Helsingfors stad

Protokoll

20/2012

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/5

 

28.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 384

Samarbetsavtal med samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster och medlemsstäderna i samkommunen om rådgivning i syfte att motverka klimatförändringen

HEL 2012-015060 T 00 01 06

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag

-        godkänna samarbetsavtalet med Esbo stad, Grankulla stad, Vanda stad och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster om rådgivning i syfte att motverka klimatförändringen

Stadsfullmäktige beslutade samtidigt

-        konstatera att verkställigheten av beslutet förutsätter att Esbo stads, Grankulla stads och Vanda stads och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänsters organ i fråga fattar likadana beslut om att godkänna samarbetsavtalet.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Atte Malmström, koncernjurist, telefon: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Bilagor

1

Ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän neuvonnan antamista koskeva yhteistyösopimusluonnos.pdf

2

Neuvontakeskuksen alustava taloussuunnitelma vuosille 2013-2015.pdf

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Espoon kaupunki

Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2

Kauniaisten kaupunki

Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2

Vantaan kaupunki

Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar

-        godkänna samarbetsavtalet med Esbo stad, Grankulla stad, Vanda stad och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster om rådgivning i syfte att motverka klimatförändringen

Stadsfullmäktige beslutar samtidigt

-        konstatera att verkställigheten av beslutet förutsätter att Esbo stads, Grankulla stads och Vanda stads och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänsters organ i fråga fattar likadana beslut om att godkänna samarbetsavtalet.

Sammandrag

Rådgivningscentret Klimatinfo inleddes hösten 2010 i projektform vid Helsingfors stads miljöcentral. Rådgivningscentret har haft som mål att ge invånarna och de små och medelstora företagen i huvudstadsregionen information som syftar till att motverka klimatförändringen och att möjliggöra ett nytt slags samarbete mellan de olika aktörerna. Projektet avslutas 31.12.2012.

Klimatinfo har varit ett projekt organiserat av Helsingfors stad, men städerna Esbo, Grankulla och Vanda, samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT) och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) har för egen del kunnat utnyttja de tjänster som projektet har producerat och de har också för egen del deltagit i finansieringen av projektet.

Rådgivningen i syfte att motverka klimatförändringen är nödvändig även efter projektet. Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda och HRM har underhandlat om ett samarbetsavtal enligt vilket samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster räknat från 1.1.2013 ska börja tillhandahålla motsvarande rådgivning och annan verksamhet som Klimatinfo har erbjudit.

Föredraganden

Bakgrund

Det föreslogs i Huvudstadsregionens klimatstrategi 2030 att det ska inrättas ett regionalt rådgivningscenter för material- och energieffektivitet. I Helsingfors stads energipolitiska riktlinjer ingår frågan om att öka informationen, kommunikationen och rådgivningen om energisparande, och Helsingfors stadsfullmäktige förutsatte 30.1.2008 att det ska utredas hur den lokala rådgivning som uppmuntrar till energisparande och ekologisk effektivitet ska kunna förbättras.

Rådgivningscentret Klimatinfo som för tillfället fungerar som en del av Helsingfors stads miljöcentral inrättades i syfte att möjliggöra ett nytt slags samarbete mellan de olika aktörerna och för att ge invånarna och de små och medelstora företagen i huvudstadsregionen handledning i energieffektivitet. Organisationen fungerar i projektform till och med 30.11.2012.

Rådgivningen har samlat ihop funktioner som tidigare har varit på flera olika aktörers ansvar: energieffektivitet och energisparande, färdsätt, förebyggande av avfall, förnuftig vattenkonsumtion, konsumtionsminskning och materialeffektivitet.

Centret har fogat samman de befintliga tjänsterna till helheter och producerat information och anvisningar för kunderna och tjänster som stöder klimatpositiva val med beaktande av den ifrågavarande kundens livssituation och verksamhetsmöjligheter.

Slutkunderna för Klimatinfo kan indelas i tre kategorier: invånare, husbolag och motsvarande organisationer som representerar en större invånargrupp samt företag.

Klimatinfo har byggt upp och upprätthållit ett regionalt nätverk i vilket alla de viktigaste parterna har varit representerade. Man har kommit överens med delägarna i bolaget om valkriterierna för nätverksföretag och/eller sakkunniga. Klimatinfo har gjort regelbundna leverantörsbedömningar i syfte att bedöma företagens och de sakkunnigas verksamhetsnivå, finna utvecklingsobjekt och komma med utvecklingsplaner vars uppfyllelse ska utvärderas.

Klimatinfos verksamhet har baserat sig på att stimulera serviceproduktionen och efterfrågan inom branschen. Centret har varit med om att utveckla servicekoncept i samarbete med företag och satt upp ny företagsverksamhet i syfte att motverka klimatförändringen. Härigenom har centret främjat verkställandet av stadens närings- och innovationsstrategi.

Stadsfullmäktiges strategiska riktlinje

Stadsfullmäktiges strategiprogram för 2009–2012 har haft som mål att utveckla energieffektiv stadsstruktur utgående från att staden bär sitt ansvar när det gäller att anpassa sig till klimatförändringen. Enligt strategiprogrammet deltar Helsingfors aktivt i arbetet med att bekämpa klimatförändringen och främjar sådana innovationer i anslutning till energiproduktion och energiförbrukning som gör att utsläppen minskar.

Genom att ingå samarbetsavtalet kan staden fortsätta stöda verkställandet av de strategiska riktlinjerna ovan.

Samarbetsavtalets syfte

Avsikten är att i samarbetsavtalet med stöd av 3.1 § 4 mom. i grundavtalet för HRM komma överens med Helsingfors stad, Esbo stad, Grankulla stad och Vanda stad och HRM om att HRM ska börja tillhandahålla motsvarande rådgivning och annan verksamhet som projektet Klimatinfo, som avslutas 31.12.2012, har erbjudit.

Enligt 3.1 § 4 mom. i grundavtalet för HRM ska samkommunen sköta andra gemensamma uppgifter som hänför sig till samkommunens verksamhet och som medlemskommunerna ger samkommunen i uppdrag.

Det nya rådgivningscentret kommer att fungera som en del av klimatenheten som hör till HRM:s resultatområde för region- och miljöinformation och det kommer att utnyttja enhetens expertis i att bekämpa klimatförändringen och anpassa sig till den. Rådgivningscentrets verksamhet kommer att integreras i HRM:s vanliga funktioner.

Samarbetsavtalet och verksamhetsarrangemangen har som syfte att särskilt utnyttja klimatenhetens kunskaper, att göra det möjligt för de anställda i rådgivningscentret att koncentrera sig på sitt kärnkunskapsområde, utnyttja de befintliga näten och projekten inom HRM:s verksamhetsområden och resultatområden och att göra det möjligt för rådgivningscentret att som en del av den regionala organisationen jämlikt och lätt hålla kontakt med alla bakgrundsorganisationer. HRM och bakgrundsorganisationerna har som mål att uppnå synergifördelar och få stöd och expertis i uppgifterna inom rådgivningen till kunderna samt att effektivt integrera det nya rådgivningscentret i de befintliga projekten.

Parterna i samarbetsavtalet gör en helhetsbedömning om verksamheten år 2015 och beslutet om verksamhetens fortsättning och/eller utveckling fattas på basis av bedömningen.

Rådgivningscentrets uppgifter

Det nya rådgivningscentret har enligt samarbetsavtalet till basuppgift att tillhandahålla rådgivning för invånarna och de små och medelstora företagen i huvudstadsregionen i syfte att minska deras kolavtryck och att speciellt genom elektroniska tjänster och kanaler erbjuda information om och upplysning i hur man kan motverka klimatförändringen.

Finansieringen för rådgivningscentret

Kostnaderna för rådgivningscentrets verksamhet täcks dels med medlemskommunernas kommunandelar i enlighet med grundavtalet för HRM, dels med andra inkomster.

I inledningsfasen täcks minst 20 % av de årliga kostnaderna för verksamheten med andra inkomster. Målet är att årligen öka de andra inkomsterna. Hur stor andel som finansieras med kommunandelar bestäms årligen som en del av budgeten för resultatområdet region- och miljöinformation i budgeten för HRM. I detta sammanhang konstateras i vilken mån målet att öka andelen annan finansiering har utfallit.

HRT och energiverken om det så avtalas deltar i rådgivningscentrets verksamhet och i planeringen och kostnaderna av centret på ett särskilt överenskommet sätt.

Rådgivningscentret utarbetar årligen en verksamhetsplan och en budget som en del av verksamhets- och ekonomiplaneringen vid HRM. En preliminär ekonomiplan för 2013–2015 finns som bilaga till utkastet till samarbetsavtal.

Rådgivningscentrets verksamhetslokaler och ansvar

HRM ansvarar för hyrorna för verksamhetslokalerna för det nuvarande projektet Klimatinfo räknat från 1.1.2013 tills hyresavtalet upphör 1.9.2013.

Helsingfors stad ansvarar till alla delar för de ansvar och förpliktelser som hänför sig till det Klimatinfo-projekt som 31.12.2012 avslutas vid stadens miljöcentral. HRM ansvarar till alla delar för de ansvar och förpliktelser som hänför sig till verksamheten vid det rådgivningscenter som ska inrättas på basis av samarbetsavtalet.

Personalen

De tidsbestämda arbetsavtalen för personalen (sex anställda) vid det nuvarande Klimatinfo-projektet upphör 31.12.2012 då projektet avslutas.

HRM anställer fyra (4) av de nuvarande anställda räknat från 1.1.2013 och ingår nya arbetsavtal med dem. Lönerna, naturaförmånerna, personalförmånerna och villkoren för anställningsförhållandet bestäms i enlighet med de avtal och praxis som följs vid HRM.

Föredragandens ställningstagande

Föredraganden anser att det är motiverat att fortsätta verksamheten med rådgivning i syfte att motverka klimatförändringen även efter 31.12.2012 då projektet Klimatinfo avslutas med beaktande av Huvudstadsregionens klimatstrategi 2030, Helsingfors stads energipolitiska riktlinjer och målen i stadsfullmäktiges strategiprogram 2009–2012.

Rådgivning i form av ett rådgivningscenter vid HRM gör det möjligt att producera tjänster genom att utnyttja synergifördelarna. Det är motiverat att kanalisera finansiering från städerna till samkommunen via kommunandelar som fastställs i enlighet med grundavtalet för HRM. Enligt grundavtalet bestäms betalningsandelarna i relation till invånartalet, dock utgående från att betalningsandelen för en enda kommun inte får överstiga 50 % men uppgår till minst 1 %.

I Helsingfors stads budget för 2013 (budgetmoment 1 35 Betalningsandelar till Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster) har man i samband med HRM:s kommunandel förberett sig på att verksamheten vid rådgivningscentret Klimatinfo övergår från stadens miljöcentral till HRM.

Stadsstyrelsen konstaterar att stadsfullmäktige 26.10.2011 (202 §) har för egen del beslutat godkänna att Helsingfors stad, Esbo stad, Grankulla stad och Vanda stad och samkommunen Helsingforsregionens trafik och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster inrättar ett rådgivningscenter i bolagsform som för att klimatförändringen ska begränsas säljer tjänstehelheter till sina aktieägare och ger invånarna och de små och medelstora företagen råd och anvisningar och att Helsingfors stad av det totala antalet aktier i bolaget, som uppgår till 100, tecknar 51 till ett teckningspris på sammanlagt 51 000 euro.

Stadsfullmäktige har i sitt beslut konstaterat att en förutsättning för att detta beslut ska verkställas är att Esbo stads, Grankulla stads, Vanda stads, samkommunen Helsingforsregionens trafiks och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänsters organ i fråga för egen del fattar likadana beslut om att delta i bolagsbildningen.

Stadsstyrelsen konstaterar att Esbo stads, Grankulla stads, Vanda stads, samkommunen Helsingforsregionens trafiks och samkommunen Helsingforsregionens miljötjänsters organ i fråga inte för egen del har fattat likadana beslut om att delta i bolagsbildningen och att bolaget härigenom inte har bildats.

Stadsstyrelsen konstaterar att om stadsfullmäktige godkänner detta förslag, kommer stadsstyrelsen i samband med verkställigheten

-        att uppmana rättstjänsten vid förvaltningscentralen att underteckna samarbetsavtalet ovan och bemyndiga rättstjänsten att vid behov göra smärre ändringar i avtalet.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Atte Malmström, koncernjurist, telefon: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

Bilagor

1

Ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän neuvonnan antamista koskeva yhteistyösopimusluonnos.pdf

2

Neuvontakeskuksen alustava taloussuunnitelma vuosille 2013-2015.pdf

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Espoon kaupunki

Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2

Kauniaisten kaupunki

Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2

Vantaan kaupunki

Kunnallisvalitus, valtuusto
Bilaga 1
Bilaga 2

För kännedom

Oikeuspalvelut

Talous- ja suunnittelukeskus

Ympäristökeskus

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 19.11.2012 § 1282

HEL 2012-015060 T 00 01 06

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee

-        hyväksyä Espoon kaupungin, Kauniaisten kaupungin, Vantaan kaupungin ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän kanssa solmittavan yhteistyösopimuksen ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävän neuvonnan antamisesta.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee

-        todeta, että tämän päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän asianomaiset toimielimet tekevät osaltaan samansisältöiset päätökset yhteistyösopimuksen hyväksymisestä.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Atte Malmström, konsernilakimies, puhelin: 310 25472

atte.malmstrom(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566