Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2014

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kaj/21

 

23.04.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 133

Viikin puisto-, luonnonsuojelu-, vesi- ja katualueiden asemakaavan hyväksyminen ja Vanhankaupungin vesialueen ja kaupunginosan rajan asemakaavan muuttaminen (nro 12160, Pornaistenniemi)

HEL 2011-005945 T 10 03 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti hyväksyä 36. kaupunginosan (Viikki, Viikinranta) puisto-, luonnonsuojelu-, vesi- ja katualueiden asemakaavaehdotuksen ja 27. kaupunginosan (Vanhakaupunki) vesialueen ja kaupunginosan rajan asemakaavan muutosehdotuksen 30.10.2012 päivätyn ja 26.2.2014 muutetun piirustuksen nro 12160 mukaisesti ja sen selostuksesta ilmenevin perustein.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Suvi Rämö, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen nro 12160 kartta, päivätty 30.10.2012, muutettu 26.2.2014

2

Tehdyt muutokset

3

Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen nro 12160 selostus, päivätty 30.10.2012, muutettu 26.2.2014

4

Havainnekuva, 30.10.2012

5

Vuorovaikutusraportti 30.10.2012, täydennetty 26.2.2014

6

Osa päätöshistoriaa

7

Osa päätöshistoriaa (allekirjoituksin)

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 5
Liite 7

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

 

Helen Sähköverkko Oy

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Tiivistelmä

Alue sijaitsee Viikin ja Vanhankaupungin kaupunginosien rajalla ja rajautuu Vanhankaupunginselkään ja Vanhankaupunginkosken suvantoon. Katarina Saksilaisen katu päättyy alueelle. Idän ja kaakon suunnassa on Viikin-Vanhankaupunginlahden Natura 2000-verkostoon kuuluva alue. Osa Pornaistenniemen Helsingin luonnonsuojeluohjelmassa 2008-2017 rauhoitettavaksi esitetystä tervaleppälehdosta sijoittuu kaava-alueelle.

Asemakaavaehdotus ja asemakaavan muutosehdotus mahdollistavat nykyisen puistoalueen kunnostuksen, koira-aitauksen rakentamisen ja virkistysaluekokonaisuutta palvelevan pysäköintialueen rakentamisen.

Tavoitteena on parantaa Pornaistenniemen virkistysarvoa siten, että merkittävät luontoarvot säilyvät. Uudet reitit ja pysäköintialue liitetään luontopolkuun ja lintutornille johtaviin reitteihin. Virkistyskäytön kehittäminen Pornaistenniemellä vähentää osaltaan Natura-alueelle kohdistuvaa ulkoilupainetta ja reittien kulumista. Helsinkipuiston yleissuunnitelman osa-alueittaisten kehittämisperiaatteiden mukaisesti aluetta kehitetään osana Helsinkipuiston solmukohtaa, jossa tärkeät virkistysreitit kohtaavat. Riittävät pysäköintialueet sekä pyöräily- ja kävelyreittien jatkuvuus alueella ja sen ulkopuolelle turvataan.

Kaavamuutoksen toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia ilman arvonlisäveroa yhteensä 750 000 euroa. Kustannukset eivät sisällä veneilyyn, melontaan ja kalastukseen esitettyjen rakenteiden toteuttamista.

Esittelijän perustelut

Helsingin Yleiskaava 2002:ssa Pornaistenniemi on virkistysaluetta. Osa virkistysalueesta on kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittävää aluetta, jota tulee kehittää siten, että sen arvot ja ominaisuudet säilyvät. Alue kuuluu Helsinkipuistona kehitettävään virkistysaluekokonaisuuteen. Nyt laadittu asemakaavaehdotus ja asemakaavan muutosehdotus on yleiskaavan mukainen.

Lähes koko alue on asemakaavoittamatonta. Pieneltä osin alueella on voimassa asemakaava nro 10240, jossa alue on osoitettu vesialueeksi.

Helsingin kaupunki omistaa kaava-alueen.

Suunnittelun vaiheet ja vuorovaikutus

Kaavoitustyö on käynnistetty kaupungin aloitteesta.

Osallistuminen ja vuorovaikutus on järjestetty osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti.

Kaavan valmisteluun liittyen on saatu kuusi mielipidettä, joista yhdessä on 17 allekirjoittajaa. Lisäksi suullisia mielipiteitä on esitetty puhelimitse. Saadut mielipiteet kohdistuivat koira-aitauksen käytön asukkaille aiheuttamiin liikenne- ja meluhaittoihin sekä koirien linnuille aiheuttamaan haittaan.

Mielipiteet on otettu kaavoitustyössä huomioon asemakaavan ja kaavamuutoksen tavoitteiden mukaisesti. Koira-aitauksen ja sen liikenteen lintualueelle ja asutukselle mahdollisesti aiheutuvaa haittaa ei ole arvioitu merkittäväksi. Koira-aitauksen etäisyys lähimmistä asuintaloista on pidempi kuin useissa Helsingissä jo olemassa olevissa kohteissa.

Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 30.11.2012–4.1.2013.

Ehdotuksesta ei ole tehty muistutuksia. Ehdotuksesta saaduista lausunnoista neljällä taholla ei ole sen johdosta huomautettavaa.

Ympäristölautakunta pitää asemakaavaa päälinjoiltaan myönteisenä. Viikinrannan asutuksen ja luonnonsuojelualueen väliin on järkevää sijoittaa sellainen virkistystoimintojen vyöhyke, joka ohjaa virkistyskäyttöä ja toimii Natura-alueen suoja-alueena. Suunnitellut toiminnot sopivat alueelle. Ympäristölautakunta esittää, että alueen eteläosaan tulisi luonnonsuojeluohjelman mukaisesti merkitä varaus luonnonsuojelualueelle ja laajin varaston tai vajan rakennusala poistaa.

Yleisten töiden lautakunta toteaa, että kaavan toteuttamisesta aiheutuu rakennusvirastolle yhteensä ilman arvonlisäveroa 750 000 euroa kustannuksia. Vene- ja kanoottilaiturit sekä toimintaan liittyvät muut rakenteet ja varastorakennukset on tarkoituksenmukaista osoittaa asemakaavassa liikuntaviraston hallintavastuulle VU-merkinnällä ja merkitä niille kulkuyhteydet. VL/s -alueelle tulee merkitä ohjeellisina ulkoilupolkuina myös nykyiset kulkuyhteydet.

Yleisten töiden lautakunnan ja ympäristölautakunnan mukaan melontaa koskevat rauhoitusmääräykset tulee ilmaista alueella selkeästi.

Pelastuslautakunta katsoo, että alueelle tulee luoda selkeä osoitejärjestelmä.

Helen Sähköverkko Oy toteaa, että keskijännitekaapeleiden reiteille tulee tehdä johtoa varten varatun alueen merkinnät niiltä osin kuin reitti on muualla kuin katualueella.

Liikuntalautakunta toteaa, että mikäli VL/s -alue merkitään luonnonsuojelualueeksi, alueella on jatkossa mahdollista vain nykyinen toiminta, eikä Pornaistenniemi kehity toivotulla tavalla.

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus toteaa lausunnossaan, että eteläosan VL/s- alue, joka on Helsingin luonnonsuojeluohjelmassa esitetty luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettavaksi, tulee merkitä kaavaan SL-merkinnällä. Laajin ve-merkintä tulee poistaa. Alueen läpi kulkeva ulkoilupolku olisi parempi siirtää kulutukselle herkän lehto- ja kallioalueen ulkopuolelle. Vaikutuksia Natura-alueeseen tulee käsitellä selostuksessa tarkemmin, jotta varsinaisen Natura-arvioinnin tarve voidaan sulkea pois.

Ehdotuksessa VL/s-merkitty alue sisältää merkittävien luontoarvojensa lisäksi myös merkittäviä virkistysarvoja. Saatujen lausuntojen perusteella alueen merkintä on muutettu luonnonsuojelulain nojalla suojeltavaksi tarkoitettavaksi alueeksi, jolla on erityinen virkistyskäyttömerkitys (SL-1). Kaavan otsikko on muutettu vastaamaan tehtyä muutosta. Virkistyskäytön tarpeet voidaan huomioida rauhoituspäätöksessä. Vaikutusten arviointia on tarkennettu selostukseen.

Olemassa olevan selkeän ulkoilupolun on katsottu olevan tärkeä kulumisen torjunnan ja virkistysyhteyksien kannalta. Lausuntojen johdosta on asemakaavakarttaan lisätty kaapeleita koskevia merkintöjä. Katarina Saksilaisen kadun jatkaminen selkeyttää alueen osoitteistoa. Muutetussa asemakaavaehdotuksessa olevien pienten liikunta-alueiden VU-merkintä ei ole tarkoituksenmukainen.

Vuorovaikutusraportissa esitetään tiivistelmät mielipiteistä ja lausunnoista sekä niiden vastineet laajemmin.

Nähtävilläolon jälkeen asemakaavaehdotukseen ja asemakaavan muutosehdotukseen tehdyt muutokset

Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotusta on lausuntojen johdosta tarkistettu ja kaavaselostusta täydennetty kuten liitteestä 2 tarkemmin ilmenee.

Tehdyt muutokset eivät ole olennaisia, joten ehdotusta ei ole tarpeen asettaa uudelleen nähtäville. Muutoksista on neuvoteltu asianomaisten hallintokuntien kanssa.

Päätösehdotus on kaupunkisuunnittelulautakunnan esityksen mukainen.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Suvi Rämö, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen nro 12160 kartta, päivätty 30.10.2012, muutettu 26.2.2014

2

Tehdyt muutokset

3

Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen nro 12160 selostus, päivätty 30.10.2012, muutettu 26.2.2014

4

Havainnekuva, 30.10.2012

5

Vuorovaikutusraportti 30.10.2012, täydennetty 26.2.2014

6

Osa päätöshistoriaa

7

Osa päätöshistoriaa (allekirjoituksin)

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kunnallisvalitus, yleiskaavan, asemakaavan, rakennusjärjestyksen hyväksyminen
Esitysteksti
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 5
Liite 7

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

 

Helen Sähköverkko Oy

 

Tiedoksi

Kaupunkisuunnittelulautakunta

Kiinteistölautakunta

Rakennuslautakunta

Liikuntalautakunta

Pelastuslautakunta

Yleisten töiden lautakunta

Ympäristölautakunta

Kaupunginmuseo

Helsingin Energia -liikelaitos

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 07.04.2014 § 383

HEL 2011-005945 T 10 03 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 36. kaupunginosan (Viikki, Viikinranta) puisto-, luonnonsuojelu-, vesi- ja katualueiden asemakaavaehdotuksen ja 27. kaupunginosan (Vanhakaupunki) vesialueen ja kaupunginosan rajan asemakaavan muutosehdotuksen 30.10.2012 päivätyn ja 26.2.2014 muutetun piirustuksen nro 12160 mukaisesti ja sen selostuksesta ilmenevin perustein.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Hannu Penttilä

Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36024

tanja.sippola-alho(a)hel.fi

Suvi Rämö, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnitteluvirasto 26.2.2014

HEL 2011-005945 T 10 03 03

Ksv:n hankenumero 1721_1

36. kaupunginosan (Viikki, Viikinranta) puisto-, virkistys-, vesi- ja katualueen asemakaava- ja 27. kaupunginosan (Vanhakaupunki) vesialueen sekä kaupunginosan rajan asemakaavan muutosehdotuksesta (nro 12160) annetut lausunnot.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti 30.10.2012 puoltaa 30.10.2012 päivätyn asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen hyväksymistä.

Asemakaava ja asemakaavan muutos mahdollistavat nykyisen puistoalueen kunnostuksen, koira-aitauksen rakentamisen ja virkistysaluekokonaisuutta palvelevan pysäköintialueen rakentamisen.

Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 30.11.2012–4.1.2013.

Ehdotuksesta ei ole tehty muistutuksia. Ehdotuksesta ovat antaneet lausuntonsa kaupunginmuseo, kiinteistövirasto, liikuntalautakunta, pelastuslautakunta, yleisten töiden lautakunta, ympäristökeskus, Helen Sähköverkko Oy, Helsingin Energia -liikelaitos, HSY kuntayhtymä ja Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Kaupunginmuseolla (8.1.2013), kiinteistövirastolla (14.1.2013), Helsingin Energialla (15.1.2013) ja HSY kuntayhtymällä (15.1.2013) ei ole huomautettavaa asemakaavan muutosehdotuksesta.

Ympäristölautakunta (11.12.2012) pitää asemakaavaa päälinjoiltaan myönteisenä. Viikinrannan asutuksen ja luonnonsuojelualueen väliin on järkevää sijoittaa sellainen virkistystoimintojen vyöhyke, joka ohjaa virkistyskäyttöä ja toimii Natura-alueen suoja-alueena. Suunnitellut toiminnot sopivat alueelle. Ympäristölautakunta esittää, että alueen eteläosaan tulisi luonnonsuojeluohjelman mukaisesti merkitä varaus luonnonsuojelualueelle ja laajin varaston tai vajan rakennusala poistaa.

Yleisten töiden lautakunta (18.12.2012) toteaa, että kaavan toteuttamisesta aiheutuu rakennusvirastolle yhteensä ilman arvonlisäveroa 750 000 euroa kustannuksia. Vene- ja kanoottilaiturit sekä toimintaan liittyvät muut rakenteet ja varastorakennukset on tarkoituksenmukaista osoittaa asemakaavassa liikuntaviraston hallintavastuulle VU-merkinnällä ja merkitä niille kulkuyhteydet. VL/s -alueelle tulee merkitä ohjeellisina ulkoilupolkuina myös nykyiset kulkuyhteydet.

Yleisten töiden lautakunnan ja ympäristölautakunnan mukaan melontaa koskevat rauhoitusmääräykset tulee ilmaista alueella selkeästi.

Pelastuslautakunta (27.11.2012) katsoo, että alueelle tulee luoda selkeä osoitejärjestelmä.

Helen Sähköverkko Oy (4.1.2013) toteaa, että keskijännitekaapeleiden reiteille tulee tehdä johtoa varten varatun alueen merkinnät niiltä osin kuin reitti on muualla kuin katualueella.

Liikuntalautakunta (5.3.2013) toteaa, että mikäli VL/s -alue merkitään luonnonsuojelualueeksi, alueella on jatkossa mahdollista vain nykyinen toiminta, eikä Pornaistenniemi kehity toivotulla tavalla.

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus toteaa lausunnossaan (8.1.2013), että eteläosan VL/s- alue, joka on Helsingin luonnonsuojeluohjelmassa esitetty luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettavaksi, tulee merkitä kaavaan SL-merkinnällä. Laajin ve-merkintä tulee poistaa. Alueen läpi kulkeva ulkoilupolku olisi parempi siirtää kulutukselle herkän lehto- ja kallioalueen ulkopuolelle. Vaikutuksia Natura-alueeseen tulee käsitellä selostuksessa tarkemmin, jotta varsinaisen Natura-arvioinnin tarve voidaan sulkea pois.

Kaupunkisuunnitteluvirasto toteaa, että ehdotuksessa VL/s-merkitty alue sisältää merkittävien luontoarvojensa lisäksi myös merkittäviä virkistysarvoja. Saatujen lausuntojen perusteella alueen merkintä on muutettu luonnonsuojelulain nojalla suojeltavaksi tarkoitettavaksi alueeksi, jolla on erityinen virkistyskäyttömerkitys (SL-1). Kaavan otsikko on muutettu vastaamaan tehtyä muutosta. Virkistyskäytön tarpeet voidaan huomioida rauhoituspäätöksessä. Vaikutusten arviointia on tarkennettu.

Olemassa olevan selkeän ulkoilupolun on katsottu olevan tärkeä kulumisen torjunnan ja virkistysyhteyksien kannalta. Lausuntojen johdosta on asemakaavakarttaan lisätty kaapeleita koskevia merkintöjä. Katarina Saksilaisen kadun jatkaminen selkeyttää alueen osoitteistoa. Muutetussa asemakaavaehdotuksessa olevien pienten liikunta-alueiden VU-merkintä ei ole tarkoituksenmukainen.

Vuorovaikutusraportissa esitetään tiivistelmät lausunnoista sekä niiden vastineet laajemmin.

Asemakaavaehdotukseen tehdyt muutokset

Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotusta on lausuntojen johdosta tarkistettu ja kaavaselostusta täydennetty kuten asemakaavan selostuksesta ja oheisesta liitteestä tarkemmin ilmenee.

Jatkotoimenpiteet

Kaava-alueeseen ei liity maankäyttösopimusmenettelyä.

Kaupunkisuunnitteluviraston mielestä tehdyt muutokset eivät ole olennaisia, joten ehdotusta ei ole tarpeen asettaa uudelleen nähtäville. Muutoksista on neuvoteltu asianomaisten hallintokuntien kanssa.

Lisätiedot

Jouni Heinänen, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37257

jouni.heinanen(a)hel.fi

 

Liikuntalautakunta 05.03.2013 § 45

HEL 2011-005945 T 10 03 03

Päätös

Liikuntalautakunta päätti antaa Viikin (36.ko) ja Vanhakaupungin (27.ko) asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksesta (nro 12160) seuraavan lausunnon:

Liikuntaviraston toimipiste Meri-Info kalastusalueineen sijaitsee kaava-alueen välittömässä läheisyydessä osoitteessa Viikintie 1. Vanhankaupunginkoski ja suvannon erilliskalastuslupa-alue  ovat suosituimpia kalastuskohteita Helsingissä monipuolisen lajikirjonsa vuoksi - alueella riittää kalastettavaa läpi avovesikauden. Kalastoa tuetaan myös kovan kalastuspaineen vuoksi istutuksin.

Pornaistenniemen 1900-luvun alun kalamajat ovat alun perin olleet tukkilaisten käytössä ja tukinuiton päätyttyä siirtyneet Vanhankaupunginlahden ammattikalastajien tukikohdiksi. Ammattikalastuksen vähentyessä kalastustukikohdat ovat vuosien saatossa typistyneet kahteen jäljellä olevaan, joista lähempänä Matinkaarta oleva mökki on liikuntaviraston onkikoulujen käytössä ja taaempi rakennusviraston luontovalvojan tukikohtana. Mökkien väliin jäävään tilaan on rakennettu tukevat penkit ja oppaan mukana ollessa ryhmillä on mahdollisuus nuotioon. Pieni puinen laituri on luontovalvojan, Meri-Infon väen ja Kuusiluotolaisten käytössä; unohtamatta satunnaisia melojia ja onkijoita. Liikuntalautakunta toivoo vanhojen kalamajojen säilyttämistä ja pientä kunnostusta ja mahdollista varausta uusille majoille tilanteen muuttuessa.

Alueelle sopisi erinomaisesti pienimuotoista kanoottien ja soutuveneiden vuokraamista sekä mahdollinen kahvila, joka palvelisi sekä ulkoilevia (melojat, pyöräilijät, lintubongarit, koiranulkoiluttajat, hiihtäjät) että kalastavia  asukkaita. Mahdollisen uudisrakennuksen toteutuessa yleisövessojen puute voitaisiin myös korjata. Suurena puutteena alueella ovat myös vähäiset pysäköintialueet. Kalastavien ja ulkoilevien pysäköintialueet ovat karsiutuneet minimiin. Talvisaikaan Pornaistenniemen puolta ei aurata laisinkaan lukuun ottamatta kevyenliikenteen väylää. Tilanteeseen olisi hyvä saada muutos. Jokisuuntie on myös surkeassa kunnossa läpi vuoden.

Kaavoittajalta saadun tiedon mukaan ELY-keskuksen lausunnon seurauksena kaavan VL/s-alue ollaan merkitsemässä SL-alueeksi, ja uuden kanoottivajan (suurin ve-alue) merkintä poistettaneen kaavasta. Tällöin kaava mahdollistaisi Matinsillan eteläpuolella korkeintaan nykyistä toimintaa, eli kaksi olevaa vajaa säilyisivät, mutta uusia tiloja ei voitaisi rakentaa. Jos kaava toteutetaan kaavoittajalta saadun tiedon mukaan, ei alue kehity toivotulla tavalla.

Esittelijä

liikuntajohtaja

Anssi Rauramo

Lisätiedot

Hanna Lehtiniemi, arkkitehti, puhelin: 310 87723

 

Helsingin Energia -liikelaitos 15.1.2013

HEL 2011-005945 T 10 03 03

Helsingin Energian lausunto on liitteenä 1.

Lisätiedot

Jouni Kivirinne, Kehityspäällikkö, puhelin: +358 9 617 2936

jouni.kivirinne(a)helen.fi

 

Kiinteistövirasto 14.1.2013

HEL 2011-005945 T 10 03 03

Kiinteistökartta H5 S2

Kiinteistövirasto toteaa, että kaupunki omistaa kaava-alueen.

Asemakaava ja asemakaavan muutos mahdollistavat nykyisen
puistoalueen kunnostuksen, koira-aitauksen rakentamisen ja virkistysaluekokonaisuutta palvelevan pysäköintialueen rakentamisen.

Kiinteistövirasto toteaa, että tonttiosasto tulee tekemään tarvittavat tarkistukset sekä liikuntaviraston että rakennusviraston sisäisiin maanvuokrasopimuksiin, kun asemakaava on vahvistunut. 

Kiinteistövirastolla ei ole huomautettavaa asemakaavan ja asemakaavan muutoksen suhteen.

Lisätiedot

Kirsi Federley, tonttiasiamies, puhelin: 310 36451

kirsi.federley(a)hel.fi

 

Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 8.1.2013

HEL 2011-005945 T 10 03 03

Kaupunginsuunnitteluvirasto on pyytänyt kaupunginmuseon lausuntoa Pornaistenniemen asemakaavaehdotuksesta ja asemakaavan muutosehdotuksesta. Kaupunginmuseo lausuu asiasta kulttuuriympäristön vaalimisen näkökulmasta.

Vanhankaupunginkosken suvannon ranta-alue on kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittävä alue. Helsingin kaupunki sijaitsi 1550–1640 vastarannalla nykyisessä Vanhassakaupungissa. Kuninkaankartanonsaari ja Viikki, myös Pornaistenniemi, olivat saaressa sijaitsevan kuninkaankartanon maita. Pornaistenniemen (Borgnäs) eteläpään kallioisella laella on saattanut sijaita kuninkaankartanon tykkejä varten skanssirakennelmia. Suuri kuninkaallinen laivanveistämö on sijainnut 1500-luvulta 1600-luvun alkupuolelle luultavasti Pornaistenniemen luoteisrannalla. Kirjalliset tiedot näiden toimintojen sijainneista ja rakenteista ovat olemattomat ja maastossa niitä ei ole havaittu. Alueen myöhäisempi käyttö 1600 - 1800 – luvuilla oli vähäistä. Pääosa alueesta oli peltoina. Uudempi rakentaminen (rantamuurit, kadut) ja täyttö ovat todennäköisesti tuhonneet kohdiltansa muinaismuistolain suojaamat kiinteät rakenteet.

Asemakaavaehdotus ja asemakaavanmuutosehdotus ja rakennustyöt (parkkipaikat, katu) eivät muuta mahdollisten muinaisjäännösten suojelun kannalta paljonkaan nykyistä tilannetta.

Kaupunginmuseolla ei ole asemakaavaehdotuksesta ja asemakaavan muutosehdotuksesta huomautettavaa.

30.5.2012 Lausunto annettu

Lisätiedot

Markku Heikkinen, tutkija, puhelin: +358 9 310 71552

markku.heikkinen(a)hel.fi

 

Yleisten töiden lautakunta 18.12.2012 § 580

HEL 2011-005945 T 10 03 03

Päätös

Yleisten töiden lautakunta päätti antaa kaupunkisuunnitteluvirastolle seuraavan lausunnon:

Asemakaavaehdotus koskee 36. kaupunginosan (Viikki, Viikinranta) puisto-, virkistys-, vesi- ja katualueita ja asemakaavan muutosehdotus 27. kaupunginosan (Vanhankaupunginlahti) vesialuetta ja kaupunginosien rajaa.

Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotus mahdollistaa nykyisen puistoalueen kunnostuksen, koira-aitauksen sekä virkistysaluekokonaisuutta palvelevan pysäköintialueen rakentamisen. Alue on yleiskaava 2002:ssa virkistysaluetta, ja se kuuluu Helsinkipuistona kehitettävään virkistysaluekokonaisuuteen. Lähes koko alue on asemakaavoittamatonta.

Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotus parantaa ja vahvistaa Pornaistenniemen virkistysarvoa jäsennöimällä pysäköintiä, virkistysreittejä ja virkistyskäyttöä. Pysäköintialueet osoitetaan Katariina Saksilaisen kadun jatkeelle. Puistoalueeksi kaavoitetulle alueelle (VP) osoitetaan ohjeellinen alue koira-aitauksille (vc). Lehtomainen, linnustoltaan ja sienilajistoltaan arvokas osa Pornaistenniemeä on merkitty virkistysalueeksi, jolla ympäristö tulee säilyttää (VL/s). Kun melonta mm. tässä kuvattujen uusien rakenteiden ansiosta alueella vilkastuu, on rauhoitettu alue merkittävä vesialueilla nykyistä näkyvämmin ja rauhoitetun alueen myös melontaa koskevat vesialueiden käytölle asettamat rajoitukset on ilmaistava sen lähistöllä liikkujille selkeästi, myös esimerkiksi rantautumispaikkojen yhteydessä.

Kaava mahdollistaa veneilyyn, melontaan ja kalastukseen liittyviä toimintoja, joista rakennusvirasto ei vastaa. Vene- ja kanoottilaiturit sekä toimintaan liittyvät muut rakenteet ja varastorakennukset on tarkoituksenmukaista osoittaa asemakaavassa liikuntaviraston hallintavastuulle VU-merkinnällä ja merkitä asemakaavaan niille tarvittavat kulkuyhteydet.

Rakennusvirasto esittää, että virkistysaluetta, jonka ympäristö säilytetään (VL/s), täydennetään merkitsemällä asemakaavaan ohjeellisina ulkoilupolkuina myös nykyiset kulkuyhteydet, jotta niiden kunnostaminen on jatkossa mahdollista.

Asemakaavan muutoksesta rakennusvirastolle aiheutuvat investointikustannukset ovat yhteensä noin 750 000 euroa. Näistä Katariina Saksilaisen kadun jatkeen ja pysäköintialueiden kustannukset ovat noin 500 000 euroa ja puistoalueiden kustannukset ovat noin 250 000 euroa. Kustannukset eivät sisällä veneilyyn, melontaan ja kalastukseen esitettyjen rakenteiden toteuttamista. Rakennusvirasto on varautunut toteuttamaan asukkaiden pitkään toivoman, Viikinrantaa ja Arabianrantaa palvelevan koira-aitauksen asemakaavan vahvistuttua.

Yleisten töiden lautakunta puoltaa asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen hyväksymistä edellä esitetyin huomautuksin.

Käsittely

18.12.2012 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Esittelijän muutos:
Lisätään päätösehdotuksen viidennen kappaleen loppuun seuraava uusi virke:

”Kun melonta mm. tässä kuvattujen uusien rakenteiden ansiosta alueella vilkastuu, on rauhoitettu alue merkittävä vesialueilla nykyistä näkyvämmin ja rauhoitetun alueen myös melontaa koskevat vesialueiden käytölle asettamat rajoitukset on ilmaistava sen lähistöllä liikkujille selkeästi, myös esimerkiksi rantautumispaikkojen yhteydessä.”

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Virpi Vertainen, aluesuunnittelija, puhelin: 310 38518

virpi.vertainen(a)hel.fi

Elmeri Ahti, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 38335

elmeri.ahti(a)hel.fi

 

Ympäristölautakunta 11.12.2012 § 354

HEL 2011-005945 T 10 03 03

Päätös

Ympäristölautakunta päätti antaa seuraavan lausunnon.

Ympäristökeskus pitää asemakaavaa päälinjoiltaan myönteisinä. Viikinrannan asutuksen ja luonnonsuojelualueen väliin on järkevää sijoittaa sellainen virkistystoimintojen vyöhyke, joka ohjaa virkistyskäyttöä ja toimii samalla Natura-alueen suoja-alueena. Suunnitellut toiminnot sopivat tälle alueelle.

Kaava-alueen eteläosa on Pornaistenniemen tervaleppälehtoa, jota Helsingin luonnonsuojeluohjelmassa 2008-2017 on ehdotettu rauhoitettavaksi arvokkaan lintu- ja sienilajiston perusteella. Tuleva suojelualue on sovitettavissa asemakaavaan niin, että nykyinen virkistyskäyttö säilyy pääpiirteissään, mutta nykyistä paremmin ohjattuna. Kaavamerkintöjä tulee kuitenkin muuttaa siten, että kaava-alueen eteläosaan tehdään luonnonsuojelualueen varaus luonnonsuojeluohjelman mukaisesti ja laajin ve-varaus uudisrakennukselle poistetaan.

Melonnan tarpeisiin on tehty varaus kanoottien rantautumispaikalle. Ympäristökeskus pitää myönteisenä melonnan edistämistä Vanhankaupungin selällä ja Vantaanjoella. Nykyiset kevyenliikenteen väylät mahdollistavat sinällään kanootin kantamisen kosken ohi meren ja joen välillä, mutta myös joen puolella voisi olla aiheellista osoittaa turvallinen maihinnousupaikka kosken ohitusta varten. Joen runsaan virtaaman aikana kaavaan nyt merkitty kanoottien rantautumispaikka on vielä melko vuolaassa kohdassa. Kaikkiaan melonnan edistämistä palveleville rakenteille olisi enemmän sijaa Arabianrannan puoleisella rannalla. Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueella on sulan veden aikainen liikkumiskielto, mikä rajoittaa melonnan houkuttelevuutta Viikin puolella Vanhankaupunginkoskea. Kun melonta mm. tässä kuvattujen uusien rakenteiden ansiosta alueella vilkastuu, on rauhoitettu alue merkittävä vesialueilla nykyistä näkyvämmin ja rauhoitetun alueen myös melontaa koskevat vesialueiden käytölle asettamat rajoitukset on ilmaistava sen lähistöllä liikkujille selkeästi, myös esimerkiksi rantautumispaikkojen yhteydessä.

Käsittely

11.12.2012 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti muuttaa kappaleen neljä viimeisen virkkeen muotoon:

Kun melonta mm. tässä kuvattujen uusien rakenteiden ansiosta alueella vilkastuu, on rauhoitettu alue merkittävä vesialueilla nykyistä näkyvämmin ja rauhoitetun alueen myös melontaa koskevat vesialueiden käytölle asettamat rajoitukset on ilmaistava sen lähistöllä liikkujille selkeästi, myös esimerkiksi rantautumispaikkojen yhteydessä.

Esittelijä

ympäristöpäällikkö

Päivi Kippo-Edlund

Lisätiedot

Eeva Pitkänen, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 31517

eeva.pitkanen(a)hel.fi

Pekka Paaer, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 64316

pekka.paaer(a)hel.fi

 

Pelastuslautakunta 27.11.2012 § 142

HEL 2011-005945 T 10 03 03

Päätös

Pelastuslautakunta päätti antaa asiasta seuraavan lausunnon koskien Pornaistenniemen asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotusta.

Suunnittelualueelle tulee luoda selkeä osoitejärjestelmä, jonka avulla alueen käyttäjät pystyvät hälyttämään apua ja saamaan avun oikeaan paikkaan mahdollisimman nopeasti. Alueen kehittyminen virkistysaluekokonaisuutena tulee lisäämään alueella liikkuvien ihmisen määrää.

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 §

Esittelijä

pelastuskomentaja

Simo Wecksten

Lisätiedot

Katja Seppälä, vanhempi palotarkastaja, puhelin: 310 31236

katja.seppala(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 30.10.2012 § 378

HEL 2011-005945 T 10 03 03

Ksv 1721_1, karttaruutu H5/S2

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti

-        lähettää 30.10.2012 päivätyn 36. kaupunginosan (Viikki, Viikinranta) puisto-, virkistys-, vesi- ja katualueen asemakaavaehdotuksen ja 27. kaupunginosan (Vanhakaupunki) vesialueen sekä kaupunginosan rajan asemakaavan muutosehdotuksen nro 12160 kaupunginhallitukselle puoltaen sen hyväksymistä

-        antaa vuorovaikutusraportin mukaiset vastineet esitettyihin mielipiteisiin.

Samalla lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotus asetetaan nähtäville 30 päiväksi maankäyttö- ja rakennusasetuksen 27 §:n mukaisesti.

Päätösjakelu:

- kaupunginhallitus

- hallintokeskus, Paula Vartiainen

Esittelijä

asemakaava-arkkitehti

Annukka Lindroos

Lisätiedot

Jouni Heinänen, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 37257

jouni.heinanen(a)hel.fi

Kaarina Laakso, diplomi-insinööri, ympäristöhäiriöt, puhelin: 310 37250

kaarina.laakso(a)hel.fi

Harri Verkamo, liikenneinsinööri, liikennesuunnittelu, puhelin: 310 37127

harri.verkamo(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566