Helsingfors stad

Protokoll

7/2015

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/6

 

08.04.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 96

Ryj / Kommuninvånarinitiativ om byggande av en norra biljetthall och ingångar till Kajsaniemi metrostation

HEL 2014-010738 T 08 00 02

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anteckna kommuninvånarinitiativet.

Dessutom godkände stadsfullmäktige följande hemställningskläm:

 

Stadsfullmäktige förutsätter att det utreds vilken den beräknade användarvolymen för ingången och fördelarna med den blir, varvid kalkylerna också bör beakta studerande och en eventuell spårvägsförbindelse till Fiskehamnen och Kronberget. (Otso Kivekäs)

 

Behandling

Efter att ha förklarat diskussionen avslutad anförde ordföranden såsom redogörelse att ledamoten Otso Kivekäs understödd av ledamoten Silvia Modig under diskussionen hade föreslagit följande hemställningskläm:

 

Stadsfullmäktige förutsätter att det utreds vilken den beräknade användarvolymen för ingången och fördelarna med den blir, varvid kalkylerna också bör beakta studerande och en eventuell spårvägsförbindelse till Fiskehamnen och Kronberget.

 

Redogörelsen befanns vara riktig.

På förslag av ordföranden godkände stadsfullmäktige först stadsstyrelsens förslag enhälligt.

2 omröstningen

Ordföranden framställde och fullmäktige godkände följande omröstningsproposition: Den som godkänner ledamoten Otso Kivekäs förslag till hemställningskläm röstar ja; den som motsätter sig klämmen röstar nej.

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter att det utreds vilken den beräknade användarvolymen för ingången och fördelarna med den blir, varvid kalkylerna också bör beakta studerande och en eventuell spårvägsförbindelse till Fiskehamnen och Kronberget.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 66
Zahra Abdulla, Mukhtar Abib, Hennariikka Andersson, Harry Bogomoloff, Gunvor Brettschneider, Jussi Chydenius, Mika Ebeling, Yrjö Hakanen, Fatbardhe Hetemaj, Rene Hursti, Nina Huru, Nuutti Hyttinen, Suzan Ikävalko, Sirkku Ingervo, Ville Jalovaara, Katriina Juva, Jukka Järvinen, Helena Kantola, Jessica Karhu, Otso Kivekäs, Dan Koivulaakso, Vesa Korkkula, Tuuli Kousa, Minerva Krohn, Timo Laaninen, Harri Lindell, Eija Loukoila, Hannele Luukkainen, Pekka Majuri, Petra Malin, Silvia Modig, Elina Moisio, Sami Muttilainen, Seija Muurinen, Björn Månsson, Terhi Mäki, Sari Mäkimattila, Matti Niiranen, Henrik Nyholm, Hannu Oskala, Sara Paavolainen, Tom Packalén, Osku Pajamäki, Pia Pakarinen, Dennis Pasterstein, Terhi Peltokorpi, Erkki Perälä, Mari Puoskari, Timo Raittinen, Tuomas Rantanen, Jukka Relander, Laura Rissanen, J.P Roos, Tomi Sevander, Osmo Soininvaara, Päivi Storgård, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Kaarin Taipale, Pilvi Torsti, Tuomo Valokainen, Sanna Vesikansa, Pertti Villo, Markku Vuorinen, Anna Vuorjoki

Blanka: 13
Sirpa Asko-Seljavaara, Matti Enroth, Juha Hakola, Eero Heinäluoma, Arja Karhuvaara, Kauko Koskinen, Heimo Laaksonen, Jape Lovén, Lasse Männistö, Mika Raatikainen, Tatu Rauhamäki, Risto Rautava, Wille Rydman

Frånvarande: 6
Maija Anttila, Pentti Arajärvi, Mari Holopainen, Jan D Oker-Blom, Marcus Rantala, Sinikka Vepsä

Stadsfullmäktige hade godkänt ledamoten Otso Kivekäs förslag till hemställningskläm.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Kuntalaisaloite, Kaisaniemen metroaseman pohjoisen lippuhallin ja sisäänkäyntien rakentaminen

2

Kuntalaisaloite, nettiin

3

HKL:n lausunto 24.2.2015

Sökande av ändring

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

********** har i sitt kommuninvånarinitiativ föreslagit att möjligheterna att bygga en norra biljetthall och ingångar till Kajsaniemi metrostation, dvs. nuvarande Helsingfors universitets metrostation, ska utredas.

Stadsstyrelsen konstaterar att enligt 28 § i kommunallagen har kommuninvånarna rätt att komma med initiativ till kommunen i frågor som gäller kommunens verksamhet. Initiativtagarna ska informeras om de åtgärder som vidtagits med anledning av ett initiativ. Fullmäktige ska minst en gång om året underrättas om de initiativ som har tagits i frågor som hör till fullmäktiges befogenhet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen. Om antalet initiativtagare i en fråga som hör till fullmäktiges befogenhet motsvarar minst två procent av kommunens röstberättigade invånare, ska frågan tas upp till behandling i fullmäktige inom sex månader efter att den väcktes.

Enligt 25 § i arbetsordningen för stadsfullmäktige ska stadsstyrelsen årligen senast vid ett sammanträde i april underrätta fullmäktige om de initiativ som kommuninvånare har tagit i frågor som hör till fullmäktiges befogenhet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen. Vid behandlingen av kommuninvånarnas initiativ tillåts diskussion. Protokollet över diskussionen ska tillhandahållas av stadsstyrelsen för beaktande vid beredningen av ärendena i fråga.

Beslut om enskilda initiativ tillåts inte utom i fråga om hemställningsklämmar.

Biträdande stadsdirektören för byggnads- och miljöväsendet konstaterar att motionen har besvarats 24.2.2015. Svaret finns som bilaga 3.

Man konstaterar i svaret bl.a. att detaljplanen för området gör det möjligt att bygga en ny ingång i enlighet med initiativet. I detaljplanen anges en normativ gång- och cykeltunnel under gatan vid korsningen av Kajsaniemigatan och Unionsgatan, och den kan utnyttjas som en del av en norra ingång till metrostationen.

Det är möjligt att bygga en annan ingång i stationens norra ända i efterhand.

Affärsverket Helsingfors stads trafikverk har år 2009 utrett de samhällsekonomiska förutsättningarna för en norra ingång. Projektet förutsätter investeringar på mer än 10 miljoner euro. Å andra sidan motsvarade servicenivånyttan för passagerarna, dvs. närmast nyttan av den sparade restiden, inte kostnaderna för investeringen, vilket visade att projektet inte var lönsamt.

Förutsättningen för ett lönsamt projekt är att trafiken och markanvändningen ska utvecklas i ingångarnas närmiljö. Detta kan innebära kompletteringsbyggnad eller andra nya trafikförbindelser i området. Till exempel en spårvägslinje mellan Elisabetsgatan och den kommande Kronbergsbron kan vara en motivering till en ny ingång i syfte att skapa en ny omstigningsförbindelse från den nya spårvägslinjen till metron.

Affärsverket trafikverket utarbetar i samband med projekten ovan mer detaljerade utredningar om möjligheterna och den ekonomiska lönsamheten med en norra ingång till Helsingfors universitets metrostation.

Stadsstyrelsen konstaterar att byggandet av en norra ingång inte ingår i investeringsprogrammet för 2015–2024 som utgör bilaga till stadens budget för 2015.

Stadsstyrelsen anser det ovanstående vara en tillräcklig utredning i saken.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Kuntalaisaloite, Kaisaniemen metroaseman pohjoisen lippuhallin ja sisäänkäyntien rakentaminen

2

Kuntalaisaloite, nettiin

3

HKL:n lausunto 24.2.2015

För kännedom

Kaupunginkanslia

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 30.03.2015 § 325

HEL 2014-010738 T 08 00 02

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä kunnan asukkaan aloitteen tiedoksi.

23.03.2015 Pöydälle

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566