Helsingin kaupunki

Esityslista

21/2016

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Sj/25

 

30.11.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 14.11.2016 § 995

HEL 2016-006872 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu René Hurstin aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Hilkka Tapiolinna, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36185

hilkka.tapiolinna(a)hel.fi

 

Opetuslautakunta 13.09.2016 § 289

HEL 2016-006872 T 00 00 03

Lausunto

Opetuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Hygieniaosaamisella tarkoitetaan elintarvikealan yrityksissä työskentelevien ja elintarvikkeita ammatikseen käsittelevien henkilöiden tietoja sekä osaamista. Hygieniaosaaminen on lakisääteinen velvoite elintarvikealalla. Hygieniapassin voi saada suorittamalla hyväksytysti Eviran laatiman erityisen osaamistestin tai esittämällä todistuksen niistä tutkinnoista, joihin vastaavat tiedot katsotaan sisältyvän. Evira ei järjestä hygieniaosaamiskoulutusta, osaamistestejä eikä myönnä hygieniapasseja. 

Osaamistestejä järjestävät ja hygieniapasseja myöntävät Eviran hyväksymät osaamistestaajat. Evira koordinoi hygieniapassien tilaamista ja laskuttaa osaamistestaajilta maksuasetuksen mukaisen materiaali- ja työkulun (voimassa olevan asetuksen mukaan 6,00 euroa/myönnetty todistus). Osaamistestaajat toimivat itsenäisesti tai ovat osa koulutuksenjärjestäjän toimintaa. Hygieniapassin voi suorittaa osallistumalla hygieniaosaamiskoulutukseen ja osaamistestiin tai pelkkään osaamistestiin. Hygieniapassin hinta vaihtelee toteuttajan mukaan. Pääkaupunkiseudulla pelkän osaamistestin hinta on keskimäärin 50 euroa.

Helsingissä Stadin ammattiopistossa ja Stadin aikuisopistossa hygieniapassin voi suorittaa osana ammatillisia opintoja, avoimina opintoina tai erillisenä kurssina. Hygieniaosaaminen sisältyy lähihoitajan, hotelli-ravintola- ja cateringalan sekä elintarvikealan opintoihin. Opiskelijoille hygieniaosaamiseen liittyvä hygieniaosaamiskoulutus on maksutonta, mutta opiskelijoilta veloitetaan Eviran asetuksen mukainen todistuksen hinta (6 euroa). Hygieniaosaamiskoulutusta ja osaamistestejä on maksullisena palvelutoimintana suoritettu Stadin aikuisopistossa vuosittain noin 150. Avoimien opintojen kautta hygieniapasseja on suoritettu noin 100 vuodessa ja koulutus on ollut osallistujalle maksutonta. Avoimina opintoina järjestetyt hygieniaosaamiskoulutukset on kustannettu Helsingin kaupungin juhlarahalla toimineesta Avoin ammattiopisto -hankkeesta. Lähtökohtana tässä on nuorten työllistämismahdollisuuksien lisääminen.

Hygieniaosaamiskoulutusta ja osaamistestejä on järjestetty myös osana Helsingin kaupungin työllisyydenhoitoa. Tämän palvelun järjestäminen on siirtynyt 1.7.2016 alkaen Stadin aikuisopiston vastuulle. Työllisyydenhoidon toimenpiteenä hygieniapasseja on suoritettu keskimäärin 250 kappaletta vuodessa.

Hygieniaosaamiskoulutusten ja osaamistestien kustannukset koostuvat osaamistestaajien eli opettajien resurssista sekä Eviran todistusmaksusta. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa pystytään vuosittain hoitamaan nykyisin resurssein hygieniaosaamiskoulutusta ja osaamistestejä maksuttomana n. 500 henkilölle.

Esittelijä

opetustoimen johtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Sanna Velin, projektipäällikkö, puhelin: 310 86726

sanna.velin(a)hel.fi

 

Suomenkielisen työväenopiston jk 06.09.2016 § 55

HEL 2016-006872 T 00 00 03

Lausunto

Suomenkielisen työväenopiston johtokunta antoi asiassa seuraavan
lausunnon:

Helsingin suomenkielinen työväenopisto on järjestänyt hygieniaosaamiskortti koulutuksia useamman vuoden ajan ja opistolla on valmius jatkaa koulutuksia sekä lisätä koulutuksia ja tenttitilaisuuksia, mikäli siihen on tarvetta. Työväenopisto on perinyt opiston normaalin kurssimaksun koulutuksesta ja tenttitilaisuudesta. Opiskelija on myös maksanut tutkintomateriaalin ja passin hinnan (30 euroa). Vähävaraisten on mahdollista hakea vapautusta tai alennusta kurssimaksusta.

Esittelijä

opetusosaston osastopäällikkö

Eero Julkunen

Lisätiedot

Eero Julkunen, opetusosaston osastopäällikkö, puhelin: 310 88531

eero.julkunen(a)hel.fi