Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2014

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/10

 

23.04.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 122

Kj / Kunnan asukkaan aloite Tapaninvainion lähipalveluiden parantamisesta

HEL 2012-012588 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti merkitä kunnan asukkaan aloitteen tiedoksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Saara Kanto, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 25531

saara.kanto(a)hel.fi

Liitteet

1

Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksen aloite Tapaninvainion lähipalveluiden parantamiseksi_ilman allekirj.pdf

2

Vt Antti Vuorelan talouarvioaloite Tapaninvainion lähipalveluiden parantamisesta.pdf

3

Vt Kauko Koskisen ja 9 muun valtuutetun talousarvioaloite Tapaninvainion lähipalveluiden lisäämisestä.pdf

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijä

Tapaninvainion kaupunginosayhdistys ry on tehnyt aloitteen, jossa esitetään selvitettäväksi Tapaninvainion palvelutilanne uusien tietojen ja tuoreiden väestöennusteiden valossa ja lisäksi esitetään, että aiemmin suunniteltu korttelitalohanke, ns. Kapuntalo, arvioidaan ja palautetaan uudelleen kaavasuunnitteluun.

Kaupunginhallitus toteaa, että kuntalain 28 §:n mukaan kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Kaupunginvaltuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Jos valtuuston toimivaltaan kuuluvassa asiassa aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista, asia on otettava valtuustossa käsiteltäväksi viimeistään kuuden kuukauden kuluessa asian vireille tulosta.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 25 §:n mukaan kaupunginhallituksen tulee esittää valtuuston tietoon vuosittain viimeistään sen huhtikuussa pidettävässä kokouksessa valtuuston toimivaltaan kuuluvissa asioissa kunnan asukkaan aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Käsiteltäessä kunnan asukkaan aloitteita sallitaan keskustelu. Kaupunginhallituksen on saatettava käydystä keskustelusta laadittu pöytäkirja kysymyksessä olevien asioiden valmistelussa huomioon otettavaksi.

Päätöksentekoa yksittäisten aloitteiden osalta ei toivomusponsia lukuun ottamatta sallita.

Kaupunginjohtaja toteaa, että Tapaninvainion lähipalveluiden parantamista on käsitelty viime vuosina useaan otteeseen, viimeksi vuoden 2014 talousarvioaloitteiden käsittelyn yhteydessä. Talousarvioaloitteiden vastaukset ovat liitteinä 2 ja 3. Aloitteen tekijälle on vastattu talousarvioaloitteiden vastausten mukaisesti 4.12.2013.

Vastauksessa todettiin, että vuoden 2014 talousarvioaloitteiden vastausten perusteella päivähoitopalvelun ja perusopetuksen nykyinen palvelutarjonta on Tapaninvainion alueella riittävä. Varhaiskasvatuslautakunnan ja opetuslautakunnan talousarvioaloitteisiin antamien lausuntojen perusteella päivähoitopalvelulla ja perusopetuksessa ei ole uudisrakentamisen tarvetta Tapaninvainion alueella.

Kaupunginhallitus katsoo edellä olevan riittäväksi selvitykseksi asiasta.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Saara Kanto, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 25531

saara.kanto(a)hel.fi

Liitteet

1

Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksen aloite Tapaninvainion lähipalveluiden parantamiseksi_ilman allekirj.pdf

2

Vt Antti Vuorelan talouarvioaloite Tapaninvainion lähipalveluiden parantamisesta.pdf

3

Vt Kauko Koskisen ja 9 muun valtuutetun talousarvioaloite Tapaninvainion lähipalveluiden lisäämisestä.pdf

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 31.03.2014 § 350

HEL 2012-012588 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä kunnan asukkaan aloitteen tiedoksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Saara Kanto, suunnitteluinsinööri, puhelin: 310 25531

saara.kanto(a)hel.fi

 

Kaupunginjohtaja 04.12.2013 § 205

HEL 2012-012588 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginjohtaja päätti antaa seuraavan vastauksen kunnallisaloitteesta koskien Tapaninvainion lähipalveluiden parantamista. Vuoden 2014 talousarvioaloitteiden vastausten perusteella päivähoitopalvelun ja perusopetuksen nykyinen palvelutarjonta on Tapaninvainion alueella riittävä. Varhaiskasvatuslautakunnan ja opetuslautakunnan antamien lausuntojen perusteella päivähoitopalvelulla ja perusopetuksessa ei ole uudisrakentamisen tarvetta Tapaninvainion alueella.

Päätöksen perustelut

Aloitteessa esitetään mm., että Tapaninvainion palvelutilanne selvitetään uusien tietojen ja tuoreiden väestöennusteiden valossa ja aiemmin suunniteltu korttelitalohanke, ns. Kapuntalo, uudelleen arvioidaan ja palautetaan alueen kaavasuunnitteluun.

Tapaninvainion lähipalveluiden parantamista on käsitelty viime vuosina useaan otteeseen, viimeksi vuoden 2014 talousarvioaloitteiden käsittelyn yhteydessä (ks. liitteet).

Vuoden 2014 talousarvioaloitteiden vastauksiin (liitteenä) viitaten todetaan seuraavaa. Tapaninvainio kuuluu Malmi-Pukinmäen varhaiskasvatusalueeseen, jonka päivähoidon palveluverkko on varsin tiivis. Nykyisen palvelutarjonnan katsotaan riittävän, vaikka uusimman väestöennusteen mukaan päivähoitoikäisten lasten osuus kasvaa Tapaninvainion osa-alueella noin 90 lapsella vuoteen 2019 mennessä. Vastaavasti lähialueilla 1–6 -vuotiaiden osuus väestöstä pysyy ennallaan tai laskee hieman. Tapaninvainiossa sijaitsee 42 tilapaikkainen päivähoitoyksikkö Immola-Tilhi, jonka päiväkoti Tilheen saadaan uusia tilapaikkoja noin 21, kun peruskorjaus valmistuu vuoden 2014 lopussa. Lisäksi opetusvirastolta on vapautumassa lähivuosina tilaa, jota voidaan tarvittaessa ottaa päivähoidon käyttöön.

Edelleen vuoden 2014 talousarvioaloitteiden vastauksiin (liitteenä) viitaten todetaan seuraavaa. Tapaninvainion alue kuuluu Malmin alueeseen, jossa on Pukinmäen peruskoulu, Ylä-Malmin peruskoulu, Soinisen koulu, Kotinummen ala-asteen koulu ja Hietakummun ala-asteen koulu. Kun tarkastellaan alueen oppilasmääräennusteita ja käytössä olevia koulutiloja, niin voidaan todeta, että alueella ei ole lisäkapasiteettitarvetta. Nykyisen palvelutarjonnan katsotaan olevan riittävä. Tapaninvainiossa on Pukinmäen peruskoulun sivupiste, joka toimii Immolantien tilapäisissä tiloissa.

Lisäksi Vt Antti Vuorelan vuoden 2014 talousarvioaloitteen (liitteenä) käsittelyn yhteydessä kiinteistölautakunnalta pyydettyyn lausuntoon viitaten todetaan, että ns. Kapuntalo –hankkeelle aikoinaan suunniteltu tontti (39049/2), osoitteessa Uimarannantie 8 on varattu 31.12.2013 saakka Esperi Care Oy:lle uudisrakennushankkeen suunnittelua varten.

Lisätiedot

Saara Kanto, projekti-insinööri, puhelin: 310 25531

saara.kanto(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566