Helsingfors stad

Protokoll

10/2017

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ryj/7

 

03.05.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 209

Anslutning av Sjundeå och Tusby kommuner som medlemmar till samkommunen Helsingforsregionens trafik

HEL 2017-003934 T 00 01 06

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag godkänna anslutningen av Sjundeå och Tusby kommuner till samkommunen Helsingforsregionens trafik räknat från ingången av 2018.

Stadsfullmäktige beslutade samtidigt

- godkänna det bifogade ändrade grundavtalet för samkommunen Helsingforsregionens trafik på det villkor att även de övriga nuvarande medlemskommunerna godkänner det ändrade grundavtalet

- bemyndiga samkommunen Helsingforsregionens trafik att i samband med ändringen av grundavtalet vid behov göra mindre och tekniska justeringar i grundavtalet.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

HSL:n käsittelypyyntö 30.3.2017

2

HSL:n hallitus 14.2.2017 § 14, Siuntion kunnan liittyminen

3

HSL:n hallitus 7.3.2017 § 21, Tuusulan kunnan liittyminen

4

Helsingin Seudun kuntayhtymä, Luonnos muutetusta perussopimuksesta

5

Helsingin Seudun kuntayhtymä, perussopimus 1.1.2012

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Omprövning, stadsstyrelsen

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT) grundades 10.6.2009, och verksamheten inleddes 1.1.2010. Samkommunen verkar som behörig myndighet enligt kollektivtrafiklagen i HRT-kommunerna.

Samkommunen bildades av Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda samt Kervo och Kyrkslätt. Till samkommunen kan förutom de grundande kommunerna höra andra kommuner som hör till Helsingforsregionen: Träskända, Nurmijärvi, Tusby, Mäntsälä, Borgnäs, Hyvinge, Vichtis och Sibbo. De nuvarande medlemskommunerna är Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kyrkslätt och Sibbo.

Styrelsen för samkommunen Helsingforsregionens trafik föreslår 30.3.2017 de nuvarande medlemskommunerna att de ska godkänna förslaget till ändrat grundavtal för HRT efter att Sjundeå och Tusby kommuner genom respektive fullmäktiges beslut 30.1.2017 och 13.2.2017 beslutat ansöka om medlemskap. Kommunerna ombes dessutom bemyndiga HRT att vid behov göra små tekniska justeringar i grundavtalet.

HRT:s förslag finns som bilaga 1 och utdrag ur HRT:s protokoll om anslutning av Sjundeå och Tusby till samkommunen som bilagorna 2 och 3.

Ändring av grundavtalet

Anslutning av en ny medlemskommun förutsätter ändring av grundavtalet. Ändringen ska behandlas av fullmäktige i HRT:s alla medlemskommuner. Avsikten är att vid samma tillfälle göra vissa justeringar av teknisk karaktär i grundavtalet.

Utkastet till grundavtal finns som bilaga 4 och det nuvarande grundavtalet som bilaga 5.

I det nuvarande avtalet nämns Sjundeå och Tusby inte bland de kommuner som kan ansluta sig till samkommunen. Därför föreslås det att det i 4 § i grundavtalet tilläggs ett andra moment som lyder enligt följande: Till samkommunen kan dessutom höra en kommun utanför Helsingforsregionen som uppfyller förutsättningarna för medlemskap enligt 5 §.

Enligt 12 § 1 mom. i grundavtalet fördelar sig medlemskommunernas rösträtt på samkommunsstämman i samma proportion som invånarantalen, dock så att röstandelen för en kommun kan vara högst 50 %. Det konstateras i grundavtalet att röstandelarna justeras i början av en ny kommunalvalsperiod efter invånarantalen på den sista dagen året förut och när en ny medlemskommun ansluter sig till samkommunen enligt den princip som nämns i 12 § 1 mom.

Enligt 15 § i grundavtalet bestäms styrelsens platsfördelning i enlighet med medlemskommunernas röstandelar i enlighet med 12 §. Styrelsen för HRT har högst 14 medlemmar och ersättare för dem, såsom i nuläget.

I utkastet har man strukit de i 12 § och 15 § angivna antalen röstandelar och de kommunspecifika platsantalen i styrelsen. Enligt HRT är det ändamålsenligt att ange bara bestämningsgrunden för styrelsens platsfördelning och för röstandelarna, inte de preciserade antalen.

Justeringarna i HRT:s styrelses sammansättning genomförs senare under innevarande år när kommunalvalets resultat är klart. HRT:s samkommunsstämma väljer nya medlemmar i styrelsen.

I grundavtalet har det dessutom gjorts andra tekniska ändringar och små justeringar som beror på Sjundeå och Tusby kommuners medlemskap och som närmast gäller sådana punkter som inte längre har någon betydelse.

Ändringar i grundkapitalet

HRT:s samkommunsstämma beslutar om höjning av grundkapitalet med ett belopp som motsvarar Sjundeå och Tusby kommuners andelar. Sjundeå kommuns grundkapital uppgår till ca 51 000 euro och Tusby kommuns grundkapital till 316 200 euro.

En ny medlemskommun ska betala sin andel av grundkapitalet i samband med att kommunen ansluter sig till samkommunen. Ett förtydligande om detta tilläggs enligt förslaget i 6 § i grundavtalet.

Att Sjundeå och Tusby kommuner ansluter sig till samkommunen har enligt HRT:s preliminära uppgifter bara en liten inverkan på de nuvarande medlemskommunernas betalningsandelar.

Föredragandens ställningstaganden

Stadsstyrelsen anser att det är värt understöd att godkänna nya medlemmar och att ändringarna i grundavtalet är motiverade. Stadsstyrelsen konstaterar att Helsingfors röstandel enligt Statistikcentralens uppgifter om den preliminära folkmängden inte kommer att ändras med anledning av att Sjundeå och Tusby ansluter sig till samkommunen.

Om stadsfullmäktige godkänner beslutsförslaget har stadsstyrelsen för avsikt att i samband med verkställigheten av stadsfullmäktiges beslut uppmana stadskansliets rättstjänst att underteckna grundavtalet och bemyndiga rättstjänsten att samtidigt godkänna mindre och tekniska justeringar i grundavtalet.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

HSL:n käsittelypyyntö 30.3.2017

2

HSL:n hallitus 14.2.2017 § 14, Siuntion kunnan liittyminen

3

HSL:n hallitus 7.3.2017 § 21, Tuusulan kunnan liittyminen

4

Helsingin Seudun kuntayhtymä, Luonnos muutetusta perussopimuksesta

5

Helsingin Seudun kuntayhtymä, perussopimus 1.1.2012

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Omprövning, stadsstyrelsen

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 18.04.2017 § 409

HEL 2017-003934 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Siuntion ja Tuusulan kuntien liittymisen Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymään 1.1.2018 alkaen.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää

- hyväksyä liitteenä olevan muutetun Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän perussopimuksen ehdolla, että myös kuntayhtymän muut nykyiset jäsenkunnat hyväksyvät muutetun perussopimuksen.

- valtuuttaa Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymän tekemään perussopimuksen yhteydessä tarvittaessa vähäisiä ja teknisiä tarkennuksia perussopimukseen.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566