Helsingfors stad

Protokoll

12/2018

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/9

 

13.06.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 176

Bildande av en delaktighetsfond och användning av förortsfondens budgetmoment

HEL 2017-012164 T 00 01 00

Beslut

Stadsfullmäktige bildade en fond som ska utgöra en självständig balansenhet och som ska heta Osallisuusrahasto - Delaktighetsfonden.

Stadsfullmäktige godkände följande stadgar för fonden:

1 §

Syfte

 

Syftet med delaktighetsfonden är att främja en jämlik stad genom att skapa ekonomiska förutsättningar för att invånare och samfund i Helsingfors ska kunna genomföra föreslagna projekt i enlighet med avd. VII 27 kap. 1 § i förvaltningsstadgan. 

2 § 

Inbetalningar till fonden

 

Till fonden överförs de medel som stadsfullmäktige separat fattat beslut om. 

3 §

Användning 

 

Fondmedlen används för finansiering av investeringar, projekt eller utgifter för medborgarbudgetering vilka stämmer överens med syftet och som baserar sig på ett separat beslut av stadsfullmäktige eller stadsstyrelsen. De kan genomföras av staden ensam eller tillsammans med andra parter.   

4 §

Förvaring av medlen

 

Fondens bokföringsmässiga medel placeras som en del av stadens kassamedel. På medlen räknas ingen ränta. 

5 §

Förvaltning och skötsel

 

Fonden förvaltas av stadsstyrelsen och sköts av stadskansliet. 

6 §

Bokföring

 

Fondens räkenskaper sköts av affärsverket ekonomiförvaltningstjänsten. Fondens räkenskapsår är ett kalenderår. För fonden ges det årligen i samband med bokslutet en rapport om fondkapitalet vid ingången av året, fondens inkomster och utgifter per projekt samt fondkapitalet vid utgången av året. 

7 §

Minskning

 

Fonden minskas genom att fondkapital med stöd av ett beslut av stadsfullmäktige överförs till grundkapitalet eller till övriga poster inom det egna kapitalet.

 

Stadsfullmäktige överförde dessutom till balansräkningen 40 miljoner euro från de ackumulerade vinsterna som grundkapital för delaktighetsfonden.

Stadsfullmäktige överförde ytterligare 480 000 euro från budgetmomentet 8 07 01, Projekt som finansieras med medel ur förortsfonden, till stadsstyrelsens disposition, till momentet 1 40, Stadskansliet.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Olli Lahtinen, specialplanerare, telefon: 310 36055

olli.lahtinen(a)hel.fi

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Beslutsförslag

Framställningen stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Stadsstyrelsen beslutade 13.11.2017, § 1047, uppmana stadskansliet att bereda en ändring av förortsfonden till en delaktighetsfond på så sätt att kostnaderna för medborgarbudgetering årligen kan finansieras med delaktighetsfondens avkastning. Här ingår den verkställande personalen, driftsutgifterna för lokal delaktighet och belopp som bestäms lokalt för medborgarbudgeteringen.

Det är meningen att förortsfonden ska upplösas när de godkända förortsprojekten har slutförts. Under 2018 har man enbart finansierat slutförandet av projekt som startats tidigare. Det föreslås att en delaktighetsfond ska bildas i stället för förortsfonden. Dessa fonder är av motsvarande storlek, men delaktighetsfonden ska i stadens balansräkning utgöra en separat enhet i bokföringen på samma sätt som t.ex. innovationsfonden.

Detta har ett samband med att Helsingfors s.k. delaktighets- och interaktionsmodell genomförs. I beslutet ovan hänvisade stadsstyrelsen till principerna om delaktighet och interaktion som avses i avd. VII 27 kap. i förvaltningsstadgan. Medborgarbudgeten och dess summor områdesvis, anställning av personal enligt vad modellen för medborgarbudgetering kräver samt en elektronisk serviceplattform och övriga driftsutgifter för att förbereda och verkställa röstningen (bl.a. information, lokalkostnader) ska finansieras med delaktighetsfondens avkastning.

Förortsfonden hade som syfte att öka uppskattningen för Helsingfors förorter genom att förbättra deras trivsel och funktionalitet. Fondmedlen har använts för finansiering av investeringsprojekt och andra projekt vilka stämmer överens med syftet och baserar sig på ett separat beslut av stadsfullmäktige eller stadsstyrelsen. De kan genomföras av staden ensam eller tillsammans med andra parter.

Syftet med delaktighetsfonden är att ge invånare och samfund en möjlighet att själva föreslå användningsändamål för finansieringen, antingen lokalt eller för hela staden och att rösta på förslagen. Detta kallas medborgarbudgetering. Syftet med en medborgarbudget är att förstärka kommuninvånarnas möjligheter att påverka, främja likabehandling och öka förståelsen för kommunens verksamhet.

Medborgarbudgeteringens grundstruktur består av fyra faser: förslag, bedömning, röstning och genomförande. Kommunikationen spelar en central roll i modellen. Utvecklingen av förslagen görs på en offentlig elektronisk plattform. I den första fasen kan invånarna och samfunden ge förslag och diskutera dessa. Staden stöder detta genom att ordna möten för gemensam utveckling samt genom att delta i diskussionen. Under bedömningen avgör staden vilka förslag som kan förverkligas med det fastställda anslaget och i enlighet med bestämmelserna.

Efter bedömningen röstar kommuninvånarna om hur de anser det vara klokt att fördela denna penningsumma. Efter omröstningen fastställer stadsstyrelsen röstningsresultatet varefter följande fas inleds. I samband med att förslagen förverkligas är det viktigt att upphovsmännen är delaktiga och att kommunikationen med kommuninvånarna är öppen.

Stadsstyrelsen kommer separat att besluta om anslagen och beredningsprinciperna för medborgarbudgeten. Samtidigt som förslagen framställs kan staden lyfta fram utgångsdata och behov för olika områden. Dessutom kommer man att vidta riktade åtgärder vid medborgarbudgeteringen till de grupper och bostadsområden vars deltagande vanligtvis är mindre än den övriga befolkningens. På detta sätt vill man se till att likabehandling förverkligas i medborgarbudgeteringen.

Det förväntas att delaktighetsfondens projekt främst gäller förbättring av miljön på allmänna områden som kan utföras snabbt, anskaffning av offentlig lös egendom som anses som investeringar och projekt av engångskaraktär. I flera utländska städer har medborgarbudgeteringen begränsats så att den gäller endast investeringsprojekt. I Helsingforsmodellen är utgångspunkten att medel kan riktas även till kortvariga projekt som genomförs inom driftsekonomin. Det fattas årligen beslut om vad som ska finansieras vilket inte talar för att exempelvis anställa fast personal.

De årliga dispositionsmedlen för medborgarbudgeteringen per område fastställs av stadsstyrelsen på basis av områdenas invånarantal när budgeten verkställs. I budgeten för 2018 och ekonomiplanen för 2019–2020 har det reserverats 5 miljoner euro för årliga utgifter som ska betalas ur förortsfondens intäkter. När delaktighetsfonden bildas ska motsvarande reserveringar göras i budgeten för 2019 och i ekonomiplanen 2019–2020 och reserveringarna för förortsfonden ska upplösas.

För att starta upp stadens delaktighetsmodell har man för avsikt att anvisa 480 000 euro ur förortsfondens medel 2018. Eftersom förortsfonden inte kan användas för att täcka driftskostnader bör stadsfullmäktige göra en ändring i budgeten för 2018 med vilken det nödvändiga beloppet överförs till stadskansliets disposition.

Förslaget har beretts i samarbete med stadskansliets ekonomi- och planeringsavdelning samt IT- och kommunikationsavdelning.

Verkställighet

Om stadsfullmäktige godkänner förslaget om att bilda en delaktighetsfond har stadsstyrelsen för avsikt att i den fortsatta beredningen separat besluta om en detaljerad modell för medborgarbudgeteringen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Olli Lahtinen, specialplanerare, telefon: 310 36055

olli.lahtinen(a)hel.fi

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

För kännedom

Fostrans- och utbildningsnämnden

Stadsmiljönämnden

Kultur- och fritidsnämnden

Delaktighet och rådgivning

Social- och hälsovårdsnämnden

Ekonomi- och planeringsavdelningen

Affärsverket ekonomiförvaltningstjänsten

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 28.05.2018 § 378

HEL 2017-012164 T 00 01 00

Esitys

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää perustaa itsenäiseksi taseyksiköksi muodostettavan rahaston, jonka nimeksi tulee Osallisuusrahasto - Delaktighetsfonden.

Kaupunginvaltuusto hyväksyy rahastolle säännöt seuraavasti:

1 §

Rahaston tarkoitus

 

Osallisuusrahaston tarkoituksena on edistää yhdenvertaista kaupunkia luomalla taloudelliset edellytykset helsinkiläisten asukkaiden ja yhteisöjen esittämien hankkeiden ja projektien toteuttamiselle hallintosäännön VII osan 27 luvun 1 § mukaisesti. 

2 § 

Rahaston kartuttaminen

 

Rahastoa kartutetaan kaupunginvaltuuston erikseen päättämillä määrillä. 

3 §

Rahaston käyttäminen 

 

Osallisuusrahaston varoja käytetään rahaston tarkoituksen mukaisten, joko kaupungin toimesta tai yhteistyössä muiden osapuolien kanssa toteutettavien kaupunginvaltuuston tai kaupunginhallituksen erikseen päättämien investointien tai projektien toteutukseen sekä osallistuvan budjetoinnin toteuttamisen edellyttämiin menoihin.   

4 §

Rahaston varojen säilyttäminen

 

Rahaston kirjanpidolliset varat sijoitetaan osana kaupungin kassavaroja. Ko. varoille ei lasketa korkoa. 

5 §

Rahaston hallinto ja hoito

 

Rahaston hallinnosta vastaa kaupunginhallitus ja rahastoa hoitaa kaupunginkanslia. 

6 §

Rahaston kirjanpito

 

Rahaston kirjanpitoa hoitaa Taloushallintopalvelu -liikelaitos. Rahaston tilivuosi on kalenterivuosi. Rahastosta raportoidaan vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä rahaston pääoma vuoden alussa, rahaston tulot ja menot hanke- tai projektikohtaisesti sekä rahaston pääoma vuoden lopussa. 

7 §

Rahaston purkaminen

 

Rahastoa puretaan kaupunginvaltuuston päätöksellä siirtämällä rahaston pääomaa peruspääomaan tai muihin oman pääoman eriin.

 

Kaupunginvaltuusto päättää lisäksi siirtää taseeseen kertyneestä ylijäämästä 40 miljoonaa euroa peruspääomaksi osallisuusrahastolle.

Kaupunginvaltuusto päättää vielä siirtää 480 000 euroa vuoden 2018 talousarvion kohdalta 8 07 01 Lähiörahastosta rahoitettavat hankkeet, Khn käytettäväksi, kohdalle 1 40, Kaupunginkanslia.

21.05.2018 Pöydälle

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Olli Lahtinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 36055

olli.lahtinen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors PL 1

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566