Helsingfors stad

Protokoll

17/2012

1 (1)

Stadsfullmäktige

 

 

 

 

Ryj/3

 

24.10.2012

 

 

 

 

 

 

§ 339

Tillsättande av tjänsten som räddningskommendör

HEL 2012-012319 T 01 01 01 01

Beslut

Stadsfullmäktige beslutade anställa Simo Weckstén för tjänsten som räddningskommendör (anställningsnummer 01784401) med en totallön på 7 619,15 euro i månaden.

Stadsfullmäktige beslutade samtidigt att om den som anställs för tjänsten inte är i stadens tjänst och inga uppgifter om hans eller hennes hälsa är tillgängliga i anställningssituationen är anställningen villkorlig tills den blivit fastställd med stöd av en utredning om hälsotillståndet. Utredningen ska lämnas in inom en månad räknat från den dag han eller hon fått del av beslutet om anställning.

Behandling

Ordföranden föreslog och fullmäktige godkände följande handläggningsordning:

I ärendet tillåts först diskussion.

Om fullmäktige är enhälliga, kan valet avgöras utan egentlig valförrättning.

Med stöd av 60 § 4 mom. i kommunallagen skall valet, då så yrkas, förrättas med slutna sedlar.

Efter att ha förklarat diskussionen avslutad anförde ordföranden såsom redogörelse att ledamoten Jorma Bergholm under diskussionen hade föreslagit att Simo Weckstén skulle anställas för tjänsten.

Redogörelsen befanns vara riktig.

Ordföranden meddelade att valet i ärendet förrättas med slutna sedlar. Ledamöterna Juha Hakola och Sirpa Puhakka biträdde vid valförrättningen.

Vid valet fördelades rösterna på följande sätt:

Simo Weckstén 51 röster

Pekka Vänskä 30 röster

Vidare inlämnades 2 blanka röstsedlar och på 1 röstsedel fanns ett obehörigt namn.

Stadsfullmäktige beslutade välja Simo Weckstén till innehavare av tjänsten som räddningskommendör.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Erja Saarinen, biträdande stadssekreterare, telefon: 310 36102

erja.saarinen(a)hel.fi

Bilagor

1

Pelastuskomentajan viran hakuilmoitus

2

Yhteenveto hakijoista (sisältää henkilötietoja, julkisuus rajoitettu)

3

Valitun hakemus

4

Luettelo oheismateriaalista

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Virkaan otettu

 

Muut hakijat

Kunnallisvalitus, valtuusto

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige beslutar anställa ********** för tjänsten som räddningskommendör (anställningsnummer 01784401) med en totallön på 7 619,15 euro i månaden.

Stadsfullmäktige beslutar samtidigt att om den som anställs för tjänsten inte är i stadens tjänst och inga uppgifter om hans eller hennes hälsa är tillgängliga i anställningssituationen är anställningen villkorlig tills den blivit fastställd med stöd av en utredning om hälsotillståndet. Utredningen ska lämnas in inom en månad räknat från den dag han eller hon fått del av beslutet om anställning.

Föredraganden

Stadsfullmäktige beslutade 30.11.2011 (233 §) bevilja räddningskommendör ********** avsked från tjänsten som räddningskommendör vid Helsingfors stads räddningsverk då han går i pension räknat från 1.2.2012.

Stadsstyrelsen beslutade 23.1.2012 (68 §) förordna räddningsdirektör ********** att sköta den vakanta tjänsten som räddningskommendör från och med 1.2.2012 tills tjänsten har tillsatts, dock inte längre än till 29.7.2012.

Stadsfullmäktige beslutade 6.6.2012 (194 §) förordna räddningsdirektör ********** att sköta den vakanta tjänsten som räddningskommendör (anställningsnummer 01784401) från och med 30.7.2012 tills tjänsten har tillsats.

Enligt 12 § i instruktionen för Helsingfors stads räddningsväsen anställs verkschefen av stadsfullmäktige sedan nämnden avgett utlåtande om de sökande.

Tjänsten som räddningskommendör har varit offentligt utlyst 10–27.6.2012. Annonsen publicerades i Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet 10.6.2012, i tidningen Metro 13.6.2012 och i tidningen Pelastustieto nr 5/2012 (utgivningsdag 21.6.2012). Utöver tidningsannonserna fanns annonsen i stadens system eRekry.

Enligt annonsen leder räddningskommendören räddningsverket i enlighet med de mål som stadens ledning ställt upp. Räddningskommendören ansvarar för räddningsverkets utveckling, ekonomi och personal. Därutöver leder räddningskommendören räddningsväsendet och kan fungera som den högsta befälhavaren för räddningsverksamheten om han eller hon uppfyller behörighetsvillkoren för uppgiften enligt räddningslagen.

Behörighetsvillkor för verkschefen är enligt 11 § i instruktionen för Helsingfors stads räddningsväsen högre högskoleexamen och erfarenhet av administration och ledarskap.

Språkkunskapskrav för verkschefen är med stöd av 2 § i språkkunskapsstadgan utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i finska och nöjaktiga muntliga och skriftliga kunskaper i svenska.

Då tjänsten tillsätts ska inte bara de särskilda behörighetsvillkoren beaktas utan också de i 125 § i grundlagen angivna allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster, dvs. skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd.

Utöver de formella behörighetskraven uppgavs det i annonsen att man värdesätter examen för befälstjänster inom räddningsbranschen och erfarenhet av ledarskap och att det av den som blir vald till tjänsten förväntas god samarbets- och organisationsförmåga. Enligt annonsen anses goda kunskaper i engelska som en merit.

Tjänsten söktes inom utsatt tid av 11 personer. Alla sökande uppfyller behörighetsvillkoren för verkschefen. En sökande uppfyller inte språkkunskapskravet för verkschefen.

Alla ansökningshandlingar och andra handlingar som hänför sig till anställningsprocessen hålls tillgängliga under stadsstyrelsens och stadsfullmäktiges sammanträden och därförinnan hos beredaren.

Innan räddningsnämnden behandlade ärendet kallades sju sökande till personlig intervju: **********

De sökande intervjuades av **********

Tre sökande genomgick en psykologisk personanalys: ********** De psykologiska personanalyserna gjordes under vecka 35.

Utifrån ansökningarna, intervjuerna och personanalyserna uppfyller alla tre ovannämnda sökande behörighetsvillkoren för tjänsten till stora delar eller delvis.

********** är magister i militärvetenskaper (2006). Han har gått Räddningsinstitutets beredskapskurs för brand- och befolkningsskyddschefer (1999). Han har varit verkställande direktör för Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland rf SPEK från och med år 2008. Före det har han fungerat bland annat som räddningsöverinspektör för viss tid vid inrikesministeriets räddningsavdelning åren 2007–2008, som riskhanteringschef, räddningschef för viss tid och biträdande räddningschef vid Nylands räddningsverk åren 2004–2007 och som byråchef för beredskapsbyrån, chef för befolkningsskyddsenheten och riskhanteringschef på viss tid vid Helsingfors stads räddningsverk åren 1999–2004.

********** uppfyller behörighetskraven och språkkunskapskraven för tjänsten. Han saknar examen som krävs för en befälstjänst inom räddningsverksamheten, men har dock gått Räddningsinstitutets beredskapskurs för brand- och befolkningsskyddschefer. Han har fungerat i chefsställning praktiskt taget under hela sin arbetskarriär. Han har allt som allt en bred erfarenhet av ledarskap inom räddningsbranschen i olika organisationer och verksamhetsmiljöer. Han har en mycket god erfarenhet av strategisk planering. Han har även en del internationell erfarenhet av olika uppgifter inom räddningsväsendet och försvarsmakten.

********** är juris kandidat (1985). Han har avlagt befälsexamen vid statens brandinstitut (1989), befolkningsskyddschefsexamen (1989) vid statens befolkningsskyddsskola och yrkesexamen för brandmän (1976) vid Helsingfors räddningsskola. Han har fungerat som räddningschef vid Mellersta Nylands räddningsverk från och med år 2003. Före det har han fungerat som brandchef vid Vanda stads räddningsverk åren 2002–2003 och vid Helsingfors stads räddningsverk och brandverk som förvaltningschef åren 1999–2002, som byråchef åren 1991–1999, som sektionschef åren 1985–1991 och som brandman i flera år mellan åren 1976 och 1985.

********** uppfyller behörighetskraven och språkkunskapskraven för tjänsten. Han har avlagt befälsexamen som krävs för en befälstjänst inom räddningsverksamheten och befolkningsskyddschefsexamen. Chefserfarenhet har han från och med år 1985. Hans arbetskarriär bygger på tjänstgöring vid brand- och räddningsverken där ansvaret har ökat småningom under åren. Han har också deltagit aktivt i räddningsbranschens förtroendeuppdrag och publicerat artiklar om branschen.

********** är filosofie magister (1997). Han har avlagt befolkningsskyddschefsexamen (1986) och brandmästarexamen (1987) vid statens brandinstitut. Han har fungerat som riskhanteringschef vid Helsingfors stads räddningsverk från och med augusti 2004. Före det har han fungerat i olika befälsuppgifter på det operativa planet vid Helsingfors stads räddningsverk och brandverk åren 1988–2004 och som brandman, räddningsdykare, brandförman och brandman-ambulansförare åren 1975–1988. Utöver befälsuppgifterna har han deltagit i chefs- och utvecklingsuppgifter inom civil krishantering i FN, NATO-pfp och FRF Finland.

********** uppfyller behörighetskraven och språkkunskapskraven för tjänsten. Han har avlagt befälsexamen som krävs för en befälstjänst inom räddningsverksamheten och befolkningsskyddschefsexamen. Han har tjänstgjort i åtta år som avdelningschef för riskhanteringen vid Helsingfors räddningsverk med ansvar för avdelningens verksamhet. Han har sexton års erfarenhet av operativa chefsuppdrag och dessutom genom sin nuvarande anställning åtta års erfarenhet av ansvaret för en expertorganisation. Han har också mycket internationell erfarenhet av ledarskap inom inrikesministeriets räddningsförvaltning och FN:s krishanteringsuppdrag och han har även arbetet med expertuppdrag inom EU.

Räddningsnämden beslutade 25.9.2012 (119 §) föreslå stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige att ********** anställs för tjänsten som räddningskommendör (anställningsnummer 01784401) med en totallön på 7 619,15 euro i månaden. Beslutet togs efter en omröstning.

Biträdande stadsdirektören för byggnads- och miljöväsendet föreslog stadsstyrelsen 15.10.2012 att denna skulle föreslå att stadsfullmäktige ska anställa ********** för tjänsten som räddningskommendör.

Biträdande stadsdirektören för byggnads- och miljöväsendet ansåg att ********** har de bästa kunskaperna om räddningsväsendet och ledarskap och organiseringsförmågan för ett framgångsrikt skötande av tjänsten.

Stadsstyrelsen beslutade 15.10.2012 (1121 §) föreslå stadsfullmäktige, med avvikelse från föredragandens förslag, att stadsfullmäktige ska besluta anställa ********** för tjänsten som räddningskommendör (anställningsnummer 01784401) med en totallön på 7 619,15 euro i månaden. Beslutet togs efter en omröstning. Närmare uppgifter om behandlingen av ärendet framgår av ärendets beslutshistoria.

Stadsstyrelsen konstaterar att om den som anställs för tjänsten inte är i stadens tjänst och inga uppgifter om hans eller hennes hälsa är tillgängliga i anställningssituationen är anställningen villkorlig tills den blivit fastställd med stöd av en utredning om hälsotillståndet. Utredningen ska lämnas in inom en månad räknat från den dag han eller hon fått del av beslutet om anställning.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Upplysningar

Erja Saarinen, biträdande stadssekreterare, telefon: 310 36102

erja.saarinen(a)hel.fi

Bilagor

1

Pelastuskomentajan viran hakuilmoitus

2

Yhteenveto hakijoista (sisältää henkilötietoja, julkisuus rajoitettu)

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Virkaan otettu

 

Muut hakijat

Kunnallisvalitus, valtuusto

Beslutshistoria

Kaupunginhallitus 15.10.2012 § 1121

HEL 2012-012319 T 01 01 01 01

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättänee ottaa ********** pelastuskomentajan virkaan (vakanssi nro 01784401) 7619,15 euron kokonaiskuukausipalkan mukaisin palkkaeduin.

Samalla kaupunginvaltuusto päättänee, että mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa, eikä selvitystä terveydentilasta ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen siihen asti, kun virkaan ottaminen on vahvistettu hänen terveydentilastaan saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Käsittely

15.10.2012 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Vastaehdotus:
Kimmo Helistö: Esitän Pekka Vänskää valittavaksi pelastuskomentajan virkaan.

Kannattajat: Mari Holopainen

 

Äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Esitän Pekka Vänskää valittavaksi pelastuskomentajan virkaan.

Jaa-äänet: 5
Sirpa Asko-Seljavaara, Tarja Kantola, Outi Ojala, Osku Pajamäki, Johanna Sumuvuori

Ei-äänet: 7
Arto Bryggare, Kimmo Helistö, Mari Holopainen, Terhi Peltokorpi, Tatu Rauhamäki, Laura Rissanen, Hannu Tuominen

Tyhjä: 2
Juha Hakola, Jan D Oker-Blom

Poissa: 1
Risto Rautava

Kaupunginhallitus hyväksyi jäsen Helistön vastehdotuksen äänin 7 - 5.

08.10.2012 Pöydälle

Esittelijä

apulaiskaupunginjohtaja

Pekka Sauri

Lisätiedot

Erja Saarinen, apulaiskaupunginsihteeri, puhelin: 310 36102

erja.saarinen(a)hel.fi

 

Pelastuslautakunta 25.09.2012 § 119

HEL 2012-012319 T 01 01 01 01

HEL 2011-006932

Päätös

Pelastuslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että ********** valittaisiin pelastuskomentajan virkaan (vakanssi nro 01784401) 7619,15 euron kokonaiskuukausipalkan mukaisin palkkaeduin.

Samalla pelastuslautakunta päätti esittää, että mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa, eikä hänen terveydellisiä tietojaan ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös ehdollinen siihen asti, kun virkaan ottaminen on vahvistettu hänen terveydentilastaan saadun selvityksen perusteella. Selvitys on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Käsittely

25.09.2012 Ehdotuksen mukaan äänestyksin

Vastaehdotus:
Mikko Värtö: Ehdotan, että esittelijän ehdotuksesta poiketen pelastuskomentajaksi valitaan Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Pekka Vänskä. Perustelunaan Värtö esitti seuraavaa:

Pekka Vänskä on toiminut 10 vuotta Keski-Uudenmaan pelastusjohtajana ja hän on ainoa hakija, jolla on kokemusta pelastuslaitoksen kokonaisvaltaisesta johtamisesta ja taloushallinnon osaamisesta.  Kokemuksen lisäksi hänen näyttönsä työssä onnistumiselle ovat kiistattomat, sillä Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on tänä päivänä alan johtava toimija, mistä alan vaikuttajat ovat varsin yksimielisiä. 

Työhön liittyen Vänskä on ollut aktiivisesti mukana pelastusalan tutkimustoiminnan kehittämisessä sekä saanut suuren määrän alaan liittyviä kirjoituksia julkaistuksi mm. Pelastustieto-lehdessä.

Liki 80 tekemäni yhteydenoton perusteella yhteistyökumppanien, sopimuspalokuntien sekä Keski-Uudenmaan että Helsingin henkilöstön piirissä Vänskä arvostetaan korkealle.

Kannattajat: Venla Olin

Äänestys suoritettiin avoimena. Esittelijän ehdotus JAA 5 ääntä ja vastaehdotus EI 4 ääntä.

 

Esittelijä

vs. va pelastuskomentaja

Kari Virtanen

Lisätiedot

Henri Nordenswan, hallintopäällikkö, puhelin: 310 30010

henri.nordenswan(a)hel.fi

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 1

Norra esplanaden 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

FI0680001200062637

00099 HELSINGINFORS STAD

Helsingfors 17

Telefax

 

Moms nr

hallintokeskus@hel.fi

http://www.hel.fi/hallintokeskus

+358 9 655 783

 

FI02012566