Helsingin kaupunki

Esityslista

21/2021

1 (3)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Asia/11

 

24.11.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 08.11.2021 § 802

HEL 2021-006785 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 32174

suvi.ramo(a)hel.fi

 

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 24.08.2021 § 277

HEL 2021-006785 T 00 00 03

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi lausunnon Kristillisdemokraattien ja Sinisten valtuustoryhmien aloitteesta etäopiskelumahdollisuuksien hyödyntämisestä koronaepidemian jälkeen:

Oppivelvollisuusikäisten perusopetus järjestetään lähiopetuksena. Lähiopetuksen kuuluu opettajan antama opetus koulun osoittamassa turvallisessa opiskeluympäristössä työsuunnitelmassa määriteltyinä työaikoina. Perusopetuslaki ei mahdollista opetuksen järjestämistä etäopetuksena, jossa oppilas valitsee itse opiskelun ajan ja paikan. Lukiolaki ja laki ammatillisesta koulutuksesta toteaa, että koulutuksen järjestäjä päättää koulutuksen toteutus- ja järjestämistavoista (Lukiolaki §13, Laki ammatillisesta koulutuksesta §62). Tämä mahdollistaa opetuksen järjestämisen lähiopiskelun lisäksi myös etäopiskeluna sekä lähi- ja etäopiskelun rinnakkaismallina.

Helsingin kaupungin lukioiden opiskelijat voivat suorittaa lukiokursseja kaupungin yhteisen tarjonnan kautta. Yhteinen tarjonta koostuu verkko-opinnoista, etäopinnoista, kaupunkitarjottimen lähiopinnoista sekä kesäopinnoista.

Verkko-opinnoilla tarkoitetaan opintokokonaisuuksia, jotka opiskelija voi suorittaa joustavasti ajasta ja paikasta riippumatta, kuitenkin verkkoperiodeihin sidotusti. Verkko-opetuksen tarkoitus on mahdollistaa opiskelijalle joustavia oppimispolkuja.

Helsingin kaupungin lukioiden opiskelijat voivat myös suorittaa lukiokursseja kaupungin etätarjottimen kautta. Etäopetus tarkoittaa opintojaksoa, jossa opiskelija osallistuu oppitunneille verkossa lukujärjestykseen merkittynä aikana.

Helsingin kaupungin lukiolaisilla on mahdollisuus tutustua korkeakouluopintoihin ja suorittaa yliopiston ja ammattikorkeakoulun kursseja jo lukioaikana. Helsingin kaupungin lukiolaiset voivat suorittaa joitakin opintoja myös Helsingin kaupungin työväenopistoissa. Opinnot hyväksiluetaan lukiotutkintoon.

Helsingin aikuislukio järjestää Helsingin kaupungin lukioiden yhteiseen tarjontaan kuuluvia lukiokursseja kesäkuussa. Nämä kurssit toteutetaan lähiopetuksena. Elokuussa Helsingin aikuislukio tarjoaa osana kaupungin yhteistä tarjontaa kertauskursseja syksyn yo-kirjoittajille, nämä taas järjestetään etäopetuksena, preliminäärikokeet voi suorittaa halutessaan lähikokeena. Yleensä lukioissa kesäopetusta ei opettajien virkaehtosopimuksen mukaan ole mahdollista toteuttaa, mutta Helsingin aikuislukiossa tämä on paikallisen sopimisen johdosta mahdollista.

Stadin AO:ssa toteutetaan opetusta ja ohjausta ympärivuotisesti ja opiskelijaksi voi hakeutua jatkuvan haun kautta. Tällä hetkellä kaksi kolmasosaa opetuksesta toteutetaan lähiopetuksena tai työelämässä tapahtuvana oppimisena ja yksi kolmasosa verkko-opetuksena. Stadin AO:ssa on vuonna 2021 laajennettu eStadin toiminta kaikille kampuksille ja tämä tarjoaa mahdollisuuden kaikille opiskelijoille suorittaa opintoja verkko-opintoina. Digipedatiimi, eOppimisen mentorit ja digiagentit tarjoavat tukea opettajille ja opiskelijoille verkko-opintojen kehittämiseen ja toteuttamiseen.

Helsingin Työväenopistossa on tavoitteena, että syksystä 2021 alkaen 10% kursseista etätoteutuksena. Työväenopisto tuo kaupungin kurssitarjottimelle yhteistyökursseja, jotka ovat yhdistettävissä sekä Stadin AO:n että Helsingin kaupungin lukioiden opintoihin.

Tarve verkko- ja etäopetuksen tarjonnan laajentamiseen toisen asteen opinnoissa ja vapaassa sivistystyössä on tunnistettu jo ennen koronaepidemiaa, jolloin verkko-opetustarjontaa alettiin voimakkaasti kehittää vastaamaan kysyntää. Palvelukokonaisuuden tavoitteena on, että toisen asteen ja vapaan sivistystyön opiskelijoiden mahdollisuutta suorittaa opintoja Helsingin kaupungin lukioissa, Stadin AO:ssa ja Työväenopistoissa laajennetaan entisestään tulevaisuudessa. Verkko-opintotarjontaa kehitetään niin, että opiskelijat voivat valita opintoja myös ristiin eri oppilaitoksista. Kartoitusta Helsingin kaupungin kurssitarjottimen laajentamiseksi ei tarvitse käynnistää uudestaan, sillä tämä työ on jo käynnissä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen vs. toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Tommi Tiittala, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 22900

tommi.tiittala(a)hel.fi