Helsingfors stad

Protokoll

15/2017

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ärende/8

 

13.09.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 317

Helsingfors stadsstrategi 2017–2021

HEL 2017-009006 T 00 01 01

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade bordlägga ärendet.

Behandling

Stadsfullmäktige godkände på förslag av ordföranden följande handläggningsordning:

I ärendet förs diskussion vid detta sammanträde. Förslag som gäller stadsstrategin 2017–2021 ska framställas under diskussionen, likaså eventuella förslag till hemställningsklämmar som hänför sig till ärendet. Då diskussionen har avslutats avbryts handläggningen av ärendet och den fortsätter vid följande sammanträde. Då förrättas de behövliga omröstningarna om motförslagen, förslagen om förkastande och hemställningsklämmarna.

Ordföranden konstaterade att diskussionen var avslutad och meddelade att behandlingen av ärendet fortsätter vid följande sammanträde.

En sammanställning över förslagen vid sammanträdet utgör bilaga.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Marko Karvinen, strategichef, telefon: 310 36257

marko.karvinen(a)hel.fi

Bilagor

1

Kaupunginvaltuustossa 13.9.2017 tehdyt ehdotukset - I stadsfullmäktige 13.9.2017 framställda förslag

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna stadsstrategin för åren 2017–2021. (Bilaga 1). Stadsstrategin är utgångspunkt för förslaget till budget för år 2018 och andra budgetar och åtgärder under fullmäktigeperioden.

Stadsfullmäktige beslutar samtidigt att genomförandet strategin utvärderas och följs upp som en del av den årliga uppföljningen av ekonomin och verksamheten. I mitten av fullmäktigeperioden görs en granskning om hur genomförandet har fortskridit.

Stadsfullmäktige beslutar dessutom att fullmäktige i mitten av fullmäktigeperioden föreläggs en bedömning av hur det nya ledarskapssystemet och den nya sektormodellen har fungerat och lyckats med beaktande av målen för reformen.

Föredragandens motiveringar

Stadsstrategi 2017–2021 har utarbetats i enlighet med stadens nya ledarskapssystem.

Stadsfullmäktiges och nämndernas strategiarbete

Nya stadsfullmäktige inledde sitt strategiarbete med ett seminarium 15–16.6.2017. På seminariet gjorde fullmäktige en bedömning av nuläget och ändringarna i stadens omvärld som en utgångpunkt för beredningen av stadsstrategin för fullmäktigeperioden 2017–2021. Analyser som avses i kommunallagen bereddes till seminariet som underlag för strategiarbetet. Fullmäktigeseminariets material bestod av en omvärldsrapport, scenarie- och visionsarbetet som hade gjorts i samband med processen för förnyandet av ledarskapssystemet och en sammandragsrapport av företagsintervjuer. Materialet har publicerats på stadens internetsidor https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/kaupunginvaltuusto/valtuustoseminaari-2017.

I början av augusti samlades de nya sektornämnderna till strategiseminarier, där de identifierade stadens gemensamma och sektorspecifika mål och teman för fullmäktigeperioden. Fostrans- och utbildningsnämndens seminarium hölls 8.8.2017, stadsmiljönämndens seminarium 10.8.2017, kultur- och fritidsnämndens seminarium 9–10.8.2017 och social- och hälsovårdsnämndens seminarium 9.8.2017. Dessutom behandlade stadsstyrelsens näringslivssektion strategins näringspolitiska frågor på sitt seminarium 21.8.2017.

Efter nämndernas seminarier har borgmästarkollegiet under ledning av borgmästaren bearbetat en vision om de centrala temana i stadens strategi. Borgmästarkollegiet har också arbetat tillsammans med tjänsteinnehavarledningen för att utnyttja sektorernas planerings- och beredningsarbete, som utfördes i samband med ledarskapsreformen våren 2017, i utarbetandet av riktlinjerna i stadsstrategin.

Kommunstrategin i kommunallagen

Kommunallagen (410/2015) trädde i kraft 1.5.2015. I lagen finns för första gången bestämmelser om en kommunstrategi. I och med kommunstrategin stärks också styrningen av kommunens verksamhet som helhet.

Kommunstrategin ska grunda sig på en bedömning av nuläget i kommunen samt av framtida förändringar i omvärlden och deras inverkan på fullgörandet av kommunens uppgifter. I kommunstrategin ska fullmäktige också ange hur genomförandet av strategin utvärderas och följs upp.

I kommunstrategin beslutar fullmäktige om de långsiktiga målen för kommunens verksamhet och ekonomi. I kommunstrategin ska hänsyn tas till (1) främjandet av kommuninvånarnas välfärd, (2) ordnandet och produktionen av tjänster, (3) de mål för tjänsterna som sätts upp i lagar som gäller kommunernas uppgifter, (4) ägarpolitiken, (5) personalpolitiken, (6) kommuninvånarnas möjligheter att delta och påverka och (7) utvecklandet av livsmiljöns och områdets livskraft.

Enligt motiveringarna i kommunallagen är målet att minska behovet av separata, sektorspecifika planer. Budgeten och ekonomiplanen ska göras upp så att kommunstrategin genomförs och förutsättningarna för skötseln av kommunens uppgifter tryggas. I budgeten och ekonomiplanen godkänns målen för kommunens och kommunkoncernens verksamhet och ekonomi.

Omvärldsrapport

Översikten om nuläget i staden och de beräknade förändringarna baserar sig på forskningsdata, statistik och information som beskriver stadens tjänster och har samlats ihop till en omfattande omvärldsrapport.

Rapporten omfattar informationsmässigt kommunstrategins viktiga innehållsområden som kommunallagen förutsätter: invånarnas välfärd, ordnandet och produktionen av tjänster, målen för tjänsterna, ägarpolitiken, personalpolitiken, kommuninvånarnas möjligheter att delta och påverka och utvecklandet av livsmiljöns och områdets livskraft.

Omvärldsrapporten har utarbetats i samarbete mellan stadskansliet och sektorerna under våren 2017.

Omvärldsrapporten som utgör bilaga 2 är en version daterad 7.6.2017, som användes på fullmäktigeseminariet.

Omvärldsrapporten kan tillgås på internet i olika publikationsformer på: http://toimintaymparisto.hel.fi/

Genomförandet av stadsstrategin

Målen i stadsstrategin beaktas i beredningen av budgetförslaget 2018 och förslaget till ekonomiplan 2018–2020 och i beredningen av andra budgetar och åtgärder under fullmäktigeperioden. Centralförvaltningen, sektorerna och dottersammanslutningarna ska förverkliga stadsstrategins riktlinjer i sin verksamhet.

När stadsfullmäktige har fattat beslut om stadsstrategin ansvarar stadsstyrelsen för uppföljningen och styrningen av dess genomförande.

I sitt verkställighetsbeslut kommer stadsstyrelsen att uppmana stadskansliet att i samverkan med sektorerna bereda ett förslag om en helhet för stadsstrategins mätare och indikatorer. Förslaget ska lämnas till stadsstyrelsen i början av år 2018.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Marko Karvinen, strategichef, telefon: 310 36257

marko.karvinen(a)hel.fi

Bilagor

1

Stadsstrategi 2017-2021

2

Toimintaympäristöraportti

3

Henkilöstötoimikunnan lausunto 30.8.2017

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

För kännedom

Lautakunnat ja johtokunnat

Toimialat, virastot ja liikelaitokset

Tytäryhteisöt

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 04.09.2017 § 769

HEL 2017-009006 T 00 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä kaupunkistrategian vuosiksi 2017–2021. (Liite 1). Kaupunkistrategia on lähtökohtana valmisteltaessa vuoden 2018 talousarvioehdotusta sekä muita valtuustokauden talousarvioita ja toimenpiteitä.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää, että strategian toteuttamista arvioidaan ja seurataan osana vuosittaista talouden ja toiminnan seurantaa. Valtuustokauden puolivälissä tehdään etenemisen tarkastelu.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että valtuustokauden puolessavälissä valtuustolle tuodaan arvio vuoden 2017 uuden johtamisjärjestelmän ja toimialamallin toimivuudesta ja onnistumisesta uudistuksen tavoitteet huomioiden.

Käsittely

04.09.2017 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Esittelijä muutti esitystään siten, että esityksen liite 1 vaihdetaan kokouksessa esitetyn liitteen mukaiseksi.

Lisäksi päätösehdotuksen loppuun lisätään seuraava uusi kappale:

”Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että valtuustokauden puolessavälissä valtuustolle tuodaan arvio vuoden 2017 uuden johtamisjärjestelmän ja toimialamallin toimivuudesta ja onnistumisesta uudistuksen tavoitteet huomioiden.”

Sekä esittelijän perustelujen loppuun lisätään uusi kappale:

”Kaupunginhallitus tulee täytäntöönpanopäätöksessään kehottamaan, että kaupunginkanslia valmistelee yhteistyössä toimialojen kanssa kaupunginhallitukselle ehdotuksen kaupunkistrategian mittareiden ja indikaattoreiden kokonaisuudesta alkuvuodeksi 2018.”

 

Hylkäysehdotus:
Mika Raatikainen:

Helsingin kaupunkistrategiaa 2017-2021 koskeva päätösehdotus hylätään.

Mika Raatikaisen ehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.

 

Kaupunginhallitus hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen.

 

Mika Raatikainen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen seuraavine perusteluineen:

"En hyväksy kaupunginhallituksen päätöstä koskien Helsingin kaupunkistrategian 2017-2021 hyväksymistä.

Strategiassa on suuria puutteita koskien Helsingin turvallisuustilanteen analysointia, omaishoitajien aseman parantamista, laittomasti maassa oleskelevien henkilöiden etuuksien kasvattamisen estämistä jne. Strategiassa on paljon myönteisiäkin asioita, mutta perussuomalaisena kaupunginhallituksen jäsenenä en voi hyväksyä strategiaa, joka ei aja helsinkiläisten enemmistön etuja näiltä osin."

28.08.2017 Pöydälle

Esittelijä

pormestari

Jan Vapaavuori

Lisätiedot

Marko Karvinen, strategiapäällikkö, puhelin: 310 36257

marko.karvinen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566