Helsingfors stad

Protokoll

8/2019

1 (4)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/6

 

24.04.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 132

Förtroendevaldas ekonomiska förmåner

HEL 2019-002278 T 00 00 02

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade om de förtroendevaldas ekonomiska förmåner från och med 1.5.2019 i enlighet med bilaga 1.

Stadsfullmäktige upphävde samtidigt de förtroendevaldas ekonomiska förmåner godkända 17.5.2017 (238 §).

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Lauri Menna, ledande sakkunnig, telefon: 310 36012

lauri.menna(a)hel.fi

Mari Tammisto, förvaltningsexpert, telefon: 310 76004

mari.tammisto(a)hel.fi

Bilagor

1

Förtroendevaldas ekonomiska förmåner

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Ändringsbehov

Det är nödvändigt att uppdatera de förtroendevaldas ekonomiska förmåner i fråga om förtroendevaldas politiska samarbete genom att öka flexibiliteten för ersättning för inkomstbortfall och för kostnader som föranleds av anordnande av barnvård. Dessutom har vissa preciseringar som bara i någon mån påverkar innehållet gjorts i de ekonomiska förmånerna.

Sammanträdes- och årsarvoden

Ändringar föreslås inte i storleken på sammanträdes- eller årsarvodena. Formuleringarna har ändrats så att de motsvarar förvaltningsstadgan.

I fråga om arvodena har en bestämmelse införts som klargör den gällande praxisen för betalning av sammanträdesarvode också i de fall där sammanträdet av oväntade skäl inte blir beslutsfört. Arvode betalas endast i den situation att organet själv konstaterar att sammanträdet inte är beslutsfört.

Namnen på de organ som främjar samarbetet och samordningen i huvudstadsregionen har uppdaterats så att de motsvarar dagens läge. Avsikten är dessutom att ledamöterna i de av stadens organ som har gemensamma sammanträden inom ramen för samarbetet i huvudstadsregionen får sammanträdesarvode som motsvarar sammanträdesarvodet för organets ordinarie sammanträde också i de situationer där organet inte håller ett ordinarie sammanträde i samband med det gemensamma evenemanget.

Halveringen av sammanträdesarvodet ändras så att en ordinarie ledamot eller en ersättare kan få fullt sammanträdesarvode om den ordinarie ledamoten eller ersättaren har varit närvarande vid sammanträdets början och slut. En ordinarie ledamot får fullt sammanträdesarvode om ersättaren har deltagit i behandlingen av ett enskilt ärende i den ordinarie ledamotens ställe på grund av att den ordinarie ledamoten är jävig. Dessutom får också en fullmäktigeersättare fullt arvode om ersättaren i verkligheten har deltagit i hela sammanträdet till exempel i två olika ledamöters ställe.

Ersättningar för skötsel av förtroendeuppdrag

Ersättning för inkomstbortfall och för kostnaderna för anordnande av barnvård betalas i fortsättningen också för gruppmöten före stadsstyrelsens och stadsfullmäktiges sammanträden. Ersättning betalas dessutom för deltagande i ett evenemang som sammankallas av borgmästaren eller stadsfullmäktiges ordförande och som ordnas inom ramen för politiskt samarbete (till exempel förhandlingar mellan fullmäktigegrupper). I fråga om ersättning för kostnaderna för anordnande av barnvård slopas maximitiden på åtta timmar.

Förtroendevaldas verksamhet är förutom sammanträden i tilltagande mån fokuserad på gruppmöten och förhandlingar mellan grupper. Med den nya praxisen säkerställs möjligheterna för de förtroendevalda att fullödigt delta i de viktigaste evenemangen.

Användarrättigheterna till datorer utvidgas till alla fullmäktigeersättare för att göra det möjligt för dem att använda det elektroniska mötessystemet och bekanta sig med sammanträdesmaterialen. Enligt den gällande praxisen upplåts datorer endast till första ersättarna i fullmäktigegrupperna.

Reserättigheten för de förtroendevalda som är berättigade att använda taxi eller egen bil utvidgas till resor i hela huvudstadsregionen. Meningen är att göra det lättare att resa till platsen för förtroendeuppdraget också till exempel från en arbetsplats i en grannstad.

Aktuella regler och bestämmelser

Enligt 82 § i kommunallagen betalas till en förtroendevald:

  1. sammanträdesarvode;
  2. ersättning för inkomstbortfall och för kostnader som på grund av förtroendeuppdraget föranleds av avlönande av vikarie, anordnande av barnvård eller något motsvarande;
  3. ersättning för resekostnader och dagtraktamente.

Till en förtroendevald kan också betalas arvode för viss tid samt andra särskilda arvoden.

Enligt 14 § i kommunallagen fattar fullmäktige beslut om grunderna för de förtroendevaldas ekonomiska förmåner. I 31 kap. i förvaltningsstadgan ingår bestämmelser om grunderna för de förtroendevaldas ekonomiska förmåner och ersättningar som förutsätts i kommunallagen. Enligt förvaltningsstadgan beslutar stadsfullmäktige utöver grunderna för förmånerna också om storleken på arvoden och ersättningar och om hur de begränsas.

Stadsfullmäktige beslutade om förtroendevaldas ekonomiska förmåner 17.5.2017 (238 §). Beslutet trädde i kraft vid skiftet av fullmäktigeperioden 1.6.2017. De ekonomiska förmånerna har senast uppdaterats 13.9.2017 (314 §).

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Lauri Menna, ledande sakkunnig, telefon: 310 36012

lauri.menna(a)hel.fi

Mari Tammisto, förvaltningsexpert, telefon: 310 76004

mari.tammisto(a)hel.fi

Bilagor

1

Förtroendevaldas ekonomiska förmåner

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

För kännedom

Affärsverket ekonomiförvaltningstjänsten

Sektorerna, affärsverken och förvaltningarna

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 15.04.2019 § 249

HEL 2019-002278 T 00 00 02

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää luottamushenkilöiden taloudellisista etuuksista liitteen 1 mukaisesti 1.5.2019 lukien.

Samalla kaupunginvaltuusto kumoaa päätöksellä 17.5.2017, 238 § hyväksytyt luottamushenkilöiden taloudelliset etuudet.

Käsittely

15.04.2019 Ehdotuksen mukaan

Kirjoitusvirheen korjaus (HL 51 §, 23.4.2019)

Liitteestä 1 kaupungin toimielinten palkkioita koskevaa kohtaa on korjattu toimialalautakuntien osalta siten, että vuosipalkkio maksetaan voimassa olevaa päätöstä vastaten myös jäsenelle. Kirjoitusvirhe on syntynyt aikaisempaa päätöstä kopioitaessa. Perustelujen mukaisesti nykytilaa palkkioiden osalta ei ole ollut tarkoitus muuttaa.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Lauri Menna, johtava asiantuntija, puhelin: 310 36012

lauri.menna(a)hel.fi

Mari Tammisto, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 76004

mari.tammisto(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566