Helsingfors stad

Protokoll

1/2017

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Sj/32

 

18.01.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 32

Den av ledamoten Jape Lovén väckta motionen om utveckling av Nordsjövikens småbåtshamn med beaktande av juniorverksamheten

HEL 2016-006870 T 00 00 03

Beslut

På förslag av ordföranden beslutade stadsfullmäktige bordlägga ärendet.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Hilkka Tapiolinna, stf. stadssekreterare, telefon: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar anse den av ledamoten Jape Lovén väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten Jape Lovén och 47 andra ledamöter framhåller i sin motion att en hobby ger balans åt ett barns och en ung människas liv och motverkar utslagning. Ett alternativ är segling. Vid ändan av vågbrytaren i Nordsjövikens småbåtshamn, på havssidan, bör byggas en småbåtsramp för juniorernas skull, och hamnen bör utvecklas så att den möter dagens krav.

Enligt 22 § 2 mom. i arbetsordningen för stadsfullmäktige ska stadsstyrelsen förelägga fullmäktige en motion som undertecknats av minst 15 ledamöter.

Stadsstyrelsen hänvisar till ett utlåtande från idrottsnämnden och påpekar att idrottsverket har utarrenderat ett markområde i Nordsjövikens småbåtshamn till Vuosaaren Purjehtijat VP ry och att denna båtklubb, liksom andra båtklubbar, har beviljats bryggrätt. Det är följaktligen möjligt för båtklubben att utveckla juniorseglingen i hamnen.

Idrottsverket är berett att till Vuosaaren Purjehtijat VP ry utarrendera ett tilläggsområde för en ramp innanför vågbrytaren på villkor att området fortsättningsvis kan användas fritt och obehindrat. När idrottsaktörer vill bygga idrottsplatser kan de hos staden ansöka om lån med en ränta som motsvarar grundräntan. Lånen beviljas ur fonden för idrotts- och friluftsanläggningar. Idrottsverket har inga anslag för lösningar som tillfälligt förändrar förhållandena beträffande vågbrytaren i Nordsjövikens småbåtshamn. 

Nordsjövikens småbåtshamn har byggts och utvecklats i enlighet med en detaljplaneändring som fastställdes år 2009, den tidigare detaljplanen och översiktsplaner. Detta har skett inom ramen för de investerings- och grundberedningsanslag som beviljats för de olika åren. Översiktsplanen är reviderad åren 2013 och 2016.   

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Hilkka Tapiolinna, stf. stadssekreterare, telefon: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Jape Lovénin aloite

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutshistoria

Stadsfullmäktige 30.11.2016 § 321

HEL 2016-006870 T 00 00 03

Beslut

På förslag av ordföranden beslutade stadsfullmäktige bordlägga ärendet till stadsfullmäktiges sammanträde 18.1.2017.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Hilkka Tapiolinna, stf. stadssekreterare, telefon: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

 

Kaupunginhallitus 14.11.2016 § 993

HEL 2016-006870 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Jape Lovénin aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Hilkka Tapiolinna, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

 

Liikuntalautakunta 25.08.2016 § 107

HEL 2016-006870 T 00 00 03

Lausunto

Esittelijä muutti esitystään (korvataan lausunnon viimeinen kappale) seuraavasti:

Lisäksi on todettava että liikuntavirastolla on valmius vuokrata Vuosaaren Purjehtijat ry:lle luiskan edellyttämä lisäalue aallonmurtajan sisäpuolelta, kuitenkin siten, että alueen yleiselle käytölle ei ole haittaa. Liikuntatoimijat voivat hakea Helsingin kaupungilta peruskorkoista lainaa liikuntapaikkarakentamiseen Ulkoilu- ja urheilulaitosrahastosta. Liikuntatoimen budjetti on investointimäärärahojen osalta niukka. Virastolla ei ole varattuna määrärahoja Vuosaaren pienvenesataman aallonmurtajan olosuhteiden väliaikaisiin muutosratkaisuihin.  Lautakunta päätti asiasta esittelijän muutetun esityksen mukaisesti.

Liikuntalautakunta antoi seuraavan lausunnon valtuustoaloitteeseen, joka koskee Vuosaarenlahden venesataman kehittämistä junioritoiminta huomioiden.

Liikuntalautakunta toteaa, että Vuosaarenlahden venesatamaa kehitetään junioritoiminta huomioiden.

Liikuntavirasto on vuokrannut Vuosaaren Purjehtijat ry:lle Vuosaarenlahden venesatamasta maa-alueen sekä myöntänyt laiturinpito-oikeuden samoin, kuin muillekin venekerhoille on Helsingissä myönnetty. Vuosaaren Purjehtijat ry:llä on näin mahdollisuus kehittää junioripurjehdustoimintaa kyseessä olevassa venesatamassa. 

Aloitteen tekijä esittää seuraavaa; Helsingissä oli vuoden 2015 alussa noin 90500 lasta ja varhaisnuorta (0-15v.), heistä lähes 21,5 % (noin 19500) asuu Itä-Helsingissä. Näillä alueilla ei pääosin komeilla tulostilastojen kärjessä. On kuitenkin huomattava, että siellä asuu Helsingin tulevaisuus. Useampi kuin joka viides helsinkiläisnuori asuu idässä. On tiedossa myös se, etteivät harrastusmahdollisuudet ole tasavertaiset Helsingin eri alueiden välillä.

Harrastuksen löytäminen tasapainottaa lapsen ja nuoren elämää sekä ehkäisee syrjäytymistä. Yhtenä vaihtoehtona harrastamiselle on merellisessä Helsingissä purjehdus. Niin oudolta kuin se kuulostaakin, on purjehdus yhtä edullinen, ellei jopa edullisempi harrastus juniorin aloittaa kuin esimerkiksi jääkiekko.

Vuosaarenlahden venesataman asemakaava on hyväksytty valtuustossa syyskuussa 2009. Alueen kehittäminen on jäänyt liikuntaviraston harteille. Asemakaavan jossa edellytetään, että rantaa kehitetään kaikille avoimena merellisten toimintojen alueena, mukainen kehitys ei ole toteutunut riittävällä tasolla alueella. Lähinnä alueelle on tullut kaksi yritystä, jotka vuokraavat edullista tonttimaata kaupungin tukemana. Tukeaksemme tulevia Sari Multaloita ja Teemu Rantasia ja ennen kaikkea junioritoimintaa yleisesti me valtuutetut esitämme seuraavaa:

Vuosaarenlahden venesataman aallonmurtajan päähän meren puolelle tulee rakentaa veneluiska juniorien tarpeisiin. Lisäksi venesataman kehittäminen tulee saattaa ajanmukaiselle tasolle. Esimerkiksi liikenteen, pysäköinnin, polttoainejakelun sekä kunnallistekniikan osalta, jotta harrastajille olisi saatavilla palveluita ja venekerhoilla mahdollista pitää sosiaalitiloja muun muassa junioritoiminnan tarpeisiin.

Liikuntalautakunnan mielestä liikuntavirasto kehittää Vuosaarenlahden venesatamaa ajanmukaiselle tasolle.

Vuosaarenlahden venesatamaa on rakennettu sekä kehitetty nykyisen vuonna 2009 vahvistetun asemakaavan muutoksen sekä sitä edeltäneen asemakaavan ja yleissuunnitelmien mukaisesti, kunakin vuonna käytössä olevien investointi- sekä esirakentamismäärärahojen puitteissa. Alueen yleissuunnitelmaa on päivitetty konsulttia (Sito) apuna käyttäen vuosina 2013 sekä 2016.

Käsittely

25.08.2016 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Esittelijä muutti esitystään seuraavasti (korvataan lausunnon viimeinen kappale): Lisäksi on todettava että liikuntavirastolla on valmius vuokrata Vuosaaren Purjehtijat ry:lle luiskan edellyttämä lisäalue aallonmurtajan sisäpuolelta, kuitenkin siten, että alueen yleiselle käytölle ei ole haittaa. Liikuntatoimijat voivat hakea Helsingin kaupungilta peruskorkoista lainaa liikuntapaikkarakentamiseen Ulkoilu- ja urheilulaitosrahastosta. Liikuntatoimen budjetti on investointimäärärahojen osalta niukka. Virastolla ei ole varattuna määrärahoja Vuosaaren pienvenesataman aallonmurtajan olosuhteiden väliaikaisiin muutosratkaisuihin. 

Esittelijä

osastopäällikkö

Turo Saarinen

Lisätiedot

Ari Maunula, venesatamapäällikkö, puhelin: 310 87809

ari.maunula(a)hel.fi

Matti Kuusela, suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 87783

matti.kuusela(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566