Helsingfors stad

Protokoll

1/2016

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Stj/8

 

20.01.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 8

Överföring av polikliniken för äldrepsykiatrisk konsultation och teamet för neuropsykiatrisk konsultation till samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt som överlåtelse av rörelse

HEL 2015-010321 T 06 00 00

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag godkänna avtalet i bilaga 1 om att polikliniken för äldrepsykiatrisk konsultation och teamet för neuropsykiatrisk konsultation 1.3.2016 ska överföras från social- och hälsovårdsverket till samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt som överlåtelse av rörelse.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Marja-Liisa Rautanen, stadssekreterare, telefon: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Bilagor

1

Liikkeenluovutussopimus

2

Siirtyvä henkilöstö 1.3.2016

3

Liikkeenluovutussopimuksen henkilöstön asemaa koskeva liite

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Förslagstext
Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3

Siirtyvä henkilöstö

Förslagstext
Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Social- och hälsovårdsnämnden föreslår (24.11.2015) att polikliniken för äldrepsykiatrisk konsultation och teamet för neuropsykiatrisk konsultation 1.3.2016 ska överföras till samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt som överlåtelse av rörelse. Framställningen ingår i beslutshistorien.

Bakgrund

Social- och hälsovårdsverkets avdelning hälsovårds- och missbrukartjänster har i enlighet med verkets dispositionsplan för år 2015 utrett vilka funktioner inom den specialiserade sjukvården som sköts dubbelt av staden och HNS.

Polikliniken för äldrepsykiatrisk konsultation och teamet för neuropsykiatrisk konsultation sköter en del av den centraliserade konsultationsverksamhet som hänför sig till enheten specialtjänster inom psykiatri och missbrukavård. Polikliniken för äldrepsykiatrisk konsultation inrättades år 2010 och teamet för neuropsykiatrisk konsultation år 2012. Syftet var att förbättra vården för patientgrupperna i fråga inom stadens specialiserade sjukvård och att stärka samarbetet med HNS specialitet psykiatri. HNS har i enlighet med ett arbetsfördelningsavtal producerat äldrepsykiatriska öppenvårds- och bäddavdelningstjänster för staden i form av en regional tjänst som kompletterar stadens tjänster, likaså neuropsykiatriska öppenvårdstjänster för vuxenbefolkningen i hela HNS-området i form av en centraliserad tjänst för specialgrupper. 

Tabellen nedan innehåller information om enheterna inom stadens centraliserade psykiatriska konsultationsverksamhet.

 

Polikliniken för äldrepsykiatrisk konsultation

Teamet för neuropsykiatrisk konsultation

vårdade patienter (antal olika personbeteckningar) 1.1–31.12.2014)

400

90

verksamhet (1.1–31.12.2014)

1 360 besök

440 besök

anställningar (1.1–31.12.2014)

1 biträdande överläkare 
1 specialistläkare 
3 sjukskötare 
1 närvårdare

1 psykolog 
1 sjukskötare

arbetsfördelning mellan HNS och staden enligt avtalet om arbetsfördelning inom psykiatrin

Polikliniken för äldrepsykiatrisk konsultation ansvarar för stadens egen interna konsultationsverksamhet, och HNS tillhandahåller  äldrepsykiatriska undersökningar och äldrepsykiatrisk vård på krävande specialnivå både polikliniskt och på bäddavdelningar (tertiärnivå) för helsingforsarna.

Teamet för neuropsykiatrisk konsultation är en del av stadens egen vård- och servicehelhet för patientgruppen i fråga, och HNS tillhandahåller diagnostik och vård- och rehabiliteringsplanering för neuropsykiatriska patienter från Helsingfors.

 

Hur utredningsarbetet gjorts; resultat

Chefen för social- och hälsovårdsverkets avdelning hälsovårds- och missbrukartjänster och direktören för HUCS psykiatriska resultatenhet tillsatte våren 2015 två olika arbetsgrupper med uppgift att göra utredningar. Arbetsgrupperna bestod av chefen för social- och hälsovårdsverkets enhet specialtjänster inom psykiatri och missbrukarvård, linjedirektörerna vid HUCS och överläkare/biträdande överläkare i ansvarsområdena i fråga. Grupperna, som samarbetade med andra aktörer, utvärderade de nuvarande arbetsfördelnings- och verksamhetsmodellerna, identifierade utvecklingsbehov i vården för patientgrupperna i fråga och presenterade utifrån detta nya gemensamma vårdmodeller. Ett problem med de nuvarande verksamhetsmodellerna är att den psykiatriska specialkompetensen är spridd mellan staden och HNS, vilket när det gäller vården för patienterna i värsta fall innebär överlappande vårdåtgärder eller en oenhetlig och krånglig vård- och servicehelhet som komplicerar remisstyrningen och nivåstruktureringen inom vården.

Båda utredningsgrupperna understryker i sina förslag att avsevärda synergivinster uppnås genom att de funktioner som nu sköts av stadens team i fråga integreras med HNS: att kompetensen och resurserna koncentreras till en större enhet innebär att kvaliteten på undersökningarna och vården för patienterna förbättras, att den tid som patienterna måste vänta innan de blir undersökta och får vård förkortas, att vård- och servicekedjan blir smidigare, att personalkompetensen kan utvecklas effektivare och sannolikt att de indirekta kostnaderna för verksamheten sjunker på längre sikt. 

Hur funktionerna integreras

Avsikten är att de uppgifter som nu sköts av stadens poliklinik för äldrepsykiatrisk (nedan geropsykiatrisk) konsultation och teamet för neuropsykiatrisk konsultation ska överföras till HNS i sin nuvarande form. Polikliniken för geropsykiatrisk konsultation ansvarar också i fortsättningen direkt för den geropsykiatriska konsultationen till Storkärrs sjukhus/avdelning 23, stadssjukhusets övriga bäddavdelningar, geriatriska polikliniken, neurologiska polikliniken, Aurorasjukhuset/äldrepsykiatriska avdelningen, servicecentralerna, hemvården och hälsostationerna. Teamet för neuropsykiatrisk konsultation, som också överförs till HNS, tillhandahåller också i fortsättningen telefonrådgivning för helsingforsarna, konsultationer till branschfolk och olika nätverk och tjänster inom rehabiliteringsplanering och -samordning.    

Syftet med de nya verksamhetsmodellerna är bl.a. att det ska bli ett större utbud av lättillgängliga och mobila tjänster dels för invånarna, dels för de social- och hälsovårdsaktörer som deltar i vården och servicen för patientgrupperna i fråga, arbetskraftsförvaltningen och den tredje sektiorn. Tanken bakom centraliseringen av konsultationsfunktionerna är att den multidisciplinära kompetensen hos de anställda som arbetar med undersökningar och vård ska breddas och utnyttjas.

Förslaget att funktionerna ska integreras med HNS har behandlats tillsammans med de anställda vid samarbetsmöten, i personalkommittén för social- och hälsovårdsverkets avdelning hälsovårds- och missbrukartjänster och i personalkommittén för hela verket. Båda enheternas anställda har meddelat att de är villiga att flytta till de nya integrerade team som inrättas vid HNS. Personalkommittén för hela staden beslutade 27.11.2015 anteckna ärendet. 

I enlighet med principerna för överlåtelse av rörelse förflyttas de anställda som gamla arbetstagare med samma villkor för anställningsförhållandet som tidigare (anställda som förflyttas i bilaga 2). En bilaga som gäller personalens ställning efter förflyttningen till HNS har utarbetats (bilaga 3). Detta har skett i enlighet med avtalet om överlåtelse av rörelse och i samråd med företrädare för huvudavtalsorganisationerna.

Överföringen som överlåtelse av rörelse gäller endast förflyttning av anställda, med andra ord överförs ingenting som påverkar t.ex. balansräkningen (lokaler, utrustning). Värdet på överföringen är 540 800 euro, och detta beaktas i arbetsfördelningsavtalet. Stadsfullmäktige får senare under räkenskapsperioden besluta om anslagsförändringar som omorganiseringen föranleder. HUCS sjukvårdsområde och HNS beaktade överföringen när de fattade beslut om sin egen budget för år 2016.

Ärendet är berett i samråd med stadskansliets ekonomi- och planeringsavdelning, personalavdelning och avdelning rättstjänsten.

Stadsfullmäktige har enligt 7 § 14 punkten i instruktionen för stadsstyrelsen till uppgift att besluta om inledande av produktion av hälsovårdstjänster inom någon sektor av primärvården eller någon specialitet inom den specialiserade sjukvården eller för någon stor befolkningsgrupp i form av verksamhet som staden själv upprätthåller och om nedläggning av sådan produktion.

Om stadsfullmäktige godkänner beslutsförslaget kommer stadsstyrelsen vid verkställigheten att uppmana biträdande stadsdirektören för social- och hälsovårdsväsendet att underteckna avtalet om överlåtelse av rörelse. Stadsstyrelsen kommer samtidigt att bemyndiga stadskansliets rättstjänst att göra behövliga tekniska och smärre ändringar i avtalet.

Bedömda effekter för hälsa och välbefinnande

Beslutet påverkar kvaliteten på undersökningarna och vården för de gero- och neuropsykiatriska patienterna. I och med integreringen av stadens och HNS konsultationsfunktioner förbättras kontinuiteten i undersökningarna och vården för patientgrupperna i fråga, likaså personalkompetensen, i denna med tanke på den totala vården viktiga del av vård- och servicekedjan. Effektiv och behovsanpassad konsultation när öppenvård inleds förbättrar vården och rehabiliteringsmöjligheterna för patienterna, minskar antalet omotiverade interventioner (inkl. sjukhusvård) och förkortar vårdtiden. Social- och hälsovårdsverket och HNS följer tillsammans verksamhetsutvecklingen och kvaliteten på tjänsterna.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Marja-Liisa Rautanen, stadssekreterare, telefon: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

Bilagor

1

Liikkeenluovutussopimus

2

Siirtyvä henkilöstö 1.3.2016

3

Liikkeenluovutussopimuksen henkilöstön asemaa koskeva liite

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, fullmäktige

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Förslagstext
Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3

Siirtyvä henkilöstö

Förslagstext
Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3

För kännedom

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Sosiaali- ja terveysvirasto

Kaupunginkanslia

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 11.01.2016 § 5

HEL 2015-010321 T 06 00 00

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan sopimuksen vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän siirtämisestä liikkeenluovutuksena 1.3.2016 lukien sosiaali- ja terveysvirastosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Laura Räty

Lisätiedot

Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184

marja-liisa.rautanen(a)hel.fi

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 24.11.2015 § 350

HEL 2015-010321 T 06 00 00

Esitys

Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi esityslistalla tämän asian liitteenä (liite 1) olevan liikkeenluovutussopimusesityksen mukaisen sopimuksen vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän siirtämisestä Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille 1.3.2016 alkaen.

13.10.2015 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Leena Turpeinen, vs. osastopäällikkö, puhelin: 310 52481

leena.turpeinen(a)hel.fi

Mikko Tamminen, vs. psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

mikko.tamminen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566