Helsingfors stad

Protokoll

21/2012

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Sj/15

 

12.12.2012

 

 

 

 

 

 

§ 442

Anställning av innehavare av tjänsten som biblioteksdirektör

HEL 2012-011572 T 01 01 01 01

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anställa magistern i samhällsvetenskaper Tuula Haavisto för tjänsten som biblioteksdirektör räknat från 1.2.2013 med en totallön på 7 400 euro i månaden.

Eftersom Haavisto inte är i stadens tjänst och inga uppgifter om hennes hälsomässiga förutsättningar är tillgängliga vid anställningen ska villkorligheten gälla tills stadsstyrelsen har fått en utredning om hälsotillståndet och fastställt anställningen på basis av denna. Utredningen ska lämnas in inom en månad räknat från den dag hon fått del av beslutet om anställning.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Leena Mickwitz, stadssekreterare, telefon: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Bilagor

1

Viran lehti-ilmoitukset

2

Yhteenveto paikkaa hakeneista (sisältää henkilötietoja, julkisuus rajoitettu)

3

Luettelo oheismateriaalista

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Virkaan otettu

 

Muut hakijat

Kunnallisvalitus, valtuusto

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar anställa magistern i samhällsvetenskaper Tuula Haavisto för tjänsten som biblioteksdirektör räknat från 1.2.2013 med en totallön på 7 400 euro i månaden.

Eftersom Haavisto inte är i stadens tjänst och inga uppgifter om hennes hälsomässiga förutsättningar är tillgängliga vid anställningen ska villkorligheten gälla tills stadsstyrelsen har fått en utredning om hälsotillståndet och fastställt anställningen på basis av denna. Utredningen ska lämnas in inom en månad räknat från den dag hon fått del av beslutet om anställning.

Föredraganden

Stadsfullmäktige beviljade 9.5.2012 biblioteksdirektör Maija Berndtson avsked från tjänsten som verkschef för stadsbiblioteket räknat från 1.2.2013 då hon går i pension. Tjänsten som biblioteksdirektör utlystes därefter offentligt på stadens rekryteringstjänst eRekry och på webbsidan Mol.fi. Annonsen publicerades dessutom 19.8.2012 i stadens officiella annonsorgan Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet och 22.8.2012 i tidningen Metro.

Enligt 29 § i instruktionen för kultur- och biblioteksväsendet anställs verkschefen av stadsfullmäktige sedan nämnden avgett utlåtande om de sökande.

Enligt instruktionen för kultur- och biblioteksväsendet är behörighetsvillkoret för verkschefen, utöver det som särskilt är föreskrivet, högre högskoleexamen och erfarenhet av administration och ledarskap.

Enligt biblioteksförordningen 1998/1078 krävs det av den som leder en eller flera verksamhetspunkter inom det kommunala biblioteksväsendet för tjänsten eller uppgiften lämplig högskoleexamen där det ingår eller utöver vilken personen har slutfört studier som omfattar minst 60 studiepoäng eller minst 35 studieveckor inom området för biblioteks- och informationstjänster.

Enligt stadens språkkunskapsstadga krävs det av chefer för verk och inrättningar utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i finska och nöjaktiga muntliga och skriftliga kunskaper i svenska. Dessutom konstaterades det i platsannonsen att framgång i tjänsten förutsätter utmärkta kunskaper i engelska och färdighet att aktivt fungera på både den internationella och nationella estraden.

Då tjänsten tillsätts ska inte bara de särskilda behörighetsvillkoren beaktas utan också de i 125 § i grundlagen angivna allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster, dvs. skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd.

Inom utsatt tid lämnade tio personer in en ansökan. Sju av sökandena uppfyllde behörighetsvillkoren.

Till en personlig intervju kallades utifrån ansökningarna fyra sökande som alla har stark erfarenhet av biblioteksbranschen. Alla de intervjuade genomgick en psykologisk personanalys.

Alla sökande intervjuades av biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen, personalchef Kaija Toppari, ordföranden för kultur- och biblioteksnämnden Anni Sinnemäki och ledamöterna i kultur- och biblioteksnämnden Risto Kolanen, Lasse Liemola, Alina Mänttäri-Buttler och Johanna Sydänmaa. Personaldirektör Hannu Tulensalo och stadssekreterare Leena Mickwitz deltog i att intervjua *******************

Sökanden SD *************** har år 1984 avlagt filosofie kandidatexamen vid Helsingfors universitet med Finlands och Skandinaviens historia som huvudämne och examen inom biblioteks- och informationstjänster som biämne. Sökanden har dessutom avlagt specialyrkesexamen i ledarskap vid Espoon liiketalousinstituutti år 2001.

Sökanden har räknat från 2001 varit områdeschef för bibliotekstjänster hos Esbo stad och ansvarat för ledningen och utvecklingen av biblioteken i södra Esbo (åtta bibliotek). Sökanden har varit biträdande bibliotekschef hos Esbo stad åren 1998–2000, avdelningsdirektör och kontorschef i samma organisation åren 1989–1998 och avdelningsföreståndare för Esbo stadsbiblioteks musikavdelning åren 1987–1989.

Sökandens erfarenhet av administration och ledarskap består av olika ledaruppgifter inom biblioteksväsendet vid Esbo stadsbibliotek. Uppgifterna omfattade även ansvar för ekonomin och personalen. Sökandens nationella erfarenhet inom biblioteksbranschen består av Helmet-samarbete och av uppgifter i samarbetsorgan och arbetsgrupper i anslutning till detta. Sökandens internationella erfarenhet omfattar en artikel och föreläsningar.

Sökanden Tuula Haavisto har år 1983 avlagt magisterexamen i samhällsvetenskaper vid Tammerfors universitet med biblioteksvetenskap och informatik som huvudämne och kommunalpolitik, sociologi och inhemsk litteratur som biämnen.

Sökanden har räknat från år 2006 varit direktör för bibliotekstjänsterna vid Tammerfors stad och haft till uppgift att leda och utveckla stadens bibliotekstjänster. Sökanden arbetade som freelancer i sin egen firma inom biblioteksbranschen åren 1997–2007. Sökanden har varit verksamhetschef för Finlands biblioteksförening åren 1987–1997 och planerare och bibliotekarie vid miljöministeriet åren 1984–1987. Sökanden har dessutom varit informatiker vid Centralförbundet för regionplanering åren 1981–1984 och forskningsassistent vid Finlands Akademi åren 1980–1981.

Sökandens erfarenhet av administration och ledarskap består av tjänsten på verksnivå som direktör för bibliotekstjänster vid ett stort stadsbibliotek och dessutom har sökanden kännedom om statsförvaltning. Sökanden har omfattande nationell erfarenhet av biblioteksbranschen bl.a. som verksamhetschef för en riksomfattande förening inom biblioteksbranschen och av mångsidiga förtroendeuppdrag i olika samarbetsorgan, utvecklingsgrupper och projekt inom biblioteksbranschen. Sökanden har fått internationell erfarenhet i flera internationella projekt och olika kommittéer. Dessutom har sökanden producerat flera publikationer och skrivit artiklar på både nationell och internationell nivå.

Sökanden PL ***************** har år 1999 avlagt filosofie magisterexamen vid Uleåborgs universitet med informationsforskning som huvudämne och finska språket, litteratur, allmän idé- och lärdomshistoria, pedagogik och tallära som biämnen. Dessutom avlägger sökanden för tillfället fortsatta studier för filosofie licentiatexamen med informationsforskning som huvudämne.

Sökanden har räknat från 2007 varit direktör för bibliotekstjänster vid Uleåborgs stad och haft till uppgift att leda och utveckla tjänsterna vid Uleåborgs stadsbibliotek-landskapsbibliotek. Sökanden har varit förvaltningschef vid Uleåborgs universitet åren 2002–2007, lektor vid institutionen för informationsforskning vid samma universitet åren 2001–2002, direktör för Kempele kommuns biblioteksväsen åren 1989–2002 och barnbibliotekarie vid Uleåborgs stadsbibliotek-landskapsbibliotek åren 1985–1988.

Sökanden har lång erfarenhet av administration och ledarskap på verksnivå som omfattar tjänsten som direktör för ett relativt stort stadsbibliotek-landskapsbibliotek och som biblioteksdirektör hos en kommun. Dessutom har sökanden erfarenhet av ledaruppgifter inom statsförvaltningen. Sökandens nationella erfarenhet inom biblioteksbranschen är mångsidig och omfattar förtroendeuppgifter inom biblioteksbranschen och uppgifter i samarbetsorgan. Flera av sökandens artiklar har publicerats. Sökandens internationella erfarenhet består av närområdessamarbete.

Sökanden A-M S ************************ har år 1989 avlagt filosofie kandidatexamen vid Helsingfors universitet med allmän litteraturvetenskap som huvudämne och inhemsk litteratur, praktisk filosofi, etnologi och informatik som biämnen. Ämnesstudierna i biblioteksvetenskap och informatik har sökanden avlagt år 1985 vid Tammerfors universitet.

Sökanden har varit biträdande biblioteksdirektör vid avdelningen innehållstjänster vid Helsingfors stadsbibliotek-Centralbibliotek för de allmänna biblioteken sedan 2004 och haft till uppgift att leda avdelningen, vilket omfattar centralbiblioteksuppgifter och ansvar för Helmet-samarbetet vid Helsingfors stadsbibliotek. Dessutom har sökanden varit ställföreträdare för biblioteksdirektören när denne varit förhindrad. Åren 2000–2004 var sökanden bibliotekarie vid dubbelbiblioteket Södra Haga-Lillhoplax och åren 1991–2000 avdelningsföreståndare vid Richardsgatans bibliotek. Åren 1987–1991 arbetade sökanden som biblioteksdirektör för Gruvsta och Västerkulla bibliotek vid Vanda stadsbibliotek och under korta perioder som avdelningsföreståndare i olika enheter. Åren 1986–1987 var sökanden bibliotekarie med ansvar för biblioteksväsendet vid Vemo kommunbibliotek.

Sökandens erfarenhet av administration och ledarskap består av uppgifterna för biträdande direktören för Helsingfors stadsbibliotek-Centralbibliotek för de allmänna biblioteken, vilka utöver ledarskap och administration på avdelningsnivå även omfattar ställföreträdarskapet för biblioteksdirektören. Sökandens nationella erfarenhet av biblioteksbranschen består av Helmet-samarbete och av uppgifter i Helmet-arbetsgrupper och av riksomfattande uppgifter och projekt som hänför sig till centralbibliotekets verksamhet. Internationell erfarenhet har sökanden fått av föreläsning utomlands.

Stadsstyrelsen konstaterar att ansökningsförfarandet ovan och presentationen av sökandena motsvarar texten på kultur- och biblioteksnämndens föredragningslista. Stadsstyrelsen instämmer med det sammandrag på nämndens föredragningslista som lyder enligt följande: Utifrån ansökningarna, intervjuerna och lämplighetsanalysen placeras sökanden filosofie magister Tuula Haavisto i första förslagsrummet med stöd av sin utbildning, arbetserfarenhet och övriga meriter. Av sökandena har hon mest omfattande erfarenhet av administration och ledarskap och mångsidigast och längst erfarenhet av det nationella och internationella uppgiftsområdet. En särskild merit för Haavisto anses vara hennes omfattande synsätt och målmedvetna ledarstil på strategisk nivå som ledningen av biblioteksväsendet förutsätter. Haavisto har helhetsbetonat tänkesätt och resultatinriktad ledarstil och förmåga att på ett klart sätt och på många språk kommunicera om invecklade frågor. Dessutom har hon exceptionellt omfattande visioner och utvecklingsvilja.

Stadsstyrelsen anser att av dem som sökt tjänsten har Tuula Haavisto den bästa kunskapen och förmågan att framgångsrikt sköta tjänsten som biblioteksdirektör.

En sammanställning över sökandena finns som bilaga till detta ärende på föredragningslistan. Uppgifterna i sammanställningen baserar sig på de uppgifter som sökandena gett i sin ansökan. Ansökningarna och handlingarna för personanalysen är tillgängliga vid stadsstyrelsens och stadsfullmäktiges sammanträde och innan dess hos stadssekreteraren nedan som ger upplysningar.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Leena Mickwitz, stadssekreterare, telefon: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Virkaan otettu

 

Muut hakijat

Kunnallisvalitus, valtuusto

För kännedom

Kaupunginkirjasto

Taloushallintopalvelu-liikelaitos

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 26.11.2012 § 1324

HEL 2012-011572 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee ottaa  yhteiskuntatieteiden maisteri Tuula Haaviston kirjastotoimen johtajan 1.2.2013 avoimeksi tulevaan virkaan siihen kuuluvin 7 400 euron kokonaispalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Koska Haavisto ei ole kaupungin palveluksessa, eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen siihen asti, kunnes virkaan ottaminen on vahvistettu hänen terveydentilastaan saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Ritva Viljanen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

 

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta 13.11.2012 § 153

HEL 2012-011572 T 01 01 01 01

Päätös

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päätti esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että kaupunginkirjaston kirjastotoimen johtajan 1.2.2013 avoimeksi tulevaan virkaan valitaan yhteiskuntatieteiden maisteri Tuula Haavisto.

Esittelijä

kirjastotoimen johtaja

Maija Berndtson

Lisätiedot

Kaija Toppari, henkilöstöpäällikkö, puhelin: 310 85535

kaija.toppari(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566