Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2013

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/17

 

25.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 304

Kj / Valtuutettu Matti Niirasen aloite toimitiloista mikro- ja yksinyrittäjille sekä freelancereille

HEL 2013-001435 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Matti Niirasen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Juha Viljakainen, hankepäällikkö, puhelin: 310 36276

juha.viljakainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Niiranen Matti valtuustoaloite Kvsto 30.1.2013 asia 19

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Matti Niirasen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Matti Niirasen ja 20 muun valtuutetun aloite on kokonaisuudessaan seuraava:

”Mikroyrittäjien, yksinyrittäjien ja freelancereiden määrä on eri syistä johtuen kasvussa Helsingissä. Näiden yritysten ja freelancereiden toimitilatarve on tämän johdosta suuri. Etenkin luovilla aloilla kaivataan kohtuuhintaisia työtiloja ja toimistohuoneita. Samaan aikaan kaupungin omistuksessa on tyhjilleen erilaisia entisiä teollisuus-, toimisto- ja muita rakennuksia.

Helsingin kaupunginvaltuuston strategiassa (2009–2012) on yhtenä arvona yrittäjämielisyys. Samoin strategiassa ilmaistaan halu tukea mm. luovien alojen kehittämishankkeita ja yrittäjyyden kasvualoja.

Edellä mainittuun viitaten me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut ehdotamme, että Helsingin kaupunki tutkii mahdollisuudet tarjota vuokralle enemmän kohtuuhintaisia toimitiloja mikroyrityksille ja yksinyrittäjille. Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi uudenlainen toimistohotellikonsepti. Ehdotamme tarkoitusta varten selvitettäväksi myös Koy Kaapelitalon mallin mukaista kiinteistöyhtiötä, jonka tehtävänä olisi jalostaa edellä mainittuun tarkoitukseen kaupungin hallussa olevia tai sen haltuun tulevia toimisto- ja teollisuus- ja muita rakennuksia.”

Kaupunginhallitus toteaa, että kaupungin strategiaohjelman 2013–2016 tavoitteena on, että Helsinki on Suomen yritysmyönteisin kaupunki vuonna 2016. Tavoitetta aiotaan toteuttaa mm. tarjoamalla yrityksille monipuolisia sijoittumismahdollisuuksia kaupungin eri osissa ja huolehtimalla tonttitarjonnan riittävyydestä varaamalla erilaisia alueita yritystoiminnan tarpeisiin. Lisäksi tavoitteena on varmistaa pienten ja keskisuurten yritysten toimitilojen saatavuus ja vahvistaa teollisuuden sekä mikroyritysten, pienten ja keskisuurten yritysten toimintamahdollisuuksia (esim. Kaapelitalo -malli).

Tilakeskuksen mukaan tällä hetkellä Helsingin kaupungin alueella on tarjolla runsaasti toimitilaa – pelkästään toimistoja noin 350 000 m2. Hyvän tarjonnan vuoksi markkinoilta on saatavissa myös kohtuuhintaista tilaa alkaville yrityksille. Helsingin kaupungin omissa ja tytäryhtiöiden omistamissa kiinteistöissä on myös jonkin verran vapaata toimitilaa. Valtuustoaloitteessa mainittua toimistohotellikonseptiin (esim. Kaapelitalo-malli) soveltuvaa kokonaisuutta kaupungilla ei ole tarjota, vaan vapaat yksittäiset tilat sijaitsevat eri puolella kaupunkia. Helsingin tilakeskus vuokraa mm. tarjousten perusteella runsasta 600 aravarahoitteisissa yhtiöissä olevaa pienehköä tilaa niitä tarvitseville. Tässä käytössä on nyt noin 100 000 m2 tiloja. Uusille alueille – kuten Jätkäsaareen ja Kalasatamaan valmistuu lähivuosina pieniä liiketiloja Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka Oy) omistamiin asuinkiinteistöihin. Talous- ja suunnittelukeskuksen elinkeinopalvelu ja kehittämisosasto ovat tuottaneet Jätkäsaaren uusista liiketiloista ”Jätkäsaaren liiketilat kartalla” -sovelluksen, jonka tarkoituksena on parantaa tilojen tarjoajien ja tiloja etsivien yrittäjien kohtaantoa. Sovellus löytyy osoitteesta http://jatkasaarenliiketilat.hel.fi.

Strategiaohjelman tavoitteena toimitilojen omistukseen liittyen on, että ulkopuolisille vuokrattujen toimitilojen omistuksesta luovutaan. Kaupungin rooli nähdään ensisijaisesti toimintamahdollisuuksien, kuten toimitilojen saatavuuden varmistajana eikä niinkään toimitilojen tarjoajana.

Kaupunki on osallistunut alkavien yritysten tilavuokrauksiin mm. yrityshautomotoiminnan kautta. Hautomoissa edistämistoimet eivät suoranaisesti kohdistu tiloihin vaan yrityshautomon yleiseen hallintoon nk. management-tukena. Tällaisia hautomoita on ollut vuodesta 1995 lähtien kahdeksan, joista tällä hetkellä toiminnassa ovat Aalto yliopiston Start-Up Center (sisältäen myös Arabus-yrityshautomon) sekä Helsinki Business and Science Park Oy. Em. hautomoiden saama ESR -rahoitus estää suoranaisen subvention tilojen osalta.

Tällä hetkellä kaupungin elinkeinopalvelu on käynnistänyt kaupungintalokortteleissa mm. Nokian Bridge-ohjelman (tukee yhtiöstä lähteneiden ihmisten uudelleensijoittumista, oman yrityksen perustamista ja koulutusta) ja Helsingin kaupungin Pks-muutos -yrittäjyyshankkeen, joiden puitteissa alkavat yritykset voivat hyödyntää tiloja sekä YritysHelsingin neuvontatiimin palveluja. Vastaavasti Kolmas tie -hankkeen puitteissa isommalle ryhmälle luovien alojen aloittavia yrityksiä on annettu mahdollisuus hyödyntää hankkeen käytössä olevaa tilaa sekä neuvontapalveluja. Lisäksi yhteisöllistä työskentelytilaa yrittäjille, Helsingin kaupungin omista vajaakäytössä  olevista tiloista, muotoileva Loft -konsepti tuo eri yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien kanssa räätälöityjä neuvontapalveluita tarjolle Pop Up -periaatteella.

Erityisesti uusimuotoista kokoontumistilaa kontaktien luomiseksi, yhteisen liiketoiminnan suunnittelemiseksi ja sosiaalisten verkostojen luomiseen tarjoavat jo nyt muutamat toimijat, esimerkkinä yritysten verkostoitumispaikka Hub Helsinki sekä kaupungin ja Yliopiston yhteinen yrittäjyyden edistämistila Helsinki Think Company Vuorikadulla.

Kaupunki tähtää jatkossakin monin eri keinoin yritysmyönteisyyden lisäämiseen. Valtuustoaloitteessa mainittua toimistohotellikonseptiin (esim. Kaapelitalo -malli) soveltuvaa kokonaisuutta kaupungilla ei ole kuitenkaan tarjota, vaan vapaat yksittäiset tilat sijaitsevat eri puolella kaupunkia.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Juha Viljakainen, hankepäällikkö, puhelin: 310 36276

juha.viljakainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Niiranen Matti valtuustoaloite Kvsto 30.1.2013 asia 19

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Talous- ja suunnittelukeskus

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 09.09.2013 § 884

HEL 2013-001435 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Matti Niirasen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Juha Viljakainen, hankepäällikkö, puhelin: 310 36276

juha.viljakainen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566