Helsingfors stad

Protokoll

17/2020

1 (6)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/4

 

21.10.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 270

Ändring av förvaltningsstadgan, skötsel av uppgifter enligt lagen om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen och anställning i tjänsteförhållande utan offentligt ansökningsförfarande

HEL 2020-010580 T 00 01 00

Beslut

Stadsfullmäktige godkände förvaltningsstadga för Helsingfors stad i enlighet med bilaga 1.

Behandling

Ledamoten Pentti Arajärvi understödd av Thomas Wallgren föreslog att följande läggs till i 23 kap. 2 § 1 punkten: … och det finns en särskild anledning att tillsätta tjänsten på detta sätt.

1 omröstningen

Stadsstyrelsens förslag JA, motförslag NEJ

JA-förslag: Stadsstyrelsen
NEJ-förslag: Följande läggs till i 23 kap. 2 § 1 punkten: … och det finns en särskild anledning att tillsätta tjänsten på detta sätt.

Ja-röster: 62
Alviina Alametsä, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Harry Bogomoloff, Jussi Chydenius, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Juha Hakola, Jussi Halla-aho, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Joel Harkimo, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Kati Juva, Atte Kaleva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Tapio Klemetti, Dan Koivulaakso, Laura Kolbe, Kauko Koskinen, Heimo Laaksonen, Otto Meri, Seija Muurinen, Dani Niskanen, Laura Nordström, Maria Ohisalo, Matias Pajula, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Terhi Peltokorpi, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nasima Razmyar, Laura Rissanen, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Daniel Sazonov, Satu Silvo, Anni Sinnemäki, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Lilja Tamminen, Sampo Terho, Pilvi Torsti, Matias Turkkila, Ulla-Marja Urho, Reetta Vanhanen, Jan Vapaavuori, Juhana Vartiainen, Sanna Vesikansa, Paavo Väyrynen, Ozan Yanar

Nej-röster: 12
Maija Anttila, Pentti Arajärvi, Katju Aro, Tuula Haatainen, Abdirahim Husu Hussein, Pia Kopra, Vesa Korkkula, Johanna Laisaari, Sami Muttilainen, Björn Månsson, Thomas Wallgren, Sinikka Vepsä

Blanka: 11
Ted Apter, Silja Borgarsdottir Sandelin, Laura Finne-Elonen, Mia Haglund, Eveliina Heinäluoma, Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Petra Malin, Petrus Pennanen, Mari Rantanen, Anna Vuorjoki

Stadsfullmäktige godkände stadsstyrelsens förslag.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Anna Koskinen, stadsombudsman, telefon: 310 36142

anna.koskinen(a)hel.fi

Johannes Hirvelä, utvecklingschef, telefon: 310 82535

johannes.hirvela(a)hel.fi

Matti Heiskanen, ledande arbetsmarknadsexpert, telefon: 040 4875144

matti.heiskanen(a)hel.fi

Bilagor

1

Förvaltningsstadga för Helsingfors stad

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Skötsel av uppgifter enligt lagen om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen

Arbets- och näringsministeriet utsåg 5.12.2019 Helsingfors stad till försöksområde för ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen under tiden 1.1.2021−30.6.2023. Stadsstyrelsen beslutade 3.2.2020, § 88, att Helsingfors deltar i försöket, som baserar sig på särlagstiftning. Under försöket kommer staden i rollen som offentlig arbetskraftsmyndighet att svara för att de kunder som hör till försökets målgrupp erbjuds tjänster som arbets- och näringsbyrån normalt tillhandahåller och andra tjänster som främjar sysselsättningen.

De arbetslösa arbetssökande som inte är berättigade till inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning överförs på stadens ansvar. Dessutom kommer försöket att omfatta alla som är under 30 år liksom också alla arbetslösa med ett främmande språk som modersmål och de arbetssökande som deltar i sysselsättningsfrämjande service.

Under kommunförsöket sköter Helsingfors stad i stället för Nylands arbets- och näringsbyrå de serviceväglednings-, rådgivnings- och serviceuppgifter för personkunder som avses i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice i fråga om sina egna kundmålgrupper. Dessutom får staden rätt att fatta beslut om att med medel ur statens sysselsättningsanslag sysselsätta sina kunder i arbete med lönesubvention eller med startpeng. Staden ger också ett i lagen om utkomstskydd för arbetslösa avsett arbetskraftspolitiskt utlåtande om förutsättningarna att stödja arbetssökandes frivilliga studier med arbetslöshetsförmån. Utlåtandet är bindande för dem som betalar arbetslöshetsförmåner.

Staden kan dessutom i rollen som arbetskraftsmyndighet ta emot platsannonser från företag och arbetsgivare, likaså erbjuda arbetsgivare lämpliga arbetssökande bland kunderna i försöksområdet. För skötseln av dessa i försökslagen avsedda uppgifter har staden rätt att använda arbets- och näringsbyråernas kundinformationssystem. De tjänsteinnehavare vid Helsingfors stad som sköter uppgifter avsedda i försökslagen kan också se de lediga platserna och alla arbetsgivaruppgifter i arbets- och näringsbyråernas kundinformationssystem.

Statsrådet överlämnade regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen (RP 87/2020 rd) 4.6.2020. En kompletterande proposition (RP 114/2020 rd) överlämnades 27.8.2020. Ärendet är under behandling i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet, där utfrågningen av sakkunniga pågår. Lagen föreslås träda i kraft redan 1.1.2021. Det är därför nödvändigt att bereda sig på skötseln av uppgifterna enligt försökslagen från 1.1.2021 genom att ändra förvaltningsstadgan, trots att lagen ännu inte har godkänts.

Till följd av de uppgifter som överförs på staden med stöd av lagen om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen föreslås det ett tillägg i stadsstyrelsens befogenheter. Enligt detta ska stadsstyrelsen besluta om skötseln av de uppgifter som avses i lagen om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen, likaså om den myndighet som behandlar begäranden om omprövning av ett beslut fattat av en kommun inom ett försöksområde och dessutom om förandet av stadens talan i sådana ärenden om sökande av ändring och laglighetsövervakning som gäller beslut fattade av en kommun inom ett försöksområde. Eftersom försökshelheten är separat, är det motiverat att de anknytande befogenheterna i sin helhet ges till stadsstyrelsen, som sedan kan delegera befogenheterna till ändamålsenliga nivåer i stadens organisation.

Stadgearbetsgruppen har 21.9.2020 behandlat ändringsförslaget och konstaterat att den inte har några stadgetekniska invändningar mot förslaget. Stadgearbetsgruppen framhöll dessutom att de uppgifter som baserar sig på försökslagen bör nämnas i det stadsstyrelsebeslut med vilket befogenheter delegeras.

Anställning i tjänsteförhållande utan offentligt ansökningsförfarande

Enligt 4 § 1 mom. i lagen om kommunala tjänsteinnehavare förutsätter anställning i tjänsteförhållande offentligt ansökningsförfarande, om inte något annat bestäms nedan. Enligt 4 § 3 mom. kan anställning i ett tjänsteförhållande med avvikelse från 1 mom. ske utan ansökningsförfarande, när det är fråga om anställning av vikarie eller anställning för viss tid i ett vakant tjänsteförhållande, anställning i ett annat tjänsteförhållande av en tjänsteinnehavare som sagts upp av ekonomiska orsaker eller av produktionsorsaker, sådant erbjudande av ett tjänsteförhållande för en deltidsanställd tjänsteinnehavare som avses i 22 §, sådan förflyttning av en tjänsteinnehavare till ett annat tjänsteförhållande som avses i 24 § eller i någon annan lag, anställning i tjänsteförhållande av en person som är anställd hos en annan arbetsgivare i samband med överföring av verksamhet med stöd av lag eller avtal eller någon annan jämförbar grund som fastställs i en instruktion.

Enligt 23 kap. 2 § i den gällande förvaltningsstadgan kan en person anställas i tjänsteförhållande utan offentligt ansökningsförfarande då Helsingfors stad har utbildat personen för tjänsteförhållandet eller gett sitt stöd då personen genomgått den behörighetsutbildning som tjänsteförhållandet kräver.

Förvaltningsstadgan föreslås bli ändrad så att där utöver de nuvarande grunderna införs tillsättande av en tjänst för en viss tid, nytt tillsättande av en tjänst på grunder som närmare bestäms i punkten i fråga och omreglering av ett anställningsförhållande. För tydlighetens skull föreslås formuleringen också innehålla en uttrycklig hänvisning till grunderna i 4 § 3 mom. i lagen om kommunala tjänsteinnehavare.

Punkten om omreglering av ett anställningsförhållande hänför sig till tryggande av fortsatta anställningsförhållanden för personalen exempelvis vid omorganisering av verksamheten, såsom vid stora organisationsreformer. Med tanke på realiseringen av arbetsgivaransvaret till följd av lagen om kommunala tjänsteinnehavare och arbetsavtalslagen och för att ett fortsatt anställningsförhållande för personalen ska garanteras kan det vara motiverat att tillsätta en tjänst utan offentligt ansökningsförfarande.

Stadgearbetsgruppen behandlade ändringsförslaget 21.9.2020. Stadgearbetsgruppen ansåg det vara väsentligt att med tillämpningsanvisningar på stadsnivå säkerställa att avseende fästs vid huvudregeln med offentligt ansökningsförfarande och vid att de föreslagna grunderna inte får tillämpas utvidgat.

Ändring av förvaltningsstadgan beträffande skötsel av uppgifter enligt lagen om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen

I 8 kap. 1 § 2 mom. i förvaltningsstadgan tilläggs en ny 5 punkt under stadsstyrelsens befogenheter:

Stadsstyrelsen, om inte något annat är föreskrivet om befogenheterna, beslutar om eller godkänner grunder och gränser enligt vilka ett annat organ eller en tjänsteinnehavare beslutar om

5 skötseln av de uppgifter som avses i lagen om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen, likaså om den myndighet som behandlar begäranden om omprövning av ett beslut fattat av en kommun inom ett försöksområde och dessutom om förandet av stadens talan i sådana ärenden om sökande av ändring och laglighetsövervakning som gäller beslut fattade av en kommun inom ett försöksområde.

Ändring av förvaltningsstadgan beträffande anställning i tjänsteförhållande utan offentligt ansökningsförfarande

Det föreslås att 23 kap. 2 § i förvaltningsstadgan får följande lydelse:

Utöver det som sägs i 4 § 3 mom. i lagen om kommunala tjänsteinnehavare kan en person anställas i ett tjänsteförhållande utan offentligt ansökningsförfarande

1 då det är fråga om tillsättande av en tjänst för en viss tid

2 då det är fråga om tillsättande av en tjänst på nytt bland dem som tidigare sökt tjänsten och som uppfyller behörighetskraven, efter att den som utsetts till innehavare av tjänsten har sagt upp sig före den dag tjänsteförrättningen är avsedd att inledas eller uppgett sig inte ta emot tjänsten, eller också av den orsaken att tjänsteförhållandet upphävs under prövotiden eller av den orsaken att beslutet om anställning för tjänsten har upphävts med ett lagakraftvunnet beslut och ärendet har lämnats tillbaka för ny behandling

3 då Helsingfors stad har utbildat personen för tjänsteförhållandet eller gett sitt stöd då personen genomgått den behörighetsutbildning som tjänsteförhållandet kräver

4 då det är ändamålsenligt att anställa personen för tjänsten till följd av omreglering av personens anställningsförhållande.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Anna Koskinen, stadsombudsman, telefon: 310 36142

anna.koskinen(a)hel.fi

Johannes Hirvelä, utvecklingschef, telefon: 310 82535

johannes.hirvela(a)hel.fi

Matti Heiskanen, ledande arbetsmarknadsexpert, telefon: 040 4875144

matti.heiskanen(a)hel.fi

Bilagor

1

Förvaltningsstadga för Helsingfors stad

Bilagematerial

1

Helsingin kaupungin hallintosääntö muutokset näkyvissä

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 08.10.2020 § 643

HEL 2020-010580 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto hyväksyy Helsingin kaupungin hallintosäännön liitteen 1 mukaisesti.

05.10.2020 Pöydälle

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Anna Koskinen, kaupunginasiamies, puhelin: 310 36142

anna.koskinen(a)hel.fi

Johannes Hirvelä, kehittämispäällikkö, puhelin: 310 82535

johannes.hirvela(a)hel.fi

Matti Heiskanen, Johtava työmarkkina-asiantuntija, puhelin: 040 4875144

matti.heiskanen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566