Helsingfors stad

Protokoll

7/2018

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/4

 

11.04.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 73

Val av revisionsdirektör vid revisionskontoret

HEL 2017-013147 T 01 01 01 01

Beslut

Stadsfullmäktige utsåg FöM, OFR-revisor Timo Terävä till innehavare av tjänsten som revisionsdirektör från och med 1.6.2018. 

Föredragande

Revisionsnämnden

Upplysningar

Vilma Lamminpää, ledande sakkunnig, telefon: 310 36581

vilma.lamminpaa(a)hel.fi

Bilagor

1

Hakijalista

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

De som sökt tjänsten

Förslagstext
Kommunalbesvär, fullmäktige

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Stadsstyrelsen har 23.10.2017 (§ 951) konstaterat att revisionsdirektör Pirjo Hakanpääs tjänsteförhållande upphör 1.1.2018 och uppmanat revisionsnämnden att inleda ett offentligt ansökningsförfarande för att tillsätta tjänsten.

Tjänsten som revisionsdirektör var offentligt utlyst 1.12–18.12.2017. Annonsen publicerades i Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet 3.12.2017. Dessutom fanns den i stadens tjänst eRekry och i tjänsterna TE-palvelut.fi, Oikotie.fi och Kuntalehti.fi.

Enligt 7 kap. 1 § 1 mom. 14 punkten i förvaltningsstadgan beslutar stadsfullmäktige om anställningen för tjänsten som revisionsdirektör. Enligt 13 kap. 1 § 2 mom. 12 punkten i förvaltningsstadgan framställer revisionsnämnden förslag hos stadsfullmäktige om valet av revisionsdirektör, sedan stadsstyrelsen gett utlåtande om de sökande.

Stadsstyrelsen gav revisionsnämnden ett utlåtande 26.2.2018. Syftet med stadsstyrelsens utlåtande var att bedöma erfarenheten och kunnandet hos dem som sökt tjänsten som revisionsdirektör utgående från de krav som ställts på ledarskapet och chefsarbetet inom den allmänna förvaltningen samt med tanke på en framgångsrik ledning av revisions- och utvärderingsverksamheten.

Revisionsdirektörens uppgift är att leda verksamheten vid Helsingfors stads revisionskontor. Revisionsdirektören har som ledande tjänsteinnehavare till uppgift att planera, följa och övervaka revisionskontorets verksamhet och ansvara för dess resultat och för att dess mål uppnås. Revisionsdirektören har också till uppgift att svara för den strategiska styrningen av revisionskontoret och utvecklingen och upprätthållandet av prestationsförmågan och verksamhetens resultat. Revisionsdirektören är föredragande i revisionsnämnden.

Behörighetsvillkoren för revisionsdirektören är enligt 23 kap. 1 § 2 mom. i förvaltningsstadgan högre högskoleexamen, erfarenhet av ledarskaps- och revisionsuppgifter, utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i finska och nöjaktiga muntliga och skriftliga kunskaper i svenska. De allmänna utnämningsgrunderna enligt grundlagen är skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd.

Förutom de formella krav som nämns ovan meddelades att det i tjänsten förutsätts grundlig kännedom om verksamheten i en stor kommunorganisation, ingående expertis inom revision av offentlig förvaltning och ekonomi samt utvärdering, förtrogenhet med revisionssystemet för den offentliga förvaltningen och ekonomin samt erfarenhet av ledning av en expertorganisation. Dessutom förutsätts goda kommunikations- och interaktionskunskaper och förmåga att samarbeta med intressentgrupper inom och utanför staden. Det internationella samarbetet förutsätter också flytande kunskaper i engelska och förmåga att arbeta i internationella nätverk inom den egna branschen.

Om den som anställs för tjänsten inte är i stadens tjänst och inga uppgifter om hans eller hennes hälsa är tillgängliga vid anställningen är beslutet villkorligt tills anställningen blivit fastställd med stöd av en utredning om hälsotillståndet. Utredningen ska visas upp inom en månad räknat från den dag han eller hon fått del av beslutet om anställning.

Stadsstyrelsens utlåtande till revisionsnämnden 26.2.2018

Sökande

Tjänsten söktes inom ansökningstiden av åtta personer, varav sex kallades till intervju och tre av de intervjuade till personbedömning. En av de intervjuade återtog senare sin ansökan. En förteckning över sökandena finns som bilaga 1.

Sökandena intervjuades av revisionsnämndens ordförande Dan Koivulaakso, kanslichef Sami Sarvilinna, ledande personalexpert Riitta Hellman vid stadskansliets personalavdelning samt rekryteringskonsulten och psykologen Anu Säilä-Kiukas vid Psycon Ab. Personbedömningarna utfördes av Psycon Ab.

Gällande de intervjuade sökandena konstaterade stadsstyrelsen följande:

Sökande 2, ********** har avlagt ekonomie magisterexamen vid Helsingfors handelshögskola. Dessutom har sökanden avlagt en examen i kontroll av riskhantering (Certification in Risk Management Assurance) samt en examen i styrning av självutvärdering (Certification in Control Self-Assessment) vid läroanstalten Institute of Internal Auditors. ********** har sedan 2011 haft förtroendeuppdrag och uppgifter som varit bisysslor och har bland annat varit ordförande för Tekes revisionsutskott. Tidigare har sökanden varit revisionsdirektör för Ruukki Group Plc och haft ledarpositioner inom revisionsbranschen, bland annat vid Ernst & Young Ab, KPMG Wideri Ab och Osuuspankkikeskus. ********** styrka är en mångsidig erfarenhet av revisionsverksamhet. Sökanden har erfarenhet av att jobba med omfattande helheter, och erfarenheten i företag som verkar internationellt har gett sökanden mångsidiga nätverk. Sökandens erfarenheter av utvärderingsarbete är å andra sidan ringare och sökanden har inte direkt erfarenhet av revision och utvärdering inom offentlig förvaltning och ekonomi. Sökanden har heller inte erfarenhet av att arbeta med förtroendevalda.

Sökande 4, ********** har avlagt förvaltningsdoktorsexamen vid Lapplands universitet och har där även beviljats titeln docent. Dessutom har sökanden avlagt magisterexamen i förändringsstyrning vid handelshögskolan HEC Paris och Said Business School, Oxfords universitets program för förändringsstyrning. Sökanden har avlagt en MBA-examen vid Jyväskylä universitet. ********** har sedan 2013 innehaft tjänsten som förvaltningsdirektör vid affärsverket byggtjänsten (Stara) vid Helsingfors stad. Tidigare har sökanden innehaft ledaruppgifter vid bland annat Helsingfors stads socialverk och ungdomscentral. ********** styrka är kännedomen om stadens ledarskapssystem och erfarenheten av ledarskapsarbete inom stadsorganisationen. Sökanden har skapat omfattande nätverk i både inhemska och internationella sammanhang. Sökanden har inte erfarenhet av revisionsarbete inom offentlig förvaltning och heller ingen erfarenhet av att arbeta med revisionssystemet för den offentliga förvaltningen. Sökanden kallades till en personbedömning.

Sökande 5, ********** har avlagt förvaltningsdoktorsexamen vid Lapplands universitet och har där även beviljats titeln docent. Dessutom har sökanden avlagt examen för revisor inom den offentliga förvaltningen och ekonomin (OFR-examen). ********** har sedan 2017 varit stadsrevisor på Jyväskylä stad. Tidigare har sökanden varit revisionschef och utvecklingschef på Rovaniemi stad samt universitetslektor och överassistent vid Lappland universitet. ********** styrka är erfarenheten av revisions- och utvärderingsuppgifter och allmän tjänstgöring inom kommunförvaltningen. Sökanden har även mångsidig erfarenhet av att leda nätverk, men erfarenheten av direkt chefsarbete och organisationsledarskap är kort. Sökanden kallades till en personbedömning.

Sökande 6, Timo Terävä, har avlagt förvaltningsmagisterexamen vid Vasa universitet. Sökanden har också avlagt Helsingfors stads Executive MBA-examen vid Aalto-universitetet. Dessutom har sökanden avlagt examen för revisor inom den offentliga förvaltningen och ekonomin (OFR-examen) samt deltagit i chefs- och controllercoachning vid Oiva Akatemia. Terävä har sedan 1.1.2018 tillfälligt innehaft den vakanta tjänsten som revisionsdirektör vid Helsingfors stad. Sökanden har innehaft en ordinarie tjänst som utvärderingschef vid revisionskontoret sedan 2008. Tidigare har sökanden varit stadsrevisor vid revisionskontoret och skatterevisor vid Nylands skatteverk. Teräväs styrka är den gedigna erfarenheten av utvärderings- och revisionsuppgifter inom Helsingfors stad. Som medlem i ledningsgruppen, sekreterare för revisionsnämnden och ordförande för revisionskontorets ARVI-grupp har han en bra uppfattning om revisionskontorets verksamhetsfält samt erfarenhet av ledarskaps- och chefsuppgifter vid revisionskontoret. Han har en välgrundad syn på hur utvärderings- och revisionsverksamheten kan utvecklas på Helsingfors stad och vilka riktlinjer som kan följas. Sökanden har ett ringare internationellt nätverk än de andra sökandena. Sökanden kallades till en personbedömning.

Sökande 7, ********** har avlagt politices doktorsexamen vid Helsingfors universitet. Sökanden har dessutom avlagt studieavsnitt inom OFR-utbildningsprogrammet och chefscoachningar vid Oiva Akatemia. ********** har sedan 2016 varit ledande effektivitetsrevisor vid Helsingfors stads revisionskontor. Tidigare har sökanden varit stadsrevisor samt ledande effektivitetsrevisor och överrevisor vid Statens revisionsverk. ********** styrka är en bra erfarenhet av utvärderings- och revisionsarbetet vid revisionskontoret. Sökanden har bra synpunkter gällande revisionskontorets verksamhet och en verifierad förmåga att främja nya tillvägagångssätt och samarbeta i nätverk. Sökanden har inte praktisk erfarenhet av direkt chefsarbete eller av att inneha rollen som ledare för en organisation.

Bedömning

Alla ovannämnda sökande uppfyller de formella behörighetsvillkoren för tjänsten. De har de samarbets- och kommunikationsfärdigheter som tjänsten förutsätter och tillräckliga språkkunskaper för att sköta arbetet.

Utgående från intervjuerna och personbedömningarna bedöms att sökande 6, Timo Terävä, tack vare sin gedigna praktiska erfarenhet, sina välgrundade och väldisponerade utvecklingssynpunkter samt sina ledarskapsfärdigheter har bättre förutsättningar än de andra sökandena att leda revisionskontorets verksamhet framgångsrikt.

Revisionsnämndens bedömning

Revisionsnämnden anser utifrån sökandenas arbetserfarenhet, utbildning, intervjuer och personbedömningar att Timo Terävä förutom behörighetsvillkoren för uppgiften dessutom uppfyller de meddelade förutsättningarna samt är mest lämplig för tjänsten som revisionsdirektör.

Kompletterande material i anknytning till förslaget

Före och under mötet har stadsfullmäktiges ledamöter möjlighet att bekanta sig med de ansökningar som anknyter till förslaget, en sammanfattning av ansökningarna och personbedömningsrapporterna. Kontakta registratorskontoret för detta ändamål fram till samma morgon som sammanträdet hålls. Kontakta organets sekreterare från och med samma morgon som sammanträdet hålls. Den som ger upplysningar svarar på frågor gällande innehållet i det kompletterande materialet.

Verkställighet av beslutet

Stadsstyrelsen har för avsikt att vid verkställigheten av beslutet i ärendet uppmana kanslichefen att ge den som valts till innehavare av tjänsten ett tjänsteförordnande baserat på fullmäktiges beslut.

Föredragande

Revisionsnämnden

Upplysningar

Vilma Lamminpää, ledande sakkunnig, telefon: 310 36581

vilma.lamminpaa(a)hel.fi

Bilagor

1

Hakijalista

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

De som sökt tjänsten

Förslagstext
Kommunalbesvär, fullmäktige

Beslutshistoria

Tarkastuslautakunta 20.03.2018 § 23

HEL 2017-013147 T 01 01 01 01

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää valita HM, JHTT Timo Terävän tarkastusjohtajan virkaan 1.6.2018 lukien. 

Lisäksi tarkastuslautakunta päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti.

Käsittely

20.03.2018 Ehdotuksen mukaan

Timo Terävä ja Minna Tiili eivät esteellisinä osallistuneet asian käsittelyyn eivätkä olleet läsnä sitä käsiteltäessä.

Esittelijä

Dan Koivulaakso

Lisätiedot

Vilma Lamminpää, controller, puhelin: 310 36581

vilma.lamminpaa(a)hel.fi

 

Kaupunginhallitus 26.02.2018 § 105

HEL 2017-013147 T 01 01 01 01

Lausunto

Kaupunginhallitus totesi lausuntonaan tarkastuslautakunnalle, että hakijoista parhaat edellytykset tarkastusjohtajan viran menestyksekkääseen hoitamiseen on arviointipäällikkö Timo Terävällä.

Tehtävän kuvaus

Tarkastusjohtajan tehtävänä on johtaa Helsingin kaupungin tarkastusviraston toimintaa. Johtavana viranhaltijana tarkastusjohtajan tehtävänä on suunnitella, seurata ja valvoa tarkastusviraston toimintaa sekä vastata sen tuloksellisuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta. Tarkastusjohtajan tehtävänä on myös viraston strateginen ohjaus sekä suorituskyvyn ja toiminnan tuloksellisuuden kehittäminen ja ylläpito. Tarkastusjohtaja toimii tarkastuslautakunnan esittelijänä.

Hallintosäännön 23 luvun 1 §:n mukaan tarkastusjohtajan kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto ja kokemusta johtamis- ja tarkastustehtävissä sekä suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito. Perustuslain mukaiset yleiset virkanimitysperusteet ovat kyky, taito ja koeteltu kansalaiskunto. Edellä mainittujen muodollisten vaatimusten lisäksi tarkastusjohtajan tehtävässä edellytetään suuren kuntaorganisaation toiminnan vankkaa tuntemusta, syvällistä julkisen hallinnon ja talouden tarkastuksen sekä arvioinnin asiantuntijuutta, perehtyneisyyttä julkishallinnon ja -talouden tilintarkastusjärjestelmään sekä kokemusta asiantuntijaorganisaation johtamisesta. Lisäksi edellytetään hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja sekä kykyä tehdä yhteistyötä kaupungin sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa. Kansainvälinen yhteistyö edellyttää myös sujuvaa englannin kielen taitoa ja kykyä toimia oman alan kansainvälisissä verkostoissa.

Hakijat

Virkaa haki hakuajan kuluessa kahdeksan henkilöä. Heistä kuusi kutsuttiin haastatteluun ja haastatelluista kolme henkilöarviointiin. Yksi haastatelluista peruutti sittemmin hakemuksensa. Hakijaluettelo on liitteenä 1. Haastateltujen hakijoiden osalta kaupunginhallitus toteaa seuraavaa.

Hakija 2, ********** on suorittanut Helsingin kauppakorkeakoulussa kauppatieteiden maisterin tutkinnon. Lisäksi hän on suorittanut Institute of Internal Auditors -oppilaitoksessa riskienhallinnan varmentajan tutkinnon sekä itsearviointien ohjaajatutkinnon. ********** on toiminut vuodesta 2011 luottamus- ja sivutoimisissa tehtävissä muun muassa Tekesin tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana. Aiemmin hän on toiminut tarkastusjohtajana Ruukki Group Plc:ssä sekä tarkastusalan johtamistehtävissä muun muassa Ernst & Young Oy:ssä, KPMG Wideri Oy:ssä ja Osuuspankkikeskuksessa. ********** vahvuutena on monipuolinen kokemus tarkastustoiminnasta. Hänellä on kokemusta työskentelystä laajoissa kokonaisuuksissa ja kokemus kansainvälisesti toimivissa yrityksissä on tuonut hänelle monipuoliset verkostot. Hänen kokemuksensa arviointityöstä on kuitenkin vähäisempää, eikä hänellä ei ole suoraa kokemusta julkishallinnon ja -talouden tarkastuksesta ja arvioinnista. Hänellä ei ole kokemusta työskentelystä luottamushenkilöiden kanssa.

Hakija 4, ********** on suorittanut Lapin yliopistossa hallintotieteen tohtorin tutkinnon ja hänelle on myönnetty Lapin yliopistosta dosentin arvo. Lisäksi hän on valmistunut muutosjohtamisen maisteriksi Pariisin kauppakorkeakoulun (HEC Paris) ja Oxfordin yliopiston Said Business Schoolin muutosjohtamisen ohjelmasta. Hän on suorittanut MBA-tutkinnon Jyväskylän yliopistossa. ********** on toiminut vuodesta 2013 lähtien Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran hallintojohtajan virassa. Aiemmin hän on toiminut johtamistehtävissä muun muassa Helsingin kaupungin sosiaalivirastossa ja nuorisoasiainkeskuksessa. ********** vahvuutena on kaupungin johtamisjärjestelmän tuntemus sekä kokemus johtamistyöstä kaupungin organisaatioissa. Hän on verkostoitunut kattavasti toimiessaan kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Hänellä ei ole kokemusta julkisen talouden tarkastustyöstä eikä kokemusta työskentelystä julkisen talouden tilintarkastusjärjestelmän parissa. Hakija kutsuttiin henkilöarviointiin.

Hakija 5, ********** on suorittanut Lapin yliopistossa hallintotieteiden tohtorin tutkinnon ja hänelle on myönnetty Lapin yliopistosta dosentin arvo. Lisäksi hän on suorittanut julkishallinnon ja -talouden tilintarkastajan (JHTT) tutkinnon. ********** on toiminut vuodesta 2017 lähtien Jyväskylän kaupunginreviisorina. Aiemmin hän on toiminut Rovaniemen tarkastuspäällikkönä ja kehittämispäällikkönä, sekä yliopistonlehtorina ja yliassistenttina Lapin yliopistossa. ********** vahvuutena on kokemus julkisen hallinnon tarkastus- ja arviointitehtävistä ja yleisesti toimimisesta kunnallishallinnossa. Hänellä on myös monipuolista kokemusta verkostojen johtamisesta, mutta hänen kokemuksensa suorasta esimiestyöstä ja organisaation johtajana toimimisesta on lyhyt. Hakija kutsuttiin henkilöarviointiin.

Hakija 6, Timo Terävä, on valmistunut Vaasan yliopistosta hallintotieteen maisteriksi. Hän on suorittanut Helsingin kaupungin Aalto-yliopiston executive MBA-tutkinnon. Lisäksi hän on suorittanut julkishallinnon ja -talouden tilintarkastajan (JHTT) tutkinnon sekä Oiva Akatemian esimies- ja controller-valmennukset. Terävä on hoitanut 1.1.2018 alkaen väliaikaisena Helsingin kaupungin tarkastusjohtajan avointa virkaa. Vakinaisessa virassaan tarkastusviraston arviointipäällikkönä hän on toiminut vuodesta 2008 lähtien. Aiemmin hän on toiminut tarkastusviraston kaupunkitarkastajana sekä verotarkastajana Uudenmaan verovirastossa. Terävän vahvuutena on hänen vankka kokemuksensa Helsingin kaupungin arviointi- ja tarkastustehtävistä. Johtoryhmän jäsenenä, tarkastuslautakunnan sihteerinä ja viraston ARVI-ryhmän puheenjohtajana hänellä on hyvä käsitys tarkastusviraston toimintakentästä sekä kokemusta johtamis- ja esimiestehtävistä virastossa. Hänellä on perusteltuja näkemyksiä Helsingin arviointi- ja tarkastustoiminnan kehittämisen suuntaviivoista. Hänen kansainvälinen verkostoitumisensa on vähäisempää kuin muilla hakijoilla. Hakija kutsuttiin henkilöarviointiin.

Hakija 7, ********** on suorittanut Helsingin yliopistossa valtiotieteiden tohtorin tutkinnon. Hän on lisäksi suorittanut JHTT-koulutusohjelman opintojaksoja sekä Oiva Akatemian esimiesvalmennuksia. ********** on toiminut vuodesta 2016 lähtien johtavana tuloksellisuustarkastajana Helsingin kaupungin tarkastusvirastossa. Aiemmin hän on toiminut kaupunkitarkastajana sekä johtavana tuloksellisuustarkastajana ja ylitarkastajana Valtiontalouden tarkastusvirastossa. ********** vahvuutena on hyvä kokemus tarkastus- ja arviointityöstä tarkastusvirastossa. Hänellä on hyviä näkemyksiä tarkastusviraston toimintaan ja näyttöjä kyvystä edistää uudenlaisia toimintatapoja ja tehdä yhteistyötä verkostoissa. Hänellä ei ole käytännön kokemusta työskentelystä suorassa esimiestyössä ja roolin ottamisesta organisaation johtajana.

Arviointi

Kaikki edellä mainitut hakijat täyttävät viran muodolliset kelpoisuusvaatimukset. Heillä on tehtävän edellyttämät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot ja riittävä käytännön kielitaito tehtävän hoitamiseksi.

Haastattelujen ja henkilöarviointien perusteella on arvioitava, että hakijalla 6, Timo Terävä, on vankan käytännön kokemuksensa ja perusteellisten ja hyvin jäsenneltyjen kehittämisnäkemystensä sekä johtamisvalmiuksiensa johdosta muita hakijoita paremmat edellytykset johtaa tarkastusviraston toimintaa menestyksekkäästi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Riitta Hellman, rekrytointipäällikkö, puhelin: 310 32950

riitta.hellman(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors PL 1

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566