Helsingfors stad

Protokoll

14/2013

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/20

 

25.09.2013

 

 

 

 

 

 

§ 307

Kj / Den av ledamoten Belle Selene Xia väckta motionen om ökad närdemokrati

HEL 2013-003795 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledamoten Belle Selene Xia väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Tapio Kari, presschef, telefon: 040 844 6015

tapio.kari(a)hel.fi

Bilagor

1

Xia Belle Selene valtuustoaloite Kvsto 13.3.2013 asia 40

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar anse den av ledamoten Belle Selene Xia väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredraganden

Ledamoten Belle Selene Xia föreslår i sin motion att Helsingfors stad ska öka närdemokratin och invånarnas möjligheter att inverka på frågorna i sitt eget bostadsområde. Hon föreslår i motionen att man ska ta i bruk gemenskapliga webbtjänster och öka de lokala organens beslutsmakt och invånarnas aktivitet.

I strategiprogrammet 2013–2016, godkänt av stadsfullmäktige, är förstärkning av demokratin och deltagandet en genomgående princip som syns bland annat i att stadens berednings- och beslutsmaterial görs ännu tillgängligare för invånarna och metoderna för deltagande, växelverkan och responsgivning utvecklas. Dessutom hade stadens demokratigrupp, som var verksam år 2011, till uppgift att utveckla nya former för demokrati och deltagande.

På demokratigruppens förslag beslutade stadsstyrelsen år 2013 genomföra ett lokalt försök för deltagande med tio demokratipilotprojekt som i huvudsak leds av invånare. Med hjälp av pilotprojekten söker och testar man nya sätt att delta och växelverka. Före året för försöket för lokalt deltagande hade man på stadens nivå en omfattande gemensam uppfattning om målet för främjandet av förutsättningarna för närdemokrati, enligt vilket öppenhet, interaktivitet och lokal inverkan ska framhävas.

Försöket för lokalt deltagande inleddes i enlighet med målen för stadsfullmäktiges strategiprogram. Dessutom beslutade man göra upp utredningar om deltagande budgetering, tillvägagångssätten i fråga om folkomröstningar, utveckling av webbtjänster och skolornas möjligheter att inverka på webben samt demokratiforum.

I de tio demokratipiloterna i försöket utvecklas olika sätt för invånarna för deltagande och växelverkan. För att alla demokratipiloter ska bli lyckade är det viktigt att kommunicera så öppet och interaktivt som möjligt.

Vissa av piloterna testar interaktiva webbapplikationer och alla pilotprojekt är tydligt framme i de sociala medierna. Helsingfors stads förvaltningscentral stöder pilotprojekten bland annat genom att upprätthålla kommunikationskanalerna för dem. Piloterna har en gemensam webbplats på adressen http://demokratia.hel.fi/. Speciellt diskussionen på Facebook har varit livlig och koncentrerat sig på de lokala frågorna i bostadsområdena.

Att utveckla och utvärdera de lokala organens, såsom invånarjuryernas verksamhet är en viktig del av pilotåret. I nio av de tio projekten för lokalt deltagande testas modeller som alla i viss mån skiljer sig från varandra.

Det väsentliga i alla modeller som testas är att invånarna deltar kraftigt och vill inverka på frågorna i sitt område. Viktiga framgångsfaktorer för modellernas funktionalitet är i vilken grad representanterna för stadens förvaltningar förbinder sig till arbetet och på vilket sätt förvaltningarna tar hänsyn till invånarnas åsikter i beslutsfattandet och i den fortsatta planeringen.

Helsingfors stads faktacentral utvärderar försöket för lokalt deltagande. Stadsstyrelsen tillställs en mellanrapport om pilotåret före slutet av september och en slutrapport i januari 2014. Utifrån rapporterna kan man besluta om de fortsatta åtgärderna.

En av de nya, först nyligen införda modellerna för växelverkan är stadens gemensamma responssystem, som för tillfället används vid förvaltningscentralen, utbildningsverket, byggnadskontoret, social- och hälsovårdsverket och barnomsorgsverket. Flera förvaltningar kommer att ta systemet i bruk i höst. Avsikten är att centralisera all respons till staden till ett enda system i vilket till exempel responsmängden, responstemana, svarens innehåll och svarstiderna kan följas upp. Virka Info på stadshuset ansvarar för användningen av systemet.

Förvaltningscentralen och ekonomi- och planeringscentralen bereder för tillfället en portal för hörande på webben som kan genomföras år 2014 om stadsfullmäktige anvisar anslag för ändamålet. Meningen är att man i portalen kan utvärdera ärenden som kommer till beslutsfattande på olika nivåer (nämnder, stadsstyrelsen, stadsfullmäktige), ge sin åsikt om dem och göra förslag.

En viktig förnyelse var stadsdelssidorna på Helsingfors stads gemensamma webbsidor. På dem hittar man information grupperad enligt stadsdelarna.

Samordningen av stadens demokratiprojekt och sätten att påverka och växelverka på stadens nivå har varit bristfällig. Situationen blir bättre när stadskansliet, godkänt av stadsfullmäktige, inrättas i början av 2014. På stadskansliets IT- och kommunikationsavdelning kommer det att bildas en enhet som har till uppgift att i enlighet med instruktionen godkänd av stadsfullmäktige utveckla och samordna deltagandet och växelverkan i staden.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Tapio Kari, presschef, telefon: 040 844 6015

tapio.kari(a)hel.fi

Bilagor

1

Xia Belle Selene valtuustoaloite Kvsto 13.3.2013 asia 40

Tiedoksi: Muutoksenhakukielto, valmistelu

Hallintokeskus

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 09.09.2013 § 887

HEL 2013-003795 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Belle Selene Xian aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Tapio Kari, lehdistöpäällikkö, puhelin: 040 844 6015

tapio.kari(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566