Helsingfors stad

Protokoll

9/2017

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kaj/21

 

19.04.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 200

Invånarinitiativ om en nationalstadspark i Helsingfors

HEL 2016-013280 T 10 05 02

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anteckna ivånarinitiativet.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Anna Villeneuve, förvaltningsexpert, telefon: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

Bilagor

1

Kansallinen kaupunkipuisto helsinkiin_palautejärjestelmän viesti

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

En rörelse som önskar en nationalstadspark i Helsingfors har kommit med ett initiativ undertecknat av 6 334 helsingforsare.

Stadsstyrelsen konstaterar att enligt 28 § i kommunallagen har kommuninvånarna rätt att komma med initiativ till kommunen i frågor som gäller kommunens verksamhet. Initiativtagaren ska informeras om de åtgärder som vidtagits med anledning av ett initiativ. Fullmäktige ska minst en gång om året underrättas om de initiativ som har tagits i frågor som hör till fullmäktiges befogenhet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen.

Enligt 25 § i arbetsordningen för stadsfullmäktige ska stadsstyrelsen årligen senast vid ett sammanträde i april underrätta fullmäktige om de initiativ som kommuninvånare har tagit i frågor som hör till fullmäktiges befogenhet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen. Vid behandlingen av kommuninvånarnas initiativ tillåts diskussion. Protokollet över diskussionen ska tillhandahållas av stadsstyrelsen för beaktande vid beredningen av ärendena i fråga. Beslut om enskilda initiativ tillåts inte utom i fråga om hemställningsklämmar.

Såsom nämns i initiativet är innehållet detsamma som i en fullmäktigemotion. Stadsfullmäktige behandlade motionen 22.2.2017 (128 §). Följande ingår i motionssvaret: "För att en grund för en gemensam syn på frågan om en nationalstadspark ska kunna skapas är det enligt stadsstyrelsen nödvändigt med en utredning. På basis av utredningen kan det sedan beslutas huruvida en nationalstadspark ska inrättas eller inte." Stadsfullmäktige godkände 22.2.2017 de två nedanstående hemställningsklämmarna.

        Stadsstyrelsen förutsätter att det utreds om det är möjligt att börja klarlägga frågan om inrättande av en nationalstadspark under år 2017.

        Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av motionen att det utreds om det i anslutning till klarläggningen av frågan om inrättande av en park går att ordna en enkät för stadsborna om vad stadsskogarna och -parkerna och kulturmiljöerna betyder för stadsborna.

Stadsstyrelsen uppmanar i sitt verkställighetsbeslut 27.2.2017 (205 §) stadsplaneringskontoret, byggnadskontoret, stadsmuseet och miljöcentralen att påbörja en utredning om möjligheterna till en nationalstadspark. Dessutom betonar stadsstyrelsen i beslutet att utredningsarbetet ska utföras som ett pilotprojekt baserat på den nya modellen för delaktighet och växelverkan. 

Stadsdirektören tillsatte 15.3.2017 (23 §) en styrgrupp för utredningen om möjligheterna till en nationalstadspark. Styrgruppen har till uppgift att starta utredningsarbetet under år 2017. Avsikten är att arbetet ska inledas med att frågan om en nationalstadspark i Helsingfors utreds beträffande karakteristiska drag hos Helsingfors som gäller innehållet, preliminära tänkbara gränser, möjligheter och krav förknippade med planläggningen och förhållandet till den tilltänkta övriga markanvändningen i den nya generalplanen. Till det inledande arbetet hör också att bedöma om det behövs ytterligare utredningar och att identifiera fördelar och nackdelar med projektet.

Biträdande stadsdirektören för stadsplanerings- och fastighetsväsendet har besvarat initiativet, och svaret har sänts till initiativtagarna.

Stadsstyrelsen anser det ovanstående vara en tillräcklig utredning i saken.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Anna Villeneuve, förvaltningsexpert, telefon: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

Bilagor

1

Kansallinen kaupunkipuisto helsinkiin_palautejärjestelmän viesti

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 10.04.2017 § 360

HEL 2016-013280 T 10 05 02

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä kunnan asukkaan aloitteen tiedoksi.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Anna Villeneuve, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

 

Kaupunginkanslia Kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja 08.03.2017 § 15

HEL 2016-013280 T 10 05 02

Päätös

Kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja
päätti antaa seuraavan vastauksen Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -liikkeen aloitteeseen, jossa esitetään kansallisen kaupunkipuiston saamista Helsinkiin.

Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -liike on tehnyt aloitteen, jonka on allekirjoittanut 670 henkilöä. Kuten aloitteessakin kerrotaan, on se saman sisältöinen valtuustoaloitteen kanssa, jonka kaupunginvaltuusto käsitteli 22.2.2017 (128 §). Jotta voitaisiin luoda pohja kaupunkipuistoa
koskevalle yhteiselle näkemykselle, katsoi kaupunginhallitus, että kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvitys on tehtävä. Perustamisselvityksen pohjalta voidaan päättää kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta tai perustamatta jättämisestä. Kaupunginvaltuuston kokouksessa tehtiin kaksi hyväksyttyä toivomuspontta:

        Kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuudet aloittaa kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvitys vuoden 2017 aikana.

        Kaupunginvaltuusto edellyttää, että hyväksyessään aloitteen selvitetään mahdollisuudet järjestää perustamisselvityksen yhteydessä kysely kaupunkilaisille siitä, mitä helsinkiläiset kaupunkimetsät ja -puistot ja kulttuuriympäristöt kaupunkilaisille merkitsevät.

Kaupunginhallitus on 27.2.2017 tekemässään täytäntöönpanopäätöksessä (205 §) kehottanut kaupunkisuunnitteluvirastoa, rakennusvirastoa, kaupunginmuseota ja ympäristökeskusta aloittamaan kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvityksen laatimisen. Lisäksi kaupunginhallitus edellytti, että perustamisselvitystyöstä tehdään pilottihanke Helsingin uudessa osallisuus- ja vuorovaikutustoimintamallissa.

Tarkoituksena on, että kaupunginjohtaja asettaa maaliskuun 2017 kuluessa kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvityksen ohjausryhmän, jonka tehtävänä on käynnistää perustamisselvitystyö vuoden 2017 aikana. Työn ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus selvittää Helsingin kansallisen kaupunkipuiston sisältöä koskevat helsinkiläiset piirteet, alustavat rajausedellytykset, kaavalliset valmiudet ja edellytykset, suhde uuden yleiskaavan arvioituun muuhun maankäyttöön sekä tunnistaa lisäselvitystarpeet ja hankkeen hyödyt ja haitat.

Esittelijätiedot

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Anna Villeneuve, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566