Helsingfors stad

Protokoll

8/2013

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/9

 

24.04.2013

 

 

 

 

 

 

Rättat 27.11.2013 AP (Förvaltningslagen 51 §) – 11 § tillagd i andra stycket

§ 127

Ändringar i arbetsordningen för stadsfullmäktige och vissa instruktioner med anledning av att centralförvaltningen omorganiseras

HEL 2013-004133 T 00 01 00

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag ändra arbetsordningen för Helsingfors stadsfullmäktige, förvaltningsstadgan för Helsingfors stad, ekonomistadgan för Helsingfors stad, instruktionen för affärsverket ekonomiförvaltningstjänsten, instruktionen för affärsverket Palmia och instruktionen för affärsverket personalutvecklingstjänster med anledning av att centralförvaltningen omorganiseras, på så sätt att där hänvisas till stadskansliet i stället för till förvaltningscentralen och ekonomi- och planeringscentralen.

Det är följande paragrafer som ska ändras: 9, 23, 42 och 43 § i arbetsordningen för stadsfullmäktige, 9 och 26 § i förvaltningsstadgan, 3, 8, 9, 10, 11, 12, 17, 18, 19, 21, 26, 27, 31, 32, 33, 35 och 36 § i ekonomistadgan, 11 § i instruktionen för affärsverket ekonomiförvaltningstjänsten, 11 § i instruktionen för affärsverket Palmia och 11 § i instruktionen för affärsverket personalutvecklingstjänster.

Stadsfullmäktige beslutade samtidigt ändra instruktionen för stadsstyrelsen på så sätt att förvaltningscentralen och ekonomi- och planeringscentralen stryks i förteckningen i 9 § 4 mom. och stadskansliet införs som tredje rad.

Stadsfullmäktige beslutade också ändra instruktionen för stadsstyrelsen på så sätt att personalcentralen stryks i förteckningen i 11 § 3 mom.

Stadsfullmäktige beslutade vidare ändra instruktionen för stadsstyrelsen på så sätt att personalpolitiken införs i 9 § 2 mom. och personalpolitiken och sysselsättningsärendena stryks och sysselsättnings- och invandringspolitiken införs i 11 § 1 mom.

Stadsfullmäktige beslutade dessutom ändra instruktionen för stadsstyrelsen på så sätt att det i 13 § införs ett 2 mom. med lydelsen "Till verksamhetsområdet för biträdande stadsdirektören för byggnads- och miljöväsendet hör också ärenden som gäller verksamheten vid EU-byrån i Bryssel och byråerna i Moskva och S:t Petersburg" och på så sätt att det i samma paragraf införs ett 3 mom. med lydelsen "Biträdande stadsdirektören för byggnads- och miljöväsendet har, om han inte ålagt någon annan tjänsteinnehavare detta, till uppgift att på stadens vägnar ansöka om medel från Europeiska unionen oavsett vilket verk eller vilken inrättning saken gäller."

Stadsfullmäktige beslutade slutligen i 15 § (Stadsdirektörens uppgifter) i instruktionen för stadsstyrelsen stryka 18 punkten med lydelsen "att på stadens vägnar ansöka om medel från Europeiska unionen oavsett vilket verk eller vilken inrättning saken gäller".

Ändringarna träder i kraft 1.1.2014.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Marko Karvinen, strategichef, telefon: 310 36257

marko.karvinen(a)hel.fi

Bilagor

1

Instruktionsändringar föranledda av instruktionen för stadskansliet

2

Instruktion för Helsingfors stadsstyrelse

3

Kaupunginhallituksen johtosääntö muutoskohdat merkittyinä 02042013.pdf

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar ändra arbetsordningen för Helsingfors stadsfullmäktige, förvaltningsstadgan för Helsingfors stad, ekonomistadgan för Helsingfors stad, instruktionen för affärsverket ekonomiförvaltningstjänsten, instruktionen för affärsverket Palmia och instruktionen för affärsverket personalutvecklingstjänster med anledning av att centralförvaltningen omorganiseras, på så sätt att där hänvisas till stadskansliet i stället för till förvaltningscentralen och ekonomi- och planeringscentralen.

Det är följande paragrafer som ska ändras: 9, 23, 42 och 43 § i arbetsordningen för stadsfullmäktige, 9 och 26 § i förvaltningsstadgan, 3, 8, 9, 10, 12, 17, 18, 19, 21, 26, 27, 31, 32, 33, 35 och 36 § i ekonomistadgan, 11 § i instruktionen för affärsverket ekonomiförvaltningstjänsten, 11 § i instruktionen för affärsverket Palmia och 11 § i instruktionen för affärsverket personalutvecklingstjänster.

Stadsfullmäktige beslutar samtidigt ändra instruktionen för stadsstyrelsen på så sätt att förvaltningscentralen och ekonomi- och planeringscentralen stryks i förteckningen i 9 § 4 mom. och stadskansliet införs som tredje rad.

Stadsfullmäktige beslutar också ändra instruktionen för stadsstyrelsen på så sätt att personalcentralen stryks i förteckningen i 11 § 3 mom.

Stadsfullmäktige beslutar vidare ändra instruktionen för stadsstyrelsen på så sätt att personalpolitiken införs i 9 § 2 mom. och personalpolitiken och sysselsättningsärendena stryks och sysselsättnings- och invandringspolitiken införs i 11 § 1 mom.

Stadsfullmäktige beslutar dessutom ändra instruktionen för stadsstyrelsen på så sätt att det i 13 § införs ett 2 mom. med lydelsen "Till verksamhetsområdet för biträdande stadsdirektören för byggnads- och miljöväsendet hör också ärenden som gäller verksamheten vid EU-byrån i Bryssel och byråerna i Moskva och S:t Petersburg" och på så sätt att det i samma paragraf införs ett 3 mom. med lydelsen "Biträdande stadsdirektören för byggnads- och miljöväsendet har, om han inte ålagt någon annan tjänsteinnehavare detta, till uppgift att på stadens vägnar ansöka om medel från Europeiska unionen oavsett vilket verk eller vilken inrättning saken gäller."

Stadsfullmäktige beslutar slutligen i 15 § (Stadsdirektörens uppgifter) i instruktionen för stadsstyrelsen stryka 18 punkten med lydelsen "att på stadens vägnar ansöka om medel från Europeiska unionen oavsett vilket verk eller vilken inrättning saken gäller".

Ändringarna träder i kraft 1.1.2014.

Föredraganden

Stadsstyrelsen påpekar att stadsfullmäktige föreslås besluta inrätta stadskansliet och godkänna instruktion för verket i samband med att centralförvaltningen omorganiseras. Förvaltningscentralens, personalcentralens och ekonomi- och planeringscentralens funktioner föreslås bli sammanförda vid stadskansliet.

Om stadsfullmäktige beslutar inrätta stadskansliet måste tekniska ändringar göras i flera instruktioner. Det är i praktiken fråga om att de tre nuvarande verken ersätts med stadskansliet.

Ändringar måste göras i arbetsordningen för stadsfullmäktige, förvaltningsstadgan, ekonomistadgan, instruktionen för affärsverket ekonomiförvaltningstjänsten, instruktionen för affärsverket Palmia och instruktionen för affärsverket personalutvecklingstjänster. Ändringarna framgår av bilaga 1.

Instruktionen för stadsstyrelsen ändras på så sätt att förvaltningscentralen och ekonomi- och planeringscentralen stryks och stadskansliet införs i förteckningen i 4 mom. i 9 § (Stadsdirektörens verksamhetsområde). Personalcentralen stryks i 2 mom. i 11 § (Verksamhetsområde för biträdande stadsdirektören för bildnings- och personalväsendet).

I och med att funktionerna inom centralförvaltningen organiseras vid ett enda verk måste verksamhetsområdena i instruktionen för stadsstyrelsen preciseras. Personalpolitiken införs i 9 § (Stadsdirektörens  verksamhetsområde). Personalpolitiken och sysselsättningsärendena stryks och sysselsättnings- och invandringspolitiken införs i 11 § (Verksamhetsområde för biträdande stadsdirektören för bildnings- och personalväsendet).

De ärenden som gäller verksamheten vid EU-byrån i Bryssel och byråerna i Moskva och S:t Petersburg införs i 13 § (Verksamhetsområde för biträdande stadsdirektören för byggnads- och miljöväsendet) i instruktionen för stadsstyrelsen. Paragrafen får också ett tillägg om att biträdande stadsdirektören för byggnads- och miljöväsendet, om han inte ålagt någon annan tjänsteinnehavare detta, har till uppgift att på stadens vägnar ansöka om medel från Europeiska unionen oavsett vilket verk eller vilken inrättning saken gäller. Samtidigt stryks uppgiften att ansöka om EU-medel i 18 punkten i förteckningen i 15 § (Stadsdirektörens uppgifter).

Instruktionen för stadsstyrelsen med ändringarna gjorda utgör bilaga 2, och en finsk version med ändringarna synliga utgör bilaga 3.

Stadgekommittén behandlade 4.4.2013 de instruktionsändringar som föranleds av organisationsreformen och har ingenting att invända mot dem.

De gällande instruktionerna finns på portalen för förtroendevalda och på stadens internetsidor (http://www.hel.fi/hel2/johtosaannot/).

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Marko Karvinen, strategichef, telefon: 310 36257

marko.karvinen(a)hel.fi

Bilagor

1

Instruktionsändringar föranledda av instruktionen för stadskansliet

2

Instruktion för Helsingfors stadsstyrelse

3

Kaupunginhallituksen johtosääntö muutoskohdat merkittyinä 02042013.pdf

Tiedoksi; Muutoksenhakuohje: Kunnallisvalitus, valtuusto

Hallintokeskus

Henkilöstökeskus

Talous- ja suunnittelukeskus

Henkilöstön kehittämispalvelut -liikelaitos

Palmia -liikelaitos

Taloushallintopalvelu -liikelaitos

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 08.04.2013 § 383

HEL 2013-004133 T 00 01 00

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee muuttaa keskushallinnon organisaatiomuutoksen vuoksi Helsingin kaupunginvaltuuston työjärjestystä sekä Helsingin kaupungin hallintosääntöä, taloussääntöä, taloushallintopalvelu -liikelaitoksen johtosääntöä, Palmia-liikelaitoksen johtosääntöä ja henkilöstön kehittämispalvelut -liikelaitoksen johtosääntöä siten, että niissä olevat viittaukset hallintokeskukseen ja talous- ja suunnittelukeskukseen korvataan viittauksilla kaupunginkansliaan.

Muutos koskee seuraavia määräyksiä: kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 9, 23, 42 ja 43 §; hallintosäännön 9 ja 26 §; taloussäännön 3, 8, 9, 10, 11, 12, 17, 18, 19, 21, 26, 27, 31, 32, 33, 35 ja 36 §; taloushallintopalvelu -liikelaitoksen johtosäännön 11 §, Palmia-liikelaitoksen johtosäännön 11 § ja henkilöstön kehittämispalvelut -liikelaitoksen johtosäännön 11 §.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättänee muuttaa kaupunginhallituksen johtosääntöä siten, että 9 §:n 4 momentin luettelosta poistetaan kohdat hallintokeskusta ja talous- ja suunnittelukeskusta ja lisätään luettelon kolmanneksi kohdaksi kaupunginkansliaa.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättänee muuttaa kaupunginhallituksen johtosääntöä siten, että 11 §:n 3 momentin luettelosta poistetaan kohta henkilöstökeskusta.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättänee muuttaa kaupunginhallituksen johtosääntöä siten, että 9 §:n 2 momenttiin lisätään henkilöstöpolitiikka ja 11 §:n 1 momentista poistetaan henkilöstöpolitiikka- ja työllisyysasiat ja lisätään työllisyys- ja maahanmuuttopolitiikka.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättänee muuttaa kaupunginhallituksen johtosääntöä siten, että 13 §:n 2 momentiksi lisätään rakennus- ja ympäristötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan toimialaan kuuluviksi Brysselin EU -toimiston sekä Moskovan ja Pietarin toimistojen toimintaan kuuluvat asiat ja 3 momentiksi rakennus- ja ympäristötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan tehtäväksi, ellei hän ole määrännyt tehtävää muulle viranhaltijalle, hakea kaupungin puolesta Euroopan Unionin rahoitusta, riippumatta siitä, mitä virastoa tai laitosta asia koskee.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättänee poistaa kaupunginjohtajan tehtävistä 15 §:n 1 momentin luettelon kohdan 18 hakea kaupungin puolesta Euroopan Unionin rahoitusta, riippumatta siitä, mitä virastoa tai laitosta asia koskee.

Muutokset tulevat voimaan 1.1.2014.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Marko Karvinen, strategiapäällikkö, puhelin: 310 36257

marko.karvinen(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 10

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566