Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2016

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/16

 

02.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 59

Valtuutettu Kaarin Taipaleen aloite ”Junckerin Paketin” hyödyntämisestä Helsingin kaupunkikonsernin investoinneissa

HEL 2015-010470 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Kaarin Taipaleen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaarin Taipale ym. valtuustoaloite Kvsto 23.9.2015 asia 32

2

Helen Oy:n lausunto valtuustoaloitteesta ESIR(EFSI)-rahoitus

3

Helsingin Satama Oy:n lausunto

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Kaarin Taipale ja 26 muuta valtuutettua esittävät aloitteessa esitetyillä perusteilla, että kaupunginhallitus selvittää, miten Helsingin kaupunki aikoo omistamiensa yhtiöiden kautta käyttää hyväksi mahdollisuutta hakea infrastruktuuri-ja innovaatiohankkeisiinsa rahoitusta Euroopan strategisten investointien rahastosta (ESIR/EFSI). Samalla tulee selvittää, mitä etuja ESIR-rahoitus tarjoaisi verrattuna markkinaehtoiseen rahoitukseen mm. laina-aikojen osalta.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 22 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää valtuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua.

Kaupunginhallitus toteaa, että Euroopan investointiohjelma on EU:n aloite, jolla pyritään lisäämään investointeja EU:ssa ja tukemaan pitkäkestoista talouskasvua ja kilpailukykyä. Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR) on keskeisin osa Euroopan investointiohjelmaa. Rahasto on erillinen ja läpinäkyvä yksikkö ja erillinen Euroopan investointipankin hoitama tili. Se on perustettu Euroopan strategisten investointien rahastosta, Euroopan investointineuvontakeskuksesta ja Euroopan investointihankeportaalista annetulla asetuksella, joka tuli voimaan heinäkuussa 2015.

Rahaston päätavoitteena on tehostaa EIP:n investointitoimien riskinkantokykyä, korjata markkinoiden puutteita ja tilanteita, joissa investointitoiminta on liian vähäistä sekä auttaa tuottamaan noin 315 miljardia euroa lisäinvestointeja 3 vuoden aikana.

ESIR-rahoitteisia hankkeita on monilla aloilla, mukaan lukien infrastruktuurin kehittäminen, tutkimus ja kehittäminen sekä innovointi, investoinnit koulutukseen, terveyteen ja tieto- ja viestintätekniikkaan sekä energia-alan kehittäminen.

Helen Oy on liitteenä olevan lausuntonsa mukaisesti selvittänyt ESIR/EFSI-rahoituksen sopivuutta konsernin hankerahoitukseen ja muun muassa tavannut Euroopan investointipankin edustajia asiaan liittyen. Yhtiön saamien tietojen perusteella se ei kuulu ESIR-rahoituksen ensisijaiseen kohderyhmään, koska rahoitus on suunnattu erityisesti projekteille ja lainanottajille, jotka eivät täytä ”investment grade” -luottoluokituksen vaatimuksia. Yhtiö on samalla selvittänyt myös mahdollisuuksia Euroopan investointipankin suoraan rahoitukseen tuleviin hankkeisiinsa.

Helen Oy:n näkökulmasta ei ole merkitystä sillä, haetaanko rahoitusta ESIR-järjestelmän kautta vai tavanomaisena Euroopan investointipankin rahoituksena. Ylipäätään yhtiö valitsee kaikkiin hankkeisiinsa rahoittajat neuvottelemalla eri tahojen kanssa ja vertailemalla rahoituksen kokonaiskustannuksia, kovenantteja ja muita lainaehtoja.

Helsingin Satama Oy on antanut liitteenä olevan lausunnon asiaan liittyen. Satamayhtiöllä ei tällä hetkellä ole kaupunkikonsernin ulkopuolista lainaa. Mikäli satamayhtiö ottaa tulevaisuudessa lainoja suoraan markkinoilta, voisi takausjärjestely ESIR:n kautta tulla yhtiön näkemyksen mukaan tarkoituksenmukaiseksi. Helsingin Satama Oy on saanut TwinPort I ja TwinPort II -hankkeille Länsisataman kehittämiseen TEN-T ja CEF -tukia, joita ei makseta takaisin vaan ne pienentävät hankkeiden investointimenoja.

Kaupungin omissa investoinneissa on mahdollista hyödyntää suoraan Euroopan investointipankin rahoitusta, siltä osin kuin investointikohteet ovat Euroopan investointipankin antolainauksessa edellytettyjen EU:n poliittisten ja taloudellisten tavoitteiden mukaisia. Euroopan investointipankki on kaupungille merkittävä rahoituslähde; kaupungin omia investointeja varten nostettujen pitkäaikaisten lainojen pääomista yli kolmannes, 570,1 miljoonaa euroa, on tällä hetkellä peräisin Euroopan investointipankista.

Kaupunginhallitus toteaa, että ESIR-rahoituksen mahdollisuuksia on tarkoituksenmukaista tarkastella kaupungin tytäryhtiöissä niiden selvittäessä ja vertaillessa yksittäisten investointihankkeidensa rahoitusvaihtoehtoja.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaarin Taipale ym. valtuustoaloite Kvsto 23.9.2015 asia 32

2

Helen Oy:n lausunto valtuustoaloitteesta ESIR(EFSI)-rahoitus

3

Helsingin Satama Oy:n lausunto

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 15.02.2016 § 130

HEL 2015-010470 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Kaarin Taipaleen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566