Helsingfors stad

Protokoll

8/2014

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/41

 

07.05.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 178

Stj / Den av ledamoten Seppo Kanerva väckta motionen om vård för efterlevande till krigsinvalider vid Åggelby rehabiliteringssjukhus

HEL 2014-000568 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledamoten Seppo Kanerva väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Annikki Thoden, stf. stadssekreterare, telefon: 310 36048

annikki.thoden(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Seppo Kanervan aloite (allekirjoitettu)

2

Valtuutettu Seppo Kanervan aloite (allekirjoittamaton)

3

Aloitteen liite

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten Seppo Kanerva och 12 andra ledamöter föreslår i sin motion att efterlevande till krigsinvalider i vård av permanent karaktär vid Åggelby rehabiliteringssjukhus ska om de så vill kunna fortsätta bo vid Åggelby rehabiliteringssjukhus.

Stadsstyrelsen hänvisar till utlåtandena och konstaterar att social- och hälsovårdsverkets allmänna princip är att ordna möjlighet till gemensamt boende inom ramen för dygnetruntvården om detta är parets önskemål och i deras intresse. Social- och hälsovårdsverket ordnar långvarig vård vid Åggelby rehabiliteringssjukhus bara genom undantagsarrangemang i syfte att göra det möjligt för paret att bo ihop.

Efter att krigsinvaliden dör bedöms situationen individuellt på nytt. Den efterlevande till den avlidna krigsinvaliden erbjuds en vårdplats som motsvarar dennas vårdbehov i en av stadens egna enheter eller i en enhet med köpta tjänster eller också vården kan fortsätta vid Åggelby rehabiliteringssjukhus om detta är det bästa och mänskligaste alternativet för klienten.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Annikki Thoden, stf. stadssekreterare, telefon: 310 36048

annikki.thoden(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Seppo Kanervan aloite (allekirjoitettu)

2

Valtuutettu Seppo Kanervan aloite (allekirjoittamaton)

3

Aloitteen liite

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Kaupunginkanslia

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 22.04.2014 § 459

HEL 2014-000568 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Seppo Kanervan aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

vs. kaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Annikki Thoden, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

annikki.thoden(a)hel.fi

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 11.03.2014 § 127

HEL 2014-000568 T 00 00 03

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

"Sosiaali- ja terveysviraston ensisijaisena tavoitteena on turvata ikäihmiselle kotona asuminen turvaamalla palvelut, kuntoutus ja hoito kotiin niin pitkään kuin mahdollista. Kun se ei enää ole mahdollista, niin viimesijaisena keinona SAS-toiminnalla (=Selvitys, Arviointi, Sijoitus) pyritään tasa-arvoisesti turvaamaan kullekin vanhusasiakkaalle oikea sijoituspaikka ympärivuorokautisen hoidon piirissä.

Puolisoiden kyseessä ollessa Helsingin kaupungin periaatteena on järjestää mahdollisuus yhteiseen asumiseen ympärivuorokautisen hoidon piirissä, mikäli tämä on molempien puolisoiden edun ja toiveen mukaista.

Kaupunki on ohjeistanut sijoitustoimintaa siten, että mikäli sotainvalidi on jo Valtiokonttorin sijoittamana hoitopaikassa, myös hänen puolisonsa voidaan sijoittaa sinne maksusitoumuksella. Yleisenä käytäntönä on, että puolison sijoituspäätökseen kirjataan, että hänen hoitotasonsa arvioidaan uudelleen tarpeen mukaan, esimerkiksi puolison tilanteen muuttuessa, ja uudelleenarviointi voi tarkoittaa muuttoa pois yhteiseksi tarkoitetusta hoitopaikasta.

Helsingin kaupunki ei järjestä kuntalaisilleen pitkäaikaishoitoa Oulunkylän kuntoutussairaalassa muussa kuin puolisoiden yhteisasumisen mahdollistamassa tarkoituksessa poikkeusjärjestelyin eli maksusitoumuksella. Sotainvalidipuolison kuoltua erityisjärjestelyn perusteen katsotaan rauenneen. Tällöin tilanne arvioidaan yksilöllisesti uudelleen. Helsingin kaupunki tarjoaa edesmenneen sotainvalidin puolisolle hänen hoidontarvettaan vastaavan hoitopaikan omissa ympärivuorokautisen hoidon yksiköissään tai niissä yksiköissä, joiden kanssa kaupunki on solminut puitesopimuksen tai hoito jatkuu Oulunkylässä jos se on asiakkaan kannalta inhimillisin vaihtoehto."

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Tuulikki Siltari, arviointitoiminnan johtaja, puhelin: 310 69984

tuulikki.siltari(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566