Helsingin kaupunki

Esityslista

10/2022

1 (3)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Asia/28

 

1.6.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 16.05.2022 § 373

HEL 2021-011576 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

09.05.2022 Pöydälle

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36154

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

 

Kaupunkiympäristölautakunta 15.02.2022 § 99

HEL 2021-011576 T 00 00 03

Hankenumero 5264_210

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Asiassa kuultu nimistötoimikunta toteaa valtuustoaloitteesta antamassaan lausunnossa 8.12.2021, että nimistönsuunnittelu on osa kaupunkisuunnittelua, ja että nimet suunnitellaan asemakaavoituksen yhteydessä. Nimistö luodaan paikasta käsin, ja kaavanimet on tarkoitettu kestämään aikaa. Pyrkimyksenä on, että annettavalla nimellä on vankka paikallishistoriallinen tai muu ympäristöön liittyvä perusta. Silloin kun alueella tarvitaan paljon nimiä, saatetaan käyttää niin sanottuja ryhmänimiä, jolloin alueen nimistö luodaan tietyn aihealueen piiristä. Helsingin nimistö on vakiintunut pitkän ajan kuluessa, ja uusia paikkoja tulee nimettäväksi vuosittain rajallinen määrä. Helsingin kaikista kaavanimistä noin kahdeksan prosenttia on jonkin henkilön muistoksi annettuja niin sanottuja muistonimiä.

Kaupunkiympäristölautakunta jatkaa, että yksittäisten Helsingissä syntyneiden Mannerheim-ristin ritareiden muistoa kunnioittavien muistonimien sijasta nimistötoimikunta on yhteistyössä asemakaavoituspalvelun ja kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupalvelun kanssa selvittämässä kohdetta, jossa voitaisiin paikan virallisen nimeämisen kautta muistaa yhteisesti kaikkia helsinkiläissyntyisiä Mannerheim-ristin ritareita. Alustavasti sijaintia on harkittu Meilahden, Ruskeasuon ja Laakson kaupunginosien alueelta Mannerheimintien ympäristöstä. Nimeämisesitys on tarkoitus tuoda nimistötoimikunnan käsittelyyn kevään 2022 aikana, minkä jälkeen asia etenee asemakaavoituspalveluun, jossa paikan nimeämisen valmistelu jatkuu.

Aikaisemmat valtuusto- ja muut aloitteet

Mannerheim-ristin ritareiden muistamista kaupungin kaavanimistössä on ehdotettu jo aiemmin; viimeksi 4.6.2014 valtuutettu Risto Rautavan ym. tekemässä valtuustoaloitteessa, ja sitä ennen Helsingfors svenska krigsveteraner rf:n tekemässä aloitteessa syksyllä 2007. Sijainniltaan, merkitykseltään ja kaupunkikuvalliselta toteutukseltaan arvokasta, aiemmin nimeämätöntä paikkaa ei ole toistaiseksi tullut nimettäväksi.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Johanna Lehtonen, nimistönsuunnittelija, puhelin: 310 37386

johanna.lehtonen(a)hel.fi

 

Nimistötoimikunta 08.12.2021 § 93

HEL 2021-011576 T 00 00 03

 

Nimistötoimikunta antoi kaupunkiympäristölautakunnalle seuraavan lausunnon:

Nimistötoimikunta keskusteli Mari Rantasen ym. valtuustoaloitteesta, joka koskee katujen nimeämistä Helsingissä syntyneiden Mannerheim-ristin ritareiden mukaan. Kiitämme aloitteesta ja mielenkiinnosta Helsingin nimistöä kohtaan.

Mannerheim-ristin ritareiden muiston kunnioittaminen Helsingin nimistössä on nimistötoimikunnalle tuttu toive ja haaste. Mannerheim-ristin ritareiden muistamista kaupungin kaavanimistössä on toivottu jo aiemmin; viimeksi vuonna 2014 valtuutettu Risto Rautavan ym. tekemässä valtuustoaloitteessa ja sitä ennen vuonna 2007 Helsingfors svenska krigsveteraner rf:n aloitteessa. Nimistötoimikunta on antanut näistä aloitteista lausuntonsa 10.9.2014 (§ 67) ja 17.10.2007 (§ 92). Toistaiseksi Mannerheim-ristin ritareiden muistoa kunnioittavaa ja arvokkuudeltaan sopivaa, aiemmin nimeämätöntä paikkaa ei ole tullut nimettäväksi, mutta toive ja pyrkimys tavoitteen saavuttamiseksi on ollut kaiken aikaa tiedossamme.

Nimistönsuunnittelu on osa kaupunkisuunnittelua, ja nimet suunnitellaan asemakaavoituksen yhteydessä. Nimistö luodaan paikasta käsin, ja kaavanimet on tarkoitettu kestämään aikaa. Pyrkimyksenä on, että annettavalla nimellä on vankka paikallishistoriallinen tai muu ympäristöön liittyvä perusta. Silloin kun alueella tarvitaan paljon nimiä, saatetaan käyttää niin sanottuja ryhmänimiä, jolloin alueen nimistö luodaan tietyn aihealueen piiristä. Helsingin nimistö on vakiintunut pitkän ajan kuluessa, ja uusia paikkoja tulee nimettäväksi vuosittain rajallinen määrä. Helsingin kaikista kaavanimistä noin kahdeksan prosenttia on jonkin henkilön muistoksi annettuja niin sanottuja muistonimiä.

Suomen pääkaupungissa ei ole mahdollista huomioida kaavanimistön keinoin kaikkia siellä eri aikoina ja monin eri tavoin ansioituneita ihmisiä. Emme pidä mahdollisena, että kutakin Helsingissä syntynyttä Mannerheim-ristin ritaria kunnioitettaisiin yksittäisellä asemakaavaan merkityllä muistonimellä – etenkään niin, että nämä eri puolilla kaupunkia sijaitsevat ennestään nimeämättömät paikat tulisivat nimettäväksi yhtä aikaa ja olisivat sijainniltaan, merkitykseltään ja kaupunkikuvalliselta toteutukseltaan yhtä arvokkaita. Kaavanimeä kevyemmin toteuttavissa oleva muistopenkki, muistopuu tai vaikkapa muistolaatta pitkäaikaisen asuintalon tai syntymäkodin seinässä voisi tuoda Mannerheim-ristin ritareiden muistoa nykykaupunkilaisten tietoisuuteen ja osaksi elävää helsinkiläistä kaupunkikuvaa.

Yksittäisten henkilöiden muistoa kantavien kaavanimien sijasta nimistötoimikunta on yhteistyössä asemakaavoituspalvelun ja kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupalvelun kanssa selvittämässä paikkaa, jossa voitaisiin muistaa yhteisesti kaikkia helsinkiläissyntyisiä Mannerheim-ristin ritareita. Alustavasti sijaintia on harkittu Meilahden, Ruskeasuon ja Laakson kaupunginosien alueelta Mannerheimintien ympäristöstä. Yhteistyössä valmisteltava esitys tuodaan nimistötoimikunnan käsittelyyn kevään 2022 aikana, minkä jälkeen asia etenee asemakaavoituspalveluun.

10.11.2021 Pöydälle

Lisätiedot

Johanna Lehtonen, nimistönsuunnittelija, puhelin: 310 37386

johanna.lehtonen(a)hel.fi