Helsingfors stad

Protokoll

20/2012

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Kj/33

 

28.11.2012

 

 

 

 

 

 

§ 412

Kaj / Den av ledamoten Essi Kuikka väckta motionen om invånardeltagande i planläggningen

HEL 2012-007933 T 00 00 03

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med stadsstyrelsens förslag anse den av ledamoten Essi Kuikka väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Suvi Rämö, stf. biträdande stadssekreterare, telefon: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Essi Kuikan aloite

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar anse den av ledamoten Essi Kuikka väckta motionen vara slutligt behandlad.

Föredraganden

Ledamoten Essi Kuikka och 30 andra ledamöter föreslår i sin motion att det ska ges möjlighet till invånarna att själv föreslå kompletteringsbyggobjekt till exempel inom ramen för Kerro kartalla-tjänsten.

Stadsstyrelsen hänvisar till utlåtandena och anser att idén om att utnyttja Kerro kartalla-tjänsten för kartläggning av eventuella kompletteringsbyggobjekt är värd understöd och funktionsduglig. Den kartbaserade tjänsten som är i bruk lämpar sig som ett medel för detta ändamål och kan sannolikt nästan i sin nuvarande form utnyttjas som ett sätt att ordna växelverkan.

Stadsstyrelsen konstaterar att det är aktuellt att få in idéer om möjliga kompletteringsbyggobjekt eftersom staden håller på att inleda arbetet på en ny generalplan för Helsingfors. Generalplanen är en väsentlig plan med tanke på stadens utveckling på lång sikt och den utarbetas genom en öppen och interaktiv process. En del av generalplaneringen är att tänka över möjligheterna att kompletteringsbygga i Helsingfors. Härmed är det mycket naturligt att koppla invånarnas idéer om kompletteringsbyggande ihop med processen för generalplanen.

Stadsstyrelsen förhåller sig positivt till att sätta upp en webbenkät om kompletteringsbyggande som är öppen för alla och anser att det är ändamålsenligt att genomföra enkäten som en del av Kerro kartalla-tjänsten och på så sätt utnyttja de redan befintliga resurserna och sakkunskapen i interaktiv planering. Planeringen av enkäten tas även med i den kommunikationsbetonade verksamhetsplanen för kompletteringsbyggprojektet på ekonomi- och planeringscentralens utvecklingsavdelning.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Suvi Rämö, stf. biträdande stadssekreterare, telefon: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

Bilagor

1

Valtuutettu Essi Kuikan aloite

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 19.11.2012 § 1290

HEL 2012-007933 T 00 00 03

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee katsoa valtuutettu Essi Kuikan aloitteen loppuun käsitellyksi.

12.11.2012 Pöydälle

Esittelijä

kaupunginjohtaja

Jussi Pajunen

Lisätiedot

Suvi Rämö, vs. apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 74325

suvi.ramo(a)hel.fi

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta 16.10.2012 § 339

HEL 2012-007933 T 00 00 03

Päätös

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Vuorovaikutus ja asukkaiden kuuleminen on keskeinen osa maankäytön suunnittelua. Maankäyttö- ja rakennuslain tavoitteena on turvata jokaisen osallistumismahdollisuus asioiden valmisteluun. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa vuorovaikutuksen kehittämiseen on kiinnitetty runsaasti huomiota jo pitkään.  Vuorovaikutuksen järjestämiselle on myös sangen hyvät resurssit. Viraston palveluksessa on kolme kokoaikaista vuorovaikutussuunnittelijaa.

Kaupunkisuunnitteluun liittyvän vuorovaikutuksen kehittämisessä verkkoratkaisuilla on ollut viime vuosina suuri merkitys. Lähtökohtana on se, että kaikki kaavoitukseen liittyvä aineisto on mahdollisimman helposti saatavilla. Tiedon on oltava ymmärrettävää ja sen seuraamisen tulee olla mahdollisimman helppoa. Tämä on onnistuneen vuorovaikutusprosessin perusedellytys. Tämän vuoksi kaupunkisuunnitteluvirasto ylläpitää Suunnitelmat kartalla -palvelua, jonka kautta löytyvät kaikki kaavoitukseen liittyvät viralliset asiakirjat.

Tämä ei kuitenkaan ole tulevaisuudessa riittävä verkkopalvelujen taso. Jatkossa palvelua tullaan täydentämään kaavavahti-palvelulla, jonka tarjoamien herätteiden avulla on nykyistä helpompi seurata esimerkiksi omien kotikulmien suunnittelun etenemistä. Tämän palvelun suunnittelu on jo käynnissä, mutta lopullinen toteutusaikataulu ei ole vielä varmistunut. Kaupunkisuunnitteluvirastossa käytetään erilaisia verkkoratkaisuja myös tiedonkeruuseen. Tähän tarkoitukseen Kerro kartalla -palvelu on toimiva väline. Hieman vastaava verkkopohjaiseen tietojen keräämiseen liittynyt kokeilu oli Esikaupunkien renessanssi -työhön liittynyt Pehmo-GIS -kehittämishanke, jossa oli esitetyn suuntaisia elementtejä. Hankkeen yhteydessä saatuja kokemuksia voidaan käyttää kehitettäessä Kerro kartalla -palvelua vuorovaikutustyökaluna.

Verkossa tapahtuvaan vuorovaikutukseen liittyy myös se, että kaupunkisuunnitteluvirasto on viime vuosina kehittänyt arkkitehtuurikilpailuinstituutioita. Useaan kilpailuun on liittynyt laaja verkossa tapahtuva vuorovaikutusvaihe. Koivusaaren ideakilpailun, kerrostalopihojen suunnittelukilpailun sekä Kirjava Satama -kilpailun kaikki työt on julkistettu verkkosivuilla ennen tuomariston ratkaisua, niistä on käyty avointa ja vilkasta keskustelua ja keskustelun tulokset on myös raportoitu tuomaristolle. Kokemukset aikaisempaa avoimempaan kommunikaatioon tähtäävistä kilpailuista ovat olleet myönteisiä ja tätä linjaa tullaan jatkamaan myös tulevaisuudessa.

Valtuustoaloitteessa esitetty ajatus siitä, että Kerro kartalla -palvelua voitaisiin käyttää mahdollisten täydennysrakentamiskohteiden kartoitukseen vaikuttaa toteuttamiskelpoiselta. Kerro kartalla -palvelu on tähän tarkoitukseen soveltuva väline ja sitä voidaan todennäköisesti lähes sellaisenaan hyödyntää mahdollisten täydennysrakentamiskohteiden kartoittamiseen.

Täydennysrakentamiskohteiden ideointi on ajankohtainen asia, sillä Helsingissä on käynnistymässä uuden yleiskaavan laadinta. Yleiskaava on kaupungin pitkäjänteisen kehittämisen kannalta olennainen suunnitelma ja se laaditaan avoimella ja vuorovaikutteisella prosessilla. Yksi osa yleiskaavoitusta on pohtia täydennysrakentamisen mahdollisuuksia Helsingissä. Näin ollen on varsin luontevaa kytkeä asukkailta tulevat täydennysrakentamiseen liittyvät ideat osaksi yleiskaavaprosessia. Jo edellisellä yleiskaavakierroksella runsas kymmenen vuotta sitten järjestettiin kaikille avoin kilpailu, jolla haettiin täydennysrakentamisideoita ja niitä myös saatiin varsin runsaasti.

Kaupunkisuunnittelulautakunta suhtautuu myönteisesti mahdollisuuteen avata täydennysrakentamiseen liittyvä kaikille avoin verkkokysely.  Samalla tulee muistaa, että asukkaille pitäisi antaa mahdollisuus osallistua kyselyiden avulla kaupungin tulevaisuuden ideoimiseen ja esimerkiksi yleiskaavaprosessiin laajemminkin kuin vain täydennysrakentamisen näkökulmasta.  Lisäksi on tärkeää varmistaa, että ennen kyselyn käynnistämistä varmistetaan, että on riittävän huolellisesti suunnitellut käytännöt, joilla asukkailta tulevia ehdotuksia arvioidaan, miten ehdotukset käsitellään ja miten ne nivotaan osaksi kaupungin suunnitteluprosesseja.

Myös kyselyn toteutustapa on syytä suunnitella huolellisesti ja toteuttaa siten, että sen käytettävyys on mahdollisimman hyvä. Todennäköisesti pelkkä rajaus kartalla ei ole riittävä, vaan ehdotuksen tekijöiltä olisi syytä edellyttää myös sanallisia perusteluja ideastaan. Lisäksi olisi toivottavaa, että kyselyyn osallistujien olisi mahdollisimman helppo jättää järjestelmän kautta ideoihinsa liittyvää taustamateriaalia, kuten vaikkapa valokuvia tai itse luonnosteltuja suunnitelmia. Tämä parantaisi kyselyn tulosten käytettävyyttä ja ideoiden jäsentämistä jatkotyössä.

Esittelijä

hallintopäällikkö

Outi Karsimus

Lisätiedot

Heikki Mäntymäki, viestintäpäällikkö, puhelin: 310 37368

heikki.mantymaki(a)hel.fi

 

Talous- ja suunnittelukeskus 20.8.2012

HEL 2012-007933 T 00 00 03

Essi Kuikka toteaa valtuustoaloitteessaan, että kaupungin tekemät täydennysrakentamisehdotukset saavat yleensä osakseen vastustusta. Aloitteessa ehdotetaan, että asukkaille annetaan mahdollisuus itse ehdottaa täydennysrakentamiskohteita.

Ehdotus on kannatettava ja voidaan teknisesti toteuttaa jo käytössä olevan kansalaisten Kerrokartalla - osallistumiskanavan puitteissa. Palvelun suunnittelu voidaan ottaa mukaan talous- ja suunnittelukeskuksen kehittämisosastolla toimivan täydennysrakentamisprojektin viestintäpainotteista toimintasuunnitelmaa. Kaupunkisuunnitteluvirasto on oikea vastaanottaja ja jatkokehittäjä palvelun kautta ehdotetuille uusille kaavoituskohteille. Esimerkiksi lähivuosina laadittavan uuden yleiskaavan puitteissa voidaan käydä läpi ehdotettujen kohteiden toteuttamiskelpoisuutta. 

Aloitteessa todetaan myös, etteivät kerrostalojen asukkaat tiedä, että taloyhtiöt voivansa itse ehdottaa tontin rakennusoikeuden nostamista. Täydennysrakentamisprojektin käynnistämisen yhteydessä todettiin sama ongelma ja päädyttiin kokoamaan yleistä tietopakettia aiheesta. Aineisto on koottu sivustoon www.taydennysrakentaminen.hel.fi, missä on tietoa mm. oman tontin lisärakentamisprosessista ja päätöksenteosta niin kaupungin organisaatiossa kuin taloyhtiöissä. Aineistoa täydennetään ensi talven aikana mm. esimerkkikohteilla. Täydennysrakentamisen edistämiseksi tehdään aktiivista vuorovaikutusta myös messuilla, erilaisissa tapahtumissa ja alueellisissa asukastilaisuuksissa.

Taloyhtiöiden tonttien lisärakentamishankkeiden edistämiseksi on kaupunkisuunnitteluvirasto tarjonnut kokeiluluontoisesti suunnitteluapua mm. Mellunkylän taloyhtiöille. Taloyhtiöt teettivät suunnitelman rinnalla arvioita peruskorjaushankkeiden kustannuksista ja aikatauluista eri vaihtoehtojen pohjalta: yhtiön asukkaat viime kädessä valitsevat joko lisärakentamisen ja korjaamisen tai vain korjaamisen. Näistä kohteista ensimmäisiä on tulossa asemakaavoitukseen.

Lisätiedot

Siivola Mari, projektinjohtaja, puhelin: 310 25713

mari.siivola(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566