Helsingfors stad

Protokoll

21/2016

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Sj/22

 

30.11.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 320

Den av ledamoten Ilkka Taipale väckta motionen om ett sysselsättningsstöd baserat på Kuusamomodellen

HEL 2016-004459 T 00 00 03

Beslut

På förslag av ordföranden beslutade stadsfullmäktige bordlägga ärendet till stadsfullmäktiges sammanträde 18.1.2017.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Ilkka Haahtela, chef för immigrations- och sysselsättningstjänster, telefon: 09 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Anna-Maija Aalto, palvelupäällikkö, telefon: 310 36369

annamaija.aalto(a)hel.fi

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar anse den av ledamoten Ilkka Taipale väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten Ilkka Taipale och 22 andra ledamöter föreslår i sin motion att Helsingfors stadsstyrelse omedelbart ska skrida till åtgärder i enlighet med Kuusamomodellen i syfte att minska arbetsmarknadsstödets kommunandel. Kuusamo stad betalar understöd för arbetsgivare som erbjuder arbete för långtidsarbetslösa personer av vilkas arbetsmarknadsstöd Kuusamo betalar kommunandelen.

Enligt 22 § 2 mom. i arbetsordningen för stadsfullmäktige ska stadsstyrelsen förelägga fullmäktige en motion som undertecknats av minst 15 ledamöter.

Stadsstyrelsen hänvisar till näringslivsavdelningens utredningar och konstaterar att Helsingfors stad tillämpar Helsingforstillägg som liknar Kuusamomodellen för att minska arbetsmarknadsstödets kommunandel. Därutöver har Helsingfors en hel del andra åtgärder till sitt förfogande för att minska kommunandelen. Detta innebär att Kuusamomodellen inte har någonting nytt att tillföra till stadens nuvarande sysselsättningsåtgärder.

Kommuner uppmuntras att minska långtidsarbetslösheten med hjälp av arbetsmarknadsstödets kommunandel. Arbetsmarknadsstödet är en form av utkomstskydd som betalas av Fpa för arbetslösa som för första gången kommer ut på arbetsmarknaden eller som inte har varit med i arbetslivet tillräckligt länge för att uppfylla arbetsvillkoret och för arbetslösa som inte längre kan få grunddagpenning eller inkomstrelaterad dagpenning eftersom maximitiden för dessa har gått ut. I en reform som träder i kraft räknat från början av 2015 höjdes arbetsmarknadsstödets kommunandel, som betalas av kommunerna, så att andelen blev större och utvidgades att gälla nya grupper av arbetslösa. Detta innebar att antalet mottagare av betalningsandelen i Helsingfors ökade med cirka 3 000 personer. I maj 2016 betalade Helsingfors 50 eller 70 procent av arbetsmarknadsstödet för 11 458 långtidsarbetslösa. Staden beräknas år 2016 betala sammanlagt ca 60 miljoner euro i arbetsmarknadsstödets kommunandel. Utöver lagändringen ovan påverkas höjningen av Helsingfors betalningsandel av den svåra sysselsättningssituation som dragit ut på tiden: antalet långtidsarbetslösa helsingforsare har mer än fyrdubblats sedan 2008, och antalet långtidsarbetslösa uppgick till nästan 40 % av alla arbetslösa i Helsingfors hösten 2015. Ökningen i arbetslösheten förklaras för tillfället särskilt genom att långtidsarbetslösheten har blivit ett mer allmänt fenomen.

Betalningen av kommunandelen upphör när personen deltar i arbete, utbildning, arbetsprövning eller rehabiliterande arbetsverksamhet och slutar för fyra års tid när personen har varit med i arbete eller lönesubventionerat arbete under minst 6 månader. Kuusamo inledde förfarandet i november 2015 i syfte att minska kommunandelen. Enligt Fpa:s statistik har den av kommunen betalda andelen av arbetsmarknadsstödet i praktiken stannat på samma nivå som tidigare.

I Helsingfors har man i syfte att minska arbetsmarknadsstödets kommunandel tagit i bruk Helsingforstillägget som liknar Kuusamomodellen. Detta kommuntillägg som främjar sysselsättningen av långtidsarbetslösa och ungdomar har betalats till arbetsgivare sedan 1998. Ursprungligen var Helsingforstillägget avsett bara för stiftelser och föreningar men utvidgades år 2007 att gälla också företag. Det behovsprövade stödet betalas till en arbetsgivare som anställer en helsingforsare som fått passivt arbetsmarknadsstöd under mer än 300 dagar, dvs. en helsingforsare som är berättigad att få arbetsmarknadsstödets kommunandel, eller en person i 18–29 års ålder som varit arbetslös under mer än sex månader. Helsingforstillägget är både större till beloppet och betalas längre än den ersättning som Kuusamo betalar till arbetsgivare. Med Helsingforstillägget syftar man till att minska arbetsmarknadsstödets kommunandel. Andra viktiga mål är dessutom att öka sysselsättningen, skapa nya jobb och främja övergången från mellanarbetsmarknaden till den öppna arbetsmarknaden eller till examensinriktad utbildning. Anslaget för Helsingforstillägget uppgick till sammanlagt 3,6 miljoner euro år 2015 och Helsingforstillägg betalades till 245 arbetsgivare för lönekostnaderna för 707 personer. Eftersom Helsingfors inte kan sysselsätta stadens alla långtidsarbetslösa inom stadens organisation är det en viktig del av stadens sysselsättningsfrämjande åtgärder att uppmuntra företag, föreningar och stiftelser att erbjuda jobb för långtidsarbetslösa. Staden strävar att öka användningen av Helsingforstillägget och marknadsför stödmöjligheten aktivt till arbetsgivarna. Stadsstyrelsen har i sitt beslut HEL 2015-006992 T01 02 00 00 förutsatt bedömning och rapportering av Helsingforstillägget hösten 2016. I bedömningen ska man fästa särskilt avseende på att utvärdera tilläggets effektfullhet i sysselsättningen.

Helsingforstillägget indelas i enlighet med EU:s gruppundantagsförordning och den nationella lagstiftningen om lönesubventioner i rekryteringsstöd, som främst är avsett för företag, och sysselsättningsstöd, som riktas till föreningar och stiftelser, eftersom bestämmelserna ovan begränsar stadens möjligheter att betala lönesubvention till arbetsgivare som idkar näringsverksamhet. Rekryteringsstöd på 500 euro i månaden betalas under sex månader för andra kostnader för rekryteringen än lönekostnader. Sysselsättningsstöd på högst 800 euro betalas under högst åtta månader till andra än idkare av näringsverksamhet för lönekostnader. Sysselsättningsstöd betalas också till företag när de anställer en arbetstagare med funktionshinder. Dessutom uppmuntras arbetsgivarna med en rekryteringsbelöning på 1500 euro som betalas om anställningsförhållandet fortsätter som ett visstidsförhållande på minst ett år eller som ett anställningsförhållande tills vidare. Den som får sysselsättning med Helsingforstillägg har också rätt att delta i stadens utbildningar under stödperioden med Helsingforstillägg, vilket stärker kompetensen och främjar därigenom att anställningsförhållandet fortsätter eller arbetstagaren hittar ett nytt jobb. Storleken på det understöd som Kuusamo betalar motsvarar högst arbetsmarknadsstödets kommunandel för den personal som anställs och understödet betalas tills arbetsvillkoret uppfylls.

Helsingforstillägget ska inte anses som en omedelbar lösning till alla långtidsarbetslösas situation. Personer som länge varit arbetslösa behöver ofta personlig handledning och en väg som börjar med rehabiliterande arbetsverksamhet och eventuellt fortsätter genom arbetsförsök och arbete och/eller utbildning med lönesubvention till arbetsmarknaden. Stadens sysselsättningstjänster satsar på direkt sysselsättning och förutom arbetsgivarna finansiella stöd på utbildning, handledning och olika sysselsättningsfrämjande projekt för arbetslösa. Dessutom strävar man som en del av sysselsättningsåtgärderna att genom att samarbeta med företag lösa problemen med matchningen på arbetsmarknaden och hitta arbete för klienterna inom stadens sysselsättningstjänster direkt i företagen. På gång är också projektet Työrasti Helsinki som syftar till att helsingforsare i 30–54 års ålder som fått passivt arbetsmarknadsstöd under minst 300 dagar, speciellt de som saknar ett yrke, ska få tillgång till den öppna arbetsmarknaden eller långfristig utbildning, och det av Europeiska socialfonden finansierade projektet Hankinnoista duunia som ska ge jobb genom upphandling och har som mål att öka tillämpandet av sysselsättningsfrämjande upphandlingskriterier i stadens upphandlingar. Med sysselsättningsvillkoret stöder man personer under 30 år, långtidsarbetslösa, äldre, invandrare och handikappade som är i en svag ställning på arbetsmarknaden att få sysselsättning i företag. Helsingfors utreder för tillfället även möjligheterna att i enlighet med stadsstyrelsens riktlinjer minska långtidsarbetslösheten och effektivisera sysselsättningen av arbetslösa tillsammans med den privata sektorn till exempel genom att utnyttja effektivitetsinvesteringar och resultatbaserad handledning. Helsingfors betalar dessutom stadens andel av lönekostnaderna ur sysselsättningsanslagen när en person som varit arbetslös under mer är 300 dagar får sysselsättning för en period med lönesubvention inom stadens organisation. År 2015 började sammanlagt 969 arbetslösa helsingforsare en period med lönesubventionerat arbete vid stadens förvaltningar.

Såsom det anges ovan har man i Helsingfors tagit i bruk Helsingforstillägget, som liknar Kuusamomodellen, i syfte att minska arbetsmarknadsstödets kommunandel. Därutöver har Helsingfors en hel del andra åtgärder till sitt förfogande för att minska kommunandelen. Detta innebär att Kuusamomodellen inte har någonting nytt att tillföra till stadens nuvarande sysselsättningsåtgärder.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Ilkka Haahtela, chef för immigrations- och sysselsättningstjänster, telefon: 09 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Anna-Maija Aalto, palvelupäällikkö, telefon: 310 36369

annamaija.aalto(a)hel.fi

Bilagor

1

Taipale Ilkka ym. valtuustoaloite Kvsto 13.4.2016 asia 13

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

För kännedom

Kaupunginkanslia

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 14.11.2016 § 992

HEL 2016-004459 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Ilkka Taipaleen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Ilkka Haahtela, maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 09 310 25565

ilkka.haahtela(a)hel.fi

Anna-Maija Aalto, palvelupäällikkö, puhelin: 310 36369

annamaija.aalto(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566