Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

20/2012

1 (1)

Kaupunginvaltuusto

 

 

 

 

Kj/33

 

28.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 412

Kaj / Valtuutettu Essi Kuikan aloite asukkaiden osallistumisesta kaavoitukseen

HEL 2012-007933 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Essi Kuikan aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Suvi Rämö, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Essi Kuikan aloite

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Essi Kuikan aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

Valtuutettu Essi Kuikka ja 30 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että asukkaille annettaisiin mahdollisuus itse ehdottaa täydennysrakentamiskohteita esimerkiksi Kerro kartalla -palvelun puitteissa.

Kaupunginhallitus viittaa saatuihin lausuntoihin ja katsoo, että aloitteessa esitetty Kerro kartalla -palvelun hyödyntäminen mahdollisten täydennysrakentamiskohteiden kartoitukseen on kannatettava ja toteuttamiskelpoinen ajatus. Käytössä oleva karttapohjainen palvelu soveltuu välineeksi tähän tarkoitukseen ja sitä voidaan todennäköisesti lähes sellaisenaan hyödyntää yhtenä vuorovaikutuksen järjestämisen muotona.

Kaupunginhallitus toteaa, että täydennysrakentamiskohteiden ideointi on ajankohtainen asia siksi, että Helsingissä on käynnistymässä uuden yleiskaavan laadinta. Yleiskaava on kaupungin pitkäjänteisen kehittämisen kannalta olennainen suunnitelma ja se laaditaan avoimella ja vuorovaikutteisella prosessilla. Yksi osa yleiskaavoitusta on pohtia täydennysrakentamisen mahdollisuuksia Helsingissä. Näin ollen on varsin luontevaa kytkeä asukkailta tulevat täydennysrakentamiseen liittyvät ideat osaksi yleiskaavaprosessia.

Kaupunginhallitus suhtautuu myönteisesti täydennysrakentamiseen liittyvän kaikille avoimen verkkokyselyn avaamiseen ja katsoo, että palvelu on tarkoituksenmukaista toteuttaa kaupunkisuunnitteluvirastossa Kerro kartalla -palvelun osana, hyödyntäen olemassa olevia resursseja ja vuorovaikutteisen suunnittelun asiantuntemusta. Palvelun suunnittelu otetaan mukaan myös talous- ja suunnittelukeskuksen kehittämisosastolla toimivan täydennysrakentamisprojektin viestintäpainotteiseen toimintasuunnitelmaan.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Suvi Rämö, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Essi Kuikan aloite

Päätöshistoria

Kaupunginhallitus 19.11.2012 § 1290

HEL 2012-007933 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Essi Kuikan aloitteen loppuun käsitellyksi.

12.11.2012 Pöydälle

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Suvi Rämö, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 16.10.2012 § 339

HEL 2012-007933 T 00 00 03

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Vuorovaikutus ja asukkaiden kuuleminen on keskeinen osa maankäytön suunnittelua. Maankäyttö- ja rakennuslain tavoitteena on turvata jokaisen osallistumismahdollisuus asioiden valmisteluun. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa vuorovaikutuksen kehittämiseen on kiinnitetty runsaasti huomiota jo pitkään.  Vuorovaikutuksen järjestämiselle on myös sangen hyvät resurssit. Viraston palveluksessa on kolme kokoaikaista vuorovaikutussuunnittelijaa.

Kaupunkisuunnitteluun liittyvän vuorovaikutuksen kehittämisessä verkkoratkaisuilla on ollut viime vuosina suuri merkitys. Lähtökohtana on se, että kaikki kaavoitukseen liittyvä aineisto on mahdollisimman helposti saatavilla. Tiedon on oltava ymmärrettävää ja sen seuraamisen tulee olla mahdollisimman helppoa. Tämä on onnistuneen vuorovaikutusprosessin perusedellytys. Tämän vuoksi kaupunkisuunnitteluvirasto ylläpitää Suunnitelmat kartalla -palvelua, jonka kautta löytyvät kaikki kaavoitukseen liittyvät viralliset asiakirjat.

Tämä ei kuitenkaan ole tulevaisuudessa riittävä verkkopalvelujen taso. Jatkossa palvelua tullaan täydentämään kaavavahti-palvelulla, jonka tarjoamien herätteiden avulla on nykyistä helpompi seurata esimerkiksi omien kotikulmien suunnittelun etenemistä. Tämän palvelun suunnittelu on jo käynnissä, mutta lopullinen toteutusaikataulu ei ole vielä varmistunut. Kaupunkisuunnitteluvirastossa käytetään erilaisia verkkoratkaisuja myös tiedonkeruuseen. Tähän tarkoitukseen Kerro kartalla -palvelu on toimiva väline. Hieman vastaava verkkopohjaiseen tietojen keräämiseen liittynyt kokeilu oli Esikaupunkien renessanssi -työhön liittynyt Pehmo-GIS -kehittämishanke, jossa oli esitetyn suuntaisia elementtejä. Hankkeen yhteydessä saatuja kokemuksia voidaan käyttää kehitettäessä Kerro kartalla -palvelua vuorovaikutustyökaluna.

Verkossa tapahtuvaan vuorovaikutukseen liittyy myös se, että kaupunkisuunnitteluvirasto on viime vuosina kehittänyt arkkitehtuurikilpailuinstituutioita. Useaan kilpailuun on liittynyt laaja verkossa tapahtuva vuorovaikutusvaihe. Koivusaaren ideakilpailun, kerrostalopihojen suunnittelukilpailun sekä Kirjava Satama -kilpailun kaikki työt on julkistettu verkkosivuilla ennen tuomariston ratkaisua, niistä on käyty avointa ja vilkasta keskustelua ja keskustelun tulokset on myös raportoitu tuomaristolle. Kokemukset aikaisempaa avoimempaan kommunikaatioon tähtäävistä kilpailuista ovat olleet myönteisiä ja tätä linjaa tullaan jatkamaan myös tulevaisuudessa.

Valtuustoaloitteessa esitetty ajatus siitä, että Kerro kartalla -palvelua voitaisiin käyttää mahdollisten täydennysrakentamiskohteiden kartoitukseen vaikuttaa toteuttamiskelpoiselta. Kerro kartalla -palvelu on tähän tarkoitukseen soveltuva väline ja sitä voidaan todennäköisesti lähes sellaisenaan hyödyntää mahdollisten täydennysrakentamiskohteiden kartoittamiseen.

Täydennysrakentamiskohteiden ideointi on ajankohtainen asia, sillä Helsingissä on käynnistymässä uuden yleiskaavan laadinta. Yleiskaava on kaupungin pitkäjänteisen kehittämisen kannalta olennainen suunnitelma ja se laaditaan avoimella ja vuorovaikutteisella prosessilla. Yksi osa yleiskaavoitusta on pohtia täydennysrakentamisen mahdollisuuksia Helsingissä. Näin ollen on varsin luontevaa kytkeä asukkailta tulevat täydennysrakentamiseen liittyvät ideat osaksi yleiskaavaprosessia. Jo edellisellä yleiskaavakierroksella runsas kymmenen vuotta sitten järjestettiin kaikille avoin kilpailu, jolla haettiin täydennysrakentamisideoita ja niitä myös saatiin varsin runsaasti.

Kaupunkisuunnittelulautakunta suhtautuu myönteisesti mahdollisuuteen avata täydennysrakentamiseen liittyvä kaikille avoin verkkokysely.  Samalla tulee muistaa, että asukkaille pitäisi antaa mahdollisuus osallistua kyselyiden avulla kaupungin tulevaisuuden ideoimiseen ja esimerkiksi yleiskaavaprosessiin laajemminkin kuin vain täydennysrakentamisen näkökulmasta.  Lisäksi on tärkeää varmistaa, että ennen kyselyn käynnistämistä varmistetaan, että on riittävän huolellisesti suunnitellut käytännöt, joilla asukkailta tulevia ehdotuksia arvioidaan, miten ehdotukset käsitellään ja miten ne nivotaan osaksi kaupungin suunnitteluprosesseja.

Myös kyselyn toteutustapa on syytä suunnitella huolellisesti ja toteuttaa siten, että sen käytettävyys on mahdollisimman hyvä. Todennäköisesti pelkkä rajaus kartalla ei ole riittävä, vaan ehdotuksen tekijöiltä olisi syytä edellyttää myös sanallisia perusteluja ideastaan. Lisäksi olisi toivottavaa, että kyselyyn osallistujien olisi mahdollisimman helppo jättää järjestelmän kautta ideoihinsa liittyvää taustamateriaalia, kuten vaikkapa valokuvia tai itse luonnosteltuja suunnitelmia. Tämä parantaisi kyselyn tulosten käytettävyyttä ja ideoiden jäsentämistä jatkotyössä.

Esittelijä

hallintopäällikkö

Outi Karsimus

Lisätiedot

Heikki Mäntymäki, viestintäpäällikkö, puhelin: 310 37368

heikki.mantymaki(a)hel.fi

 

Talous- ja suunnittelukeskus 20.8.2012

HEL 2012-007933 T 00 00 03

Essi Kuikka toteaa valtuustoaloitteessaan, että kaupungin tekemät täydennysrakentamisehdotukset saavat yleensä osakseen vastustusta. Aloitteessa ehdotetaan, että asukkaille annetaan mahdollisuus itse ehdottaa täydennysrakentamiskohteita.

Ehdotus on kannatettava ja voidaan teknisesti toteuttaa jo käytössä olevan kansalaisten Kerrokartalla - osallistumiskanavan puitteissa. Palvelun suunnittelu voidaan ottaa mukaan talous- ja suunnittelukeskuksen kehittämisosastolla toimivan täydennysrakentamisprojektin viestintäpainotteista toimintasuunnitelmaa. Kaupunkisuunnitteluvirasto on oikea vastaanottaja ja jatkokehittäjä palvelun kautta ehdotetuille uusille kaavoituskohteille. Esimerkiksi lähivuosina laadittavan uuden yleiskaavan puitteissa voidaan käydä läpi ehdotettujen kohteiden toteuttamiskelpoisuutta. 

Aloitteessa todetaan myös, etteivät kerrostalojen asukkaat tiedä, että taloyhtiöt voivansa itse ehdottaa tontin rakennusoikeuden nostamista. Täydennysrakentamisprojektin käynnistämisen yhteydessä todettiin sama ongelma ja päädyttiin kokoamaan yleistä tietopakettia aiheesta. Aineisto on koottu sivustoon www.taydennysrakentaminen.hel.fi, missä on tietoa mm. oman tontin lisärakentamisprosessista ja päätöksenteosta niin kaupungin organisaatiossa kuin taloyhtiöissä. Aineistoa täydennetään ensi talven aikana mm. esimerkkikohteilla. Täydennysrakentamisen edistämiseksi tehdään aktiivista vuorovaikutusta myös messuilla, erilaisissa tapahtumissa ja alueellisissa asukastilaisuuksissa.

Taloyhtiöiden tonttien lisärakentamishankkeiden edistämiseksi on kaupunkisuunnitteluvirasto tarjonnut kokeiluluontoisesti suunnitteluapua mm. Mellunkylän taloyhtiöille. Taloyhtiöt teettivät suunnitelman rinnalla arvioita peruskorjaushankkeiden kustannuksista ja aikatauluista eri vaihtoehtojen pohjalta: yhtiön asukkaat viime kädessä valitsevat joko lisärakentamisen ja korjaamisen tai vain korjaamisen. Näistä kohteista ensimmäisiä on tulossa asemakaavoitukseen.

Lisätiedot

Siivola Mari, projektinjohtaja, puhelin: 310 25713

mari.siivola(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566