Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

20/2012

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/47

 

28.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 426

Sj / Valtuutettu Outi Alanko-Kahiluodon aloite pysyvän saunajurtan ja tapahtumajurtan rakentamisesta

HEL 2012-009039 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Outi Alanko-Kahiluodon aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Outi Alanko-Kahiluodon aloite

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Outi Alanko-Kahiluodon aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Aloitteessa viitataan Töölönlahdelle viime kesänä muutamaksi päiväksi pystytettyyn jurttasaunaan, joka osoittautui suureksi menestykseksi.  Jurtta sopii kevyenä rakennelmana moniin tarkoituksiin, myös pienimuotoisiin teatteriesityksiin. Aloitteessa esitetään selvitettäväksi mahdollisuuksia perustaa jurttasauna Töölönlahden tuntumaan ja tapahtumajurtta Kansalaistorin läheisyyteen.

Kaupunginhallitus viittaa aloitteesta saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että Töölönlahden alueella asemakaavallisena tavoitteena on rannan varaaminen puiston käyttäjien yhteiseen käyttöön. Rannan varaaminen pysyvälle saunarakennukselle ei siten ole alueen asemakaavojen tavoitteiden mukaista. Pysyvä toiminta toisi myös mukanaan mm. huoltoliikennettä ja vesijohtojen ja viemäröinnin rakentamisen tarvetta. Sen sijaan tilapäinen jurttasauna, tapahtumajurtta ja muutkin tapahtumat sopivat Töölönlahden alueelle hyvin. Erilaisten tapahtumien järjestämiseen on mahdollista saada tukea kulttuuri- ja kirjastolautakunnalta. 

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Outi Alanko-Kahiluodon aloite

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 19.11.2012 § 1295

HEL 2012-009039 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Outi Alanko-Kahiluodon aloitteen loppuun käsitellyksi.

12.11.2012 Pöydälle

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36054

leena.mickwitz(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 16.10.2012 § 343

HEL 2012-009039 T 00 00 03

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Töölönlahtea ympäröivillä ranta-alueilla on voimassa Hesperian ja Hakasalmen puiston asemakaava (vuodelta 1985), Linnunlaulun asemakaava (1906) sekä Töölönlahden asemakaava (2002). Hesperian ja Hakasalmen puiston sekä Linnunlaulun suunnittelutavoitteena on historiallisesti arvokkaana suojeltava puisto. Asemakaavallisena tavoitteena on rannan varaaminen puiston käyttäjien yhteiseen käyttöön. Suhteellisen kapean rantavyöhykkeen suunnittelutavoitteena on yhtenäinen rantareitti, jolta on vapaat näkymät vesialueelle, sekä rantaan pääsy.

Asemakaavoissa ei ole osoitettu rakennuspaikkoja Töölönlahden rannalle sijoittuville rakennuksille. Pysyvä rannan varaaminen saunarakennukselle ei siten ole asemakaavojen tavoitteiden mukaista. Esitetyntyyppinen toiminta rannalla toisi myös alueelle huoltoajoa, saattoliikennettä ja säilytystarvetta sekä veden- ja viemäröinnin rakentamistarvetta.

Töölönlahden asemakaavassa puiston käyttäjien palvelut on osoitettu uusien kortteleiden pohjakerroksiin sekä puiston pohjoisosaan alueen katuverkon varrelle. Keskustakirjaston kilpailussa toivotaan saunan sijoitusta rakennukseen.

Tilapäisen jurttasaunan sekä muidenkin tilapäisten toimintojen kuten tapahtumajurtan, kuutamouinnin ja taiteiden yön tapahtumien sijoituspaikaksi Töölönlahden alue sopii hyvin. Rakennusvirasto laatii puiston yleissuunnitelmat ja rakentamissuunnitelmat sekä myös vastaa puistoalueen vuokraamisesta tilapäisiä tapahtumia ym. toimintoja varten.

Päätösjakelu:
- rakennusvirasto/Kaija Laine

Käsittely

16.10.2012 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Merkittiin, että esittelijä muutti esitystään siten, että lausunnon 5. kappale korvattiin seuraavalla kappaleella:
Tilapäisen jurttasaunan sekä muidenkin tilapäisten toimintojen kuten
tapahtumajurtan, kuutamouinnin ja taiteiden yön tapahtumien sijoituspaikaksi Töölönlahden alue sopii hyvin. Rakennusvirasto laatii puiston yleissuunnitelmat ja rakentamissuunnitelmat sekä myös vastaa puistoalueen vuokraamisesta tilapäisiä tapahtumia ym. toimintoja varten.

02.10.2012 Pöydälle

Esittelijä

asemakaavapäällikkö

Olavi Veltheim

Lisätiedot

Anne Karppinen, arkkitehti, puhelin: 310 37200

anne.karppinen(a)hel.fi

 

Liikuntalautakunta 28.08.2012 § 147

HEL 2012-009039 T 00 00 03

Päätös

Liikuntalautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle
seuraavan lausunnon:

Jurtta on kehän muotoinen, ikkunaton ja kupukattoinen kuljetettava paimentolaismaja. Jurtan runko on koottu ohuista puusäleistä ja katettu huovalla. Se on tukeva asumus, mutta myös helposti kuljetettavissa.  Jurttaa voi käyttää myös telttasaunana.

Liikuntatoimi katsoo, että yksittäisen saunan rakentaminen ja ylläpito eivät varsinaisesti kuulu sen tehtäviin. Töölönlahdella ei ole liikuntatoimen alueita, vaan sitä hallinnoi rakennusvirasto.  Lisäksi on syytä huomioida, ettei Töölölahden ranta nykyisellään sovellu pysyväksi uimapaikaksi, koska sen pohja on matala ja siellä on paljon erilaista romua.

Tulevina vuosina jurttasaunan sijoittamista voisi tutkia esimerkiksi Hernesaaren sauna-alueelle, jos sen suunnittelu etenee.    

Esittelijä

vs. liikuntajohtaja

Petteri Huurre

Lisätiedot

Hanna Lehtiniemi, arkkitehti, puhelin: 310 87723

 

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta 28.08.2012 § 125

HEL 2012-009039 T 00 00 03

Päätös

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päätti antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta  tukee tapoja aktivoida kaupunkilaisia esittämään kehittämistoiveita. Keskustakirjastoprojektin yhteydessä toteutettiin kesäkuussa Helsinki-viikolla 2012 jurttasauna Töölönlahden rannalle. Aloite jurttasaunasta tuli Helsingin kaupungin tapahtumayksiköstä se toteutettiin yhteistyössä Helsingin kaupunginkirjaston Keskustakirjastoprojektin, tapahtumayksikön ja Helsinki-viikon tapahtumatuottajan kanssa. Kaupunginkirjaston osuus kustannuksista oli noin 40 % minkä lisäksi kirjasto toi paikalle henkilökuntaa Hard Book Cafe:hen.

Yhteistyötä tehtiin myös Töölönlahdella lähistöllä sijaitsevan Kahvila Tyynin kanssa. 2 kpl jurttatelttoja ja saunan kalustus vuokrattiin Don McCrackeniltä, Openspace-yrityksestä

Sauna ideoitiin tapahtumaksi, koska Keskustakirjaston yhteyteen on toivottu myös saunaa ja asia on ollut paljon julkisuudessa. Kaupunginkirjastossa jurttasauna nähtiin hyvänä tapana herättää kaupunkilaisten huomiota. Tarkoitus oli saunan ja sen yhteydessä toimineen Hard Book Cafe- kirjavinkkibaarin avulla kerätä kansalaisten toiveita ja mielipiteitä Keskustakirjastosta. Jonkin verran palautetta saatiin kuitenkin myös itse jurttasaunasta, tämä palaute on liitteenä.

Käyttäjien palautteet olivat hyvin positiivisia ja jurttasaunalle toivottiin heti jatkoa. Palautetta saatiin eri kanavia pitkin. Pääosin palautetta kerättiin  www.keskustakirjasto.fi –sivun Unelmien puuhun sekä Facebookin kautta jurttasaunan tapahtumasivulle sekä keskustakirjaston Facebook-sivulle.

Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailu on meneillään ja kilpailuohjelmassa toivotaan esitettävän ratkaisua myös saunatilaksi. Kulttuuri- ja kirjastolautakunta ei näe mahdollisen Keskustakirjastosaunan ja mahdollisen pysyvän jurttasaunan kilpailevan keskenään. Keskustakirjastosauna olisi ympärivuotinen eikä siitä toisaalta pääsisi suoraan vilvoittelemaan Töölönlahdelle.

Tapahtumajurtan osalta Kulttuuri- ja kirjastolautakunta haluaa muistuttaa että Keskustakirjastoon on varattu tilaa samantapaiselle toiminannalle, pienimuotoiselle teatterille ja keskustelutilaisuuksille. Välttämättä nämäkään eivät kilpailisi keskenään.

Olisikin hyvä, jos jurttasauna ja tapahtumajurtta pystytettäisiin jatkossa Töölönlahdelle kaupunkilaisten toimesta. Järjestäjät voivat hakea tapahtumajurtan toiminnalle tukea kulttuuri- ja kirjastolautakunnalta. Kulttuuri- ja kirjastolautakunta tukee kohdeavustuksin taiteen ammattilaisryhmiä ja yhteisöjä, jotka tuottavat uusia esittävän taiteen tai ympäristötaiteen produktioita sekä festivaaleja Helsingissä. Lähikulttuuriavustuksia taas myönnetään helsinkiläisille yhteisöille, asukasyhteisöille sekä puoliammattilais- tai harrastajaryhmille taidetapahtumien ja esitysten järjestämiseen tai kaupunginosien kulttuurihankkeisiin Helsingissä.

Esittelijä

kirjastotoimen johtaja

Maija Berndtson

Lisätiedot

Anna-Maria Soininvaara, kirjastotoimen apulaisjohtaja, puhelin: 310 85400

anna-maria.soininvaara(a)hel.fi

 

Yleisten töiden lautakunta 28.08.2012 § 390

HEL 2012-009039 T 00 00 03

Päätös

Yleisten töiden lautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Yleisten töiden lautakunnan näkemys on, että jurttien sopivuus ja sijoitusmahdollisuudet Töölönlahdelle voidaan selvittää, jos kaupunkisuunnitteluvirasto puoltaa hanketta. Mahdolliset uudet toiminnot tulee sovittaa yhteen huolellisesti jo tehtyjen suunnitelmien kanssa. Tämä saattaa viivästyttää puistoalueiden toteutusta. Ennen selvityksen tekemistä on hankkeelle saatava vastuutaho, joka vastaa toteutuksesta, toiminnan organisoinnista ja kustannuksista. Jos toiminta on kaupallista, tulisi toiminnan järjestäminen kilpailuttaa.

Käsittely

28.08.2012 Ehdotuksen mukaan

Esittelijän muutos: Kappaleessa 3 oleva valtuustoaloitteen esittäjien määrä on Outi Alanko-Kahiluoto ja 2 muuta valtuutettua.

Esittelijä

kaupunginarkkitehti

Jukka Kauto

Lisätiedot

Anu Kiiskinen, aluesuunnittelija, eteläinen suurpiiri, puhelin: 310 38419

anu.kiiskinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566