Helsingfors stad

Protokoll

20/2012

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/20

 

28.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 399

Ryj / Den av ledamoten Jaana Pelkonen väckta motionen om gemensamma städtalkon för stadsborna

HEL 2012-009037 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledamoten Jaana Pelkonen väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Vt Jaana Pelkosen aloite

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar anse den av ledamoten Jaana Pelkonen väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredraganden

Ledamoten Jaana Pelkonen föreslår i sin motion att staden regelbundet ska ordna gemensamma städtalkon för stadsborna.

Stadsstyrelsen hänvisar till utlåtanden och framhåller att det är staden som sköter renhållningen inom de allmänna områdena i ytterstaden. Vad innerstaden beträffar är det fastighetsägaren som ansvarar för att skräp m.m. avlägsnas från gatuområdena och staden som sköter renhållningen i parkerna.

Byggnadskontoret har i 28 år ordnat städtalkon på våren. År 2012 ordnade byggnadskontoret 211 städtalkon, och nästan 30 000 personer deltog i dem. Dessutom ordnas det tiotals andra städtalkon. Också parkfadderverksamheten, olika kampanjer och material för miljöfostran som produceras av byggnadskontoret bidrar till attitydfostran avsedd att motverka nedskräpning. Information om talkon och andra evenemang finns bl.a. på webbplatserna www.hyvakasvaa.fi och www.facebook.com/puistot.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Kristiina Matikainen, stadssekreterare, telefon: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

Bilagor

1

Vt Jaana Pelkosen aloite

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 12.11.2012 § 1233

HEL 2012-009037 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Jaana Pelkosen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035

kristiina.matikainen(a)hel.fi

 

Teknisen palvelun lautakunta 30.08.2012 § 136

HEL 2012-009037 T 00 00 03

Päätös

Teknisen palvelun lautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Roskaaminen vähentää viihtyisyyttä yleisillä alueilla ja aiheuttaa kustannuksia puhtaanapitotarpeen lisääntyessä. Aloitteessa mainituilla toimenpiteillä  ja roskakorien lisäämisellä on mahdollista vähentää roskaamista, mutta tehokkainta ja samalla haastavinta on vaikuttaa asenteisiin.  

Helsingissä on järjestetty jo 1980-luvulta alkaen keväisin siivoustalkoita, joiden yhteydessä poistetaan yleisille alueille kertyneitä roskia. Toiminnan on organisoinut rakennusvirasto ja Staran kaupunkitekniikat ovat osallistuneet järjestelyihin toimittamalla siivousvälineitä sekä järjestämällä jätteiden pois kuljetuksen rakennusviraston kanssa sovitulla tavalla. Kevättalkootapahtumat järjestetään pääasiassa olemassa olevien yhteisöjen: kaupunginosayhdistysten,  asukasyhdistysten, koulujen, päiväkotien ym kanssa. Toiminnan laajuutta kuvaa, että talkootapahtumia on ollut keväisin lähes 200 kpl ja niihin on osallistunut noin 30 000 henkilöä viime vuosina.

Kevättalkoiden lisäksi erillisiä tapahtumia, joilla Stara yhdessä rakennusviraston kanssa edistää puhtaan ympäristön arvostusta, ovat mm Staran järjestämät Vapun pullonkeräys, Kaivopuiston haravointitalkoot sekä erityisesti puistokummitoiminta.

Pelkästään talkoiden varaan roskaamisen estämistä ei voi jättää vaan pohjan sille muodostaa järjestetty puhtaanapito. Ympäristön roskaantumista tapahtuu myös roskaamisen lisäksi erilaisista syistä johtuen. Puhdas ympäristö on myös tehokas keino vähentää roskaamista.

Esittelijä

toimitusjohtaja

Timo Martiskainen

Lisätiedot

Antero Taipale, yksikön johtaja, puhelin: 310 39810

antero.taipale(a)hel.fi

 

Yleisten töiden lautakunta 28.08.2012 § 396

HEL 2012-009037 T 00 00 03

Päätös

Yleisten töiden lautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Rakennusvirasto on jo vuosia tehnyt työtä monin eri keinoin saadakseen kaupunkilaiset kantamaan vastuunsa ja roskaamisen loppumaan. Roskaaminen on myös eniten valituksia aiheuttava asia. Puistojen voimakkaasti lisääntynyt käyttö ja tapahtumien lisääntyminen puistoissa on valitettavasti lisännyt myös roskaamista.

Puhtaanapitovastuun jako

Esikaupunkialueilla kaupungin velvollisuuteen kuuluu yleisten alueiden puhtaanapito. Kantakaupungin alueella kiinteistöjen omistajien velvollisuutena on katualueen puhtaanapito. kun taas kaupungin velvollisuutena on puistojen puhtaanapito. Kantakaupungissa rakennusvirasto valvoo kiinteistöjen omistajien puhtaanapitovelvollisuuden noudattamista.

Kevätsiivoustalkoot

Kuukauden mittaisia kevätsiivoustalkoita on järjestetty jo 28 vuotta. Se on tunnettu pääkaupunkiseudun perinne. Talkooaika on yleensä huhtikuun puolesta välistä toukokuun puoleen väliin, riippuen kevään edistymisestä. Talkooaika on sama kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa, myös talkootiedotus tehdään yhteistyössä.

Helsingissä koulut ovat kunnostautuneet talkoissa erityisen hyvin. Tänä vuonna Helsingissä järjestettiin 211 talkootapahtumaa ja niihin osallistui 27 688 henkilöä.  Viime vuonna roskia kerättiin 68 000 kiloa. Talkoisiin ilmoittaudutaan rakennusviraston asiakaspalvelun kautta ja kaikkia talkoita hallinnoidaan sähköisen rekisterin avulla. Siivousvälineet toimittaa Stara ja he vievät myös kerätyt roskat pois. Tänä vuonna talkoomenoihin oli varattu budjetissa 73 000 euroa.

Muut talkoot

Siivoustalkoita järjestetään useita kymmeniä myös kevättalkooajan ulkopuolella. Rakennusvirasto mahdollistaa kaikki asukkailta tulleet talkoopyynnöt. Tänä kesänä erityisesti jättipalsamin kitkentä on ollut suosittua.

Joka syksy järjestetään Kaivopuistossa syksyn lehtien haravointitapahtuma, jonka merkitys on nimenomaan lisätä yhteisöllisyyttä ja omistamisen kokemusta. Näihin talkoisiin tulee ihmisiä naapurikunnista asti.

Puistokummitoiminta

Edellä mainittujen talkoiden lisäksi rakennusvirasto alkoi kehittää vuodesta 2005 lähtien ulkomailla suosittua puistokummitoimintaa Hyvä kasvaa Helsingissä brändin alla. Tällä hetkellä puistokummeja on sähköisessä rekisterissä 454 henkilöä. Puistokummitoiminta on pysyvä osa rakennusviraston mahdollistamaa toimintaa, jota kehittää viime vuonna aloittanut vapaaehtoistyön koordinaattori. Tänä vuonna kummien määrä on lisääntynyt yli sadalla henkilöllä. Toiminnasta löytyy kattavasti tietoa sivuilta www.hyvakasvaa.fi

Kaupunginvaltuutettu Jaana Pelkonen on tehnyt valtuustoaloitteen (kaupunginvaltuusto 13.6.2012 asia nro 15), jossa hän esittää, että kaupunki järjestäisi säännöllisiä kaupunkilaisten yhteisiä siivoustalkoita
yhteisen ympäristömme pitämiseksi siistinä ja ennen kaikkea välittääkseen yhteisöllisyyttä ja yhteisestä ympäristöstämme vastuunkantoa kaikille kaupunkilaisille.

Kampanjat

Jotta siisti kaupunkilaisuus miellettäisiin oikealla tavalla, asiaa tulisi pitää yllä erilaisten kampanjoiden avulla. Rakennusvirasto on järjestänyt useita pidempiä ja lyhyempiä kampanjoita kuten Helli Helsinkiä 1998 -2000. On kokeiltu puhuvia roskapönttöjä ja pidetty Shit happens kampanja koirankakoista. Kampanjat kuitenkin maksavat ja niitä on yleensä jouduttu karsimaan määrärahasyistä.

Ympäristökasvatus

Rakennusvirasto on tuottanut seuraavat ympäristökasvatusmateriaalit, joihin myös liittyy roskaamisvalistusta.

Päiväkodeille:

-        Puistoystävän puistokoulu, viisi draamallista oppituntia

-        Lauluja siistin stadin snadeille cd ja lauluvihko

-        Miksi keijut katosivat, Täti Vihreä, dvd elokuva

Kouluille:

-        Sallittu kaupunki opetuspaketti

-        Bongaa stadi-reissuvihko tehtävineen

-        www.roskavideo.fi  sivusto

Tänä vuonna rakennusviraston tiedotus oli mukana IBM:n tuottamassa www.roskansalattuelama.fi projektissa, jota esimerkiksi koulut voivat hyödyntää ympäristökasvatuksessaan.

Ympäristökasvatusmateriaaleihin voi tutustua sivuilla www.hyvakasvaa.fi

Puistokävelyt

Opastetut puistokävelyt ovat kaikille kaupunkilaisille suunnattuja valistustapahtumia, jotka mitä suurimmassa määrin lisäävät yhteisöllisyyttä ja kotiseuturakkautta. Niitä on järjestetty vuodesta 2003 lähtien, noin 15 kävelyä kesässä. Oppaina ovat rakennusviraston ja staran asiantuntijat, joskus myös suunnittelijakonsultit tai muut erikoisasiantuntijat.

Kävelyille osallistuu usein yli satapäinen yleisö. Niissä on myös toisinaan mukana hahmoja Helsingin historiasta, kuten perinteisellä Helsinki-päivän patsaskävelyllä. Silloin keskustan seitsemän patsasta heräävät henkiin kertomaan tarinaansa.

Kävelyjen pohjalta tehtiin myös Editan julkaisema kirja, Vihreät sylit, kävelyretkiä Helsingin puistoihin, 2010, ja tänä vuonna avattiin nettisivut www.vihreatsylit.fi. Sivustolle tulee vuosien myötä kaikkien merkittävien helsinkiläispuistojen tarinat kuvineen ja linkkeineen. Sivuston on tarkoitus  julkaista myös ruotsiksi ja englanniksi.

Facebook

Rakennusvirastolla ylläpidetään myös www.facebook.com/puistot sivustoa, jossa voi fanittaa puistoja. Sivustolla kerrotaan tapahtumista, talkoista, kasveista ja tänä keväänä aloitimme myös kukassa nyt –artikkelisarjan, jossa kerrotaan sesongin kukkijoista perinpohjaisesti. Sivustolla on tätä kirjoitettaessa 2394 fania.

Käsittely

28.08.2012 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan

Esittelijän muutos 1: Esittelijän esitys siirretään kokonaisuudessaan päätösehdotuksen loppuun.

Esittelijän muutos 2: Lisätään päätösehdotukseen uusi kolmas kappale otsikolla "Puhtaanapitovastuun jako"

"Esikaupunkialueilla kaupungin velvollisuuteen kuuluu yleisten alueiden puhtaanapito. Kantakaupungin alueella kiinteistöjen omistajien velvollisuutena on katualueen puhtaanapito. kun taas kaupungin velvollisuutena on puistojen puhtaanapito. Kantakaupungissa rakennusvirasto valvoo kiinteistöjen omistajien puhtaanapitovelvollisuuden noudattamista."

Esittelijän muutos 3: Otsikon "Kampanjat" alla oleva ensimmäinen virke muutetaan kuulumaan seuraavasti:

"Jotta siisti kaupunkilaisuus miellettäisiin oikealla tavalla, asiaa tulisi pitää yllä erilaisten kampanjoiden avulla."

Esittelijä

osastopäällikkö

Osmo Torvinen

Lisätiedot

Elina Nummi, projektipäällikkö, puhelin: 310 38475

elina.nummi(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566