Helsingfors stad

Protokoll

4/2014

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/24

 

26.02.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 66

Stj / Den av ledamoten Tuomo Valokainen väckta motionen om stadens hälsostations- och sjukhustjänster

HEL 2013-009003 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledamoten Tuomo Valokainen väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Annikki Thoden, stf. stadssekreterare, telefon: 310 36048

annikki.thoden(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite (allekirjoitettu)

2

Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredraganden

Ledamoten Tuomo Valokainen och 18 andra ledamöter föreslår i sin motion att staden ska börja förbättra sina sjukhustjänster så att alla som går till en läkare får det lättare att vid behov bli grundligare undersökt och behandlad. 

Stadsstyrelsen hänvisar till ett utlåtande och framhåller att staden har heltäckande primärvårdstjänster och att dessa kompletteras med stadens egen specialiserade sjukvård och med den specialiserade sjukvården inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, till vilken också bilddiagnostik och laboratorieundersökningar hör.

Social- och hälsovårdsverket följer i sin verksamhet social- och hälsovårdsministeriets grunder, anvisningar och bestämmelser när det gäller tillgång till vård. Grunderna omfattar uppgifter inom primärvården, indikationer för remittering till specialiserad sjukvård och information som ska ingå i remiss till specialiserad sjukvård.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Annikki Thoden, stf. stadssekreterare, telefon: 310 36048

annikki.thoden(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite (allekirjoitettu)

2

Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Kaupunginkanslia

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 10.02.2014 § 159

HEL 2013-009003 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Tuomo Valokaisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Annikki Thoden, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36048

annikki.thoden(a)hel.fi

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 01.10.2013 § 324

HEL 2013-009003 T 00 00 03

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle valtuutettu Tuomo Valokaisen ym. kaupunginsairaalan ja terveyskeskuksen palveluita koskevaan valtuustoaloitteeseen seuraavan lausunnon:

”Helsingin kaupungilla on koko kaupungin kattavat perusterveydenhuollon palvelut. Perusterveydenhuollon palveluissa on mahdollisuus erikoissairaanhoidon konsultaatioihin. Avosairaanhoidon palveluiden ohella kaupungilla on sisätautien, fysiatrian, neurologian ja psykiatrian poliklinikat sekä geriatrinen muistipoliklinikka, joihin perusterveydenhuollon lääkäreillä on mahdollisuus lähettää potilaita jatkotutkimuksiin ja hoitoon.

Terveyskeskus järjestää myös potilaan sairaanhoitoon liittyvää lääkinnällistä kuntoutusta. Siihen kuuluu mm. kuntoutusneuvonta ja -ohjaus, toiminta- ja työkyvyn sekä kuntoutustarpeen arviointi, toimintakyvyn parantamiseen ja ylläpitämiseen tähtäävät terapiat sekä apuvälinepalvelut. Selkäpotilaan kohdalla nämä toimenpiteet toteutuvat ensisijaisesti terveysasemalla lääkärin ja fysioterapeutin yhteistyönä, erityisesti fysioterapeutin toteuttamana arviointina, ohjauksena ja terapiana.

Hoitoon ohjaus ja pääsy

Sosiaali- ja terveysviraston ”Hoitoonohjaus Helsingissä” -dokumentti kuvaa hoidon porrastuksen ja hoitopaikan valinnan lääketieteelliset perusteet. Potilaan ohjauksesta kaupungin poliklinikoille tai HUS:n poliklinikoille noudatetaan sovittuja kriteereitä ja ohjeita. Hoitoon pääsyn perusteet on määritelty sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemissa kiireettömän hoidon perusteissa, jotka jokaisen lääkärin edellytetään tuntevan. Potilaiden hoitoon pääsyn perusteissa on määritelty perusterveydenhuollon tehtävät, erikoissairaanhoitoon lähettämisen indikaatiot (aiheet) ja lähetteessä edellytettävät tiedot.

Terveysasemilta tehtävät lähetteet jatkohoitoon ja jatkotutkimuksiin perustuvat lääketieteellisiin kriteereihin, Käypä Hoito -ohjeisiin, voimassa oleviin sopimuksiin sekä lainsäädäntöön. Poliklinikoilla noudatetaan samoja kiireettömän hoidon perusteita kuin sairaanhoitopiirien järjestämässä erikoissairaanhoidossa. Jos poliklinikalle osoitettu lähete ei täytä em. erikoissairaanhoidon tutkimukseen ja hoitoon pääsyn perusteita, voidaan lähete palauttaa lähettävälle lääkärille terveysasemalla annettavaa hoitoa varten. Palautteeseen kirjataan tarpeelliset tutkimus- ja hoito-ohjeet.

Terveyskeskuksen toteuttamaan erikoissairaanhoitoon pääseminen edellyttää lääkärin lähetettä. Terveydenhuoltolain mukaan hoidon tarpeen arviointi tulee aloitettaan kolmessa viikossa lähetteen saapumisesta. Arvioinnin edellyttämät tutkimukset ja erikoislääkärin arviointi on tehtävä kolmessa kuukaudessa lähetteen saapumisesta. Jos tutkimuksissa todetaan hoidon tarve, hoito on aloitettava viimeistään kuudessa kuukaudessa hoidon tarpeen toteamisesta.

Ainoastaan poliklinikoiden (tai sairaaloiden) erikoislääkärit voivat lähettää potilaita erityisiin kuvantamistutkimuksiin (tietokonetomografia ja magneettikuvaus).

Jonotusajat terveysasemien lääkärin vastaanotolle ja sisätautien poliklinikoille vaihtelevat jonkin verran eri alueiden välillä. Ajanvarausaikojen jonoa seurataan säännöllisesti ja jonojen pituutta sekä alueellisia vaihteluja pyritään mahdollisuuksien mukaan tasaamaan mm. potilasohjauksella. Palveluketjujen ja palvelutarjonnan jatkuvalla kehittämisellä pyritään parantamaan ja sujuvoittamaan kuntalaisten hoitoon pääsyä. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon poliklinikoiden lain määrittelemät hoidon tarpeen arvioinnin ja hoitoon pääsyn määräajat toteutuvat Helsingissä pääsääntöisesti 100 %:sti. Hoitoon tarpeen arvioinnin ja hoitoon pääsyn toteutumisesta sekä odotusajoista tiedotetaan kuntalaisia ja raportoidaan THL:lle kolme kertaa vuodessa.

HUS-liikelaitosten tuottamat jatkotutkimukset

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto ostaa kuvantamis- ja laboratoriopalvelut HUS-liikelaitoksilta. Virastolla on palvelusopimus HUS-kuvantaminen liikelaitoksen kanssa. Palvelusopimuksessa on palvelukuvaus, palvelusuunnitelma ja HUS-Kuvantamisen hinnasto, jonka mukaan kuvantamisen hinnat määräytyvät. Sopimus on voimassa 1.1.2013 alkaen toistaiseksi. Palvelusuunnitelma ja hinnasto päivitetään vuosittain.

HUS-Kuvantamisen tuottamista palveluista tavalliset natiivikuvaukset ovat määrällisesti suurin palvelu. Tietokonetomografiat ja magneettikuvaukset ovat lukumäärältään vähäisempi, mutta kustannuksiltaan kallis ja nopeasti lisääntyvä palvelu. Ultraäänitutkimuksissa tarve ja tarjonta eivät kohtaa, mitä HUS on korjannut lisäämällä resursseja.

Palvelusopimuksen valmistelua ja seurantaa sekä HUS-Kuvantamisen tuottamien palvelujen toteutumista ja kehittämistä varten toimii Sosiaali- ja terveysviraston ja HUS-Kuvantamisen välinen yhteistyöryhmä. Ryhmän tehtävänä on kuvantamispalvelujen vuosisopimuksen päivittäminen sekä erilaisten toimenpiteiden valmistelu kuvantamispalvelujen määrän ja kustannusten alentamiseksi. Ryhmä seuraa mm. palvelujen saatavuutta, laskutusta, jonotusaikojen pituutta ja lausuntojen toimittamista. 

Laboratoriopalvelut Helsingin Sosiaali- ja terveysvirasto ostaa HUS:n laboratorioliikelaitokselta (HUSLAB) vastaavanlaisella palvelusopimuksella kuin kuvantamispalvelut. Palvelusopimuksen seurantaa ja päivittämistä sekä HUSLAB:n tuottamien palvelujen kehittämistä varten toimii Sosiaali- ja terveysviraston ja HUSLAB:n välinen yhteistyöryhmä.

Terveysvaikutusten arviointi

Yhtenäiset ohjeet hoidon kiireellisyyden ja tarpeen arvioissa, hoitoon pääsyssä sekä jatkohoito-ohjauksessa edistävät kuntalaisten tasa-arvoista palveluihin pääsyä. Potilaiden tarkoituksenmukaista palveluiden saantia ja sujuvaa siirtymistä palveluiden välillä edistetään näyttöön perustuvalla toiminnalla, toimintakäytäntöjen jatkuvalla arvioinnilla ja kehittämisellä, sekä eri toimijoiden välisellä, tiiviillä yhteistyöllä.”

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Irmeli Suvanto, kehittämissuunnittelija, puhelin: 310 42681

irmeli.suvanto(a)hel.fi

Stina Paldanius, toiminnansuunnittelija, puhelin: 310 42680

stina.paldanius(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

kaupunginkanslia@hel.fi

http://www.hel.fi/kaupunginkanslia

+358 9 655 783

 

FI02012566