Helsingin kaupunki

Esityslista

3/2021

1 (2)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Asia/11

 

17.2.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 08.02.2021 § 104

HEL 2020-007755 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

 

Keskusvaalilautakunta 28.01.2021 § 7

HEL 2020-007755 T 00 00 03

Päätös

Keskusvaalilautakunta antoi kaupunginhallitukselle valtuutettu Amanda Pasasen aloitteesta seuraavan lausunnon:

Asiassa on kuultu nuoria ja pyydetty nuorisoneuvoston lausunto. Nuorisoneuvosto toteaa lausunnossaan, että äänestyspaikat ennakkoäänestyksessä ja vaalipäivän äänestyksessä tulisi sijoittaa paikoille, joissa liikkuu runsaasti nuoria. Kirjastot, oppilaitokset sekä muut yleiset tilat ovat tuttuja nuorille, ja niissä kynnys äänestämiselle voidaan kokea matalaksi.

Varsinaisena vaalipäivänä äänestyspaikka järjestetään jokaiselle äänestysalueelle. Helsingissä on 166 äänestysaluetta ja niillä jokaisella on äänestyspaikka. Yleisten ennakkoäänestyspaikkojen ja vaalipäivän äänestyspaikkojen on oltava esteettömiä, jotta kaikki äänestäjät pääsevät äänestyspaikalle. Pyrkimyksenä on löytää kultakin äänestysalueelta jokin äänestyspaikaksi soveltuja tila. Äänestyspaikkona ovat toiminteet muun muassa erilaiset oppilaitokset, koulut, nuorisotalot ja asukastalot. Suurin osa Helsingin äänestyspaikoista on kouluissa tai muissa oppilaitoksissa.

Yleiset ennakkoäänestyspaikat on pyritty mahdollisuuksien mukaan sijoittamaan kaupungin omiin tiloihin, jotta voidaan varmistaa mm. äänestyspaikkojen pysyvyys ja tietoliikenneyhteyksien toimiminen. Lisäksi ne on pyritty sijoittamaan paikkoihin, joissa helsinkiläiset äänestäjät muutoinkin liikkuvat. Toimiviksi ennakkoäänestyspaikoiksi ovat osoittautuneet kirjastot. Kirjastoista yleisinä ennakkoäänestyspaikkoina on saatu äänestäjiltä runsaasti myönteistä palautetta. Helsingin ennakkoäänestysverkosto rakentuu pääosin kirjastojen varaan. Suurin osa yhdeksästätoista ennakkoäänestyspaikkana toimivista kirjastoista on toiminut aikaisemminkin ennakkoäänestyspaikkana. Kirjastojen lisäksi ennakkoäänestyspaikkoja on pyritty löytämään kaupungin muista tiloista alueilla, joissa kirjastoja ei ole tai joissa kirjastot eivät sovellu ennakkoäänestämiseen. Kuntavaaleissa ennakkoäänestyspaikkoja on sijoitettu nuorisotiloihin (Pihlajamäen nuorisotalo ja Viikin nuorisotalo) ja kulttuuritaloihin (Maunulatalo ja Vuotalo).

Äänestys- ja ennakkoäänestyspaikat on pyritty sijoittamaan nuorisoneuvoston lausunnossa esittämille paikoille. Pääosa varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikoista on sijoitettu kouluihin ja muihin oppilaitoksiin, jotka ovat tuttuja nuorille ja joissa kynnys äänestämiselle voidaan kokea matalaksi. Suurin osa ennakkoäänestyspaikoista on sijoitettu kirjastoihin ja muihin julkisiin tiloihin mm. nuorisotaloihin sekä kauppakeskuksiin, joissa nuoret muutoinkin liikkuvat.

Äänestys- ja ennakkoäänestyspaikkoja valittaessa on otettu huomioon koronavirustilanne ja varauduttu siihen, että tilanne on päällä vielä kuntavaalien aikana. On pyritty saamaan riittävän suuret tilat ja mahdollisuus pitää riittävä turvaväli äänestettäessä. Paikat on pyritty sijoittamaan siten, että kunkin paikan varsinainen toiminta ei esty vaalien järjestämisen vuoksi. Tämä rajoittaa tilojen, joissa on paljon paikan varsinaista toimintaa (mm. osa nuorisotaloista) sekä pienien tilojen käyttämistä vaalipaikkoina.

Pandemiatilanne on rajoittanut ja estänyt suunnittelu- ja kuulemistilaisuuksien järjestämistä mutta jatkossa on tarkoitus kuulla laajemmin nuorten mielipiteitä vaalipaikkojen sijoittamisessa.

Esittelijä

kaupunginsihteeri

Timo Lindén

Lisätiedot

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden(a)hel.fi

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, puhelin: 310 20001

veera.reuna(a)hel.fi