Helsingfors stad

Protokoll

3/2015

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Sj/13

 

11.02.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 48

Anställning av innehavare av tjänsten som direktör för faktacentralen

HEL 2014-013577 T 01 01 01 01

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anställa magistern i samhällsvetenskaper, Doctor of Philosophy Timo Cantell för tjänsten som direktör för faktacentralen från och med 1.4.2015, med en totallön på 7 190 euro i månaden.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Leena Mickwitz, stadssekreterare, telefon: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Bilagor

1

YhteenvetoTiekeJOHTAJAHAKU_2014.pdf

2

Työpaikkailmoitus, työavain 37-6-14

3

Valitun hakemus

Sökande av ändring

Kunnallisvalitus, valtuusto

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Virkaa hakeneet

Förslagstext
Kunnallisvalitus, valtuusto

Virkaan otettu

Förslagstext

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Stadsfullmäktige beviljade 8.10.2014 Asta Manninen avsked från tjänsten som direktör för faktacentralen från och med 1.4.2015 för att hon ville gå i pension. Tjänsten var därefter utlyst i stadens rekryteringssystem eRekry och kunde sökas via detta. En platsannons publicerades i Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet 9.11.2014 och i Metro 12.11.2014.

Behörighetsvillkor för verkschefen är enligt instruktionen för faktacentralen högre högskoleexamen och erfarenhet av administration och ledarskap. Språkkunskapskrav för verkschefer är enligt stadens språkkunskapsstadga utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i finska och nöjaktiga muntliga och skriftliga kunskaper i svenska. Enligt platsannonsen är övriga språkkunskaper, i synnerhet kunskaper i engelska, till fördel. Förtrogenhet med faktacentralens verksamhet och kommunalt beslutsfattande nämns också som merit. Dessutom värdesätts enligt annonsen verifierad erfarenhet av ledarskap och utvecklande av verksamheten tillsammans med de anställda, utmärkt förmåga till samarbete och växelverkan, goda kontakter inom verksamhetsområdet och resultat av internationellt samarbete. 

Utöver att de egentliga behörighetsvillkoren gäller då tjänsten tillsätts beaktas de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster i 125 § i grundlagen, dvs. skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd.

Tjänsten söktes inom ansökningstiden av 76 personer, av vilka 68 uppfyller behörighetsvillkoren. På basis av ansökningarna kallades 8 sökande till en individuell intervju.

Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen och utvecklingschef Merja Koski deltog i alla intervjuer. Personaldirektör Marju Pohjaniemi var med om en del av intervjuerna, likaså stadssekreterare Leena Mickwitz. En konsult från Psycon Ab var närvarande vid alla.

Tre av de intervjuade stack ut som starkare än de andra kandidaterna när det gäller arbets- och ledarskapserfarenhet och kännedom om faktacentralens verksamhetsområde: ********** PH, PT och TC kallades till en personbedömning som gjordes av Psycon Ab.

PH är medicine doktor och avlade sin doktorsexamen vid Tammerfors universitet år 1999. Anställningar: i början av karriären bl.a. läkare inom både primärvården och olika specialiteter, på rehabiliteringskliniker och inom företagshälsovården i mer än 15 år, varunder arbete i Saudiarabien; därefter projektchef på Terveydenhuollon Lähipalvelusäätiö och projektkoordinator på Hengitys ja Terveys ry; från år 2000 länsläkare med ansvar för att styra och utveckla hälso- och sjukvården; från år 2002 medicinalråd vid social- och hälsovårdsministeriet med ansvar för frågor rörande informationssamhället, för utveckling och för internationella frågor; sedan år 2004 anställd på Institutet för hälsa och välfärd, åren 2004–2008 som enhetschef och därefter som chef för informationsavdelningen. PH har på sin nuvarande arbetsplats haft ett hundratal underlydande och ansvarat inte bara för frågor rörande informationssamhället utan också bl.a. för statistik- och registerväsendet. Institutet för hälsa och välfärd har till uppgift att producera information och arbeta för allas hälsa och välfärd och är en forsknings- och utvecklingsorganisation, statistikmyndighet för social- och hälsovården och en av de nationella registerförarna. 

PT är agronomie- och forstdoktor och avlade sin doktorsexamen vid Helsingfors universitet år 2002. Anställningar: i början av karriären anställd i andelsbanksgruppen, varvid olika slags chefsuppgifter i ca 4 år; sedan år 1991 anställd på Konsumentforskningscentret som forskare, forskningschef och forskningsdirektör och sedan år 2012 som direktör. Konsumentforskningscentret har till uppgift att forska i konsumtion, konsumentens ställning och omständigheter som påverkar pris och kvalitet på konsumtionsvaror. Där har under PT:s tid som direktör funnits ett trettiotal anställda. PT innehar sedan år 2013 en docentur i konsumentekonomi.

TC har avlagt magisterexamen i samhällsvetenskaper vid Jyväskylä universitet och doktorsexamen vid Lancaster University år 1999. Anställningar: forskare vid Jyväskylä universitet och Lancaster University och från år 1995 vid faktacentralen; från år 2004 anställd vid Sibelius-Akademin, knappa sex år som professor och som föreståndare för en utbildningslinje; sedan år 2011 docentur vid Konstuniversitetet/Sibelius-Akademin; sedan år 2010 forskningschef vid faktacentralen. TC är chef för stadsforskningsavdelningen, första ställföreträdare för direktören för faktacentralen och medlem i faktacentralens ledningsgrupp. TC har fått sin erfarenhet av administration och ledarskap som föreståndare för en av Sibelius-Akademins utbildningslinjer och avdelningschef vid faktacentralen. Vid Sibelius-Akademin förestod TC två magisterutbildningslinjer. Vid faktacentralens stadsforskningsavdelning har TC ett tjugotal underlydande. 

De tre främsta av de sökande har alla den akademiska graden doktor och därför god teoretisk förmåga att sköta de uppgifter som direktören för faktacentralen har. De har också i praktiken visat sig ha ledarskapsförmåga. På basis av personbedömningen har alla tre förutsättningar för att sköta tjänsten som direktör för faktacentralen med framgång.

PH har bred expertis i frågor rörande informationsförvaltning och mångsidig arbets- och ledarskapserfarenhet. PH har deltagit i OECD-projekt och ett flertal EU-projekt. Det står klart att PH har en uppfattning om informationsförvaltningens betydelse såväl nationellt som i fråga om städernas utveckling.

PT:s praktiska erfarenhet av konsumentforskning har lett till ingående expertis också vad stadsforskningen beträffar. Att PT är kunnig i förändringsledarskap kom tydligt fram under intervjuerna. PT:s arbetserfarenhet måste visserligen anses vara betydande i detta sammanhang, men PT har fått den hos en enda arbetsgivare.   

Timo Cantell (TC) har fått sin arbetserfarenhet under tre huvudperioder. Han har för det första varit forskare och för det andra professor och föreståndare för en av Sibelius-Akademins utbildningslinjer. För det tredje är han chef för faktacentralens stadsforskningsavdelning. Hans styrka är en enastående kännedom om stadsinformation och stadsforskning. Han har starka internationella nätverk och är internationellt erfaren också i övrigt. Hans insats har varit omfattande när faktacentralen utvecklats till en viktig aktör och föregångare också internationellt. Han har vunnit stor respekt inom staden för sin förmåga att göra stadsinformationen och stadsforskningen kända. Han har en ypperlig förmåga att bygga samarbete och nätverk, en klar vision om hur faktacentralen ska utvecklas och en säker uppfattning om informationsförvaltningens ökande betydelse.

Stadsstyrelsen anser med hänvisning till ansökningshandlingarna och intervjuerna att magistern i samhällsvetenskaper, Doctor of Philosophy Timo Cantell är den sökande som har bäst förutsättningar att sköta tjänsten som direktör för faktacentralen. Har har bäst kännedom om stadsinformation och stadsforskning, och han har bevisligen arbetat förtjänstfullt som utvecklare av faktacentralens stadsforskning och som samarbetspartner.

Ansökningshandlingarna hålls tillgängliga under stadsstyrelsens och stadsfullmäktiges sammanträden och finns annars hos stadssekreteraren vid Upplysningar.

Stadsstyrelsen meddelar följande: Om stadsfullmäktige beslutar för tjänsten som direktör för faktacentralen anställa en sökande som inte är i stadens tjänst ska det i beslutet dessutom nämnas att beslutet är villkorligt tills anställningen blivit fastställd med stöd av en utredning om hälsotillståndet. Utredningen ska visas upp inom en månad räknat från den dag han eller hon fått del av beslutet om anställning.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Leena Mickwitz, stadssekreterare, telefon: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Bilagor

1

YhteenvetoTiekeJOHTAJAHAKU_2014.pdf

2

Työpaikkailmoitus, työavain 37-6-14

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Virkaa hakeneet

Förslagstext
Kunnallisvalitus, valtuusto

Virkaan otettu

Förslagstext

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 02.02.2015 § 114

HEL 2014-013577 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää ottaa PhD, yhteiskuntatieteiden maisteri Timo Cantellin tietokeskuksen johtajan virkaan 1.4.2015 lukien virkaan kuuluvan 7190 euron kokonaispalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566