Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2015

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/8

 

26.08.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 186

Lainan ja kaupungin omavelkaisen takauksen myöntäminen Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:lle

HEL 2015-006082 T 02 05 03 00

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti myöntää Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:lle pesu- ja pukuhuonetilojen peruskorjaukseen kaupungin omavelkaisen takauksen enintään 1 880 000 euron suuruisten ja 10 vuoden pituisten rahalaitoslainojen, niiden korkojen ja mahdollisten perimiskulujen maksamisen vakuudeksi, ilman vastavakuutta. Takaus myönnetään sillä ehdolla, että taattavien lainojen nimelliskorko tai emissiokurssin ja nimelliskoron perusteella laskettava efektiivinen korko saa lainan ottohetkellä enimmillään vastata kaupunginvaltuuston talousarvion hyväksymisen yhteydessä kaupunginjohtajalle antaman lainanottovaltuuden mukaista korkoa.

Edelleen kaupunginvaltuusto päätti myöntää Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:lle em. investointia varten urheilu- ja ulkoilulaitosrahastosta 1 250 000 euron suuruisen lainan seuraavin ehdoin:

Laina-aika: Laina on maksettava takaisin tasalyhennyksin 20 vuoden kuluessa lainan nostosta

Lainan korko: Lainasta maksettava korko on vallitsevan peruskoron (0,25 %) suuruinen ilman marginaalia

Lainan vakuus: Lainalle ei aseteta vakuutta

Lainan erityisehdot: Laina-ajan kaksi ensimmäistä vuotta ovat lyhennysvapaita

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Heikki Kohi, rahoitusasiantuntija, puhelin: 310 36124

heikki.kohi(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakemus

2

Hankesuunnitelma

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, valtuusto

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Kunnallisvalitus, valtuusto

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy on yleishyödyllinen yhteisö, joka on perustettu 20.2.1997. Uintikeskus avattiin yleisölle 10.5.1999. Monipuolisen uimahallin lisäksi rakennuksessa on palloiluhalli, kuntosali, ryhmäliikuntatilat sekä vuokrattavia liikunta- ja kokoustiloja. Yhtiö hallitsee vuokraoikeuden nojalla Helsingin kaupungilta vuokrattua urheilutoimintaa palvelevien rakennusten tonttia 22586/4 Helsingin Vallilassa sekä omistaa ja hallitsee tontilla sijaitsevaa rakennusta.

Mäkelänrinteen Uintikeskus on paitsi kotimaan tasolla merkittävä uintikeskus myös monien kansainvälisten kilpailujen näyttämö. Uintikeskuksessa on järjestetty mm. uinnin lyhyen radan EM-kilpailut vuonna 2006 ja viimeksi taitouinnin nuorten MM-kilpailut vuonna 2014. Mäkelänrinteen urheilulukio ja Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia käyttävät liikuntatiloja päivittäin. Lisäksi eri lajien maajoukkueet pitävät leirejä ja harjoittelevat tiloissa säännöllisesti. Kahdeksan viime vuoden aikana uintikävijöiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa ollen lähes 600 000 henkilöä vuonna 2014. Palloiluhallin käyttöaste on tasaisesti lähes 100 %.

Helsingin kaupunki omistaa enemmistön 66,7 % yhtiön osakekannasta. Loput osakkeista jakautuvat tasan Uimaliiton Tuki ry:n ja Urheiluopistosäätiön kesken. Kaupungin laitosavustuksen (vuonna 2014: 687 000 euroa) osuus yhtiön kokonaistuotoista on noin 15 %. Avustuksella pidetään uimalipun hinta kohtuullisella tasolla ja samalla katetaan toiminnalliset tappiot sekä lainojen pääomakulut.

Hankesuunnitelman mukaan Uintikeskuksen pesuhuonetilojen rakennustekninen kunto on niin kehno, että useissa kohdin vettä on kulkeutunut vesieristeiden läpi kellaritiloihin mm. sähköpääkeskukseen. Pesutilojen peruskorjauksen yhteydessä on tarkoitus laajentaa pukuhuonetiloja vastaamaan lisääntyneen kävijämäärän tarpeisiin ja parantaa tilojen esteettömyyttä. Hankkeen kokonaislaajuus on 1 147 brm2, josta pukuhuonelaajennuksen osuus on 230 brm2. Alustavan aikataulun mukaan peruskorjaus on tarkoitus tehdä vuoden 2016 aikana painottaen kesäaikaa, jolloin myös Uimastadion ja Kumpulan maauimala ovat asiakkaiden käytettävissä.

Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:lle on tällä hetkellä kaupungilta rakennusaikaista lainaa noin 1 250 000 € (kvsto 24.9.1997, 330 §) jonka viimeinen lyhennys on 30.11.2017. Tämän lisäksi yhtiöllä ei ole muuta korollista velkaa.

Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:n hakemuksen mukaan hankkeen tavoitehinta on 3 130 000 euroa, josta 40 % osuus katettaisiin               1 250 000 euron uuv -rahastolainalla ja loput 60 % 1 880 000 euron rahalaitoslainalla, jolle haetaan kaupungin omavelkaista takausta. Hankkeen rahoitus lisää vain tilapäisesti vuonna 2017 yhtiön laitosavustustarvetta, sillä vuonna 2018 em. nykyinen kaupunginlaina on maksettu takaisin. Hankkeelle haetaan myös Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää valtionavustusta, joka vastaavasti vähentäisi ulkopuolisen rahoituksen tarvetta.

Liikuntalautakunta toteaa lausunnossaan 28.5.2015, että Mäkelänrinteen Uintikeskuksen pesu- ja pukutilojen peruskorjaus palvelee toteutuessaan liikuntamahdollisuuksien kehittämistä ja on näin Helsingin kaupungin urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston sääntöjen 3 §:n mukainen. Liikuntalautakunta puoltaa urheilu- ja ulkoilulaitosrahastolainan ja kaupungin omavelkaisen takauksen myöntämistä Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:lle.

Lainaan sisältyvä korkotuki (peruskoron ja ns. markkinakoron välisen erotuksen diskontattu nykyarvo) sekä lainalle myönnettävän takauksen muodossa annettava tuki on EU:n komission antaman asetuksen nro 651/2014 (ns. ryhmäpoikkeusasetus) 55 artiklan mukainen ja alittaa kyseisen asetuksen 4 artiklan mukaisen ilmoituskynnysarvon. Tuki on näin ollen vapautettu valtiontukea koskevasta ilmoitusvelvollisuudesta.

Kaupunginhallitus esittää liikuntalautakunnan lausuntoon viitaten, että kaupunginvaltuusto päättää kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti myöntää Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:lle urheilu- ja ulkoilulaitosrahastolainaa sekä kaupungin omavelkaisen takauksen. Urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoja on rahastovaraukset huomioiden käytettävissä tällä hetkellä noin 4 100 000 euroa, eli riittävästi haettavalle lainalle.

Mikäli kaupunginvaltuusto päättää kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti myöntää lainan, kaupunginhallitus tulee toimeenpanopäätöksessään kehottamaan kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston varainhallintayksikköä laatimaan tarvittavat laina-asiakirjat.

Mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy takauspäätöksen, kaupunginhallitus tulee toimeenpanopäätöksessään kehottamaan kaupunginkanslian oikeuspalvelut -osastoa tekemään takaussitoumukset.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Heikki Kohi, rahoitusasiantuntija, puhelin: 310 36124

heikki.kohi(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakemus

2

Hankesuunnitelma

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Kunnallisvalitus, valtuusto

Tiedoksi

Liikuntavirasto

Kaupunginkanslia

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 15.06.2015 § 629

HEL 2015-006082 T 02 05 03 00

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti myöntää Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:lle pesu- ja pukuhuonetilojen peruskorjaukseen kaupungin omavelkaisen takauksen enintään               1 880 000 euron suuruisten ja 10 vuoden pituisten rahalaitoslainojen, niiden korkojen ja mahdollisten perimiskulujen maksamisen vakuudeksi, ilman vastavakuutta. Takaus myönnetään sillä ehdolla, että taattavien lainojen nimelliskorko tai emissiokurssin ja nimelliskoron perusteella laskettava efektiivinen korko saa lainan ottohetkellä enimmillään vastata kaupunginvaltuuston talousarvion hyväksymisen yhteydessä kaupunginjohtajalle antaman lainanottovaltuuden mukaista korkoa.

Edelleen kaupunginvaltuusto päättää kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti myöntää Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:lle em. investointia varten urheilu- ja ulkoilulaitosrahastosta 1 250 000 euron suuruisen lainan seuraavin ehdoin:

Laina-aika: Laina on maksettava takaisin tasalyhennyksin 20 vuoden kuluessa lainan nostosta

Lainan korko: Lainasta maksettava korko on vallitsevan peruskoron (0,25 %) suuruinen ilman marginaalia

Lainan vakuus: Lainalle ei aseteta vakuutta

Lainan erityisehdot: Laina-ajan kaksi ensimmäistä vuotta ovat lyhennysvapaita

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Heikki Kohi, rahoitusasiantuntija, puhelin: 310 36124

heikki.kohi(a)hel.fi

 

Liikuntalautakunta 28.05.2015 § 104

HEL 2015-006082 T 02 05 03 00

Lausunto

Liikuntalautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon koskien Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:n lainahakemusta:

Liikuntalautakunta puoltaa, että Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:lle myönnettäisiin urheilu- ja ulkoilulaitosrahastosta 1 250 000 euron suuruinen laina Mäkelänrinteen Uintikeskuksen allastilojen pesu- ja pukuhuonetilojen peruskorjausta varten. Lisäksi lautakunta puoltaa kaupungin takauksen myöntämistä rahoituslaitoksilta haettaville lainoille.

Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:n enemmistöomistaja on Helsingin kaupunki 2/3 omistusosuudella. Muina osakkaina ovat Uimaliiton Tuki ry ja Urheiluopistosäätiö. Kaupunki on vuokrannut yhtiölle tontin, joka sijaitsee Helsingin kaupungin Vallilan kaupunginosassa korttelissa nro 22586. Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy avattiin toukokuussa 1999.

Mäkelänrinteen Uintikeskuksen merkitys on tärkeä alueellisesti. Vuonna 2015 uinnin kävijämäärä oli 582 429 ja koko Uintikeskuksen 807 242 kävijää. Mäkelänrinteen Urheilulukio ja Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia käyttävät liikuntatiloja päivittäin. Lisäksi eri lajien maajoukkueet pitävät leirejä ja harjoittelevat tiloissa säännöllisesti.

Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy esittää lainahakemuksessaan kaupungin lainan myöntämistä urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoista allasaluetta palvelevien pesu- ja pukuhuonetilojen peruskorjausta varten sekä kaupungin takauksen myöntämistä rahoituslaitoslainoille.

Peruskorjattavat tilat ovat allastilojen puku- ja pesuhuoneet niihin liittyvine WC-tiloineen ja saunat. Samalla on tarkoitus parantaa liikuntaesteisten pukeutumistiloja. Lisäksi pesuhuoneista on tarkoitus poistaa kylmävesialtaat ja rakentaa uusi kylmäallastila virkistysallasosaston välittömään läheisyyteen nykyiselle ulkoalueelle. Kaikkien tilojen pintamateriaalit ja kalusteet uusitaan. Tilojen talotekniikka (LVIS) uusitaan ajanmukaiseksi, ja pesu- ja pukuhuonetiloille hankitaan erilliset, pelkästään ko. tiloja palvelevat IV-koneet.

Hankkeen laajuus on luonnossuunnitelmien mukaan 1 147 brm², josta laajennuksen osuus on 230 brm².

Uintikeskuksen märkätilojen seinälaatoitusten kunto on huono ja vedeneristys puutteellinen, mikä on johtanut veden pääsyyn rakenteisiin. Näiden korjaamiseksi vedeneristys ja laatoitukset on uusittava.

Uimahallin pukuhuonetilat ovat tiloiltaan ja kaappimäärältään liian pienet vastaamaan nykyisten kävijämäärien tarpeita. Pukukaappeja on tällä hetkellä 515 kpl. Kaappimäärä on mitoitettu rakentamisaikaisen vuotuisen kävijämäärätavoitteen mukaan eli 300 000 - 400 000 käyntiä vuodessa, kun asiakasmäärä on nykyisin jo kaksinkertainen. Korjaustoimien yhteydessä on mahdollista jonkin verran laajentaa pukuhuonetiloja ja lisätä pukukaappeja 350 - 400 kappaleella.

Alustavan aikataulun mukaan peruskorjaus aloitettaisiin osittain helmikuun alussa 2016. Kaikilta osin peruskorjaustyöt käynnistyisivät huhtikuun alussa 2016, ja kaikkien tilojen pitäisi olla valmiit viimeistään lokakuun 2016 lopussa. Korjaustoimien on tarkoitus ajoittua mahdollisimman paljon kesäaikaan. Allastilat olisivat peruskorjauksesta huolimatta Mäkelänrinteen Urheilulukion, Urhean, uimaseurojen ja maajoukkueen käytössä. Pallohalli, kuntosali ja ohjattu liikunta toimisivat pääosin lähes normaalisti.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Anssi Rauramo

Lisätiedot

Mia Savolainen, hallintosihteeri, puhelin: 310 87812

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566