Helsingfors stad

Protokoll

9/2017

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Sj/19

 

19.04.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 198

Invånarinitiativ om byggande av en bassäng för vattengymnastik och idrottslokaler i Forsby

HEL 2016-002141 T 10 06 00

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anteckna invånarinitiativet.

Dessutom godkände stadsfullmäktige följande hemställningsklämmar:

1

Stadsfullmäktige förutsätter att det utreds om det är möjligt att för den simbassäng i anslutning Käpylinna som använts i synnerhet av specialgrupper och äldre går att hitta en ny ersättande plats i Forsby sjukhusområde. (Sirkku Ingervo)

 

 

2

Stadsfullmäktige förutsätter att det vid planeringen av Forsby mångsidiga servicecentral och sjukhusområde ytterligare utreds om det är möjligt att bygga de lokaler som behövs för vattengymnastik. (Yrjö Hakanen)

 

Behandling

Under diskussionen framställdes två förslag till hemställningsklämmar:

Ledamoten Sirkku Ingervo understödd av ledamoten Yrjö Hakanen föreslog följande hemställningskläm:

 

Stadsfullmäktige förutsätter att det utreds om det är möjligt att för den simbassäng i anslutning Käpylinna som använts i synnerhet av specialgrupper och äldre går att hitta en ny ersättande plats i Forsby sjukhusområde.

 

Ledamoten Yrjö Hakanen understödd av ledamoten Sara Paavolainen föreslog följande hemställningskläm:

 

Stadsfullmäktige förutsätter att det vid planeringen av Forsby mångsidiga servicecentral och sjukhusområde ytterligare utreds om det är möjligt att bygga de lokaler som behövs för vattengymnastik.

 

Stadsfullmäktige godkände först stadsstyrelsens förslag enhälligt.

Hemställningsklämmarna togs särskilt upp till omröstning.

7 omröstningen

Ledamoten Sikku Ingervos hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ.

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter att det utreds om det är möjligt att för den simbassäng i anslutning Käpylinna som använts i synnerhet av specialgrupper och äldre går att hitta en ny ersättande plats i Forsby sjukhusområde.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 60
Zahra Abdulla, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Harry Bogomoloff, Gunvor Brettschneider, Mika Ebeling, Laura Finne-Elonen, Yrjö Hakanen, Jasmin Hamid, Eero Heinäluoma, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Nina Huru, Nuutti Hyttinen, Sirkku Ingervo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Helena Kantola, Tarja Kantola, Jessica Karhu, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Laura Kolbe, Tuuli Kousa, Heimo Laaksonen, Timo Laaninen, Harri Lindell, Eija Loukoila, Hannele Luukkainen, Petra Malin, Silvia Modig, Sami Muttilainen, Björn Månsson, Sari Mäkimattila, Antti Möller, Jarmo Nieminen, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Terhi Peltokorpi, Erkki Perälä, Sirpa Puhakka, Mika Raatikainen, Mari Rantanen, Tuomas Rantanen, Nasima Razmyar, Jukka Relander, Pekka Saarnio, Tomi Sevander, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pekka Tiusanen, Karita Toijonen, Pilvi Torsti, Tuomas Tuure, Tuomo Valokainen, Pertti Villo, Anna Vuorjoki

Nej-röster: 1
Rene Hursti

Blanka: 21
Hennariikka Andersson, Sirpa Asko-Seljavaara, Matti Enroth, Otso Kivekäs, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Minerva Krohn, Jape Lovén, Pekka Majuri, Seija Muurinen, Lasse Männistö, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Mari Puoskari, Timo Raittinen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Laura Rissanen, Wille Rydman, Osmo Soininvaara, Ulla-Marja Urho

Frånvarande: 3
Fatbardhe Hetemaj, Osku Pajamäki, Marcus Rantala

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Sirkku Ingervos förslag till hemställningskläm.

8 omröstningen

Ledamoten Yrjö Hakanens hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ.

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter att det vid planeringen av Forsby mångsidiga servicecentral och sjukhusområde ytterligare utreds om det är möjligt att bygga de lokaler som behövs för vattengymnastik.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 60
Zahra Abdulla, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Gunvor Brettschneider, Mika Ebeling, Laura Finne-Elonen, Yrjö Hakanen, Eero Heinäluoma, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Rene Hursti, Nina Huru, Nuutti Hyttinen, Sirkku Ingervo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Helena Kantola, Tarja Kantola, Jessica Karhu, Arja Karhuvaara, Emma Kari, Laura Kolbe, Tuuli Kousa, Timo Laaninen, Harri Lindell, Eija Loukoila, Jape Lovén, Hannele Luukkainen, Petra Malin, Silvia Modig, Sami Muttilainen, Björn Månsson, Sari Mäkimattila, Antti Möller, Jarmo Nieminen, Maria Ohisalo, Jan D Oker-Blom, Sara Paavolainen, Terhi Peltokorpi, Erkki Perälä, Sirpa Puhakka, Mika Raatikainen, Timo Raittinen, Mari Rantanen, Tuomas Rantanen, Nasima Razmyar, Jukka Relander, Pekka Saarnio, Tomi Sevander, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Pekka Tiusanen, Karita Toijonen, Pilvi Torsti, Tuomas Tuure, Tuomo Valokainen, Pertti Villo, Anna Vuorjoki

Blanka: 22
Hennariikka Andersson, Sirpa Asko-Seljavaara, Harry Bogomoloff, Matti Enroth, Jasmin Hamid, Otso Kivekäs, Kauko Koskinen, Terhi Koulumies, Minerva Krohn, Heimo Laaksonen, Pekka Majuri, Seija Muurinen, Lasse Männistö, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Mari Puoskari, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Laura Rissanen, Wille Rydman, Osmo Soininvaara, Ulla-Marja Urho

Frånvarande: 3
Fatbardhe Hetemaj, Osku Pajamäki, Marcus Rantala

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Yrjö Hakanens förslag till hemställningskläm.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Hilkka Tapiolinna, stf. stadssekreterare, telefon: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

Bilagor

1

kunnan asukkaan aloite 120216.pdf

2

Liikuntaviraston lausunto vesivoimistelualtaasta Koskelaan

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

********** har 12.2.2016 i ett invånarinitiativ föreslagit att man i samband med kompletteringsbyggande i Forsby sjukhusområde ska bygga en bassäng för vattengymnastik och andra idrottslokaler i området för att upprätthålla fysisk form och trygga lättåtkomliga motionslokaler.

Stadsstyrelsen konstaterar att enligt 28 § i kommunallagen har kommuninvånarna rätt att komma med initiativ till kommunen i frågor som gäller kommunens verksamhet. Initiativtagaren ska informeras om de åtgärder som vidtagits med anledning av ett initiativ. Fullmäktige ska minst en gång om året underrättas om de initiativ som har tagits i frågor som hör till fullmäktiges befogenhet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen.

Enligt 25 § i arbetsordningen för stadsfullmäktige ska stadsstyrelsen årligen senast vid ett sammanträde i april underrätta fullmäktige om de initiativ som kommuninvånare har tagit i frågor som hör till fullmäktiges befogenhet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen. Vid behandlingen av kommuninvånarnas initiativ tillåts diskussion. Protokollet över diskussionen ska tillhandahållas av stadsstyrelsen för beaktande vid beredningen av ärendena i fråga. Beslut om enskilda initiativ tillåts inte utom i fråga om hemställningsklämmar.

Idrottsverket har 15.4.2016 gett ett utlåtande om initiativet. Idrottsverket konstaterar i utlåtandet att verket erbjuder instruerad vattengymnastik på sju olika verksamhetsställen i olika delar av staden. Dessutom ordnar social- och hälsovårdsverket vattengymnastik i en av servicecentralerna. Möjligheterna till vattengymnastik kompletteras för sin del också av Urheiluhallit Oy:s vattengymnastikgrupper för seniorer på sammanlagt fyra olika verksamhetsställen. Biträdande stadsdirektören för bildningsväsendet har 31.5.2016 gett initiativtagaren följande svar på basis av idrottsverkets utlåtande:

För Forsby sjukhusområde har det beretts ett förslag till detaljplaneändring enligt vilken sjukhusområdet ändras i huvudsak till bostadsområde. Enligt förslaget till detaljplaneändring planeras en mångsidig servicecentral som tillhandahåller service för äldre och minnessjuka i kvartersområdet för specialboende och tjänster norr om Kommunalhemsvägen. Social- och hälsovårdsverket har planerat en lokal för inomhusmotion i nybyggnaden men ingen simbassäng.

Både vid social- och hälsovårdsverket och idrottsverket anses motionsmöjligheter som upprätthåller seniorernas funktionsförmåga som mycket viktiga. Enligt idrottsverket finns det i staden behov av speciellt en sådan sim- och fleraktivitetshall som tjänar en så bred användargrupp som möjligt. Idrottsnämnden har i februari 2016 tillstyrkt projektplanen för en sim- och fleraktivitetsidrottshall som ska byggas i Bunkern på Busholmen, och fullmäktige har godkänt projektplanen 11.5.2016. Planeringen av simlokalerna i Bunkern har utgått från att bassängutrymmet ska vara så stort som möjligt för att det ska kunna tjäna flera användargrupper samtidigt: simundervisning, vattengymnastik, vattenlöpning, motionssimning, tävlingssimning och rekreationssimning. De övriga idrottslokalerna i Bunkern kommer att tjäna utövare av minst tjugo olika idrottsgrenar. Idrottsverket erbjuder instruerad vattengymnastik på sju olika verksamhetsställen i olika delar av staden och social- och hälsovårdsverket i en av servicecentralerna. Urheiluhallit Oy:s vattengymnastikgrupper för seniorer fungerar på fyra olika verksamhetsställen.

Efter svaret från biträdande stadsdirektören för bildningsväsendet har stadsfullmäktige godkänt detaljplan och detaljplaneändring för området med Forsby sjukhus och tvätterier 14.12.2016. Detaljplanen vann laga kraft 27.1.2017.

Stadsstyrelsen anser det ovanstående utgöra en tillräcklig utredning i saken.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Hilkka Tapiolinna, stf. stadssekreterare, telefon: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

Bilagor

1

kunnan asukkaan aloite 120216.pdf

2

Liikuntaviraston lausunto vesivoimistelualtaasta Koskelaan

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 10.04.2017 § 378

HEL 2016-002141 T 10 06 00

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä kunnan asukkaan aloitteen tiedoksi.

Käsittely

10.04.2017 Ehdotuksen mukaan äänestyksin

Kaupunginhallitus päätti puheenjohtajan ehdotuksesta keskeyttää sivistystointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan ensimmäisen esityksen (Sj/1, Kvsto) käsittelyn keskustelun alettua ja jatkaa asian käsittelyä kokouksen viimeisenä asiana.

 

Palautusehdotus:
Arja Karhuvaara:

Ehdotan, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun, jossa liikuntaviraston lausunto muotoillaan uudelleen niin, että:

  1. Siinä vastataan asettajan kysymykseen
  2. Esitellään Koskelan alueella jo olevat allasvaihtoehdot
  3. Annetaan tiedoksi Jätkäsaareen valmistuva suunnitelma ja projektitilanne

Kannattaja: Laura Kolbe

Asian käsittelyn keskeyttämisestä äänestettiin ennen keskustelun jatkamista.

 

Äänestys:

JAA-ehdotus: Asian käsittelyä jatketaan
EI-ehdotus: Arja Karhuvaaran palautusehdotuksen mukaan

Jaa-äänet: 8
Jasmin Hamid, Veronika Honkasalo, Silvia Modig, Hannu Oskala, Osku Pajamäki, Kaarin Taipale, Pilvi Torsti, Sanna Vesikansa

Ei-äänet: 5
Arja Karhuvaara, Laura Kolbe, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Laura Rissanen

Tyhjä: 2
Lasse Männistö, Tatu Rauhamäki

Kaupunginhallitus päätti jatkaa asian käsittelyä äänin 8 - 5 (2 tyhjää).

 

Kaupunginhallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

03.04.2017 Pöydälle

Esittelijä

vs. apulaiskaupunginjohtaja

Pia Panhelainen

Lisätiedot

Hilkka Tapiolinna, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

 

Kaupunginkanslia Sivistystointa johtava apulaiskaupunginjohtaja 31.05.2016 § 11

HEL 2016-002141 T 10 06 00

Päätös

********** tekemässä kunnan asukkaan aloitteessa esitetään, että Koskelan sairaalan täydennysrakentamisen yhteydessä alueelle rakennettaisiin vesivoimisteluallas ja muita liikuntatiloja fyysisen kunnon ylläpitämiseksi ja liikuntatilojen helpon saavutettavuuden turvaamiseksi. Sivistystointa johtava apulaiskaupunginjohtaja päätti vastata aloitteen tekijälle seuraavaa:

Kaupunkisuunnitteluvirastosta ja sosiaali- ja terveysvirastosta saatujen tietojen mukaan Koskelan sairaalan alueelle on valmisteltu asemakaavaehdotus, jossa sairaala-alue muutetaan pääasiassa asuntoalueeksi. Asemakaavaehdotuksessa Kunnalliskodintien pohjoispuolelle osoitetulle erityisasumisen ja palveluiden korttelialueelle on suunnitteilla ikääntyneille ja muistisairaille palveluja tarjoava monipuolinen palvelukeskus. Sosiaali- ja terveysvirasto on suunnitellut palvelukeskukseen sisäliikuntatilaa, mutta ei uima-allasta.

Sekä sosiaali- ja terveysvirastossa että liikuntavirastossa ikäihmisten toimintakykyä ylläpitävät liikuntamahdollisuudet nähdään erityisen tärkeinä. Liikuntaviraston mukaan kaupungissa on tarvetta varsinkin sellaiselle uima- ja monitoimihallille, joka palvelee mahdollisimman laajaa käyttäjäryhmää. Liikuntalautakunta on helmikuussa 2016 puoltanut Jätkäsaareen suunnitteilla olevan Bunkkerin uima- ja monitoimiliikuntahallin hankesuunnitelmaa, ja valtuusto on hyväksynyt hankesuunnitelman 11.5.2016. Bunkkerin uima-allastilojen suunnittelun lähtökohtana on ollut allastilan mahdollisimman suuri määrä, jotta hallissa pystyttäisiin samaan aikaan palvelemaan useita eri kävijäryhmiä: uinninopetus, vesivoimistelu, vesijuoksu, kuntouinti, kilpauinti ja virkistysuinti. Bunkkerin muut liikuntatilat tulevat palvelemaan ainakin kahdenkymmenen eri lajin harrastajia.

Liikuntavirasto tarjoaa nykyisellään ohjattua vesivoimistelua seitsemässä toimipisteessä eri puolilla kaupunkia. Lisäksi sosiaali- ja terveysvirasto järjestää vesivoimistelua yhdessä palvelukeskuksessa. Kaupungin vesivoimistelumahdollisuuksia täydentävät osaltaan myös Urheiluhallien vesivoimisteluryhmät senioreille neljässä eri toimipisteessä.

Lisätiedot

Maria Nyfors, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36683

maria.nyfors(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566