Helsingfors stad

Protokoll

21/2017

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/18

 

29.11.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 422

Den av fullmäktigegruppen René Hursti väckta gruppmotionen om ändring av byggnad G i sjukhusområdet i Forsby till ett stött boende för rehabiliteringsklienter inom missbrukarvården och klienter inom psykiatrisk rehabilitering

HEL 2017-004762 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige betraktade den av fullmäktigegruppen René Hursti väckta motionen som slutbehandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Marja-Liisa Rautanen, stadssekreterare, telefon: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuustoryhmä René Hurstin ryhmäaloite

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Fullmäktigegruppen René Hursti föreslår i sin motion att staden ska ändra byggnad G i sjukhusområdet i Forsby till ett stött boende för rehabiliteringsklienter inom missbrukarvården och klienter inom psykiatrisk rehabilitering.

En i 30 kap. 1 § i förvaltningsstadgan avsedd fullmäktigegrupp kan väcka en gruppmotion. En gruppmotion är en motion som undertecknats av mer än hälften av fullmäktigegruppens medlemmar och som har rubriken gruppmotion. En gruppmotion inlämnas till ordföranden av fullmäktigegruppens ordförande eller vice ordförande. En fullmäktigegrupp får väcka fyra gruppmotioner under en fullmäktigeperiod.

Stadsstyrelsen ska förelägga fullmäktige en gruppmotion på det sätt som i 30 kap. 11 § i förvaltningsstadgan är föreskrivet om behandlingen av en motion som undertecknats av minst 15 ledamöter. I övrigt tillämpas på gruppmotioner det som i 11 § är föreskrivet om fullmäktigemotioner.

Stadsstyrelsen hänvisar till utlåtandena och konstaterar att byggnad G, som är i slutet av sin livscykel och som är belägen i sjukhusområdet i Forsby, hyrs ut endast kortfristigt. I den gällande detaljplanen hör byggnaden till kvartersområdet för flervåningshus 26961. Social- och hälsovårdssektorn konkurrensutsätter boendetjänster för drog- och mentalvårdsklienter och antalet anbud som mottas är tillräckligt. Att bygga om byggnad G för det ändamål som föreslås i motionen är varken ändamålsenligt som byggprojekt eller med tanke på ordnandet av verksamheten.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Marja-Liisa Rautanen, stadssekreterare, telefon: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuustoryhmä René Hurstin ryhmäaloite

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 13.11.2017 § 1008

HEL 2017-004762 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo valtuustoryhmä René Hurstin ryhmäaloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kansliapäällikkö

Sami Sarvilinna

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

 

Kaupunkiympäristölautakunta 26.09.2017 § 125

HEL 2017-004762 T 00 00 03

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Koskelan sairaala-alueen G-rakennus on vuonna 1925 valmistunut, 3 319 htm²:n suuruinen, viisikerroksinen entinen sairaskoti. Rakennus on peruskorjattu vuonna 1977 ja sen julkisivu on kunnostettu vuonna 2014. Rakennus on osa voimassa olevan asemakaavan mukaista asuinkerrostalojen korttelialuetta 26961 ja se on suojeltu kaavamerkinnällä sr-2. Kaupunkiympäristön toimialalla ei ole suunnitteilla remontteja tai tutkimuksia Koskelan sairaala-alueen G-rakennukseen, eikä rakennuksen kunnostamiseen ole varattu varoja 10-vuotiseen talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaan minkään kaupungin toimialan tarpeisiin.

Koskelan sairaala-alueen G-rakennuksen viemäri- ja vesijohtoputkisto on elinkaarensa päässä. Rakennuksessa on ollut paikallisia putkivuotoja, joita on korjattu. Yksi putkilinja on kokonaan pois käytöstä. Rakennusta vuokrataan jatkossa ainoastaan lyhytaikaiseen käyttöön sen kunnon ehdoilla. Tällä hetkellä G-rakennus on varattu väistötilaksi kaupungin omille toimialoille. Kaupunkiympäristön toimialan tavoitteena on luopua Koskelan sairaala-alueen G-rakennuksesta viiden vuoden kuluessa, sillä millään kaupungin toimialalla ei ole tarvetta rakennukselle asuinkäytössä.

Koskelan sairaala-alueen G-rakennuksen tilanne on tarkasteltu alueen asemakaavoituksen yhteydessä kaupunkisuunnitteluviraston toimesta. Kaupunkisuunnittelulautakunta on 14.3.2017 antamassaan lausunnossa HEL 2016-01266 kaupunginhallitukselle todennut G-rakennuksen soveltuvuudesta sosiaalisten palveluiden käyttöön seuraavaa:

Koskelan sairaalan ja pesuloiden alueen asemakaava ja asemakaavan muutos on tullut voimaan 27.1.2017. Asemakaavassa nro 12389 entinen sairaalan ja pesuloiden alue on muutettu asuinalueeksi noin 3 000 asukkaalle.

Valtuustoaloitteessa esitetty toiminta ei ole asemakaavan mukaista, koska asemakaavassa G-rakennus on osoitettu muutettavaksi asuinkäyttöön, johon se soveltuu hyvin. Rakennus on osa uutta asuinkerrostalojen korttelialuetta nro 26961.

Valtuustoaloitteessa esitetty toiminta vaikeuttaisi sairaala-alueen asemakaavan toteuttamista, koska Koskelan sairaalan ja pesuloiden asemakaava-alueelle on jo osoitettu runsaasti tilaa sosiaalisille palveluille.

Sairaalan alueella toimii jo ennestään Lilinkotisäätiön mielenterveyskuntoutujien palvelutalo Koskikoti. G-rakennuksen vieressä sijaitseva F-rakennus on suunniteltu muutettavaksi päiväkodin tiloiksi 200 – 300 lapselle. Entisten pesuloiden alueelle Kunnalliskodintien pohjoispuolelle on varattu tontti kaupungin monipuoliselle palvelukeskukselle (rakennusoikeutta 20 000 k-m²), johon palvelukeskuksen lisäksi tulisi sijoittumaan 250 asukasta muistisairaiden ryhmäkoteihin. Sosiaalisten tai terveyspalveluiden enempi lisääminen alueelle asumisen kustannuksella ei ole perusteltua.

Valtuustoaloitteen mukaisen käytön osoittaminen asemakaavan vastaisesti Koskelan sairaala-alueen G-rakennukseen heikentäisi määrällisten ja laadullisten asuntotuotantotavoitteiden toteuttamisedellytyksiä sekä alueen identiteetin kehittymistä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Mikko Aho

Lisätiedot

Anne Björn, kehittämisinsinööri, puhelin: 310 32870

anne.bjorn(a)hel.fi

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 12.09.2017 § 240

HEL 2017-004762 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi seuraavan lausunnon valtuutettu René Hurstin valtuustoaloitteeseen Koskelan sairaalan muuttamisesta päihde- ja mielenterveyskuntoutujien tuettua asumista varten:

"Kaupunginvaltuutettu René Hursti esittää, että Koskelan G-talo varattaisiin päihde- ja mielenterveyskuntoutujien tuettuun asumiseen.

Koskelan sairaalan G-talon tilanne on tiloja hallinnoivan kiinteistöviraston tilakeskuksen mukaan huono. Rakennuksen viemäri- ja vesijohtoputkisto on elinkaarensa päässä. Rakennuksessa on ollut paikallisia putkivuotoja, joita on korjattu. Yksi putkilinja on kokonaan pois käytöstä. Kohdetta vuokrataan ainoastaan lyhytaikaiseen käyttöön rakennuksen kunnon ehdoilla.

Sosiaali-ja terveystoimiala on kilpailuttamassa päihde- ja mielenterveysasiakkaiden asumispalveluita. Tarjouksia on tullut riittävästi. Tämän vuoksi G-talon tiloja ei kannata peruskorjata tähän tarkoitukseen.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Tarvittavat tuetun asumisen tilat voidaan hankkia kilpailutuksen myötä ostopalveluina, eikä Koskelan G-talon peruskorjaus siten parantaisi päihde- ja mielenterveyskuntoutujien palvelujen saatavuutta ja elämänlaatua."

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Taru Neiman, asumisen tuen päällikkö, puhelin: 310 43398

taru.neiman(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566