Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2013

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/32

 

25.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 319

Kaj / Valtuutettu Heikki Takkisen aloite lasten liikenneturvallisuuden parantamisesta Käpylän alueella

HEL 2013-001440 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Heikki Takkisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintosihteeri, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Heikki Takkisen aloite

2

Käpylän liikenneturvallisuussuunnitelma, Kslk 19.11.2009

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Heikki Takkisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Heikki Takkinen ja neljä muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että Käpylän alueella tulisi käynnistää hanke lasten liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

Kaupunginhallitus viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että aloitteessa on nostettu esiin useita vastaavia liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä, jotka sisältyvät kaupunkisuunnittelulautakunnassa 11.9.2009 hyväksyttyyn Käpylän liikenneturvallisuussuunnitelmaan sekä voimassa olevassa liikenteen ohjaussuunnitelmaan. Liikenneturvallisuussuunnitelma on esityslistan liitteenä 2.

Kaupunginhallitus katsoo, ettei Käpylän alueelle ole tässä vaiheessa tarkoituksenmukaista laatia uutta erillistä liikenneturvallisuussuunnitelmaa. Syksyllä 2013 käynnistetään kaupunkisuunnitteluvirastossa koko kaupungin kattavan liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman valmistelu, jonka yhteydessä arvioidaan mahdollisimman yhtenäiset tavat liikenneturvallisuuden edistämiseksi eri alueilla Helsingissä. Samalla huomioidaan myös aloitteessa ehdotetut toimenpiteet. Liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä toteutetaan kaupungin liikenneinvestointimäärärahat huomioon ottaen.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintosihteeri, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Heikki Takkisen aloite

2

Käpylän liikenneturvallisuussuunnitelma, Kslk 19.11.2009

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 09.09.2013 § 900

HEL 2013-001440 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Heikki Takkisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintosihteeri, puhelin: 310 36045

suvi.ramo(a)hel.fi

 

Talous- ja suunnittelukeskus 30.8.2013

HEL 2013-001440 T 00 00 03

Talous- ja suunnittelukeskus toteaa, että aloitteessa on esitetty toteutettavaksi useita Käpylän alueen liikenneturvallisuutta lisääviä toimenpiteitä. Kaupunkisuunnittelulautakunta on antanut asiasta lausunnon.

Kaupunkisuunnittelulautakunta on lausunnossaan todennut, että Käpylän liikenneturvallisuussuunnitelma on hyväksytty kaupunkisuunnittelulautakunnassa 19.11.2009. Liikenneturvallisuussuunnitelman laatimisessa on hyödynnetty asukaskyselyä. Lisäksi kaupunkisuunnittelulautakunta toteaa, että valtuustoaloitteessa on nostettu esiin useita samoja tai lähes samoja liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä, joita on käsitelty hyväksytyssä liikenneturvallisuussuunnitelmassa ja voimassa olevassa liikenteen ohjaussuunnitelmassa. Liikenneturvallisuussuunnitelmassa esitetyistä kahdestatoista toimenpiteestä yhdeksän on toteutettu.

Talous- ja suunnittelukeskus toteaa, että vuoden 2014 talousarvio ja siihen liittyvä strategiaohjelman 2013-2016 mukainen 10 vuoden investointiohjelma on valmisteilla siten, että investointien vuotuinen kokonaistaso on 435 milj. euroa. Investointiohjelmassa ovat etusijalla turvallisuuden ja terveellisyyden kannalta välttämättömät hankkeet. Vuosittain käytössä olevien määrärahojen käytön ohjelmointi tehdään rakennusvirastossa pääosin yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnitteluosaston kanssa, ja ohjelman hyväksyy yleisten töiden lautakunta osana talousarviovuoden toimintasuunnitelmaa.

Yleisten töiden lautakunnan vuoden 2014 talousarvioehdotuksessa Käpylän liikenneturvallisuussuunnitelmassa esitetyt, vielä toteuttamattomat toimenpiteet on ohjelmoitu seuraavasti: Käpyläntien ja Kullervonkadun liittymään rakennettava kiertoliittymä 0,8 milj. euron suuruisena vuosille 2017–2018, muut Käpyläntiehen ja Pohjolanaukioon liittyvät järjestelyt yhteensä 2,5 milj. euron suuruisena 10-vuotisen investointiohjelman loppupuolella.

Näiden lisäksi keskisen suurpiirin alueella, johon Käpylän alue kuuluu, toteutetaan vuosittain muita pieniä liikenneturvallisuutta parantavia liikenteenohjausjärjestelyjä sekä hidaste- ja korokejärjestelyjä. Kaupunkisuunnitteluvirastossa käynnistetään syksyllä 2013 koko kaupungin kattavan liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman valmistelu. Kehittämisohjelman tavoitteena on yhdenmukaistaa liikenneturvallisuustoimenpiteitä Helsingissä eri alueilla.

Talous- ja suunnittelukeskuksen mielestä uuden erillisen liikennesuunnitelmasuunnitelman laatiminen Käpylän alueelle ei ole tarpeen. Jatkossa sekä Käpylän että muiden Helsingin alueiden liikenneturvallisuutta tulee kehittää lähivuosina valmistuvan liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman tulosten pohjalta. Koko kaupungin kattava, yhtenäinen liikenneturvallisuuden kehittämisohjelma varmistaa sen, että kaupungin eri osien liikenneturvallisuutta kehitetään tasapuolisesti. Talous- ja suunnittelukeskus pitää tärkeänä, että liikenneturvallisuussuunnitelmat laaditaan jatkossakin läheisessä yhteistyössä alueen asukkaiden ja yritysten kanssa. Vuoden 2014 talousarviossa ja siihen liittyvässä 10-vuotisessa investointisuunnitelmassa tehdään em. Käpylän alueelle suunniteltuja toimenpiteitä koskevia rahoituksellisia ja ajoituksellisia ratkaisuja

Lisätiedot

Saara Kanto, projekti-insinööri, puhelin: 310 25531

saara.kanto(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 20.08.2013 § 253

HEL 2013-001440 T 00 00 03

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi 19.11.2009 Käpylän liikenneturvallisuussuunnitelman. Suunnitelmassa esitettiin 12 toimenpidettä liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Toimenpiteistä yhdeksän on toteutettu ja kolme on toteuttamatta. Toteuttamatta ovat jääneet kustannuksiltaan kalleimmat toimenpiteet, joita ovat kiertoliittymien rakentaminen Pohjolanaukiolle sekä Käpyläntien ja Kullervonkadun liittymään sekä Käpyläntien ja Kullervonkadun ajoratojen kaventaminen. Suunnitelman laatimisessa hyödynnettiin asukaskyselyä, joissa selvitettiin lasten kulkutapajakaumat, suosituimmat koulureitit ja näiden koulureittien vaaranpaikat. Tämän lisäksi käytiin Käpylän peruskoulussa pitämässä liikenneaiheinen tunti, jossa tarkennettiin lasten vaarallisina pitämiä paikkoja.

Liikenneturvallisuussuunnitelmassa ehdotettiin myös yhteistyötä Pyöräilykuntien verkoston kanssa koskien lasten liikennekasvatusta. Käpylän peruskoulun oppilaille järjestettiin ns. kävelevät ja pyöräilevät koulubussit, joiden avulla on mahdollisuus pyöräillä ja kävellä kouluun turvallisesti ja ohjatusti sekä oppia liikennekäyttäytymistä. Nyt tehdyssä valtuustoaloitteessa on nostettu esiin useita samoja tai lähes samoja liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä, joita on käsitelty hyväksytyssä liikenneturvallisuussuunnitelmassa ja voimassa olevassa liikenteen ohjaussuunnitelmassa.

Syksyllä 2013 käynnistetään kaupunkisuunnitteluvirastossa koko kaupungin kattavan liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman valmistelu. Tässä yhteydessä arvioidaan mm. tehtyjen eri kokeilujen ja tutkimusten perusteella tarkoituksenmukaiset mahdollisimman yhtenäiset tavat liikenneturvallisuuden edistämiseksi Helsingissä eri alueilla. Myös valtuustoaloitteessa ehdotetuista toimenpiteistä useita arvioidaan tässä yhteydessä. Tavoitteena on yhtenäistää liikenneturvallisuustoimenpiteitä Helsingissä niin, että kaduilla ja teillä liikkujille liikkumiskokemus ja oikeat toimintatavat ovat mahdollisimman johdonmukaiset eivätkä käytännöt merkittävästi vaihtele kaupungin alueella.

Kaupunkisuunnittelulautakunta ei pidä tarkoituksenmukaisena tehdä uutta erillistä liikenneturvallisuussuunnitelmaa Käpylän alueelle tässä vaiheessa, vaan turvallisuussuunnitelmia on kiireellisemmin laadittava alueille, joilla sellaista ei vielä ole. Liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä suunnitellaan kuitenkin jatkuvasti yhteistyössä Käpylän alueen asukkaiden ja yritysten edustajien kanssa. Liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä toteutetaan kaupungin liikenneinvestointimäärärahojen puitteissa koko kaupungin kannalta mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti.

Esittelijä

liikennesuunnittelupäällikkö

Ville Lehmuskoski

Lisätiedot

Jaakko Heinonen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37118

jaakko.heinonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 10

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566