Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2017

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kaj/10

 

01.02.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 56

Vuosaaren Lokkisaarenpuiston asemakaavan muuttaminen (nro 12279)

HEL 2013-001621 T 10 03 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti hyväksyä 54. kaupunginosan (Vuosaari, Keski-Vuosaari) korttelin 54074 sekä katu- ja puistoalueiden asemakaavan muutoksen 23.9.2014 päivätyn ja 21.4.2015 muutetun piirustuksen numero 12279 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein. Asemakaavan muutoksella muodostuu uusi kortteli 54154.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 31036024

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Anna Villeneuve, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

Liitteet

1

Asemakaavan muutoksen nro 12279 kartta, päivätty 23.9.2014, muutettu 21.4.2015

2

Asemakaavan muutoksen nro 12279 selostus, päivätty 23.9.2014, muutettu 21.4.2015, päivitetty Kslk:n 21.4.2015 päätöksen mukaiseksi

3

Vuorovaikutusraportti 23.9.2014 liitteineen, täydennetty 21.4.2015

4

Osa päätöshistoriaa

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Helen Sähköverkko Oy

 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

 

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

 

Helen Oy

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Tiivistelmä

Alue sijaitsee Keski-Vuosaaressa. Alue rajautuu pohjoisessa Lokkisaarentiehen, idässä Porslahdentiehen, etelässä Punakivenpuiston urheilukenttään ja Punakiventiehen sekä lännessä Vuosaaren puistopolkuun ja kirkkoon.

Asemakaavan muutos mahdollistaa puistoalueen keskellä sijaitsevan rakentamattoman yleisten rakennusten tontin muuttamisen puiston osaksi, sekä täydennysrakentamisen puiston reuna-alueilla. Punakiventien varrella uudet rivitalot muodostavat kokonaisuuden viereisen kaavamuutoksen (Punakiventie 1 - 11 asemakaavan muutos nro 12280) kerrostalojen kanssa. Kaava-alueen pohjoisosan rivitalot sijoittuvat Lokkisaarentien varteen. Täydennysrakentamisessa on tavoitteena sopeutua alueen 60-luvun arkkitehtuuriin. Puiston kulkuyhteyksiä ja toimintoja järjestetään uudelleen. Kaavamuutos liittyy saumattomasti lähialueilla vireillä olevaan Vuosaarentie 10 asemakaavan muutokseen sekä Punakiventie 1 - 11 asemakaavan muutokseen, jossa Punakiventietä siirretään ja muutetaan uusien rakennusten välissä pihakaduksi. Kaava-alueelle voidaan rakentaa 5 800 k-m², mikä mahdollistaa asuntojen rakentamisen noin 150 asukkaalle.

Esittelijän perustelut

Asemakaavan muutos ei ole ristiriidassa valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden kanssa. Asemakaavan muutos on myös maakuntakaavan ja 2. vaihemaakuntakaavan mukainen.

Oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa alue on merkitty kerrostalovaltaiseksi alueeksi sekä kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi alueeksi. Alueen keskeltä on merkitty kulkevaksi kaupunkipuisto. Nyt laadittu asemakaavan muutos on yleiskaavan mukainen.

Kaupunginvaltuuston 26.10.2016 hyväksymän uuden yleiskaavan mukaan alue on asuntovaltainen alue (A3) sekä virkistys- ja viheralue, josta on viheryhteys etelään aina Vuosaarenselälle asti. Asemakaavan muutos on uuden yleiskaavan mukainen.

Alue koostuu useammasta voimassa olevasta asemakaavasta tai niiden osista. Alueella on voimassa asemakaava numero 6310 vuodelta 1970, jossa alue on merkitty puistoalueeksi. Vuonna 1977 vahvistettu asemakaava 7582 sisältää yleisten rakennusten korttelialueen ja puistoaluetta. Asemakaava 7240 vuodelta 1975 sisältää puistoaluetta. Asemakaavan 11672 (hyväksytty 7.5.2008, tullut osittain voimaan 24.4.2009) puistoalueella sijaitsee ohjeellinen koirakenttä. Muu osa alueesta on katualuetta.

Kaavan myötä tapahtuva täydennysrakentaminen olemassa olevien verkostojen alueella ja tiivistyvä kaupunkirakenne ovat yhdyskunta- ja energiataloudellisesti edullisia. Asemakaavan toteuttamisesta aiheutuu arviolta 800 000 euron (alv 0 %) kustannukset, jotka koostuvat pääosin johtosiirroista.

Suunnittelun vaiheet ja vuorovaikutus

Kaavoitustyö on käynnistetty kaupungin aloitteesta. Kaupunki omistaa yleisten rakennusten korttelialueen sekä puisto- ja katualueet. Helsingin kaupungin Päiväkoti Korallin länsipuoleinen puiston osa on vuokrattuna päiväkodin piha-alueeksi.

Osallistuminen ja vuorovaikutus on järjestetty osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta on esitetty viisi viranomaisen kannanottoa ja neljä mielipidettä.

Asemakaavan muutosluonnoksesta on suullisten mielipiteiden lisäksi jätetty seitsemän kirjallista mielipidettä, jotka on otettu kaavoitustyössä huomioon.

Asemakaavan muutosehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 17.10. - 17.11.2014. Ehdotuksesta on tehty kaksi muistutusta.

Muistutukset

Vuosaaren kirkon (kortteli 54080) pohjoispuolen pysäköintipaikan läpi kulkeva polku esitettiin poistettavaksi kokonaan kaavakartasta. Vuosaari-Seura ry:n, Vuosaari-toimikunnan ja Vuosaari-Säätiön muistutuksessa esitettiin sekä Lokkisaarentien eteläpuolisten että Punakiventien luoteispuolen rivitalojen jatkosuunnittelusta luopumista.

Lausunnot

Ehdotuksesta ovat antaneet lausuntonsa Helen Sähköverkko Oy, Helsingin seudun ympäristöpalvelu kuntayhtymä, kiinteistövirasto, yleisten töiden lautakunta, pelastuslautakunta, ympäristökeskus, kaupunginmuseon johtokunta, rakennusvalvontavirasto, liikuntalautakunta sekä Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Helen Sähköverkko Oy:llä, ympäristökeskuksella, kiinteistövirastolla, liikuntalautakunnalla, ja Helsingin Energialla ei ole huomautettavaa kaavaehdotuksesta.

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus katsoo lausunnossaan, että asemakaavan muutos noudattaa yleispiirteisempiä suunnitelmia ja täydentää jo olemassa olevaa yhdyskuntarakennetta. Alueen kulttuuriympäristön reunaehdot on huomioitu asemakaavaratkaisussa asianmukaisesti. Kaavamuutosalue sijaitsee tärkeäksi luokitellulla pohjavesialueella. Syntyvien hulevesien määrä ei kaava-alueen rakentamisen myötä oleellisesti muutu, viherkatot viivyttävät osaltaan hulevesien muodostumista, ja puhtaat kattovedet johdetaan puistoon. Putkitusten sijaan tulee puistoalueella suosia mahdollisuuksien mukaan avouomia. Tarpeellisten maanalaisten hulevesilinjojen putkikoot tulee mitoittaa niin, etteivät ne aiheuta haitallista padotusta.

Kaupunginmuseon johtokunta pitää lausunnossaan täydennysrakentamista mahdollisena vaarantamatta puistoon liittyviä maisemallisia ja kulttuurihistoriallisia arvoja ja puoltaa asemakaavamuutoksen hyväksymistä.

Pelastuslautakunta lausuu, että suunnittelussa tulee huomioida rakennusten viherkattojen osalta, että katteet suunnitellaan siten, ettei palo leviä vaaraa aiheuttavalla tavalla katteessa eikä sen alustassa. Suunnittelussa tulee varmistua myös riittävän sammutusveden saannista alueella.

Yleisten töiden lautakunnan lausunnossa kommentoitiin ohjeelliseksi merkityn ulkoilmateatterin vaatimuksia toimivan ulkoilmateatteritoiminnan mahdollistamiseksi. Lausunnossa todettiin hyväksi se, että puistotoimintojen merkinnät on tehty ohjeellisiksi, mikä mahdollistaa muutokset seuraavassa suunnitteluvaiheessa.

Rakennusvalvontavirasto toteaa lausunnossaan että, uudisrakennuksille (AR) määrätty viherkatto voi johtaa taloudellisesti haasteelliseen toteutukseen. Määräyksen tulisi perustua tarkkaan taloudelliseen tarkasteluun. Viherkaton osalta olisi syytä lisätä määräys istutuksista, jotta määräys oikeasti johtaisi kasvien käyttöön eikä vain ohjaisi katon väriä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän lausunnossa pyydettiin lisäämään kaavakarttaan johtokujia, sekä tarkistamaan puurivin sijaintia.

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymältä tuli sähköpostilla tieto, että heillä ei ole edellisestä vaiheesta annettuun lausuntoon lisättävää. Opetusvirasto, sosiaali- ja terveysvirasto ja varhaiskasvatusvirasto ovat ilmoittaneet, ettei niillä ole huomautettavaa, eivätkä ole antaneet lausuntoa.

Lausunnot ilmenevät kokonaisuudessaan päätöshistoriasta ja niiden referaatit sekä lausuntoihin annetut vastineet ovat vuorovaikutusraportissa (liite 3).

Asemakaavan muutosehdotukseen tehdyt muutokset

Muistutukset ja lausunnot on otettu huomioon siten, että kaavaehdotukseen on tehty seuraavat muutokset:

        kirkon pysäköintipaikalle kulkeva polku on poistettu kaavakartasta

        viherkattomääräystä on tarkennettu

        johtokujamerkintöjä on lisätty ja -määräystä tarkennettu,

        puurivi on poistettu Punakiventien viereisiltä pihoilta sekä korvattu määräyksellä pihojen jäsentelystä.

Lisäksi kaavaan on tehty joitakin teknisluonteisia tarkistuksia, jotka eivät muuta ehdotuksen sisältöä. Tehdyt muutokset eivät ole olennaisia, joten ehdotusta ei ole tarpeen asettaa uudelleen nähtäville.

Alueen toteuttamisen edellytyksenä olleet maankäyttösopimukset on solmittu 24.11.2016. Punakiventien viereiset rivitalot on suunniteltu sijoittumaan osittain nykyisen Punakiventien päälle. Nykyisen Punakiventien linjausta on tarkoitus siirtää viereisessä Punakiventie 1 - 11:n kaavassa (12280) ja muuttaa se uusien rakennusten kohdalla pihakaduksi. Tämän kaavamuutoksen toteutuminen ehdotuksen mukaisesti edellyttää siis viereisen Punakiventie 1 - 11:n kaavamuutoksen (nro 12280) toteutumista.

Päätösehdotus on kaupunkisuunnittelulautakunnan tarkistetun esityksen mukainen.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 31036024

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Anna Villeneuve, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

Liitteet

1

Asemakaavan muutoksen nro 12279 kartta, päivätty 23.9.2014, muutettu 21.4.2015

2

Asemakaavan muutoksen nro 12279 selostus, päivätty 23.9.2014, muutettu 21.4.2015, päivitetty Kslk:n 21.4.2015 päätöksen mukaiseksi

3

Vuorovaikutusraportti 23.9.2014 liitteineen, täydennetty 21.4.2015

4

Osa päätöshistoriaa

Oheismateriaali

1

Sijaintikartta

2

Ilmakuva

3

Havainnekuva 21.4.2015

4

Yhteiskartta

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Helen Sähköverkko Oy

 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

 

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

 

Helen Oy

 

Tiedoksi

Kaupunkisuunnittelulautakunta

Kaupunkisuunnitteluvirasto

Kiinteistövirasto

Pelastuslautakunta

Yleisten töiden lautakunta

Ympäristökeskus

Kaupunginmuseon johtokunta

Liikuntalautakunta

Rakennusvalvontavirasto

Päätöshistoria

Kaupunginvaltuusto 18.01.2017 § 16

HEL 2013-001621 T 10 03 03

Päätös

Puheenjohtajan ehdotuksesta kaupunginvaltuusto päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 31036024

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Anna Villeneuve, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

 

Kaupunginhallitus 09.01.2017 § 8

HEL 2013-001621 T 10 03 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 54. kaupunginosan (Vuosaari, Keski-Vuosaari) korttelin 54074 sekä katu- ja puistoalueiden asemakaavan muutoksen 23.9.2014 päivätyn ja 21.4.2015 muutetun piirustuksen numero 12279 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein. Asemakaavan muutoksella muodostuu uusi kortteli 54154.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Anni Sinnemäki

Lisätiedot

Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 31036024

hannu.hyttinen(a)hel.fi

Anna Villeneuve, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

anna.villeneuve(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 21.04.2015 § 117

HEL 2013-001621 T 10 03 03

Ksv 0592_9, Lokkisaarenpuisto, karttaruutu L5

Esitys

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle

        23.9.2014 päivätyn ja 21.4.2015 muutetun 54. kaupunginosan (Vuosaari, Keski-Vuosaari) korttelin 54074 sekä katu- ja puistoalueiden (muodostuu uusi kortteli 54154) asemakaavan muutosehdotuksen nro 12279 hyväksymistä ja etteivät tehdyt muistutukset ja annetut lausunnot anna aihetta muihin toimenpiteisiin. Muutokset ilmenevät yksityiskohtaisesti esityslistan liitteestä ja kaavaselostuksesta
 

        ettei kaavan muutosehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.

Lisäksi lautakunta päätti

        antaa kaupunkisuunnittelulautakunnan esityksestä ja vuorovaikutusraportista ilmenevät vastaukset kaupungin perusteltuna kannanottona tehtyihin muistutuksiin.

23.09.2014 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Laura Viljakainen, arkkitehti, puhelin: 310 37243

laura.viljakainen(a)hel.fi

Peik Salonen, insinööri, teknistaloudellinen suunnittelu, puhelin: 310 37248

peik.salonen(a)hel.fi

Mari Soini, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37479

mari.soini(a)hel.fi

Inga Valjakka, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37087

inga.valjakka(a)hel.fi

 

Liikuntalautakunta 11.12.2014 § 201

HEL 2013-001621 T 10 03 03

Lausunto

Liikuntalautakunta päätti antaa kaupunkisuunnittelulautakunnalle Keski-Vuosaaren Lokkisaarenpuiston asemakaavan muutosehdotuksesta nro 12279 seuraavan lausunnon:

Asemakaavan muutoksen pääasiallisena tavoitteena on mahdollistaa täydennysrakentaminen puiston reuna-alueilla sekä puistoalueella sijaitsevan rakentamattoman yleisten rakennusten tontin muuttaminen puiston osaksi. Esitetty täydennysrakentaminen muodostaa kokonaisuuden viereisten kaavamuutosten kerrostalojen kanssa. Muutoksen täydennysrakentamisoikeus on 5 800 k-m², mikä tarkoittaa asuntoja noin 150 asukkaalle.

Samanaikaisesti kaavamuutoksen kanssa laadittiin viheralueiden toiminnallisuutta koskeva Punakivenpuiston yleissuunnitelma. Yleissuunnitelma laadittiin usean viraston yhteistyönä ja sen kustannuksista vastasi Lähiörahasto. Yleissuunnitelman tavoitteena oli varmistaa puiston eri käyttäjäryhmien toiveiden huomioiminen, virkistyskäytön jatkuminen, reittien toimivuus sekä lähiliikuntaolosuhteiden parantaminen.

Liikuntalautakunta puoltaa kaavaluonnosta esitetyssä muodossa.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Anssi Rauramo

Lisätiedot

Hanna Lehtiniemi, arkkitehti, puhelin: 310 87723

 

Kiinteistövirasto 9.12.2014

HEL 2013-001621 T 10 03 03

 

Asemakaavan muutos mahdollistaa puistoalueella sijaitsevan rakentamattoman yleisten rakennusten tontin muuttamisen puiston osaksi ja täydennysrakentamisen puiston reuna-alueilla. Puiston kulkuyhteyksiä ja toimintoja järjestetään uudelleen.

Hankkeen kokonaiskerrosala on 5 800 k-m2.

Kaavamuutos liittyy viereiseen vireillä olevaan Punakiventie 1-11:n asemakaavamuutokseen nro 12280, joka puolestaan rajoittuu vireillä olevaan Vuosaarentie 10:n asemakaavamuutokseen nro 12281. Näistä kaavamuutoksista lausunnon antaa kiinteistölautakunta.

Kaupunki omistaa yleisten rakennusten korttelialueen sekä puisto- ja katualueet.

Nykyisen Punakiventien linjausta on tarkoitus siirtää viereisessä asemakaavamuutoksessa nro 12280. Punakiventien viereiset rivitalot on suunniteltu osittain nykyisen Punakiventien päälle. Uuden rivitalotontin pieni kulma ulottuu Punakiventie 1-11:n tontille. Tontinosa on tarkoitus saada kaupungin omistukseen osana asuntoyhtiön kanssa tehtävää maankäyttösopimusta.

Tämän kaavamuutoksen toteutuminen ehdotuksen mukaisesti edellyttää viereisen asemakaavan muutoksen nro 12280 toteutumista.

Kiinteistövirastolla ei ole huomauttamista asemakaavan muutosehdotuksesta nro 12279.

Lisätiedot

Tapio Laalo, tonttiasiamies, puhelin: 310 36442

tapio.laalo(a)hel.fi

 

Yleisten töiden lautakunta 02.12.2014 § 467

HEL 2013-001621 T 10 03 03

Lausunto

Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunkisuunnitteluvirastolle seuraavan lausunnon:

Asemakaavan muutos mahdollistaa puistoalueen keskellä sijaitsevan rakentamattoman yleisten rakennusten tontin muuttamisen puiston osaksi sekä täydennysrakentamisen puiston reuna-alueilla. Punakiventien varrella uudet rivitalot muodostavat kokonaisuuden viereisen kaavamuutoksen kerrostalojen kanssa. Pohjoisosan rivitalot sijoittuvat Lokkisaarentien varteen. Täydennysrakentamisen tavoitteena on sopeutua alueen 60-luvun arkkitehtuuriin.

Muutosalueen pinta-ala on noin 8,8 hehtaaria, josta noin 1,4 hehtaaria on rivitalojen korttelialuetta. Kaavaluonnoksessa on esitetty uutta asuinkerrosalaa 5 800 k-m2. Rakentaminen tuo alueelle noin 150 uutta asukasta.

Ohjeelliseksi merkityn ulkoilmateatterin toiminta Lokkisaarenpuistossa vaatii riittävästi pysäköintipaikkoja, tapahtumasähköä ja wc-tiloja, jotta sen toiminta voisi toteutua. Yleisten töiden lautakunta pitää ulkoilmateatterin sijoittamista Lokkisaarenpuistoon hyvänä ideana, mutta kaavaehdotus ei mahdollista toimivaa ulkoilmateatteritoimintaa. Levennys Satamasaarentiellä ei kata ulkoilmateatterin vaatimaa pysäköintitarvetta. Ajoittainen teatteriliikenne aiheuttaa näin ollen hallitsematonta pysäköintiä Satamasaarentiellä ja Lokkisaarenpuistossa. Toisaalta uuden koira-aitauksen sijoittaminen sopisi samaiselle paikalle.

Lokkisaarenpuiston ja Punakivenpuiston viheralueille tulee muutoksia. On hyvä, että koira-aitauksen ja puistokäytävien linjaukset ovat merkitty ohjeelliseksi. Uusien käytävälinjausten ja toimintojen tarkka sijainti määrittyvät seuraavassa suunnitteluvaiheessa.

Asemakaavan toteuttamisesta aiheutuu rakennusvirastolle kustannuksia Y-tontin muuttamisesta puistoksi, pysäköintialueiden, hulevesiuoman, koira-aitauksen ja raittien rakentamisesta ilman arvonlisäveroa alustavan arvion mukaan 900 000 euroa. Mahdollisen ulkoilmateatterin rakentamiskustannukset eivät sisälly kustannusarvioon.

Yleisten töiden lautakunta puoltaa asemakaavan muutosehdotuksen hyväksymistä edellä esitetyin huomautuksin.

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Nina Mouhu, aluesuunnittelija, puhelin: 310 39838

nina.mouhu(a)hel.fi

Silja Hurskainen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38939

silja.hurskainen(a)hel.fi

 

Kaupunginmuseon johtokunta 25.11.2014 § 90

HEL 2013-001621 T 10 03 03

Kaupunkisuunnitteluviraston lausuntopyyntö 3.10.2014

Lausunto

Kaupunginmuseon johtokunta antoi seuraavan lausunnon Vuosaaren Lokkisaarenpuiston asemakaavan muutosehdotuksesta.

Asemakaavan muutos mahdollistaa Lokkisaarenpuiston keskellä sijaitsevan rakentamattoman yleisten rakennusten tontin muuttamisen puiston osaksi sekä täydennysrakentamisen puiston reuna-alueilla.

Helsingin Yleiskaava 2002:ssa suunnittelualue on merkitty kerrostalovaltaiseksi alueeksi sekä kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi alueeksi. 

Suunnittelualue sijaitsee Keski-Vuosaaressa. Kaava-alue on osa Vuosaaren keskuspuistoa. Vuosaaren asemakaava noudattaa 1960-luvun metsäkaupungin ihanteita.  Erilliset asuinalueet ovat rakentuneet pohjois-eteläsuuntaisen laajan keskuspuiston ympärille. Lokkisaarenpuisto kuuluu myös Helsingin rakennusviraston arvoympäristökohteisiin1960-luvulle tyypillisenä aikakautensa edustajana.

Puiston Punakiventien varrelle esitetyt uudet rivitalot liittyvät viereiseen kaavamuutosalueen kerrostaloihin. Pohjoisosan rivitalot sijoittuvat Lokkisaarentien varteen. Täydennysrakentamisen tavoitteena on sopeutua alueen 60-luvun arkkitehtuuriin. Puiston kulkuyhteyksiä ja toimintoja järjestetään uudelleen.

Rakentaminen vaikuttaa paikallisesti maisemaan ja kaupunkikuvaan. Uudet rakennukset näkyvät puiston reunoilla ja muodostavat sille uuden rakennetun reunan.

Kaupunginmuseon johtokunta pitää täydennysrakentamisesta mahdollisena vaarantamatta puistoon liittyviä maisemallisia ja kulttuurihistoriallisia arvoja. Näin ollen kaupunginmuseon johtokunta puoltaa asemakaavamuutoksen hyväksymistä.

Esittelijä

yksikön päällikkö

Anne Mäkinen

Lisätiedot

Sari Saresto, tutkija, puhelin: +358 9 310 36483

sari.saresto(a)hel.fi

 

Pelastuslautakunta 25.11.2014 § 127

HEL 2013-001621 T 10 03 03

Lausunto

Pelastuslautakunta antoi seuraavan lausunnon koskien Keski-Vuosaaren Lokkisaarenpuiston asemakaavan muutosta, 54. kaupunginosan (Vuosaari, Keski-Vuosaari) korttelia 54074:

Suunnittelussa tulee huomioida rakennusten viherkattojen osalta, että katteet suunnitellaan siten, ettei palo leviä vaaraa aiheuttavalla tavalla katteessa eikä sen alustassa. Suunnittelussa tulee varmistua myös riittävän sammutusveden saannista alueella.

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 §

Esittelijä

pelastuskomentaja

Simo Wecksten

Lisätiedot

Katja Seppälä, vanhempi palotarkastaja, puhelin: 310 31236

katja.seppala(a)hel.fi

 

Ympäristölautakunta 25.11.2014 § 343

HEL 2013-001621 T 10 03 03

Päätös

Ympäristölautakunta päätti, että lausunnon antoi ympäristökeskus.

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta, koska se koskee päätöksen valmistelua (KuntaL91 §).

Esittelijä

ympäristönsuojelupäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Eeva Pitkänen, johtava ympäristöasiantuntija, puhelin: +358 9 310 31517

eeva.pitkanen(a)hel.fi

 

Rakennusvirasto 10.1.2014

HEL 2013-001621 T 10 03 03

 

Kaupunkisuunnitteluvirasto on pyytänyt rakennusviraston kannanottoa Lokkisaarenpuiston asemakaavaluonnoksesta koskien Keski-Vuosaaressa sijaitsevan yleisten rakennusten Y-tonttia 54074/1 ja sitä ympäröiviä katu- ja puistoalueita, joiden reunoille mahdollistetaan uusien kaksikerroksisten rivitalojen rakentaminen. Metsittynyt ja rakentamaton yleisten rakennusten korttelialue muutetaan osaksi ympäröivää puistoaluetta. Muutosalueen pinta-ala on noin 9 hehtaaria josta 1,4 hehtaaria on rivitalojen korttelialuetta. Alueen läpi kulkee itä-länsisuuntainen jalankulku- ja pyöräilyreitti urheilukentältä liikuntapuistoon ja pohjois-eteläsuuntainen reitti Vuosaaren keskustaan. Kaavamuutosalue yhdistyy kaakkoiskulmastaan vireillä olevaan Vuosaarentie 10:n ja Punakiventie 1-11:n asemakaavamuutoksiin.

Lokkisaarenpuisto (tai Punakivenpuisto) kuuluu niihin tärkeisiin laaksopuistoihin, jotka muodostavat Vuosaaren keskuspuiston eteläisen, maisematilaltaan avoimen ja tärkeän puistokokonaisuuden. Viheralue koostuu neljästä osasta: avoimesta niittypuistosta puroineen, metsäsaarekkeesta ja siihen liittyvästä metsittyneistä viljelymaista sekä etelässä koira-aitauksen alueesta ja monilajisista ruusuryhmistä. Vuosaaren keskuspuisto on luokiteltu arvoympäristökohteeksi edustaen 1960-luvulle ominaista lähiöperiaatteen mukaista metsäkaupunki-ihannetta.

Osa Punakivenpolkusta on merkitty kulkevaksi AR 54074 korttelialueen kautta. Reitin jatkuvuuden ja ylläpidon kannalta on hyvä, että Punakivenpolku merkitään kokonaan yleiseksi jalankululle ja polkupyöräilylle varatuksi alueen osaksi.
Koululta kentälle ja leikkipuistoon johtava kevyen liikenteen väylä on merkitty pp-merkinnällä. Jotta käytävän käytännöntoteutus olisi jouhevaa, tulee merkitä muuttaa likimääräiseksi.

Kaavaluonnos mahdollistaa esimerkiksi kesäteatterin sijoittamisen puistoalueen luoteiskulmaan. Rakennusvirasto pyytää selvittämään ja ratkaisemaan myös kaavassa, miten v-1 tapahtuma-alueen huoltoajo ja pysäköinti järjestetään.

Rakennusvirasto kiittää aktiivisesta yhteistyöstä ja hienosta Punakiven-/Lokkisaarenpuiston viitesuunnitelmasta. Se vaalii metsälähiön identiteettiä, kehittää kaupunginosapuiston luonnetta, turvaa tärkeät jalankulku- ja pyöräilyreitit ja ottaa kantaa hulevesien hallintaan Vuosaaren keskuspuistossa.

Rakennusviraston puoltaa kaavaluonnosta edellä mainituin muutoksin.

25.3.2013 Lausunto annettu

Lisätiedot

Nina Mouhu, aluesuunnittelija, puhelin: 310 39838

nina.mouhu(a)hel.fi

Jenna Ikonen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38939

jenna.i.ikonen(a)hel.fi

 

Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 12.12.2013

HEL 2013-001621 T 10 03 03

Kaupunkisuunnitteluviraston lausuntopyyntö 18.11.2013

 

Kaupunginmuseo lausuu asemakaavan muutoksesta kulttuuriympäristön vaalimisen näkökulmasta.

Yleiskaava 2002:ssa alue on merkitty kerrostalovaltaiseksi alueeksi, kaupunginosapuistoksi ja kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi alueeksi. Vuosaaren keskuspuisto on Yleiskaava 2002:n liiteaineistossa määritelty oman aikakautensa arvokkaaksi puistoalueeksi. 1960-luvulle tyypillisenä aikakautensa edustajana puisto kuuluu myös Helsingin rakennusviraston arvoympäristökohteisiin.

Keski-Vuosaaren asemakaavaa suunniteltiin 1960-luvun alkupuolella metsäkaupungin ihanteen mukaisesti.  Erilaiset korttelimuodot ja rakennustyypit korostavat maaston ja luonnon vaihtelevuutta, suurkorttelit asettuvat maisemaan sitä kunnioittaen.  Merkittävä ominaispiirre on alueen halki kulkeva laaja keskuspuisto.

Kaava-alueen keskellä on metsittynyt rakentamaton yleisten rakennusten tontti. Tontin itäpuolella on avointa puistoa. Kaava-alue yhdistyy kaakkoiskulmastaan Viljo Revellin ja Heikki Castrenin vuonna 1965 suunnittelemaan kokonaisuuteen, johon kuuluu kallioisen mäen reunoille rakennetut kerrostalo- ja rivitaloyhtiöt.

Asemakaavan muutos mahdollistaa puistoalueen keskellä sijaitsevan rakentamattoman yleisten rakennusten tontin muuttamisen puiston osaksi ja täydennysrakentamisen puiston reuna-alueilla.

Punakiventien varrella uudet rivitalot muodostavat kokonaisuuden viereisen kaavamuutoksen kerrostalojen kanssa. Pohjoisosan rivitalot sijoittuvat Lokkisaarentien varteen. Täydennysrakentamisen tavoitteena on sopeutua alueen 60-luvun arkkitehtuuriin.

Rakentamisella on paikallinen vaikutus kaupunkikuvaan. Kaavan toteuttaminen vaikuttaa pääosin Punakiventien ympäristön katunäkymiin ja puiston ilmeeseen. Matalat kaksikerroksiset rakennukset rajaavat puistoa samaan tapaan kuin nykyiset puiston laidalla sijaitsevat rakennukset. Uudisrakentamista säädellään asemakaavassa niin, että se soveltuu mahdollisimman hyvin 1960-luvun miljööseen. Rakennukset on sijoitettu siten, että ne eivät peitä pitkittäissuuntaisia puistonäkymiä. Puiston toimintoja ja kulkuyhteyksiä järjestellään uudelleen.

Kaupunginmuseo pitää asemakaavan muutosta arvokkaan puistoalueen kannalta parempana vaihtoehtona kuin voimassa olevan asemakaavan mahdollistavaa rakentamista puiston keskellä. Tosin asuinrakentamisen myötä puistoalue muuttuu osittain suljetummaksi reuna-alueiltaan. Kaupunginmuseo pitää kuitenkin muutosta mahdollisena ilman että puiston arvo vaarantuu.

20.3.2013 Lausunto annettu

Lisätiedot

Sari Saresto, tutkija, puhelin: +358 9 310 36483

sari.saresto(a)hel.fi

 

Sosiaali- ja terveysvirasto 25.3.2013

HEL 2013-001621 T 10 03 03

 

Sosiaali- ja terveysviraston lausunto asemakaavan muutoshakemukseen Keski-Vuosaaren tontille (Y) 54074/1, Lokkisaarenpuiston asemakaavan muutos.

Kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää sosiaali- terveysviraston kannanottoa osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta 1094-00/13, joka koskee asemakaavan muutosta Keski-Vuosaaren yleisten rakennusten tontilla (Y) 54074/1 ja ympäristön katu- ja puistoalueita. Alue rajautuu pohjoisessa Lokkisaarentiehen, idässä Porslahdentiehen, etelässä Punakivenpuiston urheilukenttään, Punakiventiehen ja sen varressa sijaitsevaan lasten päiväkotiin ja lännessä Vuosaaren puistopolkuun sekä kirkkoon. Y-tontti sijaitsee osoitteessa Punakiventie 8.

Suunnittelualue on osa Vuosaaren keskuspuistoa. Puisto koostuu itäosan avoimesta niittypuistosta puroineen ja länsiosan metsäsaarekkeesta. Rakentamaton Y-tontti on melko umpeenkasvanut. Alueen läpi kulkee itä-länsisuuntainen jalankulku ja pyöräilyreitti urheilukentältä liikuntapuistoon ja pohjois-eteläsuuntainen reitti Vuosaaren keskustaan.

Puistoalueen keskellä sijaitseva yleisten rakennusten tontti muutetaan puistoksi ja puiston toimintoja sekä kulkuyhteyksiä järjestetään uudelleen. Puiston reunoille katujen varteen on suunnitteilla täydennysrakentamista. Lähialueella on vireillä myös Vuosaarentie 10:n ja Punakiventie 1–11:n asemakaavamuutokset, joissa suunnitellaan uutta asuntorakentamista.

Lausunto

Sosiaali- ja terveysvirasto toteaa, että kyseisille Vuosaaren tonteille ei ole suunniteltu sosiaali- ja terveyspalvelujen toimipisteitä. Asemakaava-alueen kaavamääräysten (Helsingin yleiskaava 2002) mukaan kerrostalovaltaista aluetta kehitetään asumisen, kaupan ja julkisten palvelujen sekä virkistyksen käyttöön ja ympäristöhaittoja aiheuttamattomaan toimitilakäyttöön sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön.

Sosiaali- ja terveysvirasto pitää tärkeänä, että alueella noudatetaan kaupunginhallituksen (29.10.2012) hyväksymiä esteettömyyslinjauksia. Tärkeää on parantaa alueen esteettömyyttä ja taata kaikille tasavertaiset liikkumismahdollisuudet. Rakennukset tulee suunnitella siten, että kaikkien rakennuksen käyttäjien tulee voida käyttää samaa sisäänkäyntiä riippumatta henkilön liikkumiskyvystä.

Alueen lähipalvelukeskuksena toimii Vuosaaren metroaseman ympärille muodostunut palvelujen keskittymä, jossa sijaitsee mm. terveysasema. Sosiaali- ja terveyspalvelujen saavutettavuuden vuoksi selkeät ja esteettömät lähiliikenteen ja kevyenliikenteen reitit lähipalvelukeskukseen sekä muiden palvelujen ääreen ovat välttämättömiä.

Lisätiedot

Pirjo Sipiläinen, arkkitehti, puhelin: 310 42256

pirjo.sipilainen(a)hel.fi

Timo Vierelä, suunnittelija, puhelin: 310 42858

timo.vierela(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566