén, Juha Hakola, Atte Kaleva, Laura Korpinen, Heimo Laaksonen, Otto Meri, Dani Niskanen, Mia Nygård-Peltola, Matias Pajula, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Risto Rautava, Laura Rissanen, Wille Rydman, Sari Sarkomaa, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Seida Sohrabi, Osmo Soininvaara, Reetta Vanhanen, Maarit Vierunen

Nej-röster: 41
Outi Alanko-Kahiluoto, Paavo Arhinmäki, Eva Biaudet, Silja Borgarsdottir Sandelin, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Elisa Gebhard, Nora Grotenfelt, Mia Haglund, Oona Hagman, Sandra Hagman, Atte Harjanne, Joel Harkimo, Titta Hiltunen, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Shawn Huff, Nuutti Hyttinen, Emma Kari, Elina Kauppila, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Laura Kolbe, Laura Kolehmainen, Pia Kopra, Minja Koskela, Teija Makkonen, Nina Miettinen, Sami Muttilainen, Björn Månsson, Tuomas Nevanlinna, Kimmo Niemelä, Tom Packalén, Terhi Peltokorpi, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Mari Rantanen, Pirkko Ruohonen-Lerner, Pekka Sauri, Johanna Sydänmaa

Blanka: 20
Hilkka Ahde, Mahad Ahmed, Nita Austero, Jussi Halla-aho, Timo Harakka, Eveliina Heinäluoma, Fardoos Helal, Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Arja Karhuvaara, Sini Korpinen, Minna Lindgren, Matti Niiranen, Hannu Oskala, Suvi Pulkkinen, Nasima Razmyar, Tuomas Tuomi-Nikula, Erkki Tuomioja, Sinikka Vepsä, Ozan Yanar

Frånvarande: 1
Ilkka Taipale

Stadsfullmäktige beslutade återremittera ärendet till stadsstyrelsen för ny beredning.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Katja Rimpilä, stadssekreterare, telefon: 09 310 36256

katja.rimpila(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuustoaloite 30.03.2022 Pennanen Petrus Kaupungin johtoryhmän muistioiden julkistaminen

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige betraktar motionen som slutbehandlad.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten Petrus Pennanen och 16 andra ledamöter föreslår i sin motion att stadens ledningsgrupps mötespromemorior även offentliggörs för stadsborna.

Enligt 29 § i kommunallagen (410/2015) ska kommunen informera kommuninvånarna, dem som utnyttjar kommunens tjänster, organisationer och andra sammanslutningar om kommunens verksamhet. Kommunen ska ge tillräcklig information om de tjänster som kommunen ordnar, kommunens ekonomi, ärenden som bereds i kommunen, planer som gäller ärendena och behandlingen av ärendena, beslut som fattats och beslutens effekter. Kommunen ska informera om hur man kan delta i och påverka beredningen av besluten.

I fråga om beredningen av ärenden som behandlas av organen ska kommunen se till att de uppgifter som behövs med tanke på den allmänna tillgången till information läggs ut på det allmänna datanätet när föredragningslistan är färdig. Kommunen ska i sin kommunikation på nätet se till att sekretessbelagda uppgifter inte läggs ut på det allmänna datanätet och att skyddet för privatlivet tillgodoses vid behandlingen av personuppgifter.

Enligt regeringens proposition RP 268/2014 rd är syftet med 29 § i kommunallagen att med hjälp av kommunikation förbättra kommuninvånarnas möjligheter att delta och påverka. I förarbetena har det nämnts att tillgången till information ska gälla beredningen av ärenden som ska behandlas av organen och som är viktiga för kommuninvånarna och väcker allmänt intresse. Behandlingen av personuppgifter i det allmänna datanätet bör dock beaktas. Alla konfidentiella uppgifter bör strykas i handlingar som läggs ut på det allmänna datanätet. Man bör också ta ställning till kommunens rätt att behandla offentliga personuppgifter som ingår i sammanträdeshandlingarna i det allmänna datanätet. Man bör sträva till att sammanjämka kraven på god informationshanteringssed och god databehandlingssed samt målen för kommunens kommunikation så, att myndigheternas skyldigheter avseende kommunikation och främjande av rätten till information förverkligas utan att integritetsskyddet äventyras.  Kommunen kan fortfarande i stor utsträckning avgöra omfattningen av och metoderna för informationen, men det förutsätts att kommunen är aktiv och kommunicerar effektivt.

Enligt 109 § i kommunallagen ska väsentlig information om de tjänster som kommunen ordnar och om kommunens verksamhet offentliggöras i det allmänna datanätet. De uppgifter som åtminstone ska finnas tillgängliga i det allmänna datanätet räknas upp i paragrafen. Kommunen är skyldig att i det allmänna datanätet offentliggöra väsentlig information om de tjänster som kommunen ordnar, kommunens ekonomi, ledning och verksamhet, och samarbete mellan kommunerna samt om kommunkoncernen. Stadens ledningsgrupps promemorior är i princip sådana offentliga handlingar som avses i 1 § i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999, nedan offentlighetslagen). Enligt 9 § i offentlighetslagen har var och en rätt att ta del av en offentlig myndighetshandling.

Trots att ledningsgruppens promemorior omfattas av 1 § och 9 § i offentlighetslagen i egenskap av offentliga myndighetshandlingar som var och en har rätt att ta del av på begäran, är de inte beslutshandlingar som är avsedda att offentliggöras. Stadens ledningsgrupps promemorior är till sin karaktär operativa handlingar och därmed ledningsverktyg med en livscykel som kan vara mycket kort. De är inte handlingar som främjar kommuninvånarnas rätt att delta i och påverka kommunens verksamhet, vilket skulle tala för att offentliggöra dem i det allmänna datanätet. Stadens ledningsgrupp arbetar för att samordna den politiska och operativa verksamheten. Den behandlar strategiska frågor och frågor som gäller samordningen av stadens operativa verksamhet. Då ledningsgruppens mötespromemorior offentliggörs för de kommunalanställda ökar transparensen mellan de anställda och kommunen i och med att kommunen uppfyller sin arbetsgivarroll.

Även om myndighetshandlingar i princip är offentliga enligt 1 § i offentlighetslagen är frågan om huruvida handlingar ska offentliggöras i det allmänna datanätet en separat fråga i förhållande till principen om handlingsoffentlighet. Eftersom skyddet för privatlivet och de krav som gäller behandlingen av personuppgifter måste beaktas i denna fråga, finns det inte nödvändigtvis någon grund för att offentliggöra handlingarna som sådana i det allmänna datanätet. Om promemoriorna offentliggjordes i det allmänna datanätet skulle detta dessutom ställa sådana krav på kommunikationen i fråga om språkvård, utformning och tillgänglighet att offentliggörandet inte vore resurseffektivt i förhållande till nyttan. Utifrån dessa synpunkter är det inte ändamålsenligt att offentliggöra stadens ledningsgrupps promemorior i det allmänna datanätet.

Enligt 30 kap. 11 § 2 mom. i förvaltningsstadgan ska stadsstyrelsen förelägga fullmäktige en motion som undertecknats av minst 15 ledamöter (gäller de fullmäktigemotioner som lämnades in senast 30.4.2022).

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Katja Rimpilä, stadssekreterare, telefon: 09 310 36256

katja.rimpila(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuustoaloite 30.03.2022 Pennanen Petrus Kaupungin johtoryhmän muistioiden julkistaminen

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 26.09.2022 § 649

HEL 2022-004672 T 00 00 03

Esitys

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa: Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Käsittely

26.09.2022 Ehdotuksen mukaan

Palautusehdotus:
Silja Borgarsdóttir Sandelin: Kaupunginhallitus katsoo, että johtoryhmän muistioita on syytä julkaista kaupungin kotisivuille.

Johtoryhmän kokoukset ovat kaupungissa keskeinen päätöksenteon elin ja muistiot julkisia asiakirjoja, jotka jo nyt ovat luettavissa kaupungin intrassa. Avoimuus päätöksenteossa on tärkeää niin, että kansalaiset ymmärtäisivät päätöksenteon prosesseja ja perusteluita.

Kannattaja: Minja Koskela

Asian käsittelyn keskeyttämisestä äänestettiin ennen keskustelun jatkamista.

Äänestys

JAA-ehdotus: Asian käsittelyä jatketaan
EI-ehdotus: Silja Borgarsdóttir Sandelinin palautusehdotuksen mukaisesti

Jaa-äänet: 7
Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Sari Sarkomaa, Daniel Sazonov, Reetta Vanhanen, Juhana Vartiainen, Maarit Vierunen

Ei-äänet: 4
Paavo Arhinmäki, Silja Borgarsdóttir Sandelin, Elisa Gebhard, Minja Koskela

Tyhjä: 4
Johanna Nuorteva, Amanda Pasanen, Tuomas Rantanen, Nasima Razmyar

Kaupunginhallitus päätti jatkaa asian käsittelyä äänin 7 -4 (4 tyhjää).

19.09.2022 Pöydälle

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Katja Rimpilä, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36256

katja.rimpila(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566