Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2018

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Asia/10

 

31.01.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 31

Valtuutettu Emma Karin aloite Vantaan Energian irtautumiseksi Fennovoiman ydinvoimahankkeesta

HEL 2017-000741 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto katsoi valtuutettu Emma Karin aloitteen loppuun käsitellyksi.

Käsittely

Valtuutettu Petrus Pennanen ehdotti valtuutettu Atte Harjanteen kannattamana hyväksyttäväksi seuraavan toivomusponnen:

 

Hyväksyessään kaupunginhallituksen esityksen kaupunginvaltuusto edellyttää kaupunginhallituksen selvittävän mahdollisuutta sille, että oikeudellisten ja taloudellisten kysymysten ohella selvityksessä arvioidaan Fennovoimasta irtautumisen vaikutukset Helsingin suoraan ja omistustensa kautta tuottaman energian kasvihuonepäästöihin.

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi ensin yksimielisesti kaupunginhallituksen ehdotuksen.

1 äänestys

Valtuutettu Petrus Pennasen ehdottama toivomusponsi JAA, vastustus EI

JAA-ehdotus: Hyväksyessään kaupunginhallituksen esityksen kaupunginvaltuusto edellyttää kaupunginhallituksen selvittävän mahdollisuutta sille, että oikeudellisten ja taloudellisten kysymysten ohella selvityksessä arvioidaan Fennovoimasta irtautumisen vaikutukset Helsingin suoraan ja omistustensa kautta tuottaman energian kasvihuonepäästöihin.
EI-ehdotus: Vastustaa

Jaa-äänet: 38
Pentti Arajärvi, Fatim Diarra, Mika Ebeling, Tuula Haatainen, Jussi Halla-aho, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Eero Heinäluoma, Eveliina Heinäluoma, Kaisa Hernberg, Mari Holopainen, Ville Jalovaara, Atte Kaleva, Tapio Klemetti, Pia Kopra, Terhi Koulumies, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Johanna Laisaari, Otto Meri, Mia Nygård, Matias Pajula, Jenni Pajunen, Petrus Pennanen, Nasima Razmyar, Laura Rissanen, Satu Silvo, Anni Sinnemäki, Leo Stranius, Ilkka Taipale, Pilvi Torsti, Matias Turkkila, Thomas Wallgren, Reetta Vanhanen, Laura Varjokari, Mauri Venemies, Sinikka Vepsä, Ozan Yanar

Ei-äänet: 2
Eva Biaudet, Silja Borgarsdottir Sandelin

Tyhjä: 42
Alviina Alametsä, Ted Apter, Paavo Arhinmäki, Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Jussi Chydenius, Jörn Donner, Mia Haglund, Juha Hakola, Veronika Honkasalo, Kati Juva, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Dan Koivulaakso, Laura Kolbe, Vesa Korkkula, Kauko Koskinen, Silvia Modig, Abdirahim Mohamed, Björn Månsson, Dani Niskanen, Maria Ohisalo, Hannu Oskala, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Terhi Peltokorpi, Marcus Rantala, Mari Rantanen, Tuomas Rantanen, Risto Rautava, Nelli Ruotsalainen, Wille Rydman, Suldaan Said Ahmed, Daniel Sazonov, Johanna Sydänmaa, Ulla-Marja Urho, Jan Vapaavuori, Juhana Vartiainen, Sanna Vesikansa, Anna Vuorjoki

Poissa: 3
Sami Muttilainen, Jussi Niinistö, Sampo Terho

Kaupunginvaltuusto ei hyväksynyt valtuutettu Petrus Pennasen ehdottamaa toivomuspontta.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Kari Emma ym. valtuustoaloite kvsto 18.1.2017 asia 46

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Emma Kari ja 20 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että Helsingin kaupunki käynnistää yhteistyössä enemmistöomistaja Vantaan kanssa omistajaohjaustoimet, joiden tavoitteena on Vantaan Energia Oy:n irrottautuminen Fennovoiman ydinvoimahankkeesta.

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua.

Kaupunginvaltuusto käsitteli aloitevastausta 17.5.2017, § 239 ja päätti palauttaa asian kaupunginhallitukselle uudelleen valmisteltavaksi.

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 4 momentin mukaan aloite on esitettävä uudelleen valtuuston käsiteltäväksi kahdeksan kuukauden kuluessa palauttamispäätöksestä, jos kaupunginvaltuusto päättää palauttaa aloitteen uudelleen valmisteltavaksi.

Kaupunginhallitus toteaa, että Vantaan Energia Oy:n toimialana on sähkö-, lämpö- ja maakaasuliiketoiminta sekä muu energiahuolto ja niihin liittyvä tuotteiden valmistus ja kauppa, energiapalvelut sekä alan muu liiketoiminta. Helsingin kaupunki omistaa 40 % ja Vantaan kaupunki 60 % Vantaan Energia Oy:n osakkeista.

Osakeyhtiölain (624/2006) 1 luvun 6 §:n enemmistöperiaatteen mukaan osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa. Lain 5 luvun 2 §:n mukaan yhtiökokous päättää lähtökohtaisesti vain osakeyhtiölaissa tai yhtiöjärjestyksessä nimenomaan säädetyistä asioista. Hallitus voi myös siirtää tietyn yksittäisen yleistoimivaltaansa kuuluvan asian yhtiökokouksen päätettäväksi. Lisäksi osakkeenomistajat voivat yksimielisinä tehdä yhtiökokouksessa päätöksen hallituksen yleistoimivaltaan kuuluvassa asiassa, kuten liiketoiminnan harjoittamiseen liittyvässä kysymyksessä.

Osakeyhtiölain 5 luvun 4 §:n mukaan ylimääräinen yhtiökokous on pidettävä muun muassa silloin, jos osakkeenomistajat, joilla on yhteensä kymmenesosa kaikista osakkeista, vaativat sitä tietyn asian käsittelemistä varten. Lain 5 luvun 5 §:n mukaan osakkeenomistajalla on oikeus saada yhtiökokoukselle osakeyhtiölain nojalla kuuluva asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi, jos hän vaatii sitä kirjallisesti hallitukselta niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun. Helsingin kaupungilla on siten oikeus vaatia Vantaan Energia Oy:n ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumista ja/tai saada yhtiökokoukselle osakeyhtiölain mukaan kuuluva asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi.

Fennovoiman ydinvoimahanke on yhtiön liiketoiminnan harjoittamiseen liittyvä asia ja kuuluu hallituksen yleistoimivaltaan. Siten osakkeenomistajat voivat osakeyhtiölain mukaan tehdä hanketta koskevia päätöksiä vain yksimielisinä.

Vantaan Energia Oy:n osallistumista Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen on käsitelty Vantaan ja Helsingin kaupunkien välisissä keskusteluissa syksyllä 2017. Tuolloin on todettu tarpeelliseksi käynnistää kaupunkien yhteinen selvitys Fennovoiman ydinvoimahankkeesta irrottautumiseen liittyvistä oikeudellisista kysymyksistä ja taloudellisten vaikutusten laajuudesta, koska on odotettavissa, että aloitteessa tavoitellulla irrottautumisella on olennaista taloudellista vaikutusta yhtiöön ja siten myös osakkaiden omistuksen arvoon. Selvitys on tarkoitus tehdä yhteistyössä yhtiön kanssa niin, että se valmistuu keväällä 2018. Tämä mahdollistaa asian käsittelyn vuoden 2018 varsinaisessa yhtiökokouksessa.

Selvityksestä raportoidaan sen valmistumisen jälkeen kaupunginhallituksen konsernijaostolle, joka huolehtii kaupunkikonsernin konserniohjauksen ja -valvonnan täytäntöönpanosta sekä niiden toimivuudesta.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Kari Emma ym. valtuustoaloite kvsto 18.1.2017 asia 46

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunginvaltuusto 17.01.2018 § 20

HEL 2017-000741 T 00 00 03

Päätös

Puheenjohtajan ehdotuksesta kaupunginvaltuusto pani asian pöydälle.

17.05.2017 Palautettiin

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

 

Kaupunginhallitus 18.12.2017 § 1131

HEL 2017-000741 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo valtuutettu Emma Karin aloitteen loppuun käsitellyksi.

Käsittely

18.12.2017 Ehdotuksen mukaan

Esteelliset: Jasmin Hamid

02.05.2017 Ehdotuksen mukaan

24.04.2017 Pöydälle

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Aleksanterinkatu 22-24

+358 9 310 36106

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki PL 1

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

 

 

FI02012566